Fórum témák
» Több friss téma |
Nem ismerem a gépet, de első nekifutásra a szinkronmotort kapcsoló triac zárlatára gondolnék. Beázás miatt mehetett tönkre. Viszont, ha így van, jó esély van rá, hogy nem ez az egyetlen alkatrész halt meg. A beázás nyoma egy kicsit színjátszós-márványos elszíneződés a panelon. Nem tudsz képet feltenni?
A panelon meg kell találnod azt a pontot, ami az összes triacnak közös pontja. Ezt a pontot meg kell találnod a szintszabályzóhoz menő drótok között is! Ezt dugd rá a 11-es pontra. Ez után már zárlatot akkor sem csinálsz, ha a többit rossz helyre teszed.
Keresd meg azt a drótot, ami a fűtőbetéttől jön (kell lenni ilyennek!) azt tedd rá arra a pontra, amelyik a legalacsonyabb vízszintnél kapcsol. (belefújással kiméred) Keresd meg azt a kontaktust, ami a legnagyobb nyomás esetén zár a 11-hez képest. Erre kösd rá azt a drótot, ami az ürítő szivattyútól jön (és mellesleg a panelon egy triac-os kimenet). A maradék pont a szintszabályzón vélhetően egy olyan kontaktus, ami a 11-hez képest a legalacsonyabb szint elérésekor megszakad. A maradék drót feltételezésem szerint a panelen egy ellenállásra megy, ami a procira viszi a vízzel való töltöttségről az információt. Ezt a kettőt is kösd össze. Sok sikert!
Sziasztok! Van egy Ardo tl 80 e tip. mosógépem.Ajtózár kapcsoló zárlat után nem lehet programot törölni,Új programot indítani. Áramtalanítás után sem.
Minisel800 panel van benne.[mc908jl8cdwe mikrovezérlővel. Van rajta még négy nyomógomb ledekkel.Meghalt teljesen a vezérlő? Égés nincs a panelon,a zárlatos triacot,szakadt ellenállásokat kicseréltem. Köszönöm a segítséget.
Kedves,,Tanyasipeti" 2 képet küldtem elől hátul.
Ha nem lenne jó írjad légyszives. Köszönöm.
Szia
A prog. kapcsoló oldalán megy le a nyákra a motor két vezetéke ami a nyákon többnyire egy tranyóhoz vezet(ezen keresztül kapcsolgatja a proci) valószinüleg ez ment zárlatba.
A magam részéről továbbra is triac-ra tippelnék (#860224), mert a szinkronmotor 230V AC-ról jár.
Ha te láttál már olyan tranzisztort, ami a mosógépvezérlőben a szinkronmotort kapcsolta, kérlek, írd már meg a gyártót/típusszámot, hogy okulhassunk. Köszi!
Egy elvetemült orosz csodában! 12V-os kefés motor hajtotta...
Kefés szinkronmotor nincs. A szinkronmotor attól szinkronmotor, hogy a rá kapcsolt váltakozó(!!!) feszültség fázishelyzetével szinkronban/azonos fázisban végzi a mozgást. Az ilyen motor fordulatszáma kizárólag a rá kapcsolt váltakozó feszültség frekvenciájától és a motor pólusszámától függ. Ezért használható időzítésre. (szemben a 12V-os kefés motorral)
borbelylajos1957 elektronikája egy Whirlpool gépben üzemelt, és 230V-os szinkronmotor van benne. Amit mostanában triac, vagy esetleg relé szokott kapcsolni. (Whirlpoolokban mindig triac) Szerintem nem célszerű megkavarni őt egy elvetemült orosz csoda szerelése közben szerzett tapasztalatokkal...
Köszi, de nem kell ecsetelned a szinkron motort...csak kifelejtettem 2 betüt "DC" magyarul egy 12V-os DC motor hajtotta áttétellel.
Közben kiszaladtam a saját AWT5108/3-asomhoz és lekaptam a vezérlő tetejét. Tényleg szinkron...
...és tényleg triac ...
KÖSZI FIÚK A TIPPET MOST KUTAKODOK A TIPPETEK SZERINT,ÉS MAJD ÍROM A FEJLEMÉNYT.
Szia! Köszönöm a segítséget. A leírás alapján kimértem a szabályzót, úgy tűnik jó lesz. Csak egyenlőre azt nem látom, hogy fűt e a masina. A fűtőszál 230V AC-ról megy? Mert hiába mérem, nincs a kapcsain feszültség. Egyébként úgy tűnik működik a gép. Indításkor betölti a vizet, aztán egy bizonyos szintnél leállítja és elkezd mosni. Csak egyenlőre a fűtés nem tuti.
Tárgytalan a fűtés probléma.
Annyi, hogy nem a legelején kezd fűteni, hanem 15 perc után (legalábbis azon a programon, amivel próbáltam). Mostmár melegszik a víz és a 230V is mérhető. Szóval úgy tűnik, rendben lesz. Már csak az alap problémám van. Az ajtónál kiveri a vizet, ahol megsérült a gumi. Ezt meg valahogy megoldom. Köszönöm a segítséget.
Üdv mindenkinek!
Pár napja tönkrement a szivattyú a mosógépünkben, amit az előlapon lévő ledekkel ki is jelzett. A szivattyúcsere megtörtént, a gép azóta problémamentesen ki is mos, csak annyi vele a probléma, hogy a mosás végén ugyan úgy megmaradt a ledek villogása. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy hogyan lehetne megszüntetni ezt a jelenséget? A gép egy felültöltős Bosch Classixx 5 A válaszokat előre is köszönöm
Heló mindenkinek. Vanegy zanussi panelem ami nem inditja a motort, már mindent bemértem rajta amit tudtam, a két relle nem kap tápot 24v és már nem tudom, hogy hogyan tovább. Kösz mindenkinek a segítséget. Laci!!
Az a nagy böhönye fekete ellenállás ejti az egyutasan egyenirányított hálózati feszültséget. Azután 2 zener+ugyanennyi dióda, meg a két elkó alkotja a táp részt. Ha nincs 24V, akkor nyilván a táp része hibásodott meg. Ilyen géphez még nem volt szerencsém, kapcsrajzom sincs, de ezeket az ellenállásos tápokat a mellékelt képen látható módon alakítják ki. Értelemszerűen a nálad levő panel esetében egy 5V-os és egy 24V-os áramköri rész is található, de ebből a rajzból már ki tudod találni, mit keress.
Kösz az infót, aztán megyek megnézem merre veszlett el visszamenőleg, majd írok ha valami van. Laci!!
Sziasztok! Van egy Indesit WG421T típusú mosógépem és az a jelenség,hogy úgy néz ki mintha a motor gyenge lenne nem bírja megforgatni a dobot ruhával,a centrifuga sem megy.Az a furcsa az egészben hogy néha pedig megy normálisan. A csatlakozókat megmozgattam hátha érintkezési hiba de nem vezetett eredményre.
Van valami ötlet mi lehet a probléma? A mosógép már 12 éves nem igazán van benne sok elektronika egy hőfokszabályzó és egy mechanikus programkapcsoló. Előre is köszönöm!
Na megint itt vagyok, az előbb bekapcsoltam és megjelent a táp és kapcsoltak is a rellék de a motor az nem indult , aztán mérem a szültséget amit a triak ad a motornak és akkor elindult a motor is , decsak mérés alatt amikor rajta van a teszter ,aztán meg már anélkül is ment ,aztán meg semmi és a táp megint nincs meg. Ezt most végleg nemtudom már hova rakni. Üdv Laci!!
Winettou testvérem nézze meg először a szénkefék állapotát. Nagyon gyanús, hogy azok okozzák a problémát. A csere során Winettou testvérem tegye félre a tüzes víztől való közismert viszolygását és bőségesen öblítse le a szénkefék wigwamjainak szénporos alkatrészeit.
Uff, beszéltem.
Az elmondottak alapján kontakthibát keresgélnék. Ha a csatlakozókat átnézted, a triac áramköri részleteit is, sőt ha netán átforrasztgattál a környéken minden forrpontot, és még mindig csinálja, akkor a relét is érdemes cserélni.
Volt már olyan esetem, hogy a relé egy bizonyos orientációval működött (asztalon), beépítve pedig nem, ami kilencven fokos elfordulást jelentett az asztalihoz képest. Sőt, kontakthibás tranzisztorral is találkoztam már, így akár a triac is lehet az...
Tisztelt sápadt arcú testvérem!
Ez a motor nem szénkefés úgyhogy azt nem tudom megnézni,gyanúm szerint a kondival lesz a baj.Levettem megmértem és a 14mikro helyett 5-öt mértem ugye ez is lehet a probléma?
bocs hogy belepof de egyértelmű kondi.Ugyanez volt egy indesit mosogatógépnél is.Csere és ok
Üdv. Az van, hogy találtam egy kondit amely 100 mikro f ból csak 60-at mutatott kicseréltem de 25v helyett csak 40v-ost találtam. Mennyire baj ez a külömbség?
Nem baj, ha nagyobb feszültségű. Használd nyugodtan.
Sziasztok!
Azt szeretném elérni, hogy a mosógép több vizet használjon mosás ill. öblítés közben. A szenzort már nézegettem, hátha találok rajta valami tekergethetőt, mintha lenne is, csak le van ragasztva. Van valakinek valami ötlete, hogy lehetne ezt megoldani?
Azt vettem észre még, hogy a két rellé kapcsolásához van két pici triak, és ha ezeknek a lábait zárom akkor kapcsolják szépen a rellét, de a triakok nemkapnak egy csöpp áramot sem és még egy dolog, a pr-kapcsoló kis motor sem megy akár hová is tekerném, akkor hallottam csak működni amikor a rellék kapcsolgattak, és nem is kat áramot sem sose.
Winettou testvérem méltán feltételezi a sápadtarcúakról, hogy felületesek, nem néznek utána, hogy pontosan milyen gépről is van szó.
Mivel nem ismertem a gépet feltételeztem, hogy kefés motorral szerelt. Most aztán sápadt arcomat a szégyen pírja borítja el...
Sápadt arcu testvéreim szólnátok valamit az utolsó kérdésemre,mert amennyit vacakoltam ma evel a panellel ugy érzem lassan a lelkem eltávozik az örök vadászmezőkre.
relét (különösen 24 voltost) nem szoktak triac-kal kapcsolni.
A két TO92 tok szerintem vagy nem a relét kapcsolja, vagy nem triac, hanem tranzisztor. Én inkább azt feltételezném, hogy a reléket a hűtőborda alá beforrasztott mikrokontroller panelen levő SOT23 tokozású tranyók kapcsolgatják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |