Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Na megint kérdezek. Szétszedtem egy rossz cd-meghajtómat, olyan dolgok miatt, mint pl egy két jobb motor (majd jó lesz vminek). Amint kiszedtem a lemezt forgató motort, el is ment a kedvem. Sajnos HÉT vezeték jött ki, de ilyen busz vezetéken vagy min. Na ezt hogy kössem be akárhová is? Lécci segítsetek!
Szia!
Azért jött ki belőle 7 vezeték, mert azok nem sima motorok. Úgynevezett léptető motorok. Röviden a lényegük annyi, hogy nem a forgórészen van a tekercs, hanem ott egy állandó mágnes van. És nagyon pontosan lehet őket forgatni. Meg kell keresni, melyik a közös pontja a tekercseknek. És ha a többi drótra egymás után adsz villanyt, akkor szépen elkezd forogni. Nagyon kicsit fog ugrani, mert hát az is a lényege, hogy pontosan lehessen irányítani. Ezt [lexikon=Léptetőáramkör]léptetőáramkör[/lexikon]ök végzik. Keress rá a neten a léptető motorra (stepper motor). Töméntelen doksi van a bipoláris és unipoláris motorokról... Üdv. Topi.
Rengeteg dolog jött be(google), de esetleg erre nincs egy konkr. kapcs?
Hát van, csak először azt kellene megtudni, hogy bipoláris, vagy unipoláris a motor...
Hát van egy jó hosszú kód az alján az jó vmire?
Most írtam be de semmi itt a kód amúgy:
MS1224ATD5039X20M3
Próbálok részeket is beírni, de tiszt a hülyeségek jönnek be. Ha lefotózom és berakom, az jó lesz valaminek? :nezze:
Hi!
legfeljebb gyönyörködhetünj benne mily csodás látvány ... Jobban jársz ha "kicsöngeted"(ohm mérővel sorba méregeted minden madzagot mindenkivel 10-100 ohmos mérés határban . Nem túl sok értéket fogsz mérni max 2 3 féle lehet szakadáson kívül ) a tekercsek kivezetéseit és lerajzolod melyik szinű sorszámú merre kivel kapcsolódik ... De jobban járná ha a vezérlő panelen lévő ICk tipusát irnád be a google-ba . Kifejezetten azt amire az a sok szál a motortól megy . jobb esetben 1ből a vezérlőt találod meg . Rossszabb esetben az még csak 1 teljesitménymeghajtó tranzisztor/fet array diódákkal. Amin keresztül a vezérlő hajtja a motort. Tehát az array mögötti IC is keresés tárgyává tehető. Itt is több dolog lehet ... jobb esetben találsz 1 jó kis léptető motor vezérlő IC-t adatlapostul... amit nem tudsz beszerezni(vagy qrva drága) avagy rosszab esetben az CDolvasó gyártója csak 1 sajátságos kóddal matricázott ICt kért a chip gyártótól és akkor azt nem fogod neten se meg találni ... De ha már meg van a vezérlő/meghajtó ic akkkor annak a kimenetének bekötéséből sejthető milyen tipusú motort kíván a kimenetére is. Jobb esetben a vezérlő adatlapján van vmi gyári elvi rajz is ... minta kapcsolás ...
Sziasztok!
Csak tapasztalatszerzés kedvéért én is szétszedtem egy rossz DVD-romot. Kiszedtem a fejpozicionáló motort, egy léptetőmotort, aminek 4 kivetetése van, ebből gondolom, hogy bipoláris. Körülnéztem a neten, meg is találtam a kapcsrajzot. Csakhogy bipoláris vezérléssel nem megy a motor. Tesztelgettem és a következőt találtam: -a 4 vezeték közül 2-2 alkot párt, itt sipol a műszer, a párok között végtelen az ellenállás. -ha az egyik vezetékpárra felváltva feszt adok 1/8-onként forogni kezd. Ha a másik vezetépkpárra adok feszt ugyanígy akkor visszafelé forog, minden polaritásváltáskor 1/8-ad fordulat. Milyen léptetőmotor lehet ez? Üdv
A lemezforgatómotrokat modellezők szokták áttekercselni slowflyerbe, elektromos helibe. Mmormota mester készített egy leírást róla. A hét vezeté azért van mert a mootor forgását ún. hall érzékelőkkel figyelik. Ezek a mágneses mező változásakor impulzust adnak le. Ezek természetesen bekavarhatnak a méricskéléskor.
csumi
először is nem sok mindenre használhatók a mocik mer túl gyengék nekem is van 3 én úgy hajtottam megy hogy van 1 pont a nyákján ahol a 3 tekercs csomópontja van azt letesteltem.. aztán van még 3 különállő pont ami a 3 tekercs kivezetése nah ezekre kell adni valamilyen sorrendbe a + feszkót.. a sorrendet úgy tod kideríteni hogy a +(12V) al sorbakötsz egy kisteljesítményű izzót (autó visszajelzóő izzó max kb 5W) és a soros izzón keresztűl megkeresed hogy melyik kivezetés melyik után jön... így nem fog elégni a moci de lépegetni azért fog én így brűköltem be a mocit de szinte semire nem használható töbet és a optikát mozgató részben a 2 erős mágnes
huh
ez a áthekkelés nagyon állat :yes: érdekes volt kössz
üdv !
Egy kis kétely oszlatás... a 3 fázisú motorokból elég sokat lehet kihozni ha a forgórészben található gumimágnest kiszedes és apró de mégis erős mágnesekkel pótolod (kb 12 darab kell belőle) Ezek után olyan bivaj erős motorod lesz hogy ihaj...
hát jah
357g tolóerő akkra motorból az igen le a kalappal ennyi erővel akkor már pc ventillátort is lehet tuningolni és akkor az is bivaj lenne mit lehetne kihozni egy P4 12*12mm es prociventből Idézet: „mit lehetne kihozni egy P4 12*12mm es prociventből” Kéz (és mák) darálót!
Bizony. Sry kolléga foglalkozott ilyennel, egy légpárnást hajtott vele:
http://users.atw.hu/sry/keptar/imp1.MPG Az eredmény szerintem meggyőző.
Hali!
Az rcmodell.hu-n olvastam egy nagyon jó leírást a CD-ROM motorjának átalakításáról, de a vezérlésről nem sok szó esik. Hogyan tudnám egyszerűen, kevés alkatrészből (lehetőleg ne speciális IC-kkel) megoldani ennek a 3 fázisú, csillaggá áttekercselt motornak a működtetését? Egy kapcsolási rajznak nagyon tudnék örülni... Krisz
Na. A cd motorja nem működött, úgyhogy áttértem a winchester motorjára. Van én nékem két ilyen motorom, mind a 2-nek négy lába van, és ha a bal oldali lábára adok úgy + 5-6 voltot, és a többi lábához hozzá érintgetem a negatívot akkor forog, de néha csak szikrázik. Na ez bipoláris vagy unipoláris??? Mert ilyen kapcsokat találtam.
üdv Balu
Googli szerint szervo motor. Igaz?? Amúgy csak azt szeretném egyelőre, hogy forogjon.
Jo de melyik? A fejet pozicionalo az biztosan DC motor. Amelyik a lemezt porgeti az lehet BLDC moci is.
[link=http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_en.htm]http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_en.htm[/link]
Mesterek!
Az az én igazi problémám,hogy sehol nem találok 3 tekercses léptető motorhoz step/dir vezérlést.6 vezeték ,mérések szerint 3 külön tekercs.kéne 1 odavissza számláló hozzá,vagy valami ötlet.nem szívesen hajítanám el ezt a 3 1forma mocit.2Nm nyomaték
Sziasztok.
Van 1 6 kivezetéses léptető motorom hogyan tudnám bekötni bipolárisnak? Mert a vezérlőm bipoláris és nemszeretnék újabb kölstégekbe verni magam.
Sziasztok!
Szétszedtem egy régebbi CD meghajtót azért, hogy esetleg Arduinoval szórakozhassam az olvasó fejet mozgató motorral Ám ahogy elnézem, ez egy sima DC motor (képet mellékeltem) és a problémám illetve kérdésem az, hogy (mivel nem látok a pályán végállás kapcsolót) honnan "tudja" a vezérlés, hogy éppen hol áll a fej? Remélem értelmesen tettem fel a kérdést A motor típusa: PPN13LB11C A válaszokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |