Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Koszi. Azt hiszem osszerakom, jo lesz az még máskor is.
Szia.
A függőleges eltérítéssel van baj. Van benne egy ic LA 7637, a körülötte lévő elkókat cseréld ki. Az Elektrotanya-n találsz hozzá kapcsrajzot. Ha kondikat kicserélted és nem javul akkor az ic-vel lessz gond. Vannak bizonyos tv típusok amelyekben a füg.elt. bemeneti kondiját a sortrafó környékén találod.
Igen nekem is az volt, igaz már túladtam rajta, de a splitter csere teljesen rendbe kapta, ha sorkimenős az gatya, mert olyat nem vagy nagyon nagy szerencsével fogsz találni, ha nem vagy biztos a hibában, akkor csináld azt, hogy leveszed az elejét, a hangszóró takarót, majd azt a fekete burkolatot is, kapcsold le a lámpát, legyen sötét, majd kukucskálj be a splitterhez, látnod kell az áthúzást, vagy a fényét, ha látod a splitterbe, akkor nyugodtan dobd ki belőle, annak annyi, és beszélj a SINI-vel, apropó, amikor ment, nem volt a közepén egy szines folt? Lehet az enyém van nálad . Egyébként nekem is ezt csinálta, pár csattogás, és utánna csitu, lelőtte a tápot, majd kikapcs, bekapcs, és ujra próbálkozott sikertelenül. Az a lényeg, hogy ha splitter, akkor van alkatrész, ha sorki, az nem jó hír.
Viszont, ha sikerül megjavítani, akkor tessék felkötni a gatyót, mert kőkemény analóg konvergencia beállítás fog következni, nem vicc, keress meg ha működik, adok szervízábrát, meg némi tanácsot, hogy ne görnyedj majd előtte 8 órát a poti tekergetésekkel, na az egy igazán jó móka, de sajnos elkerülhetetlen lesz. Üdv. Doncso
Azért a másik tippet is tedd el a tarsolyba, néha becsaphat a műszer, a kettő együtt a tuti.
Tranzisztort nézd meg . nagyfesztranzisztort vagy ha jó a tranyó akkor nagyfesz előtt vagy őzelében találsz egy kék szinű diodát szakatt cseréld .amugy a tápja csipog valoszinű induláskor és tiltáskor csinálja.
űdv
képeltéritő ic a rossz benne keres kapcsolási rajzot és cseréld!.
űdv
Nagyfesz tranzisztort kimértem (vezetősávot vágtam át, nem bányásztam ki), BC-451mV, BE-505mV, visszafele szakadás, zárlat nincs. Tehát szerintem jó. Kék diódát nem látom, fényképet csatoltam a tranyó környékéről, ezen meg tudod mutatni?
ui.: az égésnyomok és panelbarnulások már ott voltak, nem most keletkeztek.
Feltöltöttem ide ni a képeket teljes felbontásban, hogy ne terheljem a hobbielektronika szerverét! (picasa)
Ha jól látom a csatolt képen lévő ellenállás megégett.Ezt mérd meg.A pozíciószáma alapján ki kell keresni a rajzon,hogy mekkora ellenállás kell ide.
Szerk: R521 4,7 kOhm
Köszönöm a jó tanácsokat! Most azt csináltam, hogy kivettem a splitter-t, bekapcsoltam és így is feláll a tv. Szóval, én úgy gondolom, hogy a splitter a baja.
Néztük ezt a Sini-t, de nem ismerjük. Egyébként nem találtunk rajta splitter-t. Hogy működik az az oldal? Csak on-line lehet vásárolni? Máshol nem lehet ilyen alkatrészt beszerezni? Mi ez az analóg konvergencia beállítás?
Kiforrasztottam, megmértem. 9,1 k.
Megkerestem, hogy tényleg 4,7k -e az eredeti mert nem akartam elhinni Örülök, hogy nyomon vagyunk. Akkor veszek belőle egy marékkal, és kicserélem.
Az nem tiszta,hogy : Amikor az izzós próbát végezted,akkor ki volt szedve a sorvégtranzisztor?
Ha nem ,akkor mindenképpen szedd ki a tranyót és úgy terheld meg a tápot.Ha már kinn van,akkor mérd meg kiszedve.Ennek az ellenállásnak a hibájától még el kéne indulnia.A másik,hogy nem szakadt -e meg az R411.Ezen át kap a TDA 8170 / függ elt.IC/ tápot. István
Sziasztok!Én nem vagyok hozzáértő csak segítséget szeretnék kérni.Van egy Samsung CW-28D83N típusú tv-m(remélem jó számot írtam le)Nagyon keveset használt,szinte új.A problémám az,hogy egy idő után teljesen bepirosodik a kép.Valaki tud segíteni mi lehet a baja???Köszi!
Nem volt kiszedve, csak a kollektor vezetősávját vágtam át. Viszont az előbb amikor mértem a tranyót, akkor átvágtam mind a 3 vezetősávot --> kvázi kiszedtem.
R411-et megnéztem, de körülötte is furák az ellenállások. Mikor utoljára ellenőriztem erre fele az alkatrészeket, akkor még teljesen épek voltak (vagy fáradt voltam). Nem tett jót nekik az indítgatás. Képek teljes felbontásban itt
Nem erről a splitterről van szó? Bővebben: Link. Ebből a webáruházból egy egyszerű regisztráció után már rendelhetsz is.
Szia!
Vedd ki a sortpfeszültséget egyenirányító diódát a tápegységtrafó szekunderénél. Ezzel az egész sorvég-tápvonalat leválasztottad. Próbáld meg így bekapcsolni és figyelj a csipogásra meg egyéb életjelekre.
Májsztró!
Az eltérítő tekercsek csatlakozóját fordítsd meg 180 fokkal.Ha megnézed az először feltöltött képeket,azon a zöld-fehér kábelpár van a panel belső oldala felé,,ezeken meg a fekete piros. István
Ba***meg
Légy szíves mond azt, hogy ezzel nem rontottam el valami drága és beszerezhetetlen alkatrészt! Hogy lehetek ilyen hülye...
De ezt mégis hogy sikerült megvalósítani? :eek2:
Köszi a segítséget, de közben megtaláltuk a SINI-n is.
Most így visszagondolva, nem ez okozta a hibát. Mikor már nem indult, akkor kiszedtem a panelt és elhoztam az asztalra, ahol normálisan látok és tudok rendesen mérni. Valamiért megcsavarodhatott a kábel, és mikor visszatettem, akkor "úgy esett kézre". A kábeleket óvatosan húztam le, így visszafele minden adta magát. Vagyis majdnem minden...
Szóval: Kábelt jól visszadugni! Tranyót kiszedni, kimérni, kollektor és föld közé izzó és azt is megmérni. R411-et és környékét újra megmérni. Táptrafónál diódát kiszedni és így indítani. Legalább holnap sem unatkozok majd. Remélem az ünnepekre üzemképes lesz...
Az analógot úgy értem, hogy nem nyomkodós, tával, hanem teketgetős, potival, amiket megtalálsz a televízió elején, a két hanszóró között, ott a fekete műanyagnál, ahol az a sok luk van, na az mind poti, na ez jó móka, a konvergencia beállítás az, amikor úgy kell összehozni a vetítést, hogy a színek hellyel közzel tökéletesen fedjék egymást, azaz ne láss három különböző színű fejet a barátok közt nézése közben, persze mindezt úgy, hogy a geometria is stimmeljen, azaz ne legyen hordós, elmászott, alul nagyobb az ember feje mint ha felül van, satöbbi. Majd segítek ha sikerül összehozni. Sötétben nézted a csattogást? Látsz kis fényt amikor csattog?
Üdv. D.
Igen, látom a kisüléseket.
Az új splitter-rel is kell állítani a konvergenciát? Egyébként már lehet, hogy rá is fért volna, mert voltak benne csúszások.
Legelőször fordítsd meg a kábelt,utána próbáld meg hogy indul-e! Utána jöhet a többi vizsgálat.A képeltérítő körüli ellenállások is eléggé leharcoltnak néznek ki.
Szerintem menni fog.Sok sikert. István
Sziasztok! Egy régi inpulzustápos tv javítgatok.Kb 15 éves a tipusa Sanyo Cep2105. A problémám az hogy a tápegység primer oldalán van egy panel amin 4 db smd tranzisztor van. Sajnos a kapcs.rajzon nem vehető nagyon ki milyenek pontosan. Arra lennék kiváncsi ti milyen tipusokra cserélnétek ki. Én ezekre gondolok: H-6 (BC 556)-PNP, AL 6 (BC 640)-PNP, M.6 (BC 212)-PNP,752 (7.5 V) zener. Tudom az erősítésre nagyon oda kell figyelni és a tipusára h. npn v.pnp. De nincs kedvem össze vissza vásárolgatni. Nézzétek meg! Köszönöm a segítséget!
Az szeretném még hozzáfűzni, hogy ez a tv időnként elkezdett sípolni és a tuner megmozgatásával elmúlt a sípolás. Lehet összefüggés a sípolás és a splitter elromlása között? Vagy ezek egymástól független történések?
Köszi előre is a segítséget!
A splitter csere nem befolyásolja a konvergenciát.De a konvergencia beállításnak csak akkor áll neki,ha biztos vagy magadban.Először próbáld meg a menüből egymásra húzni a színeket.A konvergencia külön tápról megy,azokat is méd meg.Valami 40 Volt körüli feszeket kell mérni.HA a potikhoz is kell nyúlni,az nem....Türelem kell hozzá.Érdemes letöltened a szervizleírást hozzá,és az alapján végigmenni.Az egyik szín szereti elhúzni a másikat,megvan a sorrendje,hogy kell.A sípolás és a splitterhiba nem áll összefüggésben.
Az elektrotanyán láttam hozzá kottát,szedd le. István |
Bejelentkezés
Hirdetés |