Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nézesd át szakemberrel, de láttam érdekességeket ilyen csatolásokból kifolyólag.
Miért fontos a vezető tulajdonság?
Itt nem tudom megnézni a kapcsolásaidat, de otthon átnézem estére, én is ezt a kommunikációt használom, de még ilyen problémám nem volt! A tápot szkóppal nézd meg, nem csinál-e a mikrovezérlőbe resetet! Ebben a konfigurációban a zavart nem tudnám elképzelni, mint hibaforrás!
Merre találok olyan áramkört(vagy amit máshogy "paraméterezve" átalakíthatok), ami egyenáramból(autó) csinál max 13.2V-os korlátozást? Jól gondolom, hogy komporátor, FET, vmi ref, meg ?talán 555? elég lenne?
Feszült szabályzásra kerstem, de mindehol labortáb, meg 12.5-14V-ig lévő feszstabokat találtam. 120W-ra kellene...
Szia!
Miért kell korlátozni erre a feszültségre? a 14V már sok?
Égőélettartamra mennék vele. Lehet nincs értelme, de ha meg lehet csinálni 1-2e ft-ból, akkor összedobom. A FET lesz a legdrágább benne gondolom.
Szia!
Vezérlőbe nem csinál resetet, mert akkor a prg resetelné a bővítő IC ket és alapállapotba hozná őket. Szimplán kiakad a kommunikációm vagy a bővítő IC-m. Kiborg
Az IIC busz vezetékein a felhúzóellenállás rajta van? Valamiért nem tudom megnyitni a fájlokat, Altium designerrel! PDF-be nem tudod felrakni, gondolom címütközés nincs az I2C-s eszközöknél?
Nekem van egy olyan nyákom, amin fel van fűzve egy RTC és 7 db IO bővítő IC, és megy a kommunikáció hiba nélkül, 220ohm-al van felhúzva a busz 5V-ra!
Hello!
Ez a kapcsolás a következőképpen működik: - Ha a feszültség kisebb mint 11.6V akkor piros. - Ha a feszültség nagyobb mint 11.6V de kisebb mint 13.6V, akkor sárga (piros és zöld ég egyszerre). - Ha a feszültség nagyobb mint 13.6V de kisebb mint 15,6V akkor zöld. - Ha a feszültség nagyobb mint 15,6V akkor nem világít senki.. (Hogy a sárga miért fehér, az nem tudom..) De a feszültség nem "halad", hanem nő (vagy növelem). Nem "fenne megy", hanem feljebb megy (vagy tovább növelem). Amúgy az egész kérdést, nem egy mondatba kell feltenni, és írásjeleket és nagy betűt is illik használni. különben elég nehezen értelmezhető az egész.. üdv! proli007
Hello!
- Egy kondenzátor, két fém fegyverzetből és a közte lévő szigetelőből áll. Két egymás mellett futó vezeték, pont ilyen kondenzátort alkot. A létrejött kapacitás( kapacitív csatolás, vagy áthallás), a vezeték típusától és az egymás mellett futó vezeték hosszától függ. De a katalógusban megtalálhatod, hogy 1km kábel egymás mellett futó ereinek mekkora a kapacitása. - A kondenzátor, az egyenáramot nem, de a váltakozóáramot átvezeti egy látszólagos ellenállással. Ez alapvetően a kapacitás nagyságától és a frekvenciától függ. - Ha digit műszerrel mérsz, hálózaton, már is hibát követsz el, mert annak a nagy 10Mohm körüli bemeneti ellenállásán mér, és kis soros kapacitás esetén is már mutatni fogja a kapacitív feszültséget. Sőt, ha valamelyik mérővezetéket megfogod, akkor is mutat feszültséget, hiszen a hálózat és közted is létrejön ez a kapacitás. Tehát vagy olyan műszert kel használni, aminek belsőellenállása kicsi, vagy a mérés alatt valami terhelést kell beiktatni. Hogy a valóság közeli értéket kapjál. A villanyszerelés topikban már mint ha olvastam volna erről a hibáról, hogy Led-lámpák alkalmazása esetén a kapcsoló kikapcsolt állapota mellett is parázylanak a Led-ek. Ez azért jön létre, mert a vezetékek kapacitása miatt, kapacitív áram jön létre, a Led-lámpák, viszont kis áram hatására is világítanak. A megoldást ha jól emlékszem az adta, hogy a Led-lámpákkal párhuzamosan egy 100-200nF-os X2 típusú kondit kötöttek. Ez a kondi feszültségosztót alkot a vezeték kapacitásával, így nem tud akkora feszültség létrejönni, amin a lámpák már világítanak. De keresd a választ abban a topikban. üdv! proli007
Sziasztok!
Van 1 monitor-TV-m, ami TV módban kapcsol csak SCART-ot, monitor módban, csak fülhallgató kimeneten, vagy a hangszóróján ad hangot. Mindig kapcsolgatni kell mindent, ha a másikkal akarok csinálni valamit, és ennek a hangzása nem az igazi, ezért szükségem van egy jack-->scart átalakítóra, hogy mindent tudjak kapcsolgatás nélkül a házimozin hallgatni. A videó 2 irányú scarttal lenne összekötve a monitorral, a házimozi, a komponens kimenetén lenne rákötve, és a monitor jack kimenete lenne rákötve a házimozi scart csatlakozójára. Így a dvd hangja alapból a saját hangszóróin szólnak, a kép megy csak a monitorba, a videó, és tv hangja pedig a jack csatlakozóból, a scarton át jutna a házimoziba. A kérdésem az, hogy van-e jack-->scart átalakító, vagy RCA-->SCART, és jack-->RCA átalakítót is vennem kell? Vagy jobban járok, ha csinálok? Nem szeretném, ha gerjedne, vagy valami, de sokat költeni sem szeretnék rá. Még egy kérdés.. ha csak a hangot kötöm rá a házimozi scart csatlakozójára, és scartra kapcsolom, akkor is hallom, vagy csak ha videó jelet/feszültséget is kap?
Itt nézd meg:http://www.hqelektronik.hu/info/hu/scart_52.html
Nem drága és itt van jack is.
Sziasztok!
Szeretnék érdeklődni, hogy csinált már e valaki szenzoros pozicciónálót?? Én barkácsolgatok egy plottert és úgy szeretném megoldani, hogy kontúrvágós legyen, ehez kéne egy poziccionáló szenzor ami rá állítja a kést a passzer jelekre és pontosan körbevágja az adott mintát elcsúszás mentesen. Sík asztalos plotter lessz és a fólia fixen lessz rögzitve. Minden tanácsot, ötletet, esetleg kapcsolást nagyon megköszönnék. üdv vaszkó
Vak vagyok.
![]() Nem látok jack csatlakozót, ráadásul az irány is rossz... ![]()
Hali. Folyamatba van egy 2.1 es hangrendszer építése de egy-két kérdésem lenne: A mély csatornának lesz egy erősítője és egy aktív szűrője. ( A 2 mélyközépnek 2x10W os lesz az erősítője egy TDA2005-ös IC-vel) A mélycsatorna erősítője 20Wos lesz, ezis TDA2005-ös IC-vel, csak hidalva. Elég lesz ez a 20W-os erölködő? Vagy ha nem mekkora kéne neki?
vicsys:
A hall szenzor kimenetére egy 100R ellenállás, ami megy a PIC bemenet lábára (RA.0) egy felhúzóellenállással. Azon kívül egy 12V-os jelet (a jel megjelenését egy kábelon) akarom mérni PIC-kel, de nem köthetem a 12Vot a PIC bemenetére, mert max 5Vot lehet. Ezért kell a bejövő 12CVos jelre feszültségosztó, és úgy a PIC lábára.
Szia!
Köszönöm neked is a részletes választ. Megpróbálom megkeresni az adott topikban.. Egy kérdés azért adódik technikai oldalról, persze lehet, hogy megint amatőr kérdés. Ahhoz, hogy ilyen áthallás kialakuljon egy olyan vezetékben, ami gyakorlatilag meg van szakítva mindkét oldalon egy-egy kapcsolóval, nem kellene a "kondenzátor" másik felét adó vezetéken valami fogyasztónak működnie? Ha kell, akkor nem ennek a fogyasztónak a terhelésétől függ, hogy mekkora az áthallás, vagyis, hogy mekkora feszültséget generál? Mert ez azt jelentené, hogy változnia kellene feszültségnek a fogyasztó aktuális állapotától.. Itt ilyen viszont nincs. üdv, rc
Szerintem optokaput használj, annak számold az impulzusait! Nálunk a gyári mrgmunkáló központ is így működik, csak egy forgó enkóderrel, amiben 3 eltolt tárcsa van, 3 optokapuval, a nagyobb pontosság miatt!
Hello!
Keveredik a kapcitív és az induktív csatolás fogalma. (Már előző hozzászólásodban is indukciót emlegettél.) Ha egy vezetőben áram folyik, akkor az maga körül mágneses teret hoz létre. Fordítva is igaz, ha mágneses térben vezető van, abban feszültség indukálódik. De az átindukálás feltétele, hogy a mágneses tér változzon. A változást, a váltakozó áram váltakozó iránya és/vagy nagyságának változása hozza létre. Ekkor igaz, hogy az átindukált energia függ a terheléstől, hiszen a mágneses tért maga az áram hozza létre, és ez függhet a terhelés nagyságától. De az indukált feszültség, a vezető két végén mérhető. Az indukciót Farady fedezte fel, és ezen elv alapján működnek a transzformátorok. De itt most kapacitív csatolásról van szó. A kábelben induktív átcsatolódás, lényegesen kisebb. De pld. egy erősítő hálózati vezetékének és bemeneti vezetékének egymás mellett futása, már jelenthet problémát. Búgást okozhat. üdv! proli007
Szia!
Eagle-vel csináltam a rajzokat.Feltettem pdf-ben. Vezérlő magáért beszél. Kimeneti panel:megkapja a 24V-t, de a GND-t kapcsol a kimenetén (a fogyasztó (relé,lámpa) a +24V és a kimenet közé van kötve). Bemeneti panel 24Vos magas szintű bemenet.Sok komment nincs. Üdv Kiborg
Szia!
Elnézést a pongyola fogalmazásért, nem indukciós csatolásra gondoltam. Csak nem tudom, hogy mi a szakszó arra, ha a kapacitív csatolásban részt vevő másik vezetékben "feszültség generálódik".. Vagyis az "indukál"-t nem elektromos értelemben értettem. De, hogy a lényeget értsem. Kapacitív csatolás esetén elég, ha a nem kapcsolt 230V-os LED-es kör mellett fut egy olyan vezeték, amiben fázis van (mondjuk egy konnektor fázis ága)? Vagyis nem kell a kapacitív csatolást kiváltó vezetéken fogyasztónak lennie? köszi, rc
Értem.
A linkelt oldalon van a fesz. osztóra számító program. Ha maximálisan 14V-ot veszel bemenő fesznek és R1=10k és R2=4,7K akkor majdnem pontosan 5V lesz a 2 ellenállás közös pontján, a földhöz képest. Az alsó tag, jelen esetben az R2, mert az csatlakozik a földre. Ezzel párhuzamosan kell kötni a 100nF-os hidegítő kondit. Ezek szerint a hall elemmel nem kell foglalkozni mert az megy...
Helló! Lenne egy igazán kezdő kérdésem... egy 8 lábú SIP tokos IC cseréjénél sikerült a gyári nyák-ról 1db forrszemet és azzal együtt egy 2cm hosszú darabot a vezetősávból ónszippantóval "leszippantanom" a helyéről. Létezik-e valami módszer, hogy visszavarázsoljam a vezetősávot, vagy maradjak az alternatív megoldásnál, hogy egy vezetékdarabot forrasztok a lábra?
Köszi a segítséget!
Szerintem az utóbbi megoldás, bőven jó lesz.
Köszi, a kérdést azért vetettem fel, mert mintha régebben láttam volna valahol(de lehet, hogy csak álmodtam), hogy létezik olyan anyag, amit ha felviszek a nyákra, akkor vezetősávot lehet vele kialakítani, mintegy folyékony ragasztó, csak vezet is.
Amit találtam a MCP adatlapjában: "Hardware reset. Must be externally biased." Ez a kapcsolásban nincs megvalósítva, lehet, hogy a resetet, ez okozza, ezt az IC még soha nem használtam, ezért erről nem tudok nyilatkozni, rakj arra a lábra is egy 1k-s ellenállatot! Próbáld meg a SCL és SDA felhúzókat 1kohmra cserélni, az adatlap ezt javasolja!
Van ilyen anyag, én is hallottam már róla, azt hiszem 3M termék, de annyira drága, hogy nem érdemes használni, ha nagyon kell meg tudom keresni a reklámanyagát!
Hello ennél a kapcs.rajznál a fekvő trimmert, hogyan kell bekötni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |