Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóáramkör MOSFET-tel
 
Témaindító: petrosz, idő: Jún 8, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 9
(#) tápos válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Hello!
Jaa,erre nem gondoltam!
És mivel lehetne azt megoldani hogy a fogyasztóra jusson 12V és kb.2-3 A, persze úgy hogy a kapcsolgatást a frekigenerátor végezné?
Köszönöm
(#) kadarist válasza tápos hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Trafó vagy tekercs nélkül nemigen oldható meg. De ha elárulod, hogy mire kell, akkor könnyebb lenne segíteni.
Miért nem jó a folyamatos bekapcsolás?
(#) tápos válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Egy tv sorkimenő trafót akarok meghajtani, az pedig 12V-ról megy és áramfelvétele is van azért gondolom!
És az ív frekvenciáját akarom változtatni azzal hogy a frekvenciagenerátor segítségével kapcsolgatom!
(#) kadarist válasza tápos hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
De akkor miért foglalkozol a feszültséggel? Hajtsd meg, és kész. Valamelyik segédtekercsen keresztül próbálkozz a meghajtással, ne a sortranzisztor tekercsén, mert akkor 12 volt tápfeszültség mellett nem igazán számíthatsz nagyfeszültségre.
A hanggenerátorod négyszögjelet szolgáltasson, viszonylag kis kitöltési tényezővel. A sima tévé sorkimenő trafók 20 kilohertz felett elég veszteségesek szoktak lenni. Nagyobb frekvenciákon a monitortrafó jobb.
(#) tápos válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
De működik 12V feszültséggel, mert így működtettem sokáig, csak nekem azért kell ez a megoldás hogy mikor adjon nagyfeszt a trafó! És milyen frekin!
Emelett ezt a kapcsolást szeretném alkalmazni vízbontásra is!
Tehát mindenképp olyasmi megoldást keresek mint "először"!
(#) kadarist válasza tápos hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Ha működik, akkor miről beszélünk? Ha lekapcsolod a generátorod, akkor megszűnik a nagyfesz, ha változtatod a frekit, akkor változik a freki, és kész.
Mi a probléma?
(#) dolfin hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Üdv

Egy olyan problémám lenne, hogy van két motorom. Az egyik kis fordulatszámú de nagy nyomatékű, másik nagy fordulatszám, de kis nyomaték.
Az az ötletem, hogy a tengelyt, amit ez a két motor hajt meg, felgyorsítom 0-ról a nagy nyomatékú motorral max fordulatszámig, miközben a másik motor is rá van kötve, majd mikor elérte a maximális fordulatszámát a másik motorra kerül az áram és az forgatja tovább.
Remélem érthető :S
A probléma, hogy hogyan lehet átvinni az áramot gyorsan az egyik motorról a másikra? Az impulzus ami a váltást eredményezné az 5V és az áram amit váltani kellene az 90A körüli. Tehát ha a kapcsoló áramkör megkapja az 5V-ot akkor a nagy fordulatszámú motor kapja az áramot, a másik nem, és ha nem kapja az 5V-ot akkor a kis fordulatú kapja az áramot.
Ezt FET-tel meg lehet csinálni? Milyen FET kellene hozzá? Hogyan lehet megcsinálni az irányváltó áramkört?

Köszi
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 19, 2010 /
 
Sziasztok!

Gondoltam ez a kérdés nem illik a Kezdőknek című topicba!

BLDC motorvezérlő 3 fázisú hídján elmélkedtem és az jutott az eszembe hogy mivan akkor ha olyan helyzet áll elő hogy:
-áll a kerék(motor) és a tulaj álló helyzetből odahúzza a csutkagázt közbe meg amelyik fázisnak mennie kell annak a fet-jei nyitnak is azonnal és bumm.....

A bumm: Aggódok a magas oldali mosfet-ért mivel N csatornás van/lesz benne ezért az IR2110-et választottam meghajtó ic-vé. Köztudottan (mint minden fetmeghajtó ic-nek amelyiknek van magas oldali kimenete is és N csatornás fet-hez való) van a Cboot kondenzátor ami csak akkor töltődik ha az alsó oldali fet nyit és a felső oldali zárva van. Mi történik akkor ha nincs vagy csak elég kevés feszültség van a kondenzátorba és ez nem elég a fet maximális nyitásához? Marha nagy lessz a belső ellenállása/melegszik és/vagy zárlatos lesz robban,elszáll... egyszóval csere.

Erre a problémára keresném a megoldást hogy hogyan lehetne megcsinálni hogy a Cboot kondenzátor ne merüljön le?

-Gondoltam arra hogy egy kis DC-DC konvertert (leválasztó transzformátorosat) tenni bele de az körülményes/nagy sok a nyűg vele.

Nincs valami egyszerűbb megoldás?
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Teljesen felesleges aggódni, van benne ULVO áramkör.

Ha a tápfesz 8,5V alá esik tiltja a fetmeghajtót.

Ha szeretnéd, hogy mindig működjön tegyél be felülre nagy BS kondit.
(#) Suncorgo válasza cimopata hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Ezt értem de ez nem csak a tápfeszültségre igaz?

Valószínű hogy még a programmal annyit trükközök hogy ha a gáz(potméter) nullán áll akkor úgy induljon el a motor hogy először pl mind a 3 félhídban 1us-re külön külön bekapcsolgatja az alsó oldalt mert ugye egyszerre az a motor kivezetéseinek a rövidre zárását eredményezné és fékezne.
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
Felesleges.

A felső oldal úgy sem tud bekapcsolni, így aztán úgy is az alsó oldal kezdő kapcsolása lesz a mérvadó.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Még egy olyan kérdésem lenne hogy a 3fázisú híd áramfelvételét szeretném mérni söntön keresztül és ezt a söntöt (0,05R) be lehet e kötni a meghajtó ic (IR2110) Vss és COM lábai közzé? Elvileg ott +/- 5V különbség lehet és a vezérlő felé lenne a Vss ami a vezérlő GND-je és onnan cibálja át az áramot az elenálláson keresztül a 3 félhíd.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 20, 2010 /
 
Azt tudom is hogy nem szabad a felső oldalt 100% PWM-el vezérelni de ahol áll a kerék az ottani felső oldali fet a hall szezorok függvényében nyitják a felső oldalt.

Kipróbálltam a felső oldalt és a meghajtó nem kapcsolja le 8,5V alatt sem a felső oldalt! Ez