Fórum témák
» Több friss téma |
Tudom,.. de a kerdes nem ez volt. :smoke:
Nem a sávszélességgel meg a PLL-el lesz elsősorban gondod.
Rotor és vevőkészülék leírások-fájlok: Bővebben: Link
Ilyen lett az uj proba a radioval. KF-nek TV panelt hasznalok, a bemeno koroket rajzoltam maskepp egy netes konstrukciorok szerezve az adatokat. PLL-t kap a lelkem idovel, de valoszinu az URH szignalommal adok neki lokal jelet bemereskor.
Ugyan nem műholdról jött, de azért gondoltam megosztom. HF FAX adás Hamburgból.
Szia! Ezt ki adja , es milyen frekin? Udv Joe
Gondolom valamilyen meteorológiai állomás, elsősorban hajóknak szóló jelentések. 7880kHz-en vettem, de itt egy lista. A dekóder program SeaTTY volt.
Egy friss vétel az Északi-tengerről, bár a dátum alapján négy napos, ma délután vettem.
Sziasztok ! Van valami kulonos oka annak hogy altalaban (neten) a savszurok be/kimeneti impedanciaja 50, 75 ohmra van meretezve?A wobbleres meres miatt van?
(Vannak esetek amikor egy tranzisztorhoz konnyebb lenne illeszteni a nagyobb impedancias savszurot. )
Szia GTK! Elvileg lehet olyat csinálni hogy a bemenete 50 Ohm a kimenete 1k. Érdekes kérdés. Nem hinném hogy a mérés miatt lenne, hiszen akkor üléshez választanánk autót, ráadásul egy 1k kimenetű szőrő osztó /csillapító beiktatásával összeköthető lenne a wobblerrel is. A sávszűrők belső pontjai így is több k körül vannak és a csatoló tekercs osztásáról kap a tranzisztor jelet a visszahatások csökkentésére.
[OFF]probáltam okoskodni, de azt hiszem tényleg nem tudom
Csak a könnyebb mérés miatt ostobaság lenne egy szűrő be és kimenő impedanciáját a mérőműszerhez igazítani. GTK amit a neten láttál azok nem különálló szűrők voltak? Mivel egy áramkörön belüli LC szűrőnek még nem láttam hogy megadták volna az impedanciáját. Ha különálló a szűrő, akkor azt valamilyen módon csatlakoztatni kell a berendezéshez, a csatlakozók és kábelek impedanciája pedig a leggyakrabban 50 és 75ohm.
Ha tervezünk egy szűrőt bármilyen be és kimeneti impedanciával, a mérés idelyére impedanciaillesztő fokozatot kell a szűrő és a műszer közé helyezni. Egy kis segédlet a számoláshoz. A szűrők impedanciahelyes lezárása kritikus!
Ertem. Koszi.
Igen, valoszinu hogy kulonallo szurok voltak. "A szűrők impedanciahelyes lezárása kritikus!" Ezert erdeklodom
Valóban, valószínűleg az 50 és 75 ohmos kábelek/csatlakozók miatt vannak így méretezve a körök.
Ja, és a legfontosabbat majdnem elfelejtettem: idejére! Szigorúan pontos j-vel!
Sziasztok ! Valaki meg tudna mondani, hogy ennel az IC-nel melyik az 1.es lab? Bővebben: Link (Az igenytelensegnek a netovabbja a gyarto felol,..)
A tapasztalat szerint ID irat alatt. Tehát a feliratok olvashatóak és akkor a bal alsó.
Így van. A felirat az minden IC-n ugyan olyan pozícióban áll, egyszerűen nézd hozzá egy jelölt C-hez, akkor biztosra mehetsz.
De jelen esetben egyébként valóban, a kép szerinti bal alsó láb lesz az 1-es! Egyébként ha már újraéledt a téma, én is a héten fejeztem be egy új műhold vevőt. Ezt most MC13156-os IC-vel építettem, ami kifejezetten szélessávú FM vételre lett kitalálva, így nem kell trükközni a sávszélességgel, mint mondjuk egy MC3362-nél. Nagyon szépen, tisztán szól, egyelőre az előerősítő hangolásán fáradozom, azon van még mit javítani. De a vett kép sokkal szebb lett, mint MC3362-vel, vagy TBA120-assal.
Az IC plasztik tokja nincs az egyik sor láb mellett 45 fokban lesarkítva? Az a lesarkított él szokta jelölni azt az oldalát, ahol az 1-es láb van. Ha a képen az alsó él a sarkított (ebből a képből én nem látom biztosan, de valószínűleg úgy van), akkor a bal alsó az 1-es láb.
Hááát éppen nem mindig ! Volt szerencsém 7400 hoz amin fordítva volt pecsételve a felirat a rajta lévő fizikai mélyedéshez képest.
A fizikai letörés 45 fokban sarkon vagy 1 kis mélyedés a tokon annál a lábnál amit 1esnek szánnak. [OFF] A 7400 túlélte csak kicsit langyos lett , és nem volt hajlandó X frekinél feljebb rezegni mert kvarc oszcillator volt belőle építve. De előtte 2szer 3szor magasabb frekin vígan muzsikált [OFF] ON
Pontosan ugy van ahogy irtad, csak eszembe nem jutott volna ilyesmi. Az SA612 adatlapban mutatjak is a 10. oldalon.
Megveszem...
[OFF]A korábban emlegetett kitelepülés eszközeit építgetem, mint mini generátor, és 12 volt 100 watt robogóból, nem tudom elkészül-e a vevőm valaha
Keszitettem en is egy KF modult. A keramia szuros savszellesseg 200..250 KHz, gondoltam osszebb huzom a savot. Sok tekercs, nagy csillapitas, erolkodok, stb,.. nem, meg egyszer lekeveres 450 KHz-re. Savszuro Q-janak lerontasa a megfelelo savszelesseg erdekeben. Kiprobalni egyelore sajnos nincs idom...Ha bevalik attervezem kicsit a regi radiot, es az emlitett KF vagy beepul, vagy mint modul kap helyet. Az elso savszurohoz valo antenna illesztes az utolagos szamolas alapjan kiderult hogy nem a legjobb, azon is javitanom kell meg. Ha sikerul kiszamolni a MOSFET kimeno ellenallasat, az alapjan meggondolando hogy belekeruljon egy illesztes a kevero fele is. Elkepzeles van, idom nincs >>KF modul<<
Nagyon szép konstrukció. Magam részéről 3 raszter alatti alkatrészekkel nem foglalkozom .
Nagyon elkedvetlenitett az S042p s keverő. 3 napig hallgattam a semmit, a második hangolt kör nem sikerült. Most vadászom alő a rédiós cuccokat aköltözés után, remélem tele szórhatoma fórumot vételi hangfileokkal.
Szia Feri!
Hol lehet még találni ilyen HF fax adásokat, sajnos az FT 250 nem megy fel, 7.8 ig . Beeüzelemtem a 250 et, és RTTY meg hasonlók jól működnek a laptoppal.
Szia!
Egy frekvenciatáblázat a NOAA-tól: Bővebben: Link
Szendi !
1 RH konverter építéshez mit szólsz a 3,5-3,8 MHz és 7,8 MHz közé ? 7,8-4,1 = 3,7 MHz 4096 KHz kavics van amivel letudsz keverni kicsit csal a skála 4 5 KHzet majd az FT-n vagy felhúzod a kavicsot 4-5 Khzel 4,1 megára . Vagy külső vfo-t is kötsz olyankor az FT250re mert van a hátulján olyan is .
Köszi! Mindenkineka gyors választ. A preszelektor szélességétől függ, de a konverter helyett a külső vfo tűnik gyorsabb megoldásnak, ugyanis van egy high tech szignálom, meg egy sajét DDS em is. Megyek is megnézni hova kell dugni a szignált.
Jé, elsőre sikerült vennem:
06950.0 RJK 78 Kiyev Meteo UKR 90/576 60/576 Freki a korábbi ( általam észre nem vett Ferenc által csatolt) listában szerepelt. Este összedugom a laptoppal
Szia Szendi!
Hamburg sugároz még 3855kHz-en is, bár mint kadarist linkjéből kiderül csak fele akkora teljesítménnyel. Lehet kellene nézni valami jobb SDR projectet, nem tudom létezik-e olyan ami felmegy 40-50MHz-ig. Ha lenne, akkor egy keverővel és egy 100MHz-es oszcillátorral akár még a NOAA műholdakat is lehetne venni és egyben gtk sávszűrő problémái is megoldódnának.
húú..ha valaki ezeknek meg tudná oldani a dekódolását is...PC nélkül.. esetleg 518khz en a navtex adásokat... az valami űberkirály lenne.
Szia!
Navtex dekóder-program régóta létezik.
Szia!
Bocsánat, hogy belekotyogok, linket hirtelen nem találtam hozzá, de mellékelek egy egyszerű SDR projektet. Egyszerű és ügyes elgondolásai vannak az Úrnak. Érdemes rákeresni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |