Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   67 / 122
(#) Gyozo92 válasza Georgee hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Van itt egy 100 forintos kínai kisüzlet, ott biztosan van ilyen.
Nekem egyébként bejött a saját tekercselésű. Igaz, kicsit nagyobb, és így 100nF kondi kell neki, de azzal viszont szinte a rossz csövet is begyújtja

Egyébként arra keresek megoldást, hogy valamivel kiváltsam az előtét ellenállást, mivel egy idő után, már az is világít

Gondoltam a neon fojtóra. Találtam egy 10w és 95 ohm, de eléggé visszafogta a strobit. Halottam, hogy kondenzátorral ki lehet váltani, de a kapacitásáról nem tudok semmit. Esetleg, ha 5 watt helyett 10 wattos előtétet teszek, akkor jobban bírja.

Valaki tud valami jó megoldást?
(#) sound.man válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Nekem egy 100as izzó van helyette... Hülyén hangzik, de működik már egy jóideje.
(#) Georgee válasza sound.man hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Egy ideig én is azt használtam, szerintem kiválló oda! ki kell csavarni a hűtőből, vagy a mikróból
(#) Gyozo92 válasza sound.man hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Az a kérdésem lenne, hogy a 100as izzón keresztül mekkora kondenzátort töltesz? Ha mondjuk fele méret, oda elég az 50es izzó?

Gondolom a 100as izzó jó egy 100 wattos strobi előtétének. Egy 60as izzó meg egy 60 wattos stroi előtétének?

Ezt csak tippelem, a segítséget előre is köszönöm
(#) sound.man válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Hali. Két pc tápból bontott kondi van bekötve sorba meg elötte egy diódahíd van. 120-as IFK cső van benne, de valami rohadt nagyot villan és bírja tökéletesen. Órákat megy buliba és semmi baja.
(#) Gyozo92 válasza sound.man hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Én is IFK120at használok. A számítógép kapcsoló üzemű tápjából a szűrő kondikat bonthattad ki. Kb 100 µF lehet darabja, de ez csak tipp. Én akkorákat találtam bennük.

Én motorindító kondit alkalmazok, mert energiatakarékosabb és szívósabb.
Valaki azt mondta, hogy egy 40µF-os motorindító kb akkorát villan, mint egy 330µF-os elko. Bár én nem próbáltam összehasonlítani. Igaz a 22 µF-os elkot a 12 µF-es motorindító jócskán odaverte.
Lényeg a lényeg, beszerzek pár villanykörtét és kipróbálom
(#) dB_Thunder válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Bőven elég 40W-os izzó is, vagy 36 wattos hagyományos fénycsőfolytó, ha sima ellenállásokat használunk akkor az is legalább 20watt legyen !
Pl 4 db 5Wattos sorbakötve...
(#) sound.man válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

200V 330µF ami nekem benne van, de kettő sorba szóval 330/2. Már egy jó ideje így megy, sokan mondták, hogy a táp kondik melegednek meg púposodnak, nekem semmi bajuk azóta se. (kopp kopp kopp ) Amúgy ebbe az izzós trükkbe még az a jó, hogy ha meghibásodik a motyó és lezárná a hálózatot akkor sincs semmi baj mert ott az izzó és az fog világítani és kész.
(#) gyuszuSS válasza Georgee hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

A hűtőben és a mikróban 15W - de max. 25W - izzók vannak.
Ráadásul, ami a hűtőben van az nem jó a mikróba. Oda úgynevezett sütő izzó való,ami lényegesen drágább, a magasabb hőmérséklettűrése miatt.
Egy korábbi hozzászólásom mellékleteként adtam egy hálózati vakus villogó rajzot is.
Abban kondenzátor az "előtét ellenállás",de oda nem jó az olajszigetelésű motorindító, mert ugyanúgy melegszik, mint az elektrolit töltő-tároló kondenzátor.
Az ide mellékelt képeken – annak a rajznak megvalósított minta példányában -a kondenzátorok 1,5 mikroF tehát összesen 9 mikroF tölti a 100 mikroF kondenzátort.
Ha azt feltölti, akkor vélhetően a 40mikroF-osat is, bár kevesebb idő áll rendelkezésére a nagyobb ütemszám miatt.
Ez a példány 1,5 Hz-el villog.
A kapacitív "előtét ellenállás" számítása:Xc=1/jωC az ω=2πf
Ahol C(farad),f(Hz) Xc(jΩ).
(Szívesen venném, ha valaki elárulná a mű(mikro) betűnek a kódját.Köszönettel.Ha world-be írom akkor be tudom illeszteni, de ha azt ide bemásolom,akkor elvész.)

gyuszuSS
(#) mxsxs2 hozzászólása Nov 24, 2010 /

Helló. Van egy Astro AF-350 stroboszkópom. vezérlő bemenettel. Ezt a stroboszkópot szeretném átalakítani vagy csinálni hozzá (és inkább ez utóbbi) egy line bemenetes hangvezérlőt alul áteresztővel.
Addig eljutottam hogy nézelődtem kapcsolásokat, de nem igazán találtam nekem valót (vagy nem ismertem fel hogy az jó nekem).
Töltöttem fel pár képet a stroboszkópomról és itt egy pár link azokról a kapcsolásokról amiket jónak gondolok.

Na most a kérdésem az lenne hogy miként tudnék egy vonal bemenetes hangvezérlőt csinálni hozzá a potméteres megoldás nélkül és lehetőleg ha nem bonyolult akkor a strobi input menetéhez csatlakoztatható.
Link1
Link2
Link3
(#) djgombi válasza mxsxs2 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szia! Ebből kellene kiindulni. Vagy egy olyan kapcsolás lehet még jó ami ütemre villogtat egy led-et és ezzel meghajtani a strobiban lévő optocsatolót.
(#) Gyozo92 válasza djgombi hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Szia!
Meg tudnád mondani, hogy mi a címe ennek a könyvnek, amiből kivettétek ezeket? Előre is köszi.
(#) djgombi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Amit én linkeltem az Hobbielektronika újságból való.
(#) Gyozo92 válasza djgombi hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Akkor gondolom van pár szám belőle. Egyben vannak a fényeffektek, vagy külön minden újságban vegyesen? Ha egyben, akkor melyik szám az?
Köszönöm a segítséget!
(#) djgombi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 26, 2010 /

Igazábol csak a strobira emlékszem, hogy benne lenne. De több számban is megtalálható.
(#) Georgee válasza djgombi hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Ha jól tudom valamikor 1997ben tették közzé ezt a strobi rajzot. Anno feltettem egy kapcs rajzot, ugyan ez csak opto csatolóval. De ha átnézed a kapcs rajzokat találsz itt még U alakú (ifk120-as) csőhöz még kapcs rajzokat. Van fennt egy amiben van opto csatoló is! Azt érdemesebb megépíteni!
(#) Gyozo92 válasza Georgee hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Az nekem pont jó lenne, mert IFK120as csőből van vagy 10 db és most azokat használom.
(#) mxsxs2 válasza djgombi hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Erre a kapcsolásra én is gondoltam, de az a bajom hogy ami van a strobiban jack bemenet az normál "stereo" bemenet. Ebből a kapcsolásból is pedig csak két szál jön ki.
(#) Georgee válasza mxsxs2 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Lehet, hogy Stereo a csatlakozó, de monoként van használva általában, de ha mono csatlakozót használsz, és ugy kötöd be a stereo castlakozót, akkor úgy is működni fog.
(#) Georgee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Itt a rajz! Ebben a témában fennt van a nyák rajz is Strobo ifk 120
(#) benedek hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok! Régóta olvasom a hobbielektronikát de csak most jutottam el oda hogy hozzászóljak, illetve segítséget kérjek a fórumozóktól.
Stroboszkópot építek és lenne pár kérdésem mert sajnos az elektronikát szeretem de nem nagyon értek hozzá.

Először is keresek egy csövet ami olcsó és nem túl nagy teljesítményű(egy szobát kellene csak bevillogtatni), úgy gondoltam hogy egy 100 wattos halogén reflektor házába fogom beleeszkábálni valahogyan.

A második pedig hogy ugye a villanócsőnek 3 kivezetése van, a két szélsőre rakhatom natúrba az egyenirányított hálózatot egy megfelelően méretezett ellenállással(hogy kell ezt méretezni?), a gyújtó részt pedig egy elektronikus gázgyújtóból szedett trafóval szeretném megoldani egy 3 voltos adapterről.A gyújtási feszültség úgy tudom cső függő, milyen csövet tudnék ezzel a trafóval begyújtani? Erről a gázgyújtós gyújtásról itt a fórumon hallottam, tudtok erről esetleg rajzzal szolgálni?(elég sokat keresgéltem de nem találtam)

Ha valahol sületlenséget írtam kérlek javítsatok ki! Köszönöm a segítséget, Benedek
(#) Gyozo92 válasza benedek hozzászólására (») Dec 3, 2010 / 1

Szia!

Először is akkor üdvözöllek a fórumon

Ha nem baj, kicsit boncolgatom az elképzelésedet.
Az első részét nagyon leegyszerűsítetted, a másikat viszont kicsit túlbonyolítottad.

A halogén reflektor ház az jó.

A hálózati váltóáramot csak úgy nem ajánlom, hogy rákössed. Ezek a csövek adódból és katódból állnak (pozitív és negatív) szükséges hozzá. Ez nem jelenti azt, hgoy nem gyújtana be, ha váltóáramot kötnél rá, de... Nálam tapasztaltabb majd megmondja róla a tutit.
Egyébként általában kondenzátort sütünk ki a villanócsövön. Ez talán a legjobb ezeknél a méretű strobiknál.
Láttam már olyat, hogy egy olcsó kínai vacakban, nem volt kondenzátor, sem előtét ellenállás, és csak úgy rá volt kötve a hálózatra a cső. Na ilyet sose csinálunk!
A tanulsága:
Viszont ők azért csinálták, mert így kispóroltak egy egyenirányítást és egy kondenzátort. Na meg az előtét ellenállást is, mert azzal már nem igazán gyújt be a cső, ha nincs kondenzátor. (az én tapasztalatom)
De mivel kihagyták belőle, amikor a cső begyújt, akár 6 amper, vagy kitudja mennyi kerül a csőre, ami ugye nem túl gazdaságos, és csőkímélő. A rövid impulzus miatt viszont nem kapcsol le az automata (általában)

Azt ajánlom, hogy nézd meg itt fent a strobis kapcsolást. Az egy jól működő kapcsolás. Kicsit átalakítottam, hogy biztosabban működjön, ha érdekel átküldöm.
A gázgyújtóról már én is hallottam. Valaki azt mondta, hogy nyugodtan be lehet kötni úgy, mint a sima gyújtótrafót. Max magasabb feszt ad. Az, hogy külön 3 voltról hajtod meg, az már elég bonyolult lenne elsőre. Ha simán bekötöd, úgy olcsóbb is, nem kell hozzá, csak egy glimm meg egy tirisztor. (olcsóbb is) Talán ha lehet, kicsit letekerni a szekunderből, vagy megtoldani a primert ha lehet. Bár nem hiszem, hogy kellene.

Ha érdekel valami, kérdezz nyugodtan, majd megfejtjük valahogy

Remélem nem írtam hülyeséget. A cső begyújthat simnán csak egy előtéttel is, de nekem nem volt túl menetbiztos és égtek az előtétek is. Nem nagyon ajánlom.

Georgee kösz az IFK-s kapcsolást!
(#) Georgee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Idézet:
„és csak úgy rá volt kötve a hálózatra a cső.”
Majdnem igaz, az XOP 15 ös cső pl nem kondenzátorról nyeri a kisüléshez szükséges energiát, hanem a hálózatról (de előtte van elektronika tehát nem direktbe van a hálózaton). Lehet kondival is, bár ebben az esetben a kondit már nem igazán kiméli a kisülés. Én az IFK és az XOP cső esetében is az elektromos gyujtóból kibontott gyujtótekercset használtam, mind a kettő szépen dolgozik vele.
(#) Gyozo92 válasza Georgee hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Igen, de az XOP 15 az egy 1500 wattos cső, míg az IFK120 csak 120 wattos, aminek még kondenzátor kell.
Egyébként az a kínai strobi, amiben csak úgy rá volt kötve, abban nem XOP 15 volt Hanem csak egy 50 ws körüli kis cső

Megpróbáltam megépíteni a hangvezérlést ami a hobbielektronika újságból van kimásolva. Megtekertem hozzá a trafót is, de nem igazán akar menni. Kicsit átalakítottam, a 220 ohmos ellenállást lecseréltem egy 15nF-os fóliakondira, és így már működött. Viszont az a bánatom, hogy néha a zenei csúcson kívül is begyújt, és néha meg kihagyja a gyújtást. Tetten elé egy szűrőt, hogy a magas frekvenciákat kiszűrje, ez valamit javított a helyzeten, de még mindig nem tökéletes. Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a baj?
(#) Gyozo92 hozzászólása Dec 5, 2010 /

erre a kapcsolásra gondolok
(#) bobz hozzászólása Dec 6, 2010 /

Sziasztok!
Itt tart a strobim epitese. Gondoltam csinalok 1 kis kedvcsinalot

Fiuk a Xop15-t hogyan fogassam fel? Sokat gondolkoztam mar ezen. Ti mit ajanlotok?

Ezt a Nyaktervet es beultetesi rajzot fogom hasznalni. Mi a velemenyetek rola?
(#) Gyozo92 válasza bobz hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Hali!

A doboz két felére beszerelsz egy egy kerámia izzófoglalatot, és abba beleszorítod a két végét a csőnek. Szerintem
Hirtelen ez jutott eszembe.
Egyébként hogyan tervezted a tápellátást? Én is akartam hasonló csővel építeni.
(#) bakaruha válasza bobz hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Szia működik!! én is ezt építettem meg csak ajánlani tudom sok sikert.
Következő: »»   67 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem