Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   199 / 609
(#) kadarist válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

A tápfeszültséget mérd meg, amikor torzít. Ha több voltot csökken a vezérlés nélkülihez képest, akkor vagy a puffer lesz a kevés vagy a trafó.
(#) CIROKL válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Először is tudni kéne mekkora a trafód ami most van , mennyi a puffer , egy panel vagy netán sztereó stb.... annyi biztos valami esetleg több dolog sem stimmel .
(#) ibpeti válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Torzitás kezdeténél 34V-ról leesik a tápfesz 31-30 körülre, 30 alá nem megy. Ez egy Videoton 6383s erősitő trafója lenne 2x 50V 4700µF puffer,, jelenleg 1db TDA7294 van rajta, "teszt" üzemben, késöbb 2 lenne.
(#) CIROKL válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Alapvetően itt a gond a vidi trafó az 120va -es szerintem ez ide kevés lesz meg a pufferen is kéne hizlalni és a graetz is lehetne több , minden esetre ez a táp még 1 panelt sem tud kiszolgálni .
(#) ibpeti válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hát akkor szerintem kuka az egész 10 ezerbe kerülne hozzá egy megfelelő toroid trafó
(#) petemazi válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha tudsz szerezni még egy ilyen trafót, akkor használhatod úgy, hogy egy modul-egy trafó, tehát dual-mono rendszerben.
(#) bandee88 hozzászólása Nov 23, 2010 /

hello! hidalt erősítőhöz ez a toroid elég lesz?
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=75700
(#) saraha válasza bandee88 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Üdv.A hidalt verzió 25-30V-ról megy 8 Ohm-ra.Ezzel meg 42V lesz az meg szerintem sok lesz.
(#) ptesza válasza bandee88 hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Úgy tudom ,hogy ez épp optimális , habár az 2x29V lenne. Ne használjad 4 ohm-os hangszóróval, vagy hűtőtönkös megoldással kell az IC-t felszerelni. De csak egy híd-hoz elég.
(#) ibpeti válasza petemazi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Jelenleg 1db végfok megy róla, simán összehuzalozva, teszt céljából, de ez sem akar rendesen szolni. Graetz csere segithet a dolgon, hogy legalább 1 IC-t elbirjon rendesen? Köszi
(#) Alkotó válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha a trafó valóban 120VA-es, akkor az elég 1db IC-hez. El kéne már rugaszkodnod ettől a greatztől. 3A nem elég és kész. 10A-es kocka kell, már a típusát is belinkeltem neked. Ez is, a puffer is csak eszköz, a cél a sima egyenfeszültség, illetve a kézben tartott feszültségesés. Ha esik a feszültség az természetes, hiszen a trafó szekundere is csökken a terhelés hatására, és a puffert is megrángatja a változó áramnagyság. Azt kell elérni, hogy a maximális teljesítmény környékén is még maradjon elég feszültség. És pusztán azért kell mindez, mert a tényleges Pmax, elsősorban a feszültségtől függ.
Nálam 2 IC megy egy jól méretezett 250VA-es trafóról, és Ic-nként külön tápegységről, amivel nagyon nagyot szól. (mértem is, amit itt megtalálsz valahol)
(#) ibpeti válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Hello, igen értem én, csak ugy vagyok vele, hogy feleslegesen nem akarok elmászni az elektronikai boltba venni greatz hidat, meg meginn költeni rá, ha a trafó miatt semmiképp nem lenne jó... 400mA-es a gyári olvadó biztositék a trafó elött, ebböl hány VA-re lehet következtetni?
(#) Alkotó válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Ha lomha, akkor maximum 230x0,4=92VA-re számíthatsz. Ha valóban ennyi, akkor az tényleg sovány a 70W-hoz, de mondjuk 50-60hoz szűken jó lehet, és az is elég nagy hangerő tud már lenni.
Az ajánlott greatz olcsóbb mint 1 gombóc fagyi.
(#) petemazi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Az RA6363s rádióerősítőben (feltehetőleg innen származik a trafó) 800mA-es a primer biztosíték, és a készülék hátuljára maximális teljesítményfelvételnek 130W van feltüntetve.
(#) Alkotó válasza petemazi hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Erre nem tudok mit mondani. Ha a bizti 400mA, az max. 92VA. Ha 800mA- akkor az lehet 130W vagy 120W -mint ahogy már írta Cirokl-.
Ha nincs egyértelmű vélemény, akkor a trafó méreteiből nagyon jó közelítéssel be tudom azonosítani, amiből következik a teljesítmény ismerete is.
(#) ibpeti válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Akkor biza, jó nagy kamusi modon csinálta meg a Videoton ezt az EA6383-at, ELVILEG gyárilag 2x30W RMS és 2x 50W zeneire mondták, és irták is, hátulján 220V "160W". Szegény trafócska 1db 70W-os IC-t nemtud meghajtani...
(#) petemazi válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 23, 2010 /

Annak idején nem volt divat kispórolni az utolsó gramm anyagot is, mint például a mai gagyi cuccokból.
Könyörgöm, tegyél már bele egy normális graetz hidat...
És a 4700µF puffer sem valami sok.
Melegszik a trafó?(természetesen nem 30 fokosra, annyira akár üresjáratban is szabadna neki)
(#) ibpeti válasza petemazi hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Ez a meglepö az egészben, akárhogy kinozom a masinát, a trafó szobahömérsékletnél többre nem megy fel! Kézfejemet ráteszem, még talán kis hideges fémes hatása is van, taperoltam a tekercselést, ott se volt semmi... A hires 3A-s Graetz forrósodik csak hajtás közben
(#) ptesza válasza ibpeti hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Akkor biztosan az a leggyengébb láncszem. Ha kicseréled végre azt a 350 Ft-os alkatrészt, akkor majd a trafó lesz. Ja* nem bűn hűtőbordára szerelni a graetz-t.
(#) ODU hozzászólása Nov 24, 2010 /

