Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   278 / 507
(#) heby86 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy sehol nem találok autógenerátorokról olyan adatot, hogy mekkora fordulatszámon adja le a legnagyobb feszültséget és mekkora ez a feszültség, akármilyen generátor jó nekem, akár lada vagy más autóé. Úgy tudom talán 50-60 V körül van, de nem biztos. És ehhez a feszültséghez kellene nekem egy egyszerű szabályozó áramkör kapcsolási rajza ami 12 V-ra szabályoz. Tudnátok nekem segíteni?

Előre is köszi.

Üdv. Heby
(#) heby86 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Ja és a szabályozó alkatrészeiről működéséről pár szó ha lehetséges...
(#) Dzsos válasza Romulus hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Részleteznéd egy kicsit ezt a trafós feltranszformálást hogy oldotad meg.Mekora trafo mikor van a ki és bekapcsolása stb.
(#) Barret válasza heby86 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Szia!
A mostani modern (20 évnél fiatalabb) autóknál már a generátorba van építve a fesszabályzó! Már az 1-es golfnál is...Nem kell vesződni semmivel,kap egy kapcsolható gerjesztőáramot,és kész!
(#) westhorses hozzászólása Nov 21, 2010 /

Jajj gyerekek tegnap mentem Pestre, mikor az m1 esen elnéztem jobra ........az a sok piros pont(sajnos más sötét volt) megpillantottam azt a sok szélgépet
Melegség áraztotta el a szívemet ahogy forogtak
(#) heby86 válasza Barret hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Hali!

Tusom, hogy már be van építve, viszont nekem csak elméleti síkon kellene és suliba, tehát nem jó hogy azt mondom hogy benn van és kész hanem kellene a kapcsolás.
(#) erbe válasza heby86 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Régi Rádióamatőrök Évkönyvében akad tucatnyi. Wartburg, Zsiguli, stb. Egykori panelos, fémdobozos, germániumtranzisztor..., de 1-2 újabb beöntöttnek is ott a kapcsolása.
(#) trakis válasza heby86 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Rádiotechnika Évkonyv 1982-es kiadásában is van .
Leírják a működését is ,teszek vel egy részletet.
(#) Szabó F hozzászólása Nov 21, 2010 /

meg tudná valaki mondani, hogy a lapát hossza és szélessége milyen hatással van a rotor fordulatszámára és a nyomatékra??
(#) heby86 válasza trakis hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

köszi. Fel tudnád tenni még azokat az oldalakat amiken szintén szabályozók vannak, mint pl. a 11.ábra wartburg...
előre is kösz.
üdv. heby
(#) heby86 válasza trakis hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Főleg valami újabb érdekelne ha lehet
(#) lehar válasza Szabó F hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

A teljesség igénye nélkül,a lapátok hossza forditott arányba befolyásolja a fordulatszámot,viszont növeli a nyomatékot.A lapátok szélessége ésszerü határok közt növeli a nyomatékot,de csökkenti a fordulatot,ha ,,,tul szélesre,,, sikerednek.Ezenkivül van még egy sor más tényezö,ami szintén kihat a fordulat/nyomatékra.
(#) heby86 válasza erbe hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Hali
Idézet:
„1-2 újabb beöntöttnek is ott a kapcsolása”

Ez az 1-2 új érdekelne ha fel tudnád tenni őket.

Előre is köszi.
(#) mex válasza heby86 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ezt megépítettem, és azóta is kifogástalanul üzemel.
Érdemes alaposan áttanulmányozni, a javaslatokat megfogadva, "örökös" darab lesz.
(#) erbe válasza heby86 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Sajnos, nincs szkennerem. De több helyen is fenn vannak az RT évkönyvek, és szabályzó kapcsolási rajzok is.
(#) rasta.brotha hozzászólása Nov 22, 2010 /

üdv mindenkinek. jó ideje böngészgetem a fórumot, és párhuzamosan a netet is. nem sikerült olyan képletet találnom, amellyel az építendő szélgenerátorom egy tekercsén adott fordulat mellett indukált feszültséget és áramerősséget modellezhetném (a mágnes erőssége, menetszám, légrés méretének figyelembe vételével).

van valakinek erre valami megfelelő formulája? Lehar, te sokszor adtál tanácsokat a menetszámot illetően másoknak... te milyen képlettel számolsz, amikor azt becsülöd, hogy hány voltos generátor elkészítéséhez milyen menetszámok kellenek?

ha megvannak a megfelelő képletek, szívesen készítek egy olyan progit, ami a paraméterek változtatására kiszámolja a megfelelő kimeneti értékeket.

pls segítsetek...
(#) rasta.brotha válasza (») Nov 22, 2010 /

ezt komolyan gondolod??? de tényleg...

és aki általában helytelenül ír, nincs tisztában a központozással, hasonulással és társaival, azt elküldöd iskolába, vagy ne is írjon? (pl. Lehar sem egy helyesíró-bajnok - de ettől máris értéktelen a hozzászólása? vagy csak nincs jobb dolgod?)

tényleg: mi bajod van a kisbetűimmel?

csak mert a beírásomban más hibát nem találsz, miközben abban az egy mondatban, amit nekem írtál, egy helyesírási és egy nyelvhelyességi hiba volt. pedig az csak egyetlen mondat...
(#) dB_Thunder válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Így igen rövid életű leszel itt...
(#) erbe válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Keresd sziriusz hozzászólásait! Kész programot találsz generátorok tervezéséhez, méretezéséhez.
(#) rasta.brotha válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

van ez így... ha csak nagy kezdőbetűket írva lehetek értékes tagja a társadalmunknak, akkor belenyugszom a kitaszíttatásba...
(#) Stewe válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Helyesírási hibáért senkit nem piszkálnak feleslegesen... de ha valakit nem is érdekel a minimum elvárás, az ne csodálkozzon semmin.
(#) hind válasza rasta.brotha hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Üdv Rasta testvér!
Az általad felvetett problémával én is szembesültem, amikor foglalkoztatni kezdett a téma, (és ez betűmérettől teljes függetlenül merült fel).
A lényeg, hogy a neten fellelt infókból, a két fórumból, és Sziriusz olvtársal való közös elmélkedésünkből összegyúrtam egy excell táblát, ami az általad felvetett probléma megoldását szolgálná. Sajnos az utóbbi időkben nem volt rá módom, hogy gyakorlatban is ellenőrizzem a számolás pontosságát, de ezt talán majd a kész géppel rendelkező kollégák megteszik.
A program által adott értékeket nem kell szentírásnak tekinteni, de arra mindenképpen használható, hogy rávilágítson, hogy az egyes tényezők, úgy mint átmérő, gyorsjárás, tekercsek száma, menetszáma, huzalvastagság hogyan befolyásolják a kész generátorunk teljesítményét.
(#) hind válasza hind hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Mi történt, kimoderáltátok magatokat?
Most vettem észre, hogy véletlenül lezártam pár cellát a programban, amit nem akartam.
Itt van újra nyitottan használhatóbban.
Ha valakinek van hozzá észrevétele, módosítási javaslata nyugodtan ossza meg.
(#) heby86 hozzászólása Nov 26, 2010 /

Sziasztok!

Tudtok olyan forrást, hogy hol lehetne megtalálni, hogy hogyan kell tervezni feszültségcsökkentő buck konvertert? kb 15-60V-os bemenő jelből kellene 12 V-ra szabályoznia és ezt szeretném megtervezni, kiszámolni mi kell bele...

kösz üdv.
(#) rasta.brotha válasza hind hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Hind, spec thx! Nagyon jó ez a táblázat! Még turkálom egy darabig, valószínűleg kérdésem is lesz.
(#) sziriusz válasza hind hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Üdv Hind!
Ha rakod össze a generátorod, két dologra biztos kíváncsi leszel:
-Elfér-e a légrésbe a huzal, illetve kisebb légrés és menetszám is elég lenne-e a kívánt teljesítményhez.
-A huzal ellenállása hány wattal melegíti a generátort.
(#) Barret hozzászólása Nov 27, 2010 /

Mi a helyzet felétek?
Itt megjött a Tél
Igaz olvad,de a feelingje megvan.
(#) westhorses válasza Barret hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Nálunk 7 ágra süt a nap
Szívesebben lennéék ott
(#) laklaci2 válasza hind hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A táblázatodban a 70-es menetszám 1 fázis vagy 1 tekercs menetszáma? Fázisonként 70 menet vagy 280?
(#) hind válasza laklaci2 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A C40 cellában 1 tekercs menetszáma adható meg.
Következő: »»   278 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem