Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   203 / 609
(#) Lacko12 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Köszönöm szépen a válaszokat illetve a tippeket!
Kipróbálom mind a 2 verziót bár nem tudom hogy lesz-e valami különbség!
Csak azért szálltam rá az 1 greatzes egyenirányításra mert lebeszéltem már egy emberrel aki fogja tekerni a trafót hogy 8x29v legyen és nemrég gondolkodtam hogy elszámoltam magam mert amikor összeírtam a trafó jellemzőit éppen variáltam hogy csak sima sztereó legyen vagy 4 csatornás és hát a végén a 4 csatornás mellett döntöttem de a trafó meg maradt a régi és nem akarok vele vacilálni mert ha meg 2 külön trafó lenne akkor 2 lágyindítás + 2x annyi helyfoglalás ezért gondoltam hogy jó lenne 1 trafóban megoldani az egészet!

Még egyszer köszönöm nektek a sok hozzászólást és tanácsot!
(#) Lacko12 válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 11, 2010 /

Sziasztok!
Kicsit gondolkoztam trafó ügyben és ha a sima és dupla greatzes egyenirányítás közt nincs sok különbség akkor inkább maradok a szimpla egyenirányításnál és a trafó pedig marad amit már említettem pár hozzászólással ezelőtt!
Köszönöm még1x a véleményeteket!
És ha az építésnél elakadnék akkor jelentkezek!
Lacko12
(#) ptesza válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Van egy amiben nem vagyok 100% biztos. Az amelyik a jobb alsó sarkában van a Stby-mute áramkörben. Annak nem szűrési feladata van,hanem időzítés. Amolyan koppanásgátló megoldás. Mondjuk így később töltődik fel ,és később is fog bekapcsolni , néhány ms -al. Ha nincs ilyen problémád akkor maradhatnak a 47µF ek ,nyugodt szívvel.
(#) ptesza válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Már hogyne lenne különbség.

Olvasd át ezt.

Szerintem ha 1.1KW -os trafód van 8x29V-al , akkor abból építhetsz, négy különálló tápot egyenként 275W -al. Ez négy hidat vígan kiszolgál. Hol itt a probléma?
(#) Hurkafej1 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Köszi a sok segitséget, akkor egyenlőre maradnak a 47µF-esek
(#) ODU hozzászólása Dec 12, 2010 /

Én nem értek valamit, a napokban írtam hogy az erősítőbe raktam 100µF 63V kicsatoló kondenzátort, na ez annyira nem jött be hogy a 2. bekapcsolásnál felpúposodott és iszonyatosan forró lett. Gondolom mert kap + és - polaritást is, és ezt az elektrolit nem bírja. Ez rendben is lenne, csak most vettem észre hogy amiket hajtottam vele 2 hangfalat abban pedig alapból van kondenzátor. 47µF 50V és szintén elektrolit. Annak pedig semmi baja, pedig már jó párszor használtam, amikor az erősítőben nem volt kicsatoló, ennek akkor se volt semmi baja.
Mit csináltam rosszul?
(#) kadarist válasza ODU hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Akkor szoktak az elkók ilyen jelenségeket produkálni, ha fordított polaritással kötöd be vagy váltakozófeszültséget kapnak vagy ugyan jó polaritással, de túl nagy feszültséget kötsz rájuk.
(#) ODU válasza kadarist hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Szimmetrikus tápnál a hangszóróval sorba kötve a kondenzátort váltakozó feszültséget kap, nem?. A képen látható módon volt bekötve

Szimmetrikus táplálású erősítőnél nincs szükség csatolókondenzátorra. Miért építettél be mégis ilyet, ráadásul ilyen kis kapacitásút?

Mert ez teljes mértékben elnyomta nekem a búgást. Ha nincs ott kondenzátor akkor búg. És ez megoldotta, bár csak a 2. bekapcsolásig. Milyet lehetne odarakni akkor és hogy?

Az nem megoldás, erre a problémára, hogy beépítesz egy csatolókondenzátort, amivel leválasztod az egyenfeszültséget az erősítő kimenetéről. Az erősítő kimenete és a GND között közel 0V-nak kell lenni vezérlés nélkül. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor valamit elkötöttél vagy a tápod nem szimmetrikus vagy az IC nem jó.

Szóval akkor azt így nem lehet megoldani?

Nem bizony. Csináld meg az erősítődet úgy, ahogyan kell.

Rendben, akkor igyekszek valahogy szabályosan összehozni a rendes működést, a segítségedet pedig köszönöm szépen.
(#) Lacko12 válasza ODU hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Sziasztok!
Köszönöm szépen a sok választ és tanácsot!
Megépítettem a megbeszélt tápot és ideiglenesen be is vezetékeztem egy régebben készített erősítőpanelhoz tesztelésre de meg se nyikkan!
Csináltam pár képet hogy hogy állok jelen pillanatban!
De inkább beszéljenek a képek!
Szóval már csak azt kellene kideríteni hogy hol van a hiba!
Szerintetek mit kellene mérnem először?!
Vagy esetleg elkötöttem valamit?
(#) Lacko12 válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

És még néhány kép!
(#) Hurkafej1 válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nemtudom, a kapcsolást, de lehet, hogy az alábbi összeforrasztás miatt.

ez.jpg

(#) Alkotó válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Lehet hiba is, de talán csak az alkatrész lába az. Persze a nyákot át kell nézni, illetve a használt alkatrészeket is.
(#) Alkotó válasza Lacko12 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nincs túl sok tennivaló, mint általában az IC-s erősítőkkel. Jó alkatrészeket kell, jó nyákba tenni és már szól is.
Meg kell mérni az IC szigeteltségét, a tápfeszültséget -lehetőleg magán az IC lábán-, a kimeneti egyenszintet -aminek illik nulla közelében lenni-. Ezen kívül a "mutte" miatt lehet még csendben. Ha jól emlékszem éppen ehhez a nyákhoz tartozó rajznak van hibás szövegrésze, mert helyesen nyitott érintkezőkkel szól, és ha zárod őket, akkor elhallgat.
(#) Lacko12 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Sajnos nem az összeforrasztás miatt volt!
A feszültségmérés az jó ötlet az ic hányas lábain mérjek feszt?
A mute funkciót azt kapcsolóhoz vezettem ki mint a képeken is látszik!
De bármilyen variációban kötöm be a kapcsolóhoz semmi sem változott!
(#) lapose válasza ptesza hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Nekem azért azzal a leírással van némi-nemű gondom.
Mindenesetre javaslok egy kísérletet elvégzésre:
Kell építeni egy végfokot, akár TDA7294-et, rákötni egy szimpla diódahidas táptrafóra két pufferrel. A +- tápon lehetőleg más fogyasztó ne legyen. Terheljük le műterheléssel, majd akár számítógépes jelgenerátorral vezéreljük ki az erősítőt, hogy a műterhelésen 2-3A áram folyjon. Mérjük meg közvetlenül a szekunder 3 kivezetésén az ott folyó áramokat. Tanulságos lesz.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 12, 2010 /

Már majdnem befejeztem 100%-ra a megépitését az erősitőnek, de még nem tiszta nekem ez a stby/mute funkció. Bővebben: Link
Ahogy itt van úgy beültettem az alkatrészeket, de ahol a stby/mute van ott nemtudom mit kell csinálni, és hogy hogyan működik.
Ahogy van a 10k és 20k-s ellenállás közös pontja és +tápfesz aközé kellene egy kapcsolót kötnöm? És ez zárt állásban némit, vagy ha nincs összekötve?
(#) Alkotó válasza lapose hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

A leírásban van sok okos dolog, csak tudni kell ügyesen válogatni belőlük. Nem is a konkrétumok a fontosak, hanem a szemlélet.
A javasolt kísérleted eredményét miért nem árulod el nekünk, ha már te elvégezted? Pontosan rávilágíthatnál mit kell észrevenni, az miért jó nekünk, és mi ebből a tanúság. Így nem kellene sokunknak kísérletezgetni, csak a soraidat elemezgetni. Illetve ha valami gyanúsat mondanál, akkor még mindig a végére lehetne járni.
(#) lapose válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 12, 2010 /

Pont rád gondoltam a mérés elvégzésére..
Azért szeretném, ha más végezné a mérést, mert én már többször "rávilágítottam", mit kell észrevenni. Jelen esetben az a gond,hogy egy tápegységet nem lehet alkatrészenként kezelni, hanem a teljes egészét érdemes vizsgálni, és itt nemárt számszerűsíteni a kondenzátorokat töltő "hatalmas" áramokat.
(#) bandee88 hozzászólása Dec 14, 2010 /

Épülő félben...
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 14, 2010 /

Ha a hidalt verzióból kiveszem az egyik IC-t akkoris szólni fog?
(#) Lacko12 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 14, 2010 /

Én úgy tudom hogy 1 ic-vel nem fog szólni csak akkor ha bent van mind a kettő!
(#) zsa hozzászólása Dec 18, 2010 /

Sziasztok
Építettem egy ilyen erősítőt csak a biztosíték maradt ki , ehez kérnék segítséget hova tegyem a biztosítékot a tápba és mekkorát ?
köszönöm!
(#) sved002 hozzászólása Dec 19, 2010 /

Stiasztok !

Lenne egy problémám! megépítettem az erosítőt!

Deh valamiért nem akar hangot kiadni mi lehet a gondja?

Segítséget kérek
(#) saraha válasza sved002 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Annak több oka is lehet,fesz.-ek megvannak?Nem volt fordított polaritású élesztés mert akkor konyec filma.Mute, stand-by funkció is probléma lehet.A hűtőtönkön negatív tápfeszen van el kell szigetelni a bordától,ha véletlen rövidzárt csináltál akkor is elszáll...stb.Kép van a beültetésről ill. huzalozásról?
Következő: »»   203 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem