Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   20 / 67
(#) tucsok válasza picitomi hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Szia! Ha szombaton délután 2 órára le tudsz jönni a Flex B (külső) parkolójába,akkor megmérem.
(#) 7-ördög válasza 7-ördög hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Még egy kérdés.
Veszprém környékén nemtudtok valakit aki cb-rádiokkal foglalkozik,mert fehérvárra kell vinnem akkor a rádiót.
(#) tucsok válasza fillér hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Ez a hiba utalhat egy tipikus Grant betegségre is.Vegyed le a felső borító lapot,nem a hangszóró oldalit.A forrasztási oldalról látod a panelt.A panelt 5 csavar rögzíti a kerethez,2-2 két oldalról,az ötödik pedig az antennacsatlakozó környékén.Az alsó 2 csavar alatt nincs ónozott fólia,a felső 3 alatt van.Ezek a csavarok egy idő után meglazulnak,és az is ilyen hibát okoz.Húzzad mag a csavarokat,remélem megoldódik a probléma. Üdv Laci
(#) forest78 hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
breki!


Na megvolt az első aktív CB-s nap, ahhoz képest, hogy azt gondoltam, alig lesz élet, mit is mondjak... alig tudtam megszólalni!

Isteni nap volt, jó volt hallani a sok segítőkész kollégát, nagyon örülök, hogy a stali mellett döntöttem és újraélhetem amit 8-10 éve fájó szívvel hagytam abba!

(#) forest78 hozzászólása Nov 22, 2010 /
 
Egy dolgot viszont észrevettem: ha be van dugva a telefon (iphone, ha ez számít) töltője, akkor elkezd sustorogni...
Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? nagy valószínűséggel ugyanazon a biztosítékon vannak, gondolom azzal kellene kezdeni, hogy ezt szétválasztom...
(#) enpesta válasza forest78 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Szia! Abban a töltőben egy kapcsolóüzemű táp termeli a felharmonikusokat. Nem biztos, hogy a tápon keresztül okozza a zajt. Szokott tápszűrés lenni a rádiókban, az autók hálózata még 20-30 MHz-en is elég alacsony impedanciájú lehet - sejtésem szerint. Próbaképpen először az antennát vedd le, lehet, hogy azon keresztül jut be. Ha igen, két lehetőséged van a) eltűröd, együtt élsz vele, b) a töltőt árnyékolódobozba építed, tápvezetékét szűröd. Ha nem az antennán keresztül jut be, akkor az előző b) lehetőség.
(#) forest78 válasza enpesta hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Értem, nagyon köszönöm!
(#) picitomi válasza tucsok hozzászólására (») Nov 23, 2010 /
 
Szia! Hú az nagyon jó lenne Megpróbálok lemenni, de addig még mindenképpen írok majd
(#) picitomi hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Sziasztok! Nem tudtok Keszthelyen olyan boltot ahol lehetne rg58-as antennakábelt kapni, meg cb-hez cuccokat? Köszönöm.
(#) picitomi hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Sziasztok! Egy Penetrátor antenna hiányzó radiáljait lehet pótolni sima boltban vásárolt alu csövekkel, vagy spécibb dolog az annál? Illetve, ha egy antennán nincsenek fent a radiálok az milyen változásokat okoz a használhatóságában. Előre is köszönöm!
(#) tucsok válasza picitomi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia! A félkemény alucsövek már megfelelnek.Mindenképpen két részből rakjad össze. 16 / 12 vagy 12 / 10 mm átmérők.140 cm hosszúak a darabok.
http://www.cbtricks.com/ant_manuals/hygain/model_500/graphics/hy-ga...82.pdf
A radiálok nélkül az SRW aránylik a szőlőkaróhoz!! Befolyásolja a sugárzási szöget is.Valamikor a CB-kor kezdetén sok ilyen antennát gyártottam apróbb módosításokkal.A sugárzó talpa egy NOLG biztosíték porcelán házán állt,a szigetelés pedig szintén porcelán volt, a nagyfeszűltségú primer patron háza.
(#) picitomi válasza tucsok hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Köszönöm szépen! Úgy néz ki sikerült találnom egy jó állapotú antennát a közelben, csak hát radiálok nincsenek, viszont nagyon olcsó. Ha tényleg olyan jó állapotban van lecsapok rá Mire kell nagyon figyelni az ilyen öreg darabok vásárlásakor?
(#) Flyfish hozzászólása Nov 25, 2010 /
 
Szevasztok Urak!
Most csaptam bele közel 20 év kihagyás után újra a rádiózásba. A "hőskorban" gyakorlatilag evvel feküdtem, keltem. Rádió volt a munkahelyen, a kocsijaimban, a lakásban. Tiszta gyagya nem? Egy rádiós központban melóztam reggel 8-tól este8-ig, aztán hazafelé rádióztam a kocsiban megállás nélkül, otthon kaja, fürdés, aztán go to a rádió elé és reggel 3-4-ig nyomtam. Sokat és messzi állomásokkal is beszéltem. Büszke voltam, hogy 1-2 wattal átbeszéltem a fél világot. (Chile, Washington, vagy ami a legszebb buli volt, egy tengerjáró hajó magyar szakácsa, aki éppen az Atlanti óceánon hajózott, Gibraltártól 140 mérföldre)
Mindezt egy Superstar 360-assal és egy Super 16-os antennával. Régi szép idők. Amikor még keresni kellett percekig egy üres csatornát, ahol épp csend volt, mert olyan nem létezett, hogy lakatlan csati.
...és itt jönne a kérdésem.
Most szinte sehol semmit nem hallani a K40-en kívül.
Van egy Grantom, amit 15 év után elővettem, (persze nem működött, ki volt száradva benne az összes kondi)
szerlő, majd befaragtam a kocsiba, dobtam rá egy Densei 2002-es mikit, ficcentettünk egy 160-as Daggert a tetőbe (mivel a barátom a Dagger gyártója, sőt én, mint esztergályos, be szoktam Neki segíteni az antenna alkatrészek legyártásába) amit nagyon precízen behangoltunk, azt mondhatnám, hogy elég ütős lett a szett. (Szentendréről, mobilból, mozgattam a mutatót Mátraházán)
Tehát a kérdésem az lenne, hogy melyik csatornákon lehet mostanában "lakókat" találni, mert bitang nagy a csönd, bárhová tekerek.
Köszönöm előre is a válaszokat mindenkinek!!!
(#) tucsok válasza picitomi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Skype -od van?
(#) picitomi válasza tucsok hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Az nincsen csak MSN.
(#) tucsok válasza picitomi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Az meg nekem nincs.
A sugárzó ne legyen nagyon viharvert (görbe), a tartó danamit ne legyen repedt,a szigetelő gyűrű sem lehet repedt,különben meg illik szétszedni és a forrasztásokat átforrasztani,a rozsdás csavarokat kicserélni.
(#) Flyfish válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Szia!
Veled szerintem már beszéltem is, legalábbis a neved ismerős. A többi nem nagyon.
Clubrádió? Az mi a szösz? Valahol K20 környékén találtam egy csapatot fél éve, de már nem emlékszem hol voltak, (talán 26 FM) Azóta csönd van. Elektróka és csapata voltak ott.
Ja! Elfelejtettem : 74-es Miki volt a hívóm régen, az újat meg még nem találtam ki, de dolgozom rajta.
(#) Flyfish válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /
 
Az Ószeres féle Rádió Centrum volt a hely ahol melóztam egy jó darabig. Aszzem közép 20-on voltunk. Aztán meg a Reiter Karcsinál szereltem CB-t, URH-t, meg riasztót, autóhifit. (ha ezek mondanak valamit)
(#) picitomi válasza tucsok hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Szia! Sajnos holnap délután nem tudok elmenni a flexhez. Esetleg valamikor máskor nem lenne jó Neked?
Köszönöm!
(#) fredy1 hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy Grant rádióm ami egykét furcsa jelenséget produkál.
Gondol egyet és elhalkul a hangja, ha rányomok a mikrofonra újra jó.
A másik, ha valaki a közelben rádiózik 100-150 m belül semmit nem hallok belőle csak sistergést. Az utóbbi időben alapban nagyon sistergős lett.

Légyszíve segítsetek hogy mi lehet a baja.

Köszönettel:
Csaba
(#) gkari válasza Flyfish hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Lak Ferit üdvözli a hajdani 3108! Hajdan 36USB-n voltunk tengersokan.
(#) lacusska hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Kedves Topictársak! Ha valakinek CB rádió gondja van szivesen segitek, kb 30 évig egyfolytában CB rádiókat javitottam, meg tápegységeket, szürőket , asztali mikrofonokat készitettem, itt-ott még van egy kalapra való alkatrész-félém is, ha valakinek szüksége lenne rá, szürők is vagy 10-15 db, én már régen nem CB zek, egy időre elmult az igény rá, mióta a hatóságok rendkivül harapnak az AM-USB-LSB használatáért, az FM nem annyira népszerü. Azt tapasztalom hogy a szürőketr nagyon igyekeznek kihagyni, de sajnos abból szokott baj lenni mert már 1 W on is van felharmonikus zavar az meg " az álmoskönyv szerint nem sok jót jelent. A régi CB rádióim még megvannak, az antennám jelenleg nincs fent, mert felujitás volt a házon talán egyszer majd felteszem. Szóval ha valakinek segitségre van szüksége -szivesen. Megtaláhattok nagyon néha ezen a topic on is. Üdv mindenkinek a valamikori CB 2226. ( a hivószámot nem adtam vissza nem is kellett...)
(#) picitomi válasza lacusska hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Kedves Lacusska! Én még csak most kezdek, fogok kezdeni CB-ni, mert pár dolog még sajnos hiányzik a készletből. Az antennám is munkát igényel még(régi penetrátor), kábel, csatlakozók is beszerzés alatt, de rádióm már van (Uniden PC 404). Milyen szűrők beépítését tudnád javasolni a rendszerbe? Esetleg ha lenne is Neked elfekvőben olyan szívesen vevő lennék rá. Tisztelettel! picitomi
(#) Medve hozzászólása Nov 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Említitek a szűrőket. Egy gyári berendezés esetében nem kell, szükséges vagy ajánlott a szűrő használata?
(#) pucuka válasza Medve hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
A szűrőt azért kell használni, mert a 27 MHz első harmonikusa beleesik a budapesti TV adó sávjába. A gyári készülék által az előírás szerinti harmonikus sugárzás esetén is zavar keletkezik, ezt hivatott csökkenteni a szűrő. Annak idején ezért keletkezett ez az előírás, és az megoldhatatlan, hogy csak a budapesti TV adó vételkörzetére vonatkozzon, különösen mobilállomás esetén.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
...és hány olyan embert tudsz mondani, akinek benne is van a körben?
(főleg a mai műsorszórás fényében)
(#) gaben62 válasza Flyfish hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Nem is fogsz találni ezen a sávon senkit, ma már nem divat a Cb.de a 2m.amatőr sávot is csak kevesen használják.
A mobiltelefon a menő meg a Pc.reggeltől estig, facebook ,internet letöltések stb.
A mai fiatalokat már nem érdekli a rádiózás, sajnos.
Tisztelet a kivételnek.
(#) Flyfish válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Mert nem tudják, "mitől döglik a légy". Nem baj. Több kihívás marad nekünk.
(#) picitomi válasza Flyfish hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Hát talán azért nem hal ki a Cébések maroknyi hűséges csapata. Én magam most 24 vagyok és régóta foglalkoztat a rádiózás, most el is jutottam oda, hogy ki tudjam majd építeni az első stabil állomást(semmi komoly, de kezdetnek szerintem jó) Igaz, hogy magamon kívül nem tudok senkit a korosztályomból mondani, aki CB-ik, de biztosan vannak valahol elbújva. Keszthelyen például elég sok antennát látok a háztetőkön, persze ez magában nem jelent semmit. Én Zalaegerszegről fogok majd rádiózni, ha egyszer elkészül. Kíváncsian várom mi történik majd.
(#) Flyfish válasza picitomi hozzászólására (») Nov 28, 2010 /
 
Ha egyszer meghalljuk egymást akkor mindketten elmondhatjuk, hogy "egyben van" az állomásunk.
Én ugyan mobilból beszélek, de a riportok alapján ütős lett a cucc.
Következő: »»   20 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem