Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy pár darab ilyenem, egyik ismerősöm szerint optós a bemenete, így elvileg nem kell a leválasztó kártya. Lefényképezem és majd elküldöm.
A half step opció az amire gondolok? Felezi 1.8 fokot?
Igen, felezi a lépési szöget.
Optós a bemenete, de ha elolvasod a dokumentációját, azzal nem fogsz veszteni semmit!
Olvasgatom én, de az a szakmai angol nem megy (igazából még a sima sem)
:google: Ezt a doksiból másoltam ki. Nekem sincs nyelvvizsgám.
Nos.Azért kérdeztelek Téged mert a Pro kategóriában mozogsz szerintem és ha én le is fordítom, minden hiába ha nem értem. Mellesleg ha lesz időd nézd meg ki írta a "Hogyan keressünk az interneten" c. doksit.
Amatőr vagyok én is. Esetleg hobbysta. Nem több.
A vezérlő jó lehet, profinak néz ki, de az IC-t kéne jobban megismerni, átbogarászni, hogy mit tud. De a megadottak alapján jó kis vezérlő ez!
A IC no name, akarom mondani szép fekete se szám se betű.
Akkor marad a teljes dokumentáció, és a tesztelés. Sok sikert!
Pedig az adatlap 26-ik oldalán le van irva.
100% áramhoz az áram érzékelő bemeneten 0,5V-nak kell lennie, azaz a figyelő ellenállást eszerint kell megválasztani. Ha neked nem kell a 3A csak 1A, akkor 0,5ohm legyen a figyelő ellenállás, igy maximum 1A-t tol a motorodba. Ezt az értéket lehet csökkenteni a kapcsolókkal százalékosan. Amikor elkezdték árulni ezeket a vezérlőket, akkor még lehetett kérni kisebb áramra is, most már csak a max áramra beállitottat lehet rendelni... Egyébként jó vezérlő, nekem csak 1 opto volt rossz benne és a HC14-eket kicseréltem sima LS-re mert a printerportomat nem komálta A stabkockák eléggé melegednek és mechanikailag nincsenek jól rögzitva, de ennyi pénzért, megéri.
Nah, azaz nana! Építettem már pár vezérlőt, tudom, hogy hogyan kéne mennie. Ennyiért megéri, az biztos. És sokan kerestek meg azért, hogy érdekelné őket, ha megmutatnám, beüzemelném, beállítanám nekik. De ez így most akkor zsákbamacska?
Újra leírom: Olvastam, és tisztában vagyok a sense feszültséggel, de mint látható az adatlapban ott 20%-50-70-100% van leírva. Viszont a hirdetésben az szerepel, hogy 1.5-3A. Ez ellent mond egymásnak. És én ezt nem értem. Mert az IC-nek a 0.6A-t kéne tudnia. De a vezérlő összeépítve nem hajlandó ezt produkálni. Lehet külön kérni, hogy 0.5-2.5A-es legyen a tudása a vezérlőnek. Itt már stimmel az adatlapi 20%-os áram. Amire nem gondoltam: Lehet hogy ez saját kínai utángyártott/koppintott IC, nem pedig az eredeti. És ezáltal nem tudja azt, amit az adatlapból kellene tudnia?
Nem. Nézd meg ezt a hirdetést és a piros részt.
Lehet kérni kisebb áramokra is, azaz nagyobb értékű a figyelő ellenállás benne. Ennyi semmi több, csak a többi eladó azt sem tudja mit árul a műköröm szárító mellett. Ha az IC-re TB6560 van irva, akkor tudnia kell a 3A-t. Nincs ebben semmi misztikus, szerintem.
Nah leírom mégegyszer:
Két adat van megadva a hirdetésben: -1.5A-3A-ig. Ez 50%-os csökkentés. -25-50-75-100% áram csökkentés. Ez ellentmond egymásnak. Mérésem alapján 1.5A a minimum. Ezek alapján a leírás 2. pontja és az IC katalóguslapja sem stimmel. Tehát a mérés is ellentmond az IC adatlapjának. Viszont a 0.5A-2.5A-es verzióban minden stimmel (azt még nem mértem). Vajon mi lehet a különbség? Ugyanis a 3A-es verzióban át vagyunk verve. Lényegében a kapcsolásban nem alkalmazható a 25%? Ami adatlap alapján 20% lenne. Szerintem jobban nem tudom elmagyarázni.
Annyiban kell csak kiegészíteni, hogy a hq-s tudja a 3 ampert a felület szerelt nem, de mondjuk az jelentősen eltérő képet mutat
Jaj ne már most az 5%-on lovagolsz? Libus köszönjük.
Nem értem, senki nem látja, hogy a vezérlőt nem lehet 25%-os állásba állítani? A vezérlő leírásban és fizikailag is ellentmond az IC adatlapjának.
gulasoft: Miért minden hsz-emből csak az 5%-ot látod? a 25% nem tűnik fel? Adatlap alapján tudnia kéne a 0.6A-t is, a vezérlő pedig nem csökkenthető 1.5A alá. Ezt még nem vettétek észre?
Jah értem a problémád, szerintem elírás az adatlapban a 20% és a 25 a valós. A képen látható vezérlőben 0.22ohmos a figyelő ellenállás, amiből 2.27A jön ki elvileg, tehát ez a 2.5A-es verzió, nekem a 3A-es van, emlékeim szerint nem 0.22ohmos a figyelő rajta, holnap megnézem.
Avagy neked mi van a panelen? A másik lehetőség, hogy valamilyen okból nem célszerű a 25%-os üzemmód, lehet a zavarvédettsége a beépített komparátornak nem olyan jó, ezért ez egy kerülendő üzemmód? Egyébként a DIP kapcsolók nem úgy működnek, mint a leírásban, azt hiszem nálam az 1/8 és 1/16-odos üzemmód rosszul van a leírásban De ez hamar kiderül....
Nekem a mostani az alapban 50%-ra és fél lépésre volt jumperolva
Nem a 20-25% a gondom, hanem hogy hiányzik a 25%-os áram beállítás. a 3A-es verzióban csak 50%-ig lehet csökkenteni az áramot, alá nem, míg a 2.5A-es verzióban 20%-ig.
Nem elírás a 20%, ugyanis a hobbycnc-s H2 is ilyen arányú áramokra állítható be. Sajnos nincs előttem, de úgy emlékszem, hogy nekem is 0.22ohm van benne. Pedig 3A-es verzió Akkor viszont ezek igencsak alul vannak hajtva. H2-ben emlékeim szerint 0.15ohm van.
Igazad van, a H2-ben 0.15ohmos a figyelő ellenállás, amivel 3.33A jön ki, a leírás meg 3.5-öt említ
Tehát a 0.22ohmos figyelővel nem lehet 2.5A fölé menni.
De 1.5A alá sem?
H2: 5% eltérés? Ez már kell, mint biztonsági sáv. Kínai: 20% eltérés? 40% biztonsági sáv a kínai alkatrészek miatt?
A hűtőborda alatt van miért nem méred meg? Nekem be van építve és holnap jön 1 meg a jövő héten is egy. Mivel eladom őket nem állok neki szétszedni, de ha annyira ki akarod hajtani belőle az 1A alatti értéket, akkor tedd meg. Én már szedtem le egyszer a hűtőbordát mikor úgy kötöttem rá a motort, hogy nem mértem ki és röidre zártam. Ahhoz hogy az ember kicserélje a chipet le kell szedni. 6 csavar.
Én ebből nem csinálnék ekkora problémát, nem lehet, hogy valaki egyszer valahol elirta és mindenki lemásolta?
A legkisebb áramhoz már talán kisebb tápfesz is kellene, nem ? Egyébként meg tök mindegy melyik leirás mit mond, úgy kell beállítani, hogy ne melegedjenek a motorok, aztán hogy melyik kínai eladó mit ír, az már más kérdés. Az IC adatlapja adott, aszerint kell eljárni, azt sem tudják mit árulnak ...
A 14-es láb másik vége a figyelő ellenállás ott is lehet mérni, nem kell a bordát piszkálni....
Az IC adatlapját nem hozza a vezérlő. Emiatt kérdezem, hogy mi lehet a probléma. gulasoftnak sem működik, nálam sem. Ezek szerint a 25%-os állásban 0,57A-t kéne tudnia, közben meg a 0.85A-es motorok 5 perc mulva izzanak. gulasoft is ezt írta. Ezek szerint kb 1.5A-t tol kifelé, tehát nem szabályozható az adatlap szerint
Miért kellene mérni a sense ellenállást az IC lábon? Tökéletesen hozzáférhető a bordátol kb 2cm-re van. Mi a probléma vele? Valószínüleg a gyártó írta így, és mindenki másolja. De akkor vajon mit tudhat a 2.5A-es verzió? Szigorú értelembe véve áramgenerátorosan hajtjuk a motort, pontosabban chopper-táp. Ez feszültség független. Nagyon jó hatásfokú megoldás, és nagy nyomatékot lehet vele elérni.
És nem mellékesen ezt is hajtogattam, hogy nem lehet őket elfüstölni, csak ha rövidre zárod, és igen ez hobby gép. Láttam olyan verziót is ahol a hűtőventit is lespórolták róla.
Egyébként tök jó hogy lehurrogtad, meg Te olcsóbban jobbat építesz, és most meg kiderül, hogy éppen teszteled, mert rájötté,l csak nem ismered be, hogy olcsóbban építeni ilyen tudásút nem lehet, mert nagytételben sorozatban gyártják. Több ezer darabot eladhattak már belőle, ezt mondtam is hogy mindenhol 10 20 darabok vannak, nem lehet rossz. Nem kell hozzá semmi csak táp és motor, és hajtja mach3 meg bármi. Én spec 1.5-3A-ig szoktam ajánlani, a 0.8A-es motorok kicsit kicsik. Nekem egy tálcamozgató mechanikában van ilyen kicsi, együtt vettem egy TA8435-el szerelt panellel. Építettem is egy nekem való TA8435-öst és mikor kiszámoltam mibe fájt egy csatorna, akkor tettem le én is az építésről. Legalább lesz sok ember aki ezt használja, lehet referenciákat adni
Öregem, pont ezt írtam, és le lettem cseszve.
Mondom nekem be van építve, ha hozzá lehet férni hurrá, még szerelni sem kell, esetleg rögtön sorba is lehet kötni vele egy másik ellenállást ha növelni akarod, vagy párhuzamosan ha csökkenteni.
Mondjuk a párhuzamos jobb mert ott csak mellé kell forrasztani. Láttátok már magát az ellenállást?
Én olcsóbban tudok építeni. Nyákja gyártás alatt van. De még nem publikus.
Azt nem kis tételben fogom gyártani, de ez nem ide való téma. Nem is hozakodtam elő vele eddig. Nem hurrogtam le, hiszen épp a te házadból hoztam el egyet, hogy a kedvedért eladjam, erre te meg hátba-káromkodtál. Pedig látod, hogy ez is csak kompromisszumokkal használható. Pedig képzelheted hány 1A alatti bontott motor kering itt a fórumon. Nagy cnc-m is 1A-es motorokkal megy! Ahhoz sem jó ez a vezérlő. Tesztelem, mert az apróban levő hírdetésben szereplő vezérlő helyett ilyent adok a vevőimnek, ingyen cserélem le a vezérlőjüket! Már amelyik engedi! És emiatt írtam, hogy mindenre le kell tesztelni, erre kiderül, hogy nem is hozza azt amit maga a csupasz IC tudna. Továbbra is tökéletes megoldás egy hobbystának, ha ezeket a pontokat figyelembe veszi, és ha kell valakinek ilyen vezérlő, szívesen rendelek neki ebayről. Csak szóljon.
Mekkora tápról hajtjátok és mit lehet tudni a motorról még?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |