Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   23 / 82
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Az gyanus, hogy az x es y min max ertekek nem nagyon ternek el egymastol (korabban, ha jol emlekszem kb 100-150 volt a kulonbseg a min es max ertekek kozott, most meg kb 50, az y-nal meg csak 4, ez biztosan hibas).
XX es YY is nulla, mert rossz modszerrel szamolod ki oket. Ezek 0 es 1 kozotti ertekek, amiket nem nagyon tudsz az AVR-rel kezelni (legalabbis en nem tudom hogyan kellene). At kell skalazni.
Melo utan, otthonrol majd kuldok reszletesebb magyarazatot...
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

Szia Fizikus! Én már rájöttem, hogy mi miatt csökkent le a skála (min. max. közötti különbség). Rendet raktam és a fogók és egyéb nagyobb fém tárgyak elkerültek a közeléből ... Mint a kép alján is látod, amikor visszatettem a vasakat, akkor megint megnőtt nagyon a skála. Majd a tokozásba teszek egy fogót Azt tudom, hogy xx és yy 1 és -1 közé kell, hogy essen ezért osztom el a skálával... mindegy, te előbb értetted, mit és hogyan kell, nem magyarázom. De pont ez az ezerszeresét iratom ki az xx ill. yy értékeknek, de magát az xx és yy értéket nem szorozhatom fel, mert a arkusztangens függvény miatt kell, hogy 1 és -1 közé essen. Próbáltam már float-ban és double-ban is tárolni/kezelni a xx, yy értékeket, de akkor is 0-át ad vissza. Már próbáltam szétbontani, hogy hátha csak a sok műveletet nem tudja kezelni egyben,
  1. //xx = (( x - ( minx + xsensitivity ) ) / ( xsensitivity * 2 ));
  2. x1 = minx + xsensitivity; //2060
  3. x2 = x - x1; //5530    2053-2060 = -7 !!! pedig használtam már unsignd int és int-ként is.
  4. x3 = xsensitivity * 2; //102
  5. xx = x2 / x3; //0
  6. //yy = (( y - ( miny + ysensitivity ) ) / ( ysensitivity * 2 ));
  7. y1 = miny + ysensitivity;
  8. y2 = y - y1;
  9. y3 = ysensitivity * 2;
  10. yy = y2 / y3;
de ez sem volt megoldás. Mivel én ebből mobil eszközt szeretnék, azért nem a PC-vel szeretném számoltatni... pedig ott nekem is egyszerűbb lenne. Ma majd azzal próbálkozom, hogy milyen típus tud tárolni pl. -0,04576 számot illetve arra kéne rájönnöm, hogy miért lesz x2 minusz 7 helyett 5530.

Szia!

En nem igy szamolnam ki xx-et es yy-t:
  1. xx = ( x - ( minx + xsensitivity ) ) / ( xsensitivity * 2 );
  2. yy = ( y - ( miny + ysensitivity ) ) / ( ysensitivity * 2 );

felesleges leosztani a vegen a ketszeres sensityvity ertekkel, mert az atan fuggvenybe ugyis yy/xx hanyados kerul.
En inkabb a nyers ertekekkel szamolnek:
  1. // delta X
  2. xx = ( x -  xoffset  )
  3. // delta Y
  4. yy = ( y -  yoffset  )

Ezekbol szamolnam ki az aranyt, amit mar be lehet tenni az atan2() fuggvenybe.
  1. atan2(double _y, double _x) = ...

(most neztem csak, hogy a math.h tartalmazza az atan2() fuggvenyt is, igy nem kell vacakolni az elojelvizsgalattal)
En eloszor ujra kiiratnam a nyers meresi eredmenyeket a hi es lo bajtok erteket is, a max es a min ertekeket. Ezeket abrazolnam az Excel-ben hogy jok-e. Utana mennek tovabb az analizacioval.
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 19, 2010 /

A képleteket a dokumentációból szedtem.

AN-00MM-003_Magnetic_Sensor_Calibration_r1_1.pdf
2.4 Parameter Calculation
Mx_Sensitivity=(Mx_max-Mx_min)/2 //xsensitivity
My_Sensitivity=(My_max-My_min)/2 //ysensitivity
Mx_Offset=(Mx_max+Mx_min)/2 //xoffset
My_Offset=(My_max+My_min)/2 //yoffset

AN-00MM-004_Electronic_Tilt_Compensation_r1_1.pdf
Geomagnetism decomposer
Azimuth=arctan(y/x)

Azimuth=90 (x=0, y<0)
Azimuth=270 (x=0, y>0)
Azimuth=180-[arctan(y/x)] * 180/Π (x<0)
Azimuth=-[arctan(y/x)] * 180/Π (x>0, y<0)
Azimuth=360-[arctan(y/x)] * 180/Π (x>0, y>0)

És ahhoz, hogy azt arkusztangens függvényt tudjam alkalmazni, ezért úgy akartam 1 és -1 közé tenni xx és yy értéket, hogy az általad említett képletet megalkottam.
A te általad készített képlet csak beteszi az origóba a kőrt, de a kör sugara esetenként akár 140 is lehet, de az arkusztangens függvény csak 1 és -1 között írható fel, ezért osztottam le a sensitivity kétszeresével, hogy a maximum sugara a körnek 1, a minimumja pedig -1 lehessen.

Ha normalizalni akarod, akkor meg csak a sensitivity ertekkel kell elosztanod, nem pedig a ketszeresevel...
Szerintem az arkusz tangens ertekkeszlete esik +/- PI/2 koze, az ertelmezesi tartomanyna +/- vegtelen.
Szerintem probaldd ki az atan2() fuggvenyt.
(#) hcpeter válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hello Fizikus!

Most olvastam a gyorsulásmérős cikkedet, és kedvet kaptam kipróbálni. Hol lehet ilyet venni magyarországon, és mennyibe kerül körülbelül?

Köszi a választ!
(#) zozz12 hozzászólása Nov 23, 2010 /

Helló!
Már régebben olvastam Fizikus újabb hasznos cikkjét, de csak mostanában merült fel bennem egy felhasználás. Biztos mindenki ismeri a Segway nevű szerkezetet. Jó kis cucc, az tény, de ~ 2 300 000Ft az alapmodell. Az lenne a kérdésem, AVR -rel és gyorsulásmérő(k)vel meg lehetne -e valósítani egy Segway utánzat vezérlését.

(#) szkrep válasza zozz12 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Az biztos, hogy lehet -teli van vele a youtube. Én is egy ilyesmit fejlesztek most kicsiben, de még nem tud megállni. Kérdéses, hogy a jelenlegi motorjaival képes lesz-e rá valaha...
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Kedves Fizikus! Nem mondom, hogy tökéletes ... sőőőt! De már azért megy ... Igaz, hogy szerinte nem arra van Észak, mint a hagyományos mágneses iránytű szerint és 180°-kal "fordítva" ír ki (a 90°-270° tengelyben kell tükrözni), de ezt szoftverben korrigálom majd. A 0° körül valami dug van, mert 18° és 318° között mínusz értékeket ad Nézd meg a képet! (nem túl mesteri ) Na hogy tetszik (a haladás)?

IMG_2793_.JPG

(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Alakul a dolog!
Szerintem ennel nagyobb pontossagot nem nagyon lehet elerni, mert ez a modul nem kompenzalja az erzekelo dolesebol eredo hibat. A vizszintes dolesbol eredo hibakat is kompenzalo szenzor viszont legalabb 5-10-szer annyiba kerul mint ezek a modulok.
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hát igazából én már annak örülök, hogy a 90° és a 270° egybe vág és a 180° merőleges rájuk! Mondjuk ennyit még nem sz°ptam semmivel, mint ezzel és még ugye készen sincs. Amit nem értek, hogy néha ha sok vas van a közelében (fogók, csavarhúzók), akkor sokkal nagyobb a sensitivity és sokkal több értéket ad a 360°on, nem csak 16-ot, de nem mindig ... Na majd csiszolok még rajta és ha kész, küldöm a kódot ... ha még mindig kell... Te hogy állsz a cikkel? Amúgy mennyi ideig szokták lektorálni?
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

A cikkem kb 95%-ban kesz, de mindenkeppen megvarom amig elkeszulsz a projecteddel.
A lektoralas ideje valtozo, volt hogy 1 nap alatt publikussa lett teve, de olyan is volt hogy a hibajavitasok es a lektorok keves szabadideje miatt elhuzodott 1 honapig is. De altalaban gyorsak szoktak lenni.
U.i.: elkuldtem mailen a felkesz cikket
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Az biztos, hogy az erzekelot elegge maceras kalibralni.
Vastargyak kozeleben azert valtozik az erzekenyseg, mert a vastargyak "magukhoz huzzak" a magneses tererovaonalakat (torzitjak a Fold magneses teret). A magneses aknakeraesok, magneses aknagyujtok es tengeralattjaro kereso detektorok is ezen az elven mukodnek.
(#) bankimajki hozzászólása Nov 24, 2010 /

Sziasztok ezt a szervót lehet vajon végteleníteni? Bővebben: Link
(Magyarul, hogy többször is körbe tudjon fordulni.)
(#) puli122 válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Én úgy tudom minden szervót lehet, de ha veszel, akkor már miért nem veszel inkább körbeforgót ? Azt nem kell szétgányolni.
(#) bankimajki válasza puli122 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Linkelnél nekem valami hasonlót! Mert nem is tudtam hogy ilyen is létezik.
(#) puli122 válasza bankimajki hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Bővebben: Link

De ugyan ezt megkapod Bp-en a ChipCad-nél is. Ott nettó 3080Ft
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Na végre kész! Elég üzembiztos és egész jól működik. Holnap teszek fel délelőtt képeket, meg csinálok videót és annak a linkjét. Kipucolom a kódot és küldöm azt is, meg összedobok egy kapcsolást, hogy mit kötöttem hova.
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szuper!
Gratulalok!
Egy nehany szavas ismertetot is fuzz hozza (mert akkor nem nekem kell megirni...) es berakom a keszulo cikkem mellekletebe.
Mi legyen a kovetkezo kozos projectunk?
(#) galidor válasza pista91 hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Helló!
Mijen programozót használtál?
(#) Tomi_Bp válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Köszönöm szépen! A videó ezen a linken érhető el. Kép mellékelve. Nem is tudom, hogy milyen közös projekt legyen a következő. Ötlet? Nekem most megy pár párhuzamosan ( jármű menetíró készülék, időjárás megfigyelő állomás, ... ).

IMG_2798_.JPG

(#) Tomi_Bp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Thx! Igazából Fizikus segített a legtöbbet, de ti is sokat segítettetek itt és az AVR miértek, hogyanok-ban. Köszönöm!
(#) pagaby hozzászólása Nov 25, 2010 /

Heló!

Az egyik ismerősömnek volt lehetősége szórakozgatni a pingvin robot programozásával. A roboton található iránytűmodul, elmondása szerint nagyon érzékeny. Az iránymeghatározást már a robot közelében lévő árammal átjárt vezeték is megváltoztatta. Sőt ami a legjobb, a pingvin hátán gyárilag elhelyezett elemtartó helyét meg kellett változtatnia, mert az elem vas palástja behülyítette a modult. Rengeteget szívott vele mire rájött a hiba okára.

Egyébként a csipben mi van? Hogy néz ki belülről, mi alapján érzékel?
(#) Tomi_Bp válasza pagaby hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Két egymásra merőleges tekercs van benne és a két tekercsel mért mágnesesség értékekből lehet kiszámolni a mágneses erővonalak irányát. Természetesen ez nagyon zavarérzékeny és minden mágnesesség, vagy bármi ami megzavarja a fluxust (lágy- és kemény vas, áram járta vezető, mágnes). De ennél bővebben majd Fizikus (remélhetőleg) nemsoká megjelenő cikkében.
(#) stoto hozzászólása Nov 26, 2010 /

Sziasztok!

Az alábbi gyorsulásmérőt Budapesten hol tudom beszerezni?

MMA7260QT
(#) Fizikus válasza stoto hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szerintem sajnos sehol. De ha sikerul, irjad meg ide is, mert sokakat erdekelne...
(#) fujufaust hozzászólása Nov 26, 2010 /

hi én még naon az elején vagyok szinte semmit nem .
valaki tudna segíteni egy robot megalkotásában
vagy ha azt gondoljátok hogy még ez túl nagy hal akkor hol kezdjem
?
előre is köcce
(#) Istuuu válasza fujufaust hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Üdv! Először el kellene döntened milyen feladatokat akarsz elvégezni a robotoddal. Ha ez megvan akkor ismerkedj meg a mikrovezérlőkkel.Az oldalon sok jó cikk van róluk(kifejezetten ajánlom Fizikus cikkeit) vagy ha megelégszel egy olyan robottal ami csak "bután teszi a dolgát" akkor ajánlom figyelmedbe a logikai kapukat, mivel ezzekkel is sok jó dolgot ki lehet pakolni.Nézz utána a motorvezérléseknek.Először is azt ajánlom , hogy egyszerű dc motorokkal próbálkozz,építs hozzá H-hidat kisérletezz miként tudod vezérelni őket.Ha komolyan gondolod a robotépítést akkor biztos sokan fognak segíteni neked.Kérdéseid legyenek átgondoltak és jól értelmezhatőek.
(#) Fizikus válasza fujufaust hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Kezdesnek mindenkeppen egy Arduino panel hasznalata tunik a legegyszerubbnek, mert viszonylag egyszeru programozni, USB-n keresztul kozvetlenul letoltheto ra a megirt program (nem kell kulon AVR programozot venni/epiteni).
Ehhez mar csak nehany ellenallas meg LED kell es el lehet kezdeni jatszani/tanulni.
(#) Fizikus válasza Tomi_Bp hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Cikk lezarva. Most mar csak azon mulik hogy mikor lesz publikus, hogy sok hibat talalnak-e benne a lektorok.
Következő: »»   23 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem