Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Köszi, hogy megmutattad én is szeretnék ilyeneket (legalább látni...) Ezek mellett a z568m jó lenne másodperc mutatónak.
Üdv,ha valaki tudna eladó nixie csöveket annak örülnék,egy órát már csináltam ami azóta is frankó.Gondoltam csinálok még egyet,ami igényesebb lesz,szép nagy csövekkel.Ki is néztem az in-18 típusú csöveket,de mikor az árát megtudtam....Sajnos horror összegbe kerül.Nem tudom milyen típus lehet ami méretben és számokban hasonló lehet esetleg?
Üdv! z566m-eket talán olcsóbban be lehet szerezni (kb.5-6000Ft/db). Ezek "csak" 30mm-es számmagasságúak. Vagy esetleg a zm1040 és társai. :yes:
Sziasztok!
Én is megcsináltam vicsys által tervezett órát Z560M csövekkel. Indult elsőre, de az élesztésnél elvárt 12:34 helyett minden csőben egyszerre világított ez a négy szám. Egy idő után átváltott 1-re vagy 3-ra. Remélem érthető voltam. Mit csináltam rosszul? Ebben kérném a segítségeteket Előre is köszönöm a válaszokat.
Ha jól értelmezem akkor a OVERKILL órát építetted ?
1234 helyett a karakterek nem jól világítanak akkor nagy valószínűséggel az MPSA42 -es tranzisztorokat fordítottan ültetted be . Első bekapcsolás -ra így kéne mennie .
Ha egyszerre világítanak a számok, nem megy az anódvezérlés rendesen, valami miatt nem kapcsolnak az anódokon lévő tranzisztorok. Gondolom a kijelzős panelt áttervezted a z560m-hez...
Sziasztok!
Igen átterveztem a panelokat és a tranzisztorok nincsenek fordítva. Jók-e azok az ellenálás értékek, a programot nem kell-e módosítani. majd még holnap azért méregetek. Köszi a válaszokat! Idézet: Úgy legyen de ebbe a hibába én is beleszaladtam ezért bátorkodtam mondani a saját hibám tanulságként .„tranzisztorok nincsenek fordítva.” Az Mpsa42 lábkiosztása pont ellenkező . Ja és tökéletesen ugyan ez volt a jelenség nálam is a fordított tranzisztor beültetéssel mint a te általad leírt !
Eagle programot használtam, tudja mind a két tranzisztort és nem engedi a nem megfelelő huzalozást.
De holnap azért átnézem.
[OFF]Értem , akkor más gond lesz ![OFF]
Az ellenállások rajz szerintiek ?
Előfordulhat, hogy az eagleben rosszul van a lábkiosztás?
Most nézem és mintha tényleg fordítva lennének.
Valóban igazatok volt, az összes tranzisztor fordítva van.
Ez után nem bízom ennyire az eagle-ben. Köszi a segítséget!
Igen előfordulhat, mint ahogy ki is derült. Engem is megszivatott ezzel a tranzisztorral.
De miért működött a fényerő szabályozás?
A fényerő szabályozás az a táp része , itt gyakorlatilag világit a cső csak össze -vissza ezért a fényerőt is lehet szabályozni .
Sejtem mire gondolsz. Ha a tápban lévő MPSA42 is fordítva lett bekötve, akkor miért működik a konverter.
- Csak egy bizonyos feszültség-intervallum szabályozása, (stabilizálása), lenne a feladata, de ettől még dolgozik a konverter, (akkor is, ha a tranzisztor fordítva lett bekötve), van nagyfeszültség. Ezt a hibát én is elkövettem a táppal.
Megforgattam a tranzisztorokat így már jó a kijelzés. Nagyon energia takarékos mert a trimmer végállásának közelében gyulladnak ki a csövek és ha az ldrt letakarom, hogy sötétben legyen akkor például nem világít a 7-nek az alja. Rávilágítottam elemlámpával akkor rendesen ment.
Ez jó hír , de kérdezném a tápban az 1K cserélted 470 ohm -ra ? és még valami , milyen ldr amit betettél , mekkora az ellenállása , mekkora tápról megy az egész , a csövek anód ellenállása mekkora .
Jó sokat kérdezek de ezek mind fontosak .
Az NE555 7. lábánál lévő 1k-ra gondolsz? Nem cseréltem.
LDR normál fénynél volt kb.1k és 9 voltról megy. Ha rákötöm a dcf-et akkor nem világít a glim, vagy ha igen csak pár másodpercig.
Akkor az 1k ellenállást cseréld 470 ohm -ra
a DCF vevőt azt hogyan csatlakoztattad az órához ,milyen vezeték , milyen hosszú tettél a modulhoz sorosan egy 470 ohm -os ellenállást + szűrő kondenzátort ? Egyébként a bekapcsolás után a glim az csak pár másodpercig világít majd ha van vétel akkor elkezd villogni , ez a villogás az olyan nem folyamatosnak tűnő de ha villog akkor van vétel ez a fontos . A modult szép lassan fordítva közben a glim figyelése és azonnal meglátod ha elkezd villogni , ha már villog akkor nagy valószínűséggel fog szinkronizálni , nálam MAX 3 perc
Ellenállást holnap cserélem. Mindent a leírás alapján csináltam, a vevőt 30 cm árnyékolt vezetékkel közvetlenül kötöttem, de akkor ez talán még lehet jó.
Az anód ellenállás az előbb lemaradt 15k.
A vezetéket cseréld 1-1,5 méterre minél távolabb az órától és minden nemű zavar forrástól , elégé érzékeny főleg ha még nincs dobozolva az óra akkor a kis DC-DC az jócskán megkavarja .
Szia, ha jól sejtem a Z560M ugyan azokkal a paraméterekkel dolgozik mint a Z573M. Ha ez így van és tényleg a vicsys féle multiplex overkill órát építetted meg akkor a csöveknek 3,9Kohm-os anód ellenállás dukál a 15K helyett :yes:
Szia!
Ezt kifejtenéd picivel bővebben? Nem tudom, hogy a majdnem négyszer kisebb ellenálláson nem lesz-e annyiszor nagyobb az átfolyó áram. Én pl. 22K Ohm-os munkaellenállásokat alkalmazok, és a mérések szerint is a paramétereknek megfelelő a beállítása a Z570M/Z573M Nixie csöveknek. Itt írtam a méréseimről:
Szia! Működik a kapcsolás szinkronizál is viszont a csöveknél a power biztos kicsi mert a fényerő állító trimmer majdnem végállásban van. szerintem inkább csökkenteni kellene az anód ellenellásokat mondjuk 12 vagy 10k-ra.
Szia!
Inkább a bemenő tápfeszt emelném meg 2-3V-tal, mert a konverter ezek szerint nem generál elég nagy feszültséget. (Ha csökkented a munkaellenállásokat, valóban nagyobb lenne az áramfelvétel, mégjobban leesne a nagyfesz.) Mérjél rá az egyik munkaellenállásra kapcsolt feszmérővel, és rögtön kiderül, mekkora áram folyik a nixin.
11 volt bemenőnél 177 voltot állít elő a konverter az anód ellenállásra 78 volt kerül utána pedig 68 volt megy az anódra. Az első szinkronizálásnál előfordul, hogy 3 cső lekapcsol.
Kicserélted az 1K -ót 470 ohmra ?
Nálam 9 Voltos bemenővel kijön 250 Volt ! Azért kapcsol le mert nincs elegendő anód feszültség , emeld följebb egyből rendben lesz . Saját tapasztalat viszont hogy 9-10 Volttól többet nem szeret a bemenetén a rajzon szereplő alkatrészekkel fölépítve . Nem figyeltem aztán egyszer csak megállt a szinkronizálásom , szétkaptam és milyen látvány fogadott az akkumulátorom egyszerűen szétrobbant . Aztán vakarom a fejem ez mitől lehetett , aztán ugrott be hogy semmit nem módoltam és egy 12 Voltos dugasztápról járatom ! Így ennek hatására elkezdtem vele szórakozni de alkatrész cseréhez nem volt már hangulatom és a táppal addig játszottam még rá kell jönnöm hogy marad a 8-9 Volt a rajz szerinti dolgokhoz.
Igen kicseréltem az ellenállást. Az akkumulátort nem terveztem rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |