Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Szia! Ha szombaton délután 2 órára le tudsz jönni a Flex B (külső) parkolójába,akkor megmérem.
Még egy kérdés.
Veszprém környékén nemtudtok valakit aki cb-rádiokkal foglalkozik,mert fehérvárra kell vinnem akkor a rádiót. ![]()
Ez a hiba utalhat egy tipikus Grant betegségre is.Vegyed le a felső borító lapot,nem a hangszóró oldalit.A forrasztási oldalról látod a panelt.A panelt 5 csavar rögzíti a kerethez,2-2 két oldalról,az ötödik pedig az antennacsatlakozó környékén.Az alsó 2 csavar alatt nincs ónozott fólia,a felső 3 alatt van.Ezek a csavarok egy idő után meglazulnak,és az is ilyen hibát okoz.Húzzad mag a csavarokat,remélem megoldódik a probléma. Üdv Laci
breki!
Na megvolt az első aktív CB-s nap, ahhoz képest, hogy azt gondoltam, alig lesz élet, mit is mondjak... alig tudtam megszólalni! Isteni nap volt, jó volt hallani a sok segítőkész kollégát, nagyon örülök, hogy a stali mellett döntöttem és újraélhetem amit 8-10 éve fájó szívvel hagytam abba! ![]()
Egy dolgot viszont észrevettem: ha be van dugva a telefon (iphone, ha ez számít) töltője, akkor elkezd sustorogni...
Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? nagy valószínűséggel ugyanazon a biztosítékon vannak, gondolom azzal kellene kezdeni, hogy ezt szétválasztom...
Szia! Abban a töltőben egy kapcsolóüzemű táp termeli a felharmonikusokat. Nem biztos, hogy a tápon keresztül okozza a zajt. Szokott tápszűrés lenni a rádiókban, az autók hálózata még 20-30 MHz-en is elég alacsony impedanciájú lehet - sejtésem szerint. Próbaképpen először az antennát vedd le, lehet, hogy azon keresztül jut be. Ha igen, két lehetőséged van a) eltűröd, együtt élsz vele, b) a töltőt árnyékolódobozba építed, tápvezetékét szűröd. Ha nem az antennán keresztül jut be, akkor az előző b) lehetőség.
Szia! Hú az nagyon jó lenne
![]() ![]()
Sziasztok! Nem tudtok Keszthelyen olyan boltot ahol lehetne rg58-as antennakábelt kapni, meg cb-hez cuccokat? Köszönöm.
Sziasztok! Egy Penetrátor antenna hiányzó radiáljait lehet pótolni sima boltban vásárolt alu csövekkel, vagy spécibb dolog az annál? Illetve, ha egy antennán nincsenek fent a radiálok az milyen változásokat okoz a használhatóságában. Előre is köszönöm!
Szia! A félkemény alucsövek már megfelelnek.Mindenképpen két részből rakjad össze. 16 / 12 vagy 12 / 10 mm átmérők.140 cm hosszúak a darabok.
http://www.cbtricks.com/ant_manuals/hygain/model_500/graphics/hy-ga...82.pdf A radiálok nélkül az SRW aránylik a szőlőkaróhoz!! Befolyásolja a sugárzási szöget is.Valamikor a CB-kor kezdetén sok ilyen antennát gyártottam apróbb módosításokkal.A sugárzó talpa egy NOLG biztosíték porcelán házán állt,a szigetelés pedig szintén porcelán volt, a nagyfeszűltségú primer patron háza.
Köszönöm szépen! Úgy néz ki sikerült találnom egy jó állapotú antennát a közelben, csak hát radiálok nincsenek, viszont nagyon olcsó. Ha tényleg olyan jó állapotban van lecsapok rá
![]()
Szevasztok Urak!
Most csaptam bele közel 20 év kihagyás után újra a rádiózásba. A "hőskorban" gyakorlatilag evvel feküdtem, keltem. Rádió volt a munkahelyen, a kocsijaimban, a lakásban. Tiszta gyagya nem? Egy rádiós központban melóztam reggel 8-tól este8-ig, aztán hazafelé rádióztam a kocsiban megállás nélkül, otthon kaja, fürdés, aztán go to a rádió elé és reggel 3-4-ig nyomtam. Sokat és messzi állomásokkal is beszéltem. Büszke voltam, hogy 1-2 wattal átbeszéltem a fél világot. (Chile, Washington, vagy ami a legszebb buli volt, egy tengerjáró hajó magyar szakácsa, aki éppen az Atlanti óceánon hajózott, Gibraltártól 140 mérföldre) Mindezt egy Superstar 360-assal és egy Super 16-os antennával. Régi szép idők. Amikor még keresni kellett percekig egy üres csatornát, ahol épp csend volt, mert olyan nem létezett, hogy lakatlan csati. ...és itt jönne a kérdésem. Most szinte sehol semmit nem hallani a K40-en kívül. Van egy Grantom, amit 15 év után elővettem, (persze nem működött, ki volt száradva benne az összes kondi) szerlő, majd befaragtam a kocsiba, dobtam rá egy Densei 2002-es mikit, ficcentettünk egy 160-as Daggert a tetőbe (mivel a barátom a Dagger gyártója, sőt én, mint esztergályos, be szoktam Neki segíteni az antenna alkatrészek legyártásába) amit nagyon precízen behangoltunk, azt mondhatnám, hogy elég ütős lett a szett. (Szentendréről, mobilból, mozgattam a mutatót Mátraházán) Tehát a kérdésem az lenne, hogy melyik csatornákon lehet mostanában "lakókat" találni, mert bitang nagy a csönd, bárhová tekerek. Köszönöm előre is a válaszokat mindenkinek!!!
Az meg nekem nincs.
A sugárzó ne legyen nagyon viharvert (görbe), a tartó danamit ne legyen repedt,a szigetelő gyűrű sem lehet repedt,különben meg illik szétszedni és a forrasztásokat átforrasztani,a rozsdás csavarokat kicserélni.
Szia!
Veled szerintem már beszéltem is, legalábbis a neved ismerős. A többi nem nagyon. Clubrádió? Az mi a szösz? Valahol K20 környékén találtam egy csapatot fél éve, de már nem emlékszem hol voltak, (talán 26 FM) Azóta csönd van. Elektróka és csapata voltak ott. Ja! Elfelejtettem : 74-es Miki volt a hívóm régen, az újat meg még nem találtam ki, de dolgozom rajta. ![]()
Az Ószeres féle Rádió Centrum volt a hely ahol melóztam egy jó darabig. Aszzem közép 20-on voltunk. Aztán meg a Reiter Karcsinál szereltem CB-t, URH-t, meg riasztót, autóhifit. (ha ezek mondanak valamit)
Szia! Sajnos holnap délután nem tudok elmenni a flexhez. Esetleg valamikor máskor nem lenne jó Neked?
Köszönöm!
Sziasztok!
Van egy Grant rádióm ami egykét furcsa jelenséget produkál. Gondol egyet és elhalkul a hangja, ha rányomok a mikrofonra újra jó. A másik, ha valaki a közelben rádiózik 100-150 m belül semmit nem hallok belőle csak sistergést. Az utóbbi időben alapban nagyon sistergős lett. Légyszíve segítsetek hogy mi lehet a baja. Köszönettel: Csaba
Lak Ferit üdvözli a hajdani 3108! Hajdan 36USB-n voltunk tengersokan.
Kedves Topictársak! Ha valakinek CB rádió gondja van szivesen segitek, kb 30 évig egyfolytában CB rádiókat javitottam, meg tápegységeket, szürőket , asztali mikrofonokat készitettem, itt-ott még van egy kalapra való alkatrész-félém is, ha valakinek szüksége lenne rá, szürők is vagy 10-15 db, én már régen nem CB zek, egy időre elmult az igény rá, mióta a hatóságok rendkivül harapnak az AM-USB-LSB használatáért, az FM nem annyira népszerü. Azt tapasztalom hogy a szürőketr nagyon igyekeznek kihagyni, de sajnos abból szokott baj lenni mert már 1 W on is van felharmonikus zavar az meg " az álmoskönyv szerint nem sok jót jelent. A régi CB rádióim még megvannak, az antennám jelenleg nincs fent, mert felujitás volt a házon talán egyszer majd felteszem. Szóval ha valakinek segitségre van szüksége -szivesen. Megtaláhattok nagyon néha ezen a topic on is. Üdv mindenkinek a valamikori CB 2226. ( a hivószámot nem adtam vissza nem is kellett...)
Kedves Lacusska! Én még csak most kezdek, fogok kezdeni CB-ni, mert pár dolog még sajnos hiányzik a készletből. Az antennám is munkát igényel még(régi penetrátor), kábel, csatlakozók is beszerzés alatt, de rádióm már van
![]()
Sziasztok!
Említitek a szűrőket. Egy gyári berendezés esetében nem kell, szükséges vagy ajánlott a szűrő használata?
A szűrőt azért kell használni, mert a 27 MHz első harmonikusa beleesik a budapesti TV adó sávjába. A gyári készülék által az előírás szerinti harmonikus sugárzás esetén is zavar keletkezik, ezt hivatott csökkenteni a szűrő. Annak idején ezért keletkezett ez az előírás, és az megoldhatatlan, hogy csak a budapesti TV adó vételkörzetére vonatkozzon, különösen mobilállomás esetén.
...és hány olyan embert tudsz mondani, akinek benne is van a körben?
![]() (főleg a mai műsorszórás fényében)
Nem is fogsz találni ezen a sávon senkit, ma már nem divat a Cb.de a 2m.amatőr sávot is csak kevesen használják.
A mobiltelefon a menő meg a Pc.reggeltől estig, facebook ,internet letöltések stb. A mai fiatalokat már nem érdekli a rádiózás, sajnos. Tisztelet a kivételnek.
Mert nem tudják, "mitől döglik a légy". Nem baj. Több kihívás marad nekünk.
Hát talán azért nem hal ki a Cébések maroknyi hűséges csapata. Én magam most 24 vagyok és régóta foglalkoztat a rádiózás, most el is jutottam oda, hogy ki tudjam majd építeni az első stabil állomást(semmi komoly, de kezdetnek szerintem jó) Igaz, hogy magamon kívül nem tudok senkit a korosztályomból mondani, aki CB-ik, de biztosan vannak valahol elbújva. Keszthelyen például elég sok antennát látok a háztetőkön, persze ez magában nem jelent semmit. Én Zalaegerszegről fogok majd rádiózni, ha egyszer elkészül. Kíváncsian várom mi történik majd.
Ha egyszer meghalljuk egymást akkor mindketten elmondhatjuk, hogy "egyben van" az állomásunk.
Én ugyan mobilból beszélek, de a riportok alapján ütős lett a cucc. |
Bejelentkezés
Hirdetés |