Hello mindenkinek!
Még régebben építettem egy sztereó és egy mono erősítőt TDA7294-el. Amikor külön használom a sztereót és a monot akkor nincs semmi gond, viszont amikor a 2 bemenetét egy sztereó jack elosztóba dugom akkor eléggé búg, megnéztem a 2 végét kell összeérinteni hogy búgjon (nem a GND-ket). Sőt csak akkor búg amikor trafóról megy, ha lekapcsolom és csak a pufferről megy akkor nincs semmi gond. Mi lehet ilyenkor a baj? és hogy lehet elkerülni?
Előre is kösz a válaszokat!
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Szia. Nekem kicsit így homályos , egy ábrát dobhatnál fel . Ebben biztosan fogunk megoldást találni.
(#) ODU válasza ptesza hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Próbáltam lemodellezni a kapcsolást, bocs hogy ilyen kezdetlegesre sikerült. De a lényeg remélem hogy látható. Mégpedig az hogy ha a 2 bemeneti jack dugót bedugom egy elosztóba, akkor búg a rendszer (kék vonalak). Valamint ha csak simán rövidre zárom a 2 végét akkor ugyanúgy búg (zöld vonal). Illetve van 2 fénykép a NYÁK-ról és a dobozról. Ha még van valami információra szükség a probléma megoldásához, kérdezzetek, remélem tudok válaszolni mindenre.

ui.: ha nincs elosztóba dugva és külön-külön használom akkor nincs baj. Csak egy 2.1 es rendszerhez már muszáj összedugni ha nincs 5.1es hangkártya
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Nov 25, 2010 /

Az nyilvánvaló , hogy földhurok okozza a problémát. Az egyedül álló panelról nem láttam képet , különösen annak a tápja lenne érdekes. Meg az ,hogy védőföldelésesre csináltad ,vagy kettős szigetelésűre.A két erősítő és a PC egy hosszabbítóról van használva? Megérne egy próbát ha nem.

1 hűtőbordán van a IC (mono és sztereó erősítő) mind 3 TDA7294. A 2 erősítőnek 1 tápja van, az a hatalmas trafó, a graetz, majd a 2×66 000µF puffer, és innen van szétosztva a feszültség a 2 erősítőbe. A bordától nincs elszigetelve a 3 IC így azon van a negatív feszültség. A 2 erősítőből hátra van vezetve a bemeneti Jack csatlakozó valamint a kimeneti hangfal csatlakozó (próbáltam ezek kiiktatását, a búgás nem változott). A képen látható feszültség stabilizátor a kis bárdán csak a ventilátorokhoz kell. A trafó le van földelve ( már csak a mágneses szórás miatt gondoltam, de továbbra is búgott). Csak akkor búg, ha trafóról megy és ha össze van zárva a bemenet, ha pufferről megy akkor semmi, hiába zárom össze a bemenetet, akkor szépen szól.

P1010050.rar

A képek másik fele

P1010051.rar

(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 25, 2010 /

Vélemény erről az oldalról és leirásról? Erősitő
(#) ibpeti hozzászólása Nov 25, 2010 /

Lehet hülyeséget fogok most kérdezni, de hátha...
Szétkaptam az LG DVD-s házimozimat, egy nagy panelon helyezkedik el a kapcsoló üzemi tápegységje. Na szoval, kivezetésein többek közt olyan is van hogy: +36V -34V GND. Ide belehetne-e kötni a TDA7294-emet? :eek2:
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Lefirkantottam ,hogy én hogyan huzaloznám be. Szerintem a védőföldelés csak felesleges földhurkot visz be a PC vel egy körben. Visszaalakítanám kettős szigetelésűre. Olyan dugvilla is kell ami két ágú . Nincs rajt védőföld.Olyan erősítőt még nem láttam amin védőföld lenne.

A két puffert összekötő fémlemezt nevezd ki csillagpontnak és onnét huzalozz minden GND-t. A panel táp , a bement , a kimenet is onnét kapja a GND-t. Ha nem szűnne meg ,akkor az egyedül álló 7294-et szigetelve kell felszerelni. Nem ártana 100-100nf fólia kondi a pufferekkel párhuzamosan.
(#) ODU válasza ptesza hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

A huzalozás az pontosan úgy van ahogy azt lerajzoltad. A zöld vonal kivételével. Az mi lenne? a trafó külseje? Illetve a hangszóról földje nem a kondenzátorok összekötő lemezére vannak kötve, hanem ahogy a NYÁK-on van, a kettes sorkapocsba. Kössem azt is a kondenzátorok összekötő lemezére? Valamint a bemenet egy jack dugó, szóval értelem szerűen a NYÁK-on van a GND.
(#) ptesza válasza ODU hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

A csillagpontos kialakítás lényege az ,hogy egy pontból kapja minden a gnd-t . Így elkerülhető ,hogy különböző potenciálon legyenek. Nem lehet helyettesíteni egy kis átkötéssel , szigorúan mindent a csillagpontból kellene huzalozni. A zöld a trafó külső burkolata.
Következő: »»   199 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem