Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   68 / 123
(#) 1269 válasza 1269 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

A neten keresgélve ezt a doksit találtam a HAKKO-911-ről.
Sajnos nem értem...

941.pdf

(#) Haszuboy hozzászólása Nov 22, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ehhez Bővebben: Link a forrasztóállomáshoz jó-e ez a páka? Bővebben: Link Köszi előre is üdv: Levi
(#) vzoole válasza Haszuboy hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

Jó. .
(#) Haszuboy válasza vzoole hozzászólására (») Nov 22, 2010 /

köszi szépen! Üdv
(#) helektro hozzászólása Nov 23, 2010 /

Valaki használ itt FAHRENHEIT 28112 forrasztópákát (http://www.hestore.hu/termek_10029549.html)?
Van kettő is, de a következő bajom van vele:
rákötöttem 24V egyenáramra, de a tápegység nem bírta (24V, 65W kapcsolóüzemű). Egy Solomon 50W-os pákát simán visz. Azt hittem rossz, de mind a kettő ugyanezt csinálta. Megmértem az ellenállását a fűtésnek, és kb. 2ohm-ot mutat (inkább felette) mind a kettő. Ezután rákötöttem egy 20v, 100W-os tápegységre (szintén kapcsolóüzemű). Ez már elvitte és melegszik is mind a két páka, de a tápegység feszültségét lehúzta kb. 15V-ra. Rákötöttem egy 5V,3A-es tápegységre is. Erről durván 2A vesz fel és rendesen melegszik (bár nem gyorsan, mert kb. 5 perc volt a 300 fok elérése, bár ez normálisnak tűnik a csökkentett fesz miatt).
Arra gondoltam, hogy ez a leírásával szemben nem 24V-os, hanem 12V-os páka. Akkor stimmel az ellenállása is, meg a fenti jelenségek is.
Sajna most nincs kéznél 12V-os tápom, de ki fogom vele próbálni.
Szóval használ itt vki ilyet? És ha igen, milyen körülmények között?
(#) Attila86 válasza helektro hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Én vettem egy ilyen pákát pár hete, de még nem kapcsoltam rá fűtőfeszültséget. Ezek után majd óvatosabb leszek...
(#) p_istvan válasza helektro hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Én igen, a hozzátartozó forrasztóállomással.
Szabályozás nélküli táppal nem igazán használható, induláskor nagy árammal fűt, hogy gyorsan melegedjen az üzemi hőfokra, majd ott kell visszavenni a teljesítményt.
Mivel nincs benne hőelem - ha jól tudom - ezért a fűtőbetét ellenállását kell figyelni a szabályzó áramkörnek.
A JLT-hez fejlesztett vezérlő nem alkalmas hozzá!
A 24V valószínüleg igaz, de nem folyamatos, hanem impulzus üzemben (PWM)
(#) Attila86 válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

De, van benne hőelem! Az előző oldalon még be is írtam pár mérési eredményt: Bővebben: Hozzászólás
Két láb a fűtés, kettő a hőelem és kettő a "mozgásérzékelő".
(#) p_istvan válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Igazad van, kevertem egy másik típussal.
De a JLT-02 szabályozó átalakítás nélkűl így sem fog menni, a csökkentett tápfesszel meg elvesznek az előnyei, lasabb lesz a felfűtés, a hegy könyebben visszahűl nagyobb tömegű forrasztandó felületeknél.
(#) helektro válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hőelem van benne, K típusú. A JLT-hez való vezérlés meg a kisebb tápfeszen kívül valószínűleg változtatás nélkül jó hozzá, bár nem próbáltam, csak az azonos hőelem miatt sejtem.
A fűtőszál ellenállása hidegen ~2ohm, melegen (3-400 fok) kb. ~3ohm. Akár hogyan is számolom ez hidegen ~280W, míg melegen is ~200W körül van 24V-nál.
Ha meg PWM-ben 24V, akkor annak meg pont semmi értelme sincs. Ettől nem fűt jobban, mintha kisebb feszt, de állandóra rákötök.
Amúgy saját vezérlést csinálok hozzá PIC alapon PWM-es vezérléssel. Már nagyjából kész is van, még a programon kell reszelni, finomítani. A fűtést egy 24V-os, 65W-os kapcsolóüzemű tápról akartam járatni, de sajnálattal vettem tudomásul, hogy nem bírja el a tápegység, mikor rákapcsoltam. Ezért kezdtem vele kísérlezetni. Először azt hittem a tápegység rossz, de egy Solomon 50W-os pákát simán visz, fesz. esés nélkül. Viszont egy 20V-os, 100W-os tápegység sem bírt vele, ezért nem hiszem, hogy 24V-os.

Viszon 1-2 infót tudnál hozzá mondani? Pl. ha 300fokra beállítod a hőmérsékletet, akkor mennyi idő alatt éri el azt a páka? Mióta, és általában mire használod? Ez azért érdekel, mert hátha van infód arra hogy mennyit bírnak ki a hozzáadott hegyek? A hegy ára tizede a Wellerének, ezért érdekelne, hogy mennyit bír.
(#) p_istvan válasza helektro hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Este megmérem az értékeket (áramfelvételt, és a felfűtési időket), a tartósságát nem tudom megitélni, mert ugyan egy éve megvan, de nem használom intenzíven, hegyet nem cseréltem benne.
A vezérlése a "trafó hangjából" itélve másodperc körüli impulzusokkal történik, és így már van értelme a 24V-nak (terhelve lehet kevesebb), mert igen gyorsan visszakorigálják a hőingadozásokat a 200 W-os pár tized mp-es impulzusok, a vékony heggyel gond nélkűl forrasztottam vékony horganyzott lemezből készült dobozt is, hegycsere nélkül.
(#) helektro válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Szuper. Köszönöm!

Ez jó hír. Én sem használom intenzíven a pákákat, de akkor ezek szerint annyira nem fogyóeszköz.
Van Weller pákám is, csak az 1800-2500Ft-os hegyek árát sokkalom. Igaz, azok jó sokáig kitartanak.
(#) p_istvan válasza helektro hozzászólására (») Nov 23, 2010 / 1

Megmértem az áramfelvételt, igaz csak a hálózat felőli oldalon, hogy ne kelljen megbontani a készüléket.
Környezeti hőmérséklet 10 fok
Beállított hőfok 330 fok (legtöbbször ezt használom)
- Bekapcsolás után a nyugalmi áramot levonva kb. 0,8 A az áramfelvétel, felmelegedés közben kb. 0,7 A-re csökken és folyamatosan fűt.
- 40 másodperc után kikapcsol és 345 fokig túllendül a hőmérséklet ami pontosan a második perc végére stabilizálódik 330 fokon.
- Ezután jelzi, hogy üzemkész, de szükséghelyzetben már 30-40 másodperc után lehet forrasztani.
- Ezt követően kb. fél-egy másodpercenkénti (kb. 0,8 másodpercre saccolom) impulzusokkal tartja a hőfokot.
- Az impulzusok áramából úgy tűnik, hogy a pákát egy nullátmenetnél kapcsoló eszköz kapcsolja, nincs fázishasítás, a PWM 1,5 Hz körüli.
- Egy banándugóba is beforrasztottam közben a vezetéket, ekkor szinte 100%-os lett a fűtés kitöltési tényezője, hogy kompenzálja a hőelvonást.
- Tehát bekapcsoláskor kb. 180 Watt-tal kezd el fűteni és felmelegedve pedig 160 Watt-tal. majd üzem közben 160 Wattos változó szélességű impulzusokkal.

Ez előzőkből az számolható, hogy ha hidegen 2 Ohm a páka (nekem is annyi) akkor 19 V a feszültség. Felmelegedve pedig, ha 3 ohm (ezt nem mértem) akkor 22 V-nak kell lennie a trafó feszültségének az előbbi teljesítményekhez.
Ekkor a trafó névleges feszültsége lehet 24 V körül. Az állomásra 24 V 60 Watt van írva, de gondolom ez átlagteljesítmény akar jelenteni az előzőek fényében.

Ez elég komoly teljesítménynek tűnik, majd ellenőrzöm a hétvégén a pákára kerülő feszt is, csak ez komplikáltabb.
Az állomás (illetve a benne levő trafó) súlya alapján elég lehet ehhez a nem folyamatos csúcsteljesítményhez.
(#) helektro válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Húúú. Nagyon köszönöm a kimerítő és minden részletre kiterjedő tesztelésedet!
(#) Akashi válasza 1269 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Javítsanak ki a nálam okosabbak ha tévedek, de szerintem ha egy 12-15V körüli trafóval hajtod meg, és a pákád olyan hőelemes mint a solomon akkor működhet.
(#) szilva válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A beírt adatokból eléggé gyanús, hogy tényleg nem 24V-os lesz az a fűtőszál. 5V/2A az 2.5 ohm, ha az már fűtés közben mérhető, akkor nem a hidegellenállása a szálnak (hidegen én is mértem pár ohm-ot a tényleg 24V/48W-os pákánál is, de 24V- ról járatva nagyon hamar beállt a 2A körüli áramfelvétel). 2.5 ohm ellenállás 12V-os fűtés esetén 57.6W, ami eléggé összhangban lévőnek tűnik az adatlapon szereplő 60W-tal.

Számomra az impulzusüzem sem meggyőző magyarázat, az impulzusüzemet teljesítményszabályozásra használják. Ha a páka tényleg 60W, akkor impulzusüzemben is csak maximum ennyinek szabadna ráesnie, de akkor az azt jelentené, hogy 24V-on maximum 25% kitöltési tényezőt kaphatna (ha 12Vo-n megvan a névleges teljesítmény, akkor 24V-on ez a négyszerese). Nem tartom életszerűnek, inkább a 0-100% között szabályozott kitöltési tényezőt és a 12V fűtést tartanám annak.

A pákaoldali mérésekre én is nagyon kíváncsi lennék. Kicsit hihetetlennek tűnik egy 60W-osnak mondott pákánál a 160W fűtőteljesítmény. Ezek szerint "bádogforrasztásnál" folyamatosan 160W-ot nyom bele?
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Az ott leírt értékekből az lehet akár 68uV/fok-os hőelem is. Jobb lenne amúgy valami magasabb hőmérsékleten mérni, hogy a teljes tartományt lefedő közelítő egyenes meredekségére pontosabb eredményt kapjunk.

Én a sárga nyakú Solomon pákáknál mértem 68uV/fok-ot, a kék nyelűeknél pedig 41uV/fok-ot. A megépített forrasztóállomás hőmérős ellenőrzése szerint a 68uV/fok nagyon jó érték lett azokra a pákákra, amikben ilyen, nagyobb feszültséget szolgáltató hőelem van: mindenféle kalibráció nélkül a PIC-es szoftver által 300 fokosnak mért pákát hőmérős DVM-mel mérve pár fokon belül volt a valós hőmérséklet.
(#) p_istvan válasza szilva hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A beírt adatok (ha a hozzászásomra gondolsz) 160-180 W-ról szólnak... és ebből nem következik a 12 V.
Adatlapnak éppen nem nevezném az elérhető adatokat a pákáról, de a két adatból miért a 60W-ot veszed komolyan, a 24 V-t meg nem?
Az átlagteljesítményt lehet akár perces intervallumok átlagára is definiálni, bár az "adatlap" sehogy sem teszi, ezért abból messzemenő következtetést nem vonnék le.
A mérések többet mondhatnak, és mivel egy mérés nem mérés, ezért majd megmérem a pákára jutó feszültséget is és jelformát egy szkóppal.

A helektro által a pákaoldalon mért DC adatokra gondoltam. Ha ez a páka is akkora, mint egy átlag mikroelektronikai páka (ez a fényképből nem nagyon derül ki), akkor végképp hihetetlen számomra, hogy jóval 100W feletti teljesítmény menjen bele. De ezt valóban a mérés fogja megmondani.
(#) 1269 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szia!
Ez az én bajom az állomás doksija szerint van benne hőelem, de én csak két érintkezőt látok a pákahegyen...
Nincs Hakko állomásom, de van egy rakat pákahegyem, mindenféle (kicsi nagy stb. stb..) és sajnálom őket szétégetni.
Ezért nem tudom , hogyan lehet összeházasítani a hakko pákahegyet a vzoole féle egyszerűbb kapcsolással. (Köszönet neki, hogy közzé tette)
(#) p_istvan válasza szilva hozzászólására (») Nov 24, 2010 / 1

Nos, szétkaptam az állomást!
- A trafó a mellékelt kép szerint 26V-os, mérve üresjáratban 25,9V. A mellékelt képen a sárga-fekete kivezetések, amelyek tovább mennek a teljesítményvezérléshez.
- A teljesítményvezérlő egység optocsatolós illesztésű. A váltófeszültség egy graetz híddal és egy 1000 µF kondival van egyenirányítva. Ezt az egyenfeszültséget vélhetően egy FET kapcsolja a pákára, a típusát nem tudtam megállapítani.
- És akkor a lényeg: bekapcsoláskor és nagyobb hőelvonás után a vezérlés gyakorlatilag folyamatos. Multiméterrel mérve 17-18 V DC van a pákán, a szkópon nézve ezen a kis értékű elkó miatt egy 7-8 V-os búgófeszültség látható. A DC illetve középfeszültség feszültség a szkópon is 18 körüli.
Ha helektro kolléga mérését elfogadjuk, hogy a fűtőbetét 3 ohm melegen, akkor felfűtve: 18 V * 6A = 108 W , Hidegen: 17 V * 8,5 A = 144 W.
A valóságban ennél is nagyobb a teljesítményfelvétel mert a multiméterem csak átlagot mér és a szkópon is csak azt lehet leolvasni. Viszont a kis elkó miatt a feszültség kb. 10 - 30 V között hullámzik és ennek az erősen hullámzó egyenfeszültségnek az effektív értéke, nagyobb mint az átlagértéke.
Ha az effektív értéket kb. 21 V-ra vesszük (ennyi biztos van), akkor 3 ohm esetén 7 A lesz áramfelvétel, ami 147 W akkor elég közel vagyunk a primer oldalról mért 160 W teljesítményfelvételhez.
Kellet volna egy true rms értéket mérő multiméter de nincs, a digitális szkópot meg nem vittem le a garázsba. De ezekkel a közelítő mérésekkel is nyilvánvaló, hogy a páka időnként jóval nagyobb teljesítményt kap mit a 60 W.
(#) p_istvan válasza 1269 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Szervusz!
A feltett dokiban csak hőérzékelőről van szó, ami nem feltétlen hőelem.
Tegyél fel képet a fűtőbetétről!

Köszi a kimerítő választ! Meglepő eredmények...
(#) Akashi válasza 1269 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Én is úgy nézem hogy a doksiban valami hőérzékelő van, ami az ellenállását változtatja. Ki kellene vesézni a pákád, megnézni milyen csatija van, ill kivezetései.
(#) helektro válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Köszönjük a nagyon részletes tesztelést és infót.
Az eredmények elég meglepőek és érdekesek.
(#) 1269 válasza Akashi hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Az előző oldal utolsó hozzászólásában van kép róla a csatlakozón 3 érintkező van, a pákahegyen kettő.
Az az érzésem, hogy azon a két kivezetésen méri a hőfokot is.
Van még a pákahegynek a tetején két kivezetés, de az nem hozzáférhető, csak ha levágom a műanyagot, vagy tűt szúrok bele. Megpróbálom lefényképezni.
(#) p_istvan válasza 1269 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Valószínűleg a fűtőbetét ellenállását mérik, négyvezetékes ellenállásmérés elvén, hogy a vezetékek és csatlakozók bizonytalan átmeneti ellenállását kiküszöböljek pl. úgy hogy:
- két vezetéken vezetik a fűtőbetétre fix, vagy mért áramot.
- a másik két vezetéken -amelyik ugyanoda csatlakozik a fűtőbetétre mint a fűtőáram tápja- mérik a feszültséget a fűtőbetéten.
- Az előző adatból ha ismert a hőmérséklet és ellenállás összefüggés, akkor számolható a hőmérséklet.

Ezzel a módszerrel a fűtőbetéten két kivezetés van, de négy vezeték megy el a vezérlés és a táp felé.

Nézd meg hogy a fűtőbetétet behelyezve, a kivezetések között milyen ellenállásokat mérsz?

Te három kivezetésről írsz, de a manual négyet említ a 14. oldalon és az ott írtak is az előbbi verziót erősítik.
(#) Akashi válasza 1269 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Lehet hogy a fütőbetétnek és hőérzékelőnek közös a testvezetéke. Meg kéne tudni melyik az.
(#) 1269 válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Lefotóztam, hátha így könnyebb megtalálni a lehetőségeimet.
Mértem rajta ellenállást:
Két szélső érintkezőn 5 Ohm
A középső és bármelyik szélső között 1 MOhm-tól kezd el számolni a műszer 10 MOhm-nál meguntam, de ment volna még feljebb.
A középső érintkező a pákahegy burkolatára van rákötve.
Nem tudom mitévő legyek...
Következő: »»   68 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem