Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   518 / 1385
(#) Ricsi89 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Elég egyik oldalról megszívni, vagy megfújni és akkor a lyukból mér kimegy a felesleg és csak a furat falán marad meg a vezető réteg.
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Sajnos nincs leírva, hogy mit tartalmaz. A szénpor aktív szén gyógyszertárból. Ha beledugom a multiméter elektródáit, akkor vezet, pár kOhm az ellenállása. Nagyon finom por. lehet valami natúr akrill lakkot kellene próbálni, vagy a videóban említett tintát. Nem adom fel, próbálkozok még...
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Pedig mind a két oldalról megcsinálja ... ha jól rémlik, mondja is, hogy elég egy oldalról is (egyik oldalról bekenni, másikon leszívni), de a biztonság kedvéért megcsinálta a másik oldalról is.
Egyébként vannak "profi" cuccok amiket pont így kell használni.
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
De azok eleve ilyen paszták. Ott már nem is kell galvanizálni.
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Mi a baj azokkal a pasztákkal?

Mondjuk árat nem tudok, de most néztem meg mit kínál az LPKF paszta. Elég egyszerűnek tűnik.
(#) Leadtek hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Sósavas, hidrogén-peroxidos eljárással szoktam nyákot maratni de már jóideje nemsikerül megtalálni a megfelelő arányt ezért hozzátok fordulok. A probléma az, hogy a kész nyákok foltosak vagyis itt-ott belemar az oldat. A nyomtatás 100%-os így nem avval van a baj. Eddig úgy csináltam, hogy egy kb 20 x 10 centis tálban annyi sósavat öntök amennyi pont ellepi a beletett nyákot majd 30 csepp hidrogén-peroxidot rakok bele de ezek szerint ez így nem megfelelő. Szerintetek tehát mi a megfelelő arány?
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Én megkérdeztem, cirka 2-3000 forintra jött ki egy a4-es. ***
(#) Zoli_bácsi válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Videó tár. A tavalyi filmek között a nyák készítés fotokémiai módszerrel. Abban megtalálod.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Figyeljetek már.
Lehet hülyeség, de hátha nem.
Azt mondtátok, hogy olyan folyékony cuccal kell kikenni a lyukakat, ami vezető. Találtam egyet a Conradban.

Ez ilyen lenne?

Vezető ragasztó ezüst tartalommal asziszem. Jól föl lehet higítani, és elindulhat vele a folyamat. Nem?
(#) raw válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Brutálisan drága, főleg az ezüsttartalom miatt. Grafitporból 75g kb 250Ft, ebből meg 3g 2200.
Elvileg van valami kályhafénypor amit vaspornak hívnak de igazából grafitpor. Én azt mondom, szerezzen be mindenki magának ebből ipari mennyiséget és kezdjünk kisérletezni, hogy mi a mágikus formula ... én ezt tervezem tenni. Valahogy vezetővé kell tenni azokat a lyukakat
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Na leteszteltem. Találtam itthon olyan régifajta ceruzába való grafit belet. Van itthon kályha por is de félek, hogy az vasat is tartalmaz.Sima mai ceruzát felejtsétek el. Nem grafit van benne.
Na ehhez bélhez volt békebeli smirgli egy fadarabon helyező, azzal leszereltem egy hegyet. Hozzáadtam a tintához, azt látni kéne hogy nézek ki, viszon van egy gond, túl gyorsan szárad. Lehet hogy tintát higítani kéne vagy másik kell.
Két tesztet csináltam két adag grafittal.
Hát rakni kell bele rendesen, mert az első hiába néz ki grafitosnak nem vezet, ám a második csík amibe raktam még grafitot az száradás után egy centin 13k-t produkált, azaz remekül vezet.
Ha lesz időm holnap fúrok meg kockázok, aztán majd jelentkezem. Ha valaki addig előrébb jut, akkor szóljon.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Most lehet majd elküldtök a jó francba, de miért olyan fontos ez a furat galván dolog? Jó drága...
A kis vezetékdarabbal való átkötés nem pálya?
(#) bbalazs_ válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
13K centinkent az szerintem nagyszeru ELLENALLAS, nem vezeto. Regen voltak szenreteg ellenallasok, szerintem sikerult olyat reprodukalnod.

De hogy konstruktiv is legyek: anno sosavas cinkoldatot hasznaltam forrasztoviznek, az elso paneljeim eszetlen bugosak voltak, mert mint kiderult, a cinkklorid odacsapodott es a sav elillanasa utan ez vezetoreteget kepezett, megpedig csaknem 0 Ohm ellenallassal. Szerintem ha a ket technikat otvozod, meg juthatsz valamire.

Anno en is probaltam vezeto gumireteget, a 9V-os elemek belsejeben levo kis masfeles lapocskakat osszekotottek vezeto gumilapok, szinten nagyon jo vezetessel, ezeket hallomasbéli ismeretekkel felvertezve megprobaltam feloldani valamiben. Teljes kudarc volt, pedig a legaromasabb higitotol a szentetrakloridon at az aceton, metilalkohol, benzin, éter komboig mindent kiprobaltam.
(mostanaban nyitottam ki 9V-os elemet, hat darab, iszonyat vekonyka ceruza van benne. Valoszinuleg AAAAAAAAAAA-s tipusok )

Albinolynx: en pontosan ugy csinalom, altalaban a telifoldes nyakoknal. De van akinek fontos, meg valljuk be, csabit a lehetoseg. Erdemes legalabb elgondolkodni rajta.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Nem küldünk el, de küldhetek neked a nátriumperszulfát mellé egy nyákot amin 80 átmenő furat van.
Légyszi kötögesd át és küld vissza
A cnc kifúrja rendben zéró melő. de 80 lukat átkötni.. Egyszer csináltam egy panelt, hogy minél kisebb legyen kétoldalasra csináltam. 25 átkötés volt. A 20.nál elküldtem magam melegebb éghajlatra. Szerencsére csak egy kellett képzeld ha mondjuk 3-at csinálsz a 80 átkötésesből. Egy pic feltét panel 40 van a belső lábaknál és 40 ahol visszajön a szélesebb csatlakozók felé.
Bekenni 8 mozdulat (jó a két oldalt 16) cirka 1 perc.
Ráadásul egy csomó olyan alkatrész van, ami tövig beül, és ott nem tudod megforrasztani, egy jó furatgalván viszont áthúzza az ónt a túloldalra is.
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Aha, értem. Erre nem gondoltam, pedig logikus.
(#) gulasoft válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Szerintem nincs igazad. Áram fog rajta áthaladni. Amint a legvékonyabb réteg réz lerakódik rá, azonnal nulla közelivé esik az ellenállás és a további rétegek már az így nulla ellenállású rézre rakódnak rá.
Persze a puding próbája az evés, szerencsére van itthon rézlemezem is (kicsit felkészültem) és van rézgálicom és kénsavam is. 1.1.-ik tesztnek megteszi. Jövő héten jön a rendes elektrolit, addigra ki kéne derülni milyen tintával érdemes próbálkozni, és pontosan hogyan. Azt se felejtsd el, hogy ezt egy centin mértem, persze kérdés hogy egy furatfalban mennyi lesz. Ha valaki tud olyan tintát, ami nem szárad meg ilyen hamar, de ha megszárad hasonló tulajdonságokkal bír, akkor az írja meg, holnap úgyis a nyakamba veszem a várost, vegyszerbolt, nyomda, egy ápisz útba ejtése már nem oszt nem szoroz.
(#) bbalazs_ válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Ertem, tehat ezt csak alapnak szanod. Akkor rendben van, nem szoltam.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Arra is gondoltam hogy úgy befóliázom ahogy a videómban van, és csak a forrszemeket hagyom szabadon, de ha le kell csiszatolni a tintát a rézről akkor nem biztos hogy jó a fólia, Pedig az megvédené a felületet a tintától ott ahol nem kell hogy tintás legyen.
(#) gulasoft válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Persze hiszen éppen arról szól a videó is hogy utána megy a rézgalvánba. Majd csinálok 3-4 sor, meg 3-4 oszlopot és minden sorban más furatmérettel fogom tesztelni. 4*4 az 16 furat, ha mind a 16 jó akkor érdemes vele tovább foglalkozni.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Hogy kerül be a lukba?
(#) gulasoft hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Rendeljek? 3 hét mire megjön:
Bővebben: Link
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Tinta.
Ez hasonló paraméterekkel bírhat.
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Végül is a vegyszerbolttól nincs messze.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Me a kezembe akadt egy nagyon régi Stabilo grafit ceruza. Még valószínű én használtam az iskolában(20 éve). Szóval 85mm hosszan 7.5 ohm volt az ellenállása. Tehát jó vezető. aztán tovább gondolkoztam, hogy ezt csak le kell c siszolni, és a pora már jó is. Aztán eszembe jutott, hogy annak idején az autómba csináltam szénkefét egy nagyobból, mert olyanom volt otthon, és nem akartam venni újat. mi lett a megoldás? Hát le csiszoltam. Tehát a szénkefe is jó lehet erre a célra.
(#) RJ411 hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Hello

A mostani felhős időjárás mellet mennyi idő kell a p20 lakk levilágításához? (napon)
(#) gulasoft válasza RJ411 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
30-40 perc. Felejtős. Jobban jársz 3 uv leddel. Az legalább mindig ugyan annyit ad.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Megvetem a festéket, de hogy mit fog bírni azt nem tudom. Vízalapú, úgyhogy lehet higítani.
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Üdv

Fotózással készítek panelokat, eddig volt egy canon lézer nyomtatóm, amivel tökéletes minőségben, és fedésben tudtam fóliát nyomtatni. Most van egy Samsung multifunkciós lézer (szkenner-nyomtató) és azon akárhogy állítom a tintamennyiséget szürke lesz az összes vezetősáv a fólián. Első gondolat, hogy kevesebb megvilágítási idő, de ez sem volt jó. Próbáltam két réteget egymásra tenni (tintasugarasnál ez a megoldás) de lézernél a hőtől különböző mértékben nyúlik meg a két lap, így nem lehet összeállítani őket. Milyen módszerrel oldjátok meg ezt? Gondoltam olyanra, hogy egy fehér lapra ráragasztani a fóliát, így talán nem nyúlna meg, de kipróbálni még nem mertem...
(#) gulasoft válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
Én nyomdánál csináltatom.
(#) bbalazs_ válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Fénymásolni.
Következő: »»   518 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem