Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
PICkit2-vel még a MAX232 T2in lábán meg tudod nézni a jelet. Ha ott is rendben van a jel, akkor ne a PIC körül keresd a hibát!
Nah rácsatlakoztam a PICKIT-el a max232 9-10es lábára és ugyanugy jól működik a kommunikáció.. látom az UART tools-ban a kiirando szöveget, értelmesen válaszolok rá, normálisan feldolgozza szoval a 4066os is jól működik. Ezzel a max232 -vel lehet gond? kondik a lábain : 1µF -os elkok : 1-3 , 4-5 , 2-VCC , 6-GND lábak között. Az elkok pozitiv oldala az 1es , 4es, 2es, és gnd felé vannak .
Ha a PIC leválasztható T2in-ről, akkor az R2out-T2in (tehát TTL oldali!) összekötésével a számítógép soros portja és a szintillesztő is leellenőrizhető. De ez már nem PIC kérdés...
Gyors segítséget kérnék.
A múltkor valaki belinkelt nekem egy univerzális PIC égetőt. (most beszúrom újra) A vezetőségvok áttanulmányozása után arra jutottam, hogy a cucc: A- tele van hibákkal, vagy B - nem használható 18 lábú, PIC16F628A-hoz. Ami gondot találtam: PIC16F628A-nál a lábkiosztás: MCLR - 4. láb VDD - 14. láb GND/VSS - 5. láb PGD - 13. láb PGC - 12. láb. A vezetősávok lekövetése után a következő lenne a helyzet: - MCLR jó helyre vezet, de össze van kötve a 15. lábbal is, ami 16F628-nál az OSC2 láb. - VSS, VDD, PGD és PGC közösen földre van kötve. Tehát az a kérdésem lenne attól aki belinkelte, hogy használható ez a cucc 18 lábú PIC-ekhez, azonbelül 16F628-hoz? (nekem eddig úgy tűnik, hogy nem...)
Nekem herótom van ezektől a minden-egyben adapterektől. Egyébként sincs sok értelme, hacsak nem sorozatban akarsz bérprogramozni.
Az ICSP előnyeit kéne kihasználni inkább(oldalamon bővebben). Ha még is külön akar valaki PIC-et programozni, készítsen egy olyan próbapanelt, amin rajta van az a pár DIP foglalat ami szóba jöhet, egy csomó tüskecsatlakozó és az ICSP csati is mindegyik foglalat mellett. Ennek annyiban látom értelmét, hogy nem csak felprogramozni lehet egy PIC-et, hanem a kérdéses áramkört fel is lehet építeni rajta fejlesztéshez, kipróbáláshoz. Na de mindenki úgy vizel széllel szemben ahogy akar, én nem segítek neki tartani, az biztos!
Hali
En terveztem ezt a foglalatot. Idaig csak 8 labas, 14 labas, 18 labas, 20 labas, 28 labas es 40labas PIC-eket egettem vele. Es nagyon sokat. Nem tudom hol talatal hibat benne! Azert mer nem erted attol az meg nem az aramkor hibaja! A 18 labas IC 1. laba a kozepso sor 11. labara megy. akkor a PIC 4. laba a a foglalat 14. laba ami a MCLR. De vegulis tervezhetsz magadnak jobbat. Wattnak: Az ICSP nagyon jo , de nem mindig. Csinalnom kellett 15x20 mmes panelt a PIC16F684 nek. Ilyeneknel nincs hely a foglalatnak, tehat kulso egetes a megoldas.
Nem akartam kritizálni semmit, úgy tűnik, csak félreértettem a jelöléseket. A kis háromszög alapján úgy vettem, hogy a bal szélső sor (jumper felöli) 11. lába a 18 lábú PIC-ek első lába. De így, hogy a középső sor 11. lába az 1. láb, így már minden a helyén van.
Akkor utólag is elnézést kívánok.
Meg annyi, hogy a nem 40 labasokat a kozepso es a jobb oldali ( a PK2 csati feloli) sorba kellene beszurni, es akkor stimmelni fog a labkiosztas a 16F628-ra is. A rovideknek az 1. laba a kozepso sor 11. labara kerul.
Igen, ez jogos. Nekem is van olyan áramköröm, amin nincs rajta az ICSP, mert túl kicsi ahhoz. Viszont valahol ki kellett fejleszteni annak is a programját, az pedig egy próbapanel volt, ami a fejlesztés után megmaradt. Ebbe adott esetben tudok hasonló PIC-et dugni, ha nem áramkörben kellene felprogramozni. Ilyen formán nekem sincs otthon univerzális foglalatom, de van egy utánépített low pin count demo boardom (8-14-20 lábú PIC-ek), egy 28-pin demo boardom (ez gyári, az extra csupasz panelekkel együtt vettem), valamint lukacsos próbapanelon összerakott, korábbi fejlesztési cuccok 18 és 40 lábú PIC-ekhez.
Ja, és nemrég nyomtattam egy SO28-as panelkét a PK2-höz, mert volt pár érdeklődő, akinek ilyen tokozású PIC-et kellett programozni. De tulajdonképpen ez az egyetlen olyan panelom, ami kifejezetten csak a felprogramozás miatt született.
Van isten Egyik smd ellenállás derékban meg volt repedve, nagyítóval észre is lehetett venni, kicseréltem, meglett a kontaktus a gép és a max232 között és most tökéletes a kommunikáció. Örülök ennek a hibának mert legalább az alapötlet és az alap program is működik elsőre
Nagyon szépen köszönöm a segítő hozzászólásokat azért , leginkább Cserny Istvánnak hogy ilyen lelkesen szinte azonnal válaszolt nekem. Szép napokat nektek, valószínű sűrűbben járok majd erre mert megéri
Hali
Idézet: Ez nekem hianyzik meg. A ruhacsipesz mar meg van, csak a nyakot meg senki nem csinalta meg helyettem. Tervbe van veve a 8-14-20, es 18 labas panel.„nemrég nyomtattam egy SO28-as panelkét a PK2-höz,” Volt egy par panelem SMD-vel amit vekony drotocskak felforrasztasaval programoztam fel. Csa Vili
Próbapanellel megoldom az ilyen feladatokat és még sokminden másra is jó.
Felesleges dolognak tartom az ilyen adaptereket továbbra is. Főleg, ha van aki nem tud odafigyelni arra, hogy hová dugja bele a PIC-et.
Hali
Biztosan igazad van, de en sokszor fejlesztek nagy PIC-en a kicsikre. A kesz munel pedig az elsot is mar a foglalatban egetem, mert nincs probapanelom arra PIC-re, es ha csinalok 20-30 peldanyt, es naponta tobb tipusu PIC-el, nem kell mindig eloszedni, es ujra bekotozgetni a probapanelt. A fejlesztes es a gyartas ket kulon vonal. Persze amator szinten ahol havonta 1x egetek, ott nincs jelentosege ezeknek. Csa Vili
Sziasztok!
Ebben a környezetben arcpirító lehet a kérdésem, de azért felteszem: Aki tök 0-ról (mármint mezei műszerészként, programozási ismeretek nélkül) szeretné megtanulni a PIC programozást, annak van egyáltalán esélye erre? Mi, vagy Ki kell ahhoz, hogy legalább alapszinten megérthető legyen a programozás? Régóta építek PIC-es holmikat, de sajnos egy sem saját szerzemény. Azt terveztem, hogy megtanulom, de így a legelején eléggé kilátástalannak tartom... Pl. már a legelső Pickit2 starter kit leckénél elakadtam, hiába nézegetem az utasításkészletet, meg a programot, nem nagyon látok benne összefüggést (pedig biztos van)! Itt az első lecke programja (mindössze egy LED-et kapcsol be): Start: bsf STATUS,RP0 ; select Register Page 1 bcf TRISC,0 ; make IO Pin C0 an output bcf STATUS,RP0 ; back to Register Page 0 bsf PORTC,0 ; turn on LED C0 (DS1) goto $ ; wait here end Hogy lehet ezt normális, érthető nyelvre fordítani (nem angolról-magyarra gondolnám). Az első sorban pl. a BSF utasítás elvileg azt jelenti, hogy "az f adott bitjét 1-be billenti" (mondjuk már ezt sem értem). Mi mögötte a STATUS,RP0, és ha már RP0 -ról van szó, akkor a magyarázatban miért a Register Page 1 -ről beszél? A Kónya féle PIC mikrovezérlők alkalmazástechnikáját bújom, de sok minden nem tiszta, gondolom az alapoknál lehet a baj. Szóval az alagút bejáratát sem látom, nemhogy a végét...
Üdv!
Én még csak nem is elektromos végzettségű vagyok, de azért valamennyire sikerült megtanulnom. Sokat segített az ITT található oldal. Rengeteget kell olvasni és menni fog. Idézet: „Aki tök 0-ról (mármint mezei műszerészként, programozási ismeretek nélkül) szeretné megtanulni a PIC programozást, annak van egyáltalán esélye erre?” Termeszetesen! Mindenkinek van eselye, csak akarni kell... Idézet: „Mi, vagy Ki kell ahhoz, hogy legalább alapszinten megérthető legyen a programozás?” Turelem es tanulasi vagy. Itt vissza olvasol, akkor lathatod, hogy sokan kezdtek el PIC-ezni, van is erre egy kulon tema nyitva, PIC Kezdoknek ha jol emlekszem a cimere. Watt es Icserny mesterek honlapjat is erdemes attanulmanyozni. Idézet: „Hogy lehet ezt normális, érthető nyelvre fordítani (nem angolról-magyarra gondolnám). Az első sorban pl. a BSF utasítás elvileg azt jelenti, hogy "az f adott bitjét 1-be billenti" (mondjuk már ezt sem értem). Mi mögötte a STATUS,RP0, és ha már RP0 -ról van szó, akkor a magyarázatban miért a Register Page 1 -ről beszél?” Pedig erdemes elobb Angolra forditani! BSF = Bit Set File - Magyaran egy bitet beallit (magasra allit) egy file regiszteren. Itt a file regiszter a STATUS szo, ami a processzor mukodeset vezerli ill annak statuszat lehet vele lekerdezni. Es jo helyen tapintgatsz, az 1-es lapot fogja ezzel kivalasztani, merthogy a lap kivalaszto bitek kozul a legalsot 1-re allitja. Ha pedig ott RP1:RP0 bitek '01' erteket vesznek fel akkor az 1-es lap lesz kivalasztva. Idézet: „Szóval az alagút bejáratát sem látom, nemhogy a végét...” Hogy is mondja a Kinai bolcs? A leghosszabb ut is az elso lepessel kezdodik. De tenyleg jobb lenne a PIC Kezdok temakorben folytatni.
Ne izgulj, ez így kezdődik, ha az embernek nem magyarázzák el... kicsit tovább tart, de sokkal mélyebb tudásod lesz !
Igaza van Brato kollégának, rengeteget kell olvasni és próbálgatni ( a szimuláció is nagyon hasznos, nem beszélve az éles próbákról!). Amikor én kezdtem saját magam tanulni ( igaz, akkor még nem PIC volt! ) 3-szor olvastam el az első könyvet, mire kezdtem érteni, hogy miről beszél, de utána egyre könnyebb volt! Nagyon fontos, hogy legyen benned akarat ( úgy látom megvan ) és kitartás, szerintem így biztos az eredmény ! Jó munkát és sok olvasást ( és ha tizedszer elolvasva és kipróbálva sem érted, akkor kérdezz ! ) ! Steve
Hali
Vissza kell olvasni ezt a topikot, es a "PIC kezdoknek" topikot. Vannak oldalak ahol kimondottan egyszeruen erthetoen megirtak a PIC mukodeset magyarul. Pl "T-es-T". Szepen le van irva a belso szerkezet, az ASM szintaktikaja, az utasitasok funkcioi, es mukodese. Itt par oldallal elobb tettem fel doksit probapanelokrol. Mar csak valami egeto kell, es mar mehet is a jatek. Egetot ha lehet, ne az 5 Ft-os kategoriaval kezdd el. Lehet keszen is kapni, de itt vannak leirasok a PK2 epiteserol is. A MCHP oldalarol letoltheto a MPLAB fejlesztoi kornyezet, ami tartalmazza az ASM forditokat a teljes MCHP uC termekskalahoz. Van benne egy szimulator is, ami lehetove teszi a programod kiprobalasat HW eszkozok nelkul is (persze nem mindent). Magyar oldalakon talasz mintapeldakat is bovivel (kulfoldieken meg tobbet). Na igy roviden ennyi. Itt nyugodtan fel teheted a kerdeseidet, altalaban mindig van segitokesz kollega, aki elvezet ebben a "labirintusban". Csak meg kell tanulni kerdezni. Csa Vili
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne USB-s CDC-vel kapcsolatban. Valaki találkozott már olyannal, hogy a Windows hiába találja meg az eszközt és fel is telepíti a drivert nem sikerül mégsem csatlakozni hozzá? Egy PIC 18F4550-et használok az itt található a firmware-el: Bővebben: Link (Bal oldali menü, PIC CDC ACM). Köszönöm a válaszokat előre is!
Helló! Véleményetekre és ha van ötletetek akkor jöhet a következő dologban. Azt találtam, ki, hogy meglepem a páromat karácsonyra egy seját készítésű dísztárggyal az elképzelés az hogy egy nagyobb üveg golyót megvilágítanék alulról ledekkel (rgb).A ledekre pwm jelet adnék külön az r-re g-re b-re. Valamilyen módon véletlenszerűséget kellene vinni a dologba, hogy sok sok féle szín keveredjen ki. Egyenlőre nincs ötletem hogyan generáljam a véletlen számot.
Fogsz egy analóg bemenetet, a lábra kötsz valami hosszabb vezetéket (pl. körbehúzod a panelen), méred az analóg jelet, és az alsó néhány bitet használod fel véletlenszámként. A láb mindenféle zajt össze fog szedni, az meg elég véletlenszerű.
A barátodnak van egy csomó tippje, csak győzd a válogatást! Bővebben: Link
Idézet: „A ledekre pwm jelet adnék külön az r-re g-re b-re” Szerintem a kitöltési tényezőket kellene csak simán más-más (egymással nem osztható) periódussal fel/le futtatgatni. Szerintem ez megadná a véletlen hatást. Összedobtam egy mintaform-ot.
Itt a c# kódja:
Gondolom ez csak arra jo, hogy megnezd a szamitogepeden milyen lenne az effekt...
Jaaa, Es ha megis meg akarom csinalni PIC-ben, akkor mi a teendo?
Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem egy PIC18F45K20-al szeretnék beolvasni 10 és 15V közötti értékeket. Az adatlapjából nem derül ki számomra egyértelműen, hogy ezt megtehetem e, úgy hogy rákötöm direktbe aztán az A/D meg tegye a dolgát? Köszi! Üdv LAC |
Bejelentkezés
Hirdetés |