Fórum témák
» Több friss téma |
A tápfeszültséget mérd meg, amikor torzít. Ha több voltot csökken a vezérlés nélkülihez képest, akkor vagy a puffer lesz a kevés vagy a trafó.
Először is tudni kéne mekkora a trafód ami most van , mennyi a puffer , egy panel vagy netán sztereó stb.... annyi biztos valami esetleg több dolog sem stimmel .
Torzitás kezdeténél 34V-ról leesik a tápfesz 31-30 körülre, 30 alá nem megy. Ez egy Videoton 6383s erősitő trafója lenne 2x 50V 4700µF puffer,, jelenleg 1db TDA7294 van rajta, "teszt" üzemben, késöbb 2 lenne.
Alapvetően itt a gond a vidi trafó az 120va -es szerintem ez ide kevés lesz meg a pufferen is kéne hizlalni és a graetz is lehetne több , minden esetre ez a táp még 1 panelt sem tud kiszolgálni .
Hát akkor szerintem kuka az egész
![]() ![]() ![]()
Ha tudsz szerezni még egy ilyen trafót, akkor használhatod úgy, hogy egy modul-egy trafó, tehát dual-mono rendszerben.
hello! hidalt erősítőhöz ez a toroid elég lesz?
http://www.soselectronic.hu/?str=371&artnum=75700
Üdv.A hidalt verzió 25-30V-ról megy 8 Ohm-ra.Ezzel meg 42V lesz az meg szerintem sok lesz.
Úgy tudom ,hogy ez épp optimális , habár az 2x29V lenne. Ne használjad 4 ohm-os hangszóróval, vagy hűtőtönkös megoldással kell az IC-t felszerelni. De csak egy híd-hoz elég.
Jelenleg 1db végfok megy róla, simán összehuzalozva, teszt céljából, de ez sem akar rendesen szolni. Graetz csere segithet a dolgon, hogy legalább 1 IC-t elbirjon rendesen? Köszi
![]()
Ha a trafó valóban 120VA-es, akkor az elég 1db IC-hez. El kéne már rugaszkodnod ettől a greatztől. 3A nem elég és kész. 10A-es kocka kell, már a típusát is belinkeltem neked. Ez is, a puffer is csak eszköz, a cél a sima egyenfeszültség, illetve a kézben tartott feszültségesés. Ha esik a feszültség az természetes, hiszen a trafó szekundere is csökken a terhelés hatására, és a puffert is megrángatja a változó áramnagyság. Azt kell elérni, hogy a maximális teljesítmény környékén is még maradjon elég feszültség. És pusztán azért kell mindez, mert a tényleges Pmax, elsősorban a feszültségtől függ.
Nálam 2 IC megy egy jól méretezett 250VA-es trafóról, és Ic-nként külön tápegységről, amivel nagyon nagyot szól. (mértem is, amit itt megtalálsz valahol)
Hello, igen értem én, csak ugy vagyok vele, hogy feleslegesen nem akarok elmászni az elektronikai boltba venni greatz hidat, meg meginn költeni rá, ha a trafó miatt semmiképp nem lenne jó... 400mA-es a gyári olvadó biztositék a trafó elött, ebböl hány VA-re lehet következtetni?
![]()
Ha lomha, akkor maximum 230x0,4=92VA-re számíthatsz. Ha valóban ennyi, akkor az tényleg sovány a 70W-hoz, de mondjuk 50-60hoz szűken jó lehet, és az is elég nagy hangerő tud már lenni.
Az ajánlott greatz olcsóbb mint 1 gombóc fagyi.
Az RA6363s rádióerősítőben (feltehetőleg innen származik a trafó) 800mA-es a primer biztosíték, és a készülék hátuljára maximális teljesítményfelvételnek 130W van feltüntetve.
Erre nem tudok mit mondani. Ha a bizti 400mA, az max. 92VA. Ha 800mA- akkor az lehet 130W vagy 120W -mint ahogy már írta Cirokl-.
Ha nincs egyértelmű vélemény, akkor a trafó méreteiből nagyon jó közelítéssel be tudom azonosítani, amiből következik a teljesítmény ismerete is.
Akkor biza, jó nagy kamusi modon csinálta meg a Videoton ezt az EA6383-at, ELVILEG gyárilag 2x30W RMS és 2x 50W zeneire mondták, és irták is, hátulján 220V "160W". Szegény trafócska 1db 70W-os IC-t nemtud meghajtani...
![]()
Annak idején nem volt divat kispórolni az utolsó gramm anyagot is, mint például a mai gagyi cuccokból.
Könyörgöm, tegyél már bele egy normális graetz hidat... És a 4700µF puffer sem valami sok. Melegszik a trafó?(természetesen nem 30 fokosra, annyira akár üresjáratban is szabadna neki)
Ez a meglepö az egészben, akárhogy kinozom a masinát, a trafó szobahömérsékletnél többre nem megy fel! Kézfejemet ráteszem, még talán kis hideges fémes hatása is van, taperoltam a tekercselést, ott se volt semmi... A hires 3A-s Graetz forrósodik csak hajtás közben
![]() ![]()
Akkor biztosan az a leggyengébb láncszem. Ha kicseréled végre azt a 350 Ft-os alkatrészt, akkor majd a trafó lesz.
![]()
Hello mindenkinek!
Még régebben építettem egy sztereó és egy mono erősítőt TDA7294-el. Amikor külön használom a sztereót és a monot akkor nincs semmi gond, viszont amikor a 2 bemenetét egy sztereó jack elosztóba dugom akkor eléggé búg, megnéztem a 2 végét kell összeérinteni hogy búgjon (nem a GND-ket). Sőt csak akkor búg amikor trafóról megy, ha lekapcsolom és csak a pufferről megy akkor nincs semmi gond. Mi lehet ilyenkor a baj? és hogy lehet elkerülni? Előre is kösz a válaszokat!
Szia. Nekem kicsit így homályos , egy ábrát dobhatnál fel . Ebben biztosan fogunk megoldást találni.
Próbáltam lemodellezni a kapcsolást, bocs hogy ilyen kezdetlegesre sikerült. De a lényeg remélem hogy látható. Mégpedig az hogy ha a 2 bemeneti jack dugót bedugom egy elosztóba, akkor búg a rendszer (kék vonalak). Valamint ha csak simán rövidre zárom a 2 végét akkor ugyanúgy búg (zöld vonal). Illetve van 2 fénykép a NYÁK-ról és a dobozról. Ha még van valami információra szükség a probléma megoldásához, kérdezzetek, remélem tudok válaszolni mindenre.
ui.: ha nincs elosztóba dugva és külön-külön használom akkor nincs baj. Csak egy 2.1 es rendszerhez már muszáj összedugni ha nincs 5.1es hangkártya
Az nyilvánvaló , hogy földhurok okozza a problémát. Az egyedül álló panelról nem láttam képet , különösen annak a tápja lenne érdekes. Meg az ,hogy védőföldelésesre csináltad ,vagy kettős szigetelésűre.A két erősítő és a PC egy hosszabbítóról van használva? Megérne egy próbát ha nem.
1 hűtőbordán van a IC (mono és sztereó erősítő) mind 3 TDA7294. A 2 erősítőnek 1 tápja van, az a hatalmas trafó, a graetz, majd a 2×66 000µF puffer, és innen van szétosztva a feszültség a 2 erősítőbe. A bordától nincs elszigetelve a 3 IC így azon van a negatív feszültség. A 2 erősítőből hátra van vezetve a bemeneti Jack csatlakozó valamint a kimeneti hangfal csatlakozó (próbáltam ezek kiiktatását, a búgás nem változott). A képen látható feszültség stabilizátor a kis bárdán csak a ventilátorokhoz kell. A trafó le van földelve ( már csak a mágneses szórás miatt gondoltam, de továbbra is búgott). Csak akkor búg, ha trafóról megy és ha össze van zárva a bemenet, ha pufferről megy akkor semmi, hiába zárom össze a bemenetet, akkor szépen szól.
Lehet hülyeséget fogok most kérdezni, de hátha...
![]() Szétkaptam az LG DVD-s házimozimat, egy nagy panelon helyezkedik el a kapcsoló üzemi tápegységje. Na szoval, kivezetésein többek közt olyan is van hogy: +36V -34V GND. Ide belehetne-e kötni a TDA7294-emet? :eek2: ![]()
Lefirkantottam ,hogy én hogyan huzaloznám be. Szerintem a védőföldelés csak felesleges földhurkot visz be a PC vel egy körben. Visszaalakítanám kettős szigetelésűre. Olyan dugvilla is kell ami két ágú . Nincs rajt védőföld.Olyan erősítőt még nem láttam amin védőföld lenne.
A két puffert összekötő fémlemezt nevezd ki csillagpontnak és onnét huzalozz minden GND-t. A panel táp , a bement , a kimenet is onnét kapja a GND-t. Ha nem szűnne meg ,akkor az egyedül álló 7294-et szigetelve kell felszerelni. Nem ártana 100-100nf fólia kondi a pufferekkel párhuzamosan.
A huzalozás az pontosan úgy van ahogy azt lerajzoltad. A zöld vonal kivételével. Az mi lenne? a trafó külseje? Illetve a hangszóról földje nem a kondenzátorok összekötő lemezére vannak kötve, hanem ahogy a NYÁK-on van, a kettes sorkapocsba. Kössem azt is a kondenzátorok összekötő lemezére? Valamint a bemenet egy jack dugó, szóval értelem szerűen a NYÁK-on van a GND.
A csillagpontos kialakítás lényege az ,hogy egy pontból kapja minden a gnd-t . Így elkerülhető ,hogy különböző potenciálon legyenek. Nem lehet helyettesíteni egy kis átkötéssel , szigorúan mindent a csillagpontból kellene huzalozni. A zöld a trafó külső burkolata.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |