Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   10 / 43
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

A hálózati átkötése jól van a 240V-os ágon. Viszont a feszültség esés nem jelent jót. A tápban minden jól van megcsinálva? A teljesítmény ez még semmi ami kijött belőle. Egyébként meg P=U2/R, magyarul a kimeneten mért fesz négyzete osztva a terhelő ellenállással. Ha 0,3V-os állásban volt, akkor kb 0,1V jött ki belőle, ami szinte semmi. A csővoltmérő az egy nagy bementi ellenállással rendelkező analóg feszmérő.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Értem. Sejtettem, hogy nem jött belőle ki még semmi. Az a tippem, hogy gerjed szegény. Kicsit bele fogok piszkálni. Gondolom ha átjön a jel rendesen, akkor az azt jelentheti, hogy a meghajtópanel kb. rendben van (mármint az átkötések). Na most a csővoltmérővel letekert poti mellett is mérem a macit.
Van ám már szkópom is, csak hát azt is hogyan is kéne használni? Félek csak úgy rádugni, mert nincs rendes mérőkábelem és nem akarom kisütni a nagyfesszel.

A tápot most nézem át.

Attól függ hová akarod dugni? Elvileg ha AC állásban dugod rá az erősítőre, legyen az a 400V-os tápfesz ág, akkor is csak annak váltóáramú komponensét fogja mérni(elvileg ki kellene bírnia a bemeneti leválasztó kondinak a szkópban). Tehát ilyenkor nem kell a legnagyobb állásba állítani a szkópot, bár nem árt a legnagyobb állásból menni lefelé, amíg nem látod mekkora a tápon a brumm, vagy a gerjedés. A kimenetre is rámérhetsz, hogy van-e letekert hangerő mellett valami gerjedésre vagy brummra utaló jel.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Na, ez izgalmasan hangzik. Most el kell ugranom, lehet inkább holnap folytatom a dolgot, még meglátom.
Gondolom a kimenetre a trafó miatt rá lehet mérni simán, csak a meghajtópanelen jelenlévő feszültségek miatt problémáztam. Szóval AC és akkor csak a hangfreki megy át.
A kimeneti zümit sajna hallom szkóp nélkül is...

Így van. Ha AC-be van kapcsolva a szkóp, akkor csak a váltóáram megy át rajta és csak azt jelzi. Neked az egyenfesz része úgysem érdekes.
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Ha a táppanelemet jól kötötted be, akkor 240V-os állásban is legalább 460V ot kéne mérned üres járásban, és a feszültségnek nem szabadna számottevően csökkennie, nekem üres járásban 500V a tápfesz, és kb 470V ra esik le full kivezérléskor. (235µF az eredő kapacitás a nagyfesz anód körben, 2 db 470µF sorosan kötve) A stabcsőnek egyáltalán nem szabad villognia (nálam max kivezérlésen sem villog), mert, ha kialszik, akkor megszűnik a 150V os stabilizálás, és a végcsövek segédrácsára is közel 500V jut, és akkor azért szalad fel az áramuk szerencsétleneknek, tehát szerintem a táppanelen kötöttél el nagyon valamit. Egy képet kérnék róla, hogyan néz ki, akkor tudok segíteni.
Jó csöveknél gond nélkül be lehet állítani az előfeszt és 220V os ágról felesleges átkötni 240V-osra, mert csökken a feszültséged és a meghajtásról levehető feszültséged és a végfok rész teljesítménye, de ezt már írtam. 25-25mA-en 115W jön ki nekem szinuszba.
jövőhét végén megyek pestre, ha gondolod, találkozunk, és szívesen ránézek, mi lehet a baj.
(#) Gubán_Gábor válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

A VR102-es is nagyon megbízható erősítő mostmár, mióta nálam van Audiofil talin ott is volt a puskásban júliusban. (a zöld Rável VR102) Sikerült egy gyönyörű szép állapotút vennem ritkaságként potom 18000 Ft ért és kicsit átalakítottam a meghajtást, és az előfesz beállítást, és máris 190W jön ki belőle szinuszban 1100V tápfeszen OS51 PushPull. Az eredeti hálózati trafó van benne és brutál 2x840V váltót ad le ezt 2 db AZ4 egyenirányítja és 2 db 12µF 550V-os orosz olajpapír kondi a puffer. Az eredeti kimenő van benne ami majd 40cm2-es vaskeresztmetszetű
(#) Gubán_Gábor válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Még annyit, mert látom, hogy a teljesítményt próbálod meg mérni, hogy nem kell hozzá feltétlen szkóp, hanem, ha jól beállt minden, akkor egyszerű számgépes hanggenerátor progiról adsz neki 1kHz-t és a kimeneti műterhelésen. Kb 28,3V váltófeszt kellene mérned full kivezérléskor ez a 100W teljesítmény 8 ohmos terhelésen, nekem 115W jött ki, ez 30,3V nak felel meg.
(#) hangszoros válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Én mikor katona ( 60-as évek vége ? ) voltam probálkoztam vele, de az OS bakelit foglalatai, szikroszkópos üzemben mentek állandóan. Feladtam.
A mutatványosok is hasonló okokból dobálhaták el. Az 1000V feleti táp, nem szerethette a kültéri alkalmazást, párát.
Bezzeg a Raffilm mindent kibirt, Müszernél kifürészeltem, Bele 4 csatornás ( csatornánként magas, mély) tranyós modul. 2 énekoszlop 4-4 15Ohmos PD 254 Orion sorbakötve 120 Ohm a 100V-ra. Soha nem volt üzemzavar, pedig volt mikor kézbe vittük vonaton haknizni.
Eszelös jó énekmotyó volt, és általa jó dolgom lett a seregben, és Tapolcán mint teknikus
(#) hangszoros válasza cruisher hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Szerintem a legjobb, mert Jobb mint a 057-esé.
A szépséghibája ennek is az, hogy a vas miatt ezeknek is nagyon változó a fő induktivitása.
AS (ahogy sikerül ) model.
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hát a találkozásra lehet, hogy igényt tartanék.
A helyzet tegnap este óta merőben változott. Fogtam magam és rendesen belenyúltam a kezdeti kábelezésbe. Az esztétikum helyett most a racionalitást vettem alapul és meg is lett az eredménye. Azt hiszem, most már rendesen működik. Elvileg mindent ugyanoda kötöttem vissza, de kivettem belőle pár tíz centi kábelt. Kiközepeltem az előfok fűtését 2*680ohm segítségével. Az előfeszültséget a legrövidebb úton vezettem, a végfoknak menő két jelvezetéket szintén (sikerült is felcserélni őket így sípolás lett a jutalmam első körben).
Feszültségeket újra nem mértem, de az erősítő tulajdonképpen csendben van (a bemeneti régi poti valószínűleg rossz, mert jel nélkül antennaként viselkedik az erősítő és a potit tekerve össze vissza állítja a hangerőt ). A katódellenállások tulajdonképpen egyformák és mindkettő 2W 1,4 ohm (már amennyire ilyen értéket az olcsó multik jól mutatnak). Ennek megfelelően 35mV-ot állítottam be rajtuk (ez kb. 30mA lehet). Ahogy hallgatom a zenét, olyan 50-55mV-ig ugrál felfelé.
Első körben nem mertem feltekerni az előfeszt és olyan 18-18mV volt rajtuk. Hát a hang elég értékelhetetlen volt . Most úgy érzem, hogy szépen szól, nem kásás. A csővoltmérőn 30V-os állásban 5V alatt mérek (azért fel-fel lendül 10V fölé is), de így is simán jó szobahengerőt produkál. A mérőt lehet, kalibrálni kéne, de fogalmam sincs, hogy kéne (lekapcsolva a bemenetet nincs kitérése).
Este beállítom a másikat is és mehet a sztereó. Képeket majd rakok fel. Még mindig van mit alakítani rajta szerintem.
Ja igen, a stabcső abbahagyta a stroboszkópozást. Nagy hangerőnél picit megremeg, de közel sem úgy, mint tegnap.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Na akkor csak meglett a hiba. A kimeneti teljesítményt meg nem zenével kellene tesztelni, hanem legalább szinusz kellene ráadni, ami jöhet egy számítógépből is. Én is úgy néztem meg mennyit tud. Alig tudok írni, zötyög ez a vonat, mint a fene.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Te be mered dugni a vonaton a laptopot? Én is akartam használni, de lebeszéltek róla, mert állítólag hazavágja a gépet.
A voltmérő csak viccből van rajta, mondom, hogy fogalmam sincs mire jó (illetve most már kezdem érteni). Nem vagyok szaki, de olvastam, hogy egy esetleges nagyfrekis gerjedés, amit a kimenő át sem visz, "lefullaszthatja" az erősítőt. Erre gyanakszom. Azért kicsit érthetetlen a táp tegnapi zűrje nekem, mert esküszöm, hogy kapcsolás tekintetében ugyanúgy kötöttem be a dolgokat, csak teljesen más elrendezésbe, esetleg más pontokon (konkrétan a trafó középleágazásától most a vezeték elsőként a stabcsőhöz megy és a táppanel oda csatlakozik az 1Kohmos ellenállások elé.
Most úgy néz ki a táppanel, hogy: anód bemenetnél még a váltó részen nagy kék ERO 1600V/0,1uF, a két főkondi 330µF/450V Philips, a további két kisebb 100µF/450V Samwha és az előfesznél is 2x100µF/250V Epcos van (ez utóbbi tudom, hogy lehetne akár 100V-is, de csak ez volt éppen kéznél).
A szekunderre tettem egy 4,7Kohm/5W előterhelést. Az előfokpanel végén 2db 630V/400nF-os sárga ICW kondi van, míg az 5µF-os csatoló egy 350V-os 4µF-os C3012-es fémkannás REMIX meglehetősen bénán a kimenő tetejére kötözve.
Ezek még ideiglenes dolgok, de most már majd lehet variálni.
(#) Ricsi89 válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Nem dugom én sehová a laptopot. Mobilnet van és az aksijáról táplálkozik.
Szerintem valami elkötés csak lehetett, ha most jónak néz ki, tegnap meg nem volt jó.
(#) bakos13gab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Nincs kizárva. Elég rendesen átmadzagoltam.
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Jajj, persze, hogy gerjed, mondtam, hogy vedd ki a védelem utáni első kettőstriódás fokozatot, úgy ahogy van, mert feleslegesen gerjedhet, nekem is pontosan ez volt a gond. csak a közvetlenül a végfok előtti kettőstrióda kell aminek egyik fele a feszültségerősítő 100K-s anód, 1,5K-s katód, és 330K-s rácslevezető ellenállással, a másik fele a katodin 100K-s anód és katódellenállással, a katódban még 1,5K, van és 1M-s rácslevezetővel. Majd ha találkozunk, mindent elmagyarázok. Még ma este teszek be egy rajzot, hogyan van az enyém megcsinálva.
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Annak a fokozatnak is tervben van a kivétele .
Úgy döntöttem, hogy lépésenként haladok. Így le tudom mérni valamennyire az egyes változtatások hozadékát.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Itt van néhány kép. Picit levettem a felbontást, de azt hiszem lekövethető a dolog.

Ja igen. A hálótrafó alján a glimm a szerelés miatt van fenn. Nem árt tudni, ha be van kapcsolva...
(#) rockersrac válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Egyre jobban tetszik az apx-ed sasszija! Nagyon jó lett ez a narancssárga szín!
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 8, 2010 /

Szisztok! Használt már valaki apx-ben 6p45sz -t ?
Megérheti a befektetést?
(#) bakos13gab válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Én még nem. Úgy rémlik, hogy cruisher igen. Azt írták itt róla, hogy jobb, mint a PL509. Szerintem akkor éri meg, ha normális áron tudsz újhoz jutni, vagy nincs PL509-esed. Ugye a hálótrafót is meg kell piszkálni a 6,3-as fűtés miatt.
(Amúgy ha hozzájutnék, én kipróbálnám mindenképpen).
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 8, 2010 /

..Bocs....visszább találtam pár véleményt.
(#) Nagy Tamás válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Nekem jó tapasztalataim vannak azorosz csövekkel. (6n2p ,6p3sz) eme két csőnek nagyon tetszett a hangja, ( de elég nagy a gyártási szórás,főleg a pentódáknál.)
(#) Ricsi89 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Nekem orosz csövek vannak benne, viszont nincs összehasonlítási alapom, mert még PL csövekkel nem próbáltam. Igaz én használt csöveket vettem ,de jól be tudtam állítani és szerintem jól is szól.
(#) bakos13gab válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 8, 2010 /

Ha véletlenül nem tudsz bele ecc808-ast szerezni, elárulom, hogy 6n2p-ev csővel is legalább ugyanolyan jól szól, ha nem jobban. Nekem az átalakítottban két új Tungsram PL509-et hajt meg két (új) 6N2P-EV. mivel jelentősen megbabráltam, így nem lehet teljesen összehasonlítani, de az átalakított bőven hozza a gyári szintjét (sőt, üresjáratban sokkal csendesebb).
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Látom jó lett a táppanelem
Amúgy a legjobb eredményt 6N2P SRPP bemeneti fokozat, és a fázisfordító fokozatban ECC82-es kettőstrióda párhuzamba kötése, vagy szintén nagyobb teljesítményű single trióda pl: 6SZ19P adja. Nekem is így van megcsinálva, mert ugye, ha csak egy fél kettőstriódás fokozattal fordítasz fázist (gyári megoldás), főleg, ha az a nagy belső ellenállású 6N2P, akkor nagy teljesítményszinten a nagy teljesítményű végcsövek erősen beterhelik a már amúgy is nagy belső ellenállású és ezért kevésbé terhelhető fordítót. Ráadásul az anód és a katód oldalról levehető jel terhelhetősége sem egyforma, (a katódoldal mindig jobban terhelhető). Ezért ajánlatos nagyobb anóddisszipációs teljesítménnyel rendelkező kettőstriódát párhuzamban bekötni pl: ECC82-est, vagy bármi más single triódát alkalmazni, mert ugye abban az esetben a torzulás jóval nagyobb teljesítménynél fog jelentkezni (hifi felhasználásnál nem mindegy) de a pentódás fázisfordításon is érdemes lehet elgondolkodni, pl EL84, vagy 6P14P
(#) bakos13gab válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Igen. jól működik. Az előfeszültségnél nem raktam még be a trimmerek előtti közvetlen kondikat. A nyugalmi bemelegedés alatt kissé mászkál, de utána úgy tűnik, hogy stabil marad.
Nem állok én olyan szinten (még), hogy ilyen fázisfordítókat tervezzek (bár gyanítom, hogy nem lehet olyan nehéz). 6SZ19P van itthon 2 db és ECC82 is akad pár.
A meghajtópanelt januárban szerintem amúgy is áttervezem, átrajzolom. Nekem nem tetszik a csövek aljánál az áthuzalozás. Ha ráfér, akkor a távolabbi sarkába rátervezem erre a panelra az anódfeszültség késleltetőt is. Legalább nem kell agyalni a relé felfogatásán.

Ja igen, még valami. Írták itt, hogy az új elkokkal erőtlenebb a ketyere. Én erre igyekeztem figyelni zene alatt. Még nem tudtam ideális körülmények között "tesztelni" a dolgot. Meghallgattam pár számot a csatornák felcserélésével is. Mintha tényleg így lenne, de erre nem mernék megesküdni (meg hát annyi minden változott már...). A másikban is cserélem majd a tápot és abba már a 470µF-os Daewoo-kat rakom. Kíváncsi leszek, lesz-e különbség.
(#) Gubán_Gábor válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Nem tudom, ki találta ezt, ki, hogy új fullos kapacitású elkókkal gyengébb lesz, biztos valamilyen HIFI buzi, de ez tuti nincs így, én az új kondikkal felszerelt erősítőkkel hangosítani járok, és még 10 méterre a hangfalaktól is érezni a belső szervekben az ütemet A régi kondikkal 3/4 hangerő körül elkezdett lefulladni az erősítő, nem beszélve a tápfesz durva csökkenésével is amit a dinamikai csúcsoknál mértem, innen a lefulladás, ja és a stabcső is szinte teljesen kialudt. Meg nem beszélek az iszonyatos brummról amik ahangszórókból jöttek. Szóval ennyit az MM ELKOK-ról, mondhat nekem róluk bárki bármit, lehet, hogy a maguk idejében jók voltak, de eljárt felettük az idő. Szóval szerintem semmiképp nem hagynám benne őket. És még nem említettem meg azt az esetet, mikor hazahoztam az 1. AV760/C erősítőmet, (807PP, 900V-os anódfesz)
és az első otthoni bekapcsolásnál azzal fogadott, hogy felrobbant az egyik anódfesz puffer a 2 ből, holott a próbánál még kibírta. (még jó, hogy nem felém nézett, hanem ugye alul volt abban a típusban). Azóta nálam az ilyenek mennek az alumínium gyűjtőbe

Szóval HiFi igénybevételkor, új kondikkal főleg nálad jóval a maximális kimenőteljesítmény alatt ilyennel tuti nem fogsz találkozni
(#) rockersrac válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Idézet:
„Nem tudom, ki találta ezt, ki, hogy új fullos kapacitású elkókkal gyengébb lesz, biztos valamilyen HIFI buzi, de ez tuti nincs így, én az új kondikkal felszerelt erősítőkkel hangosítani járok, és még 10 méterre a hangfalaktól is érezni a belső szervekben az ütemet A régi kondikkal 3/4 hangerő körül elkezdett lefulladni az erősítő, nem beszélve a tápfesz durva csökkenésével is amit a dinamikai csúcsoknál mértem, innen a lefulladás, ja és a stabcső is szinte teljesen kialudt.Meg nem beszélek az iszonyatos brummról amik ahangszórókból jöttek”
Ezt én is tudom tanusítani, párszor én is jártam Gubán úrnál apx-100 szerelés közben, és tesztelgettük is a masinákat, de sajnos a gyári elkok igen csak ki voltak már száradva!
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 9, 2010 /

Nekem a gyári kondikkal eddig semmi gondom nincs. Bekapcsolva semmi brumm, észre sem lehet venni ,hogy be van kapcsolva az erősítő. Teljesen csöndben van és nagy hangerőn is jól teljesítenek.
Következő: »»   10 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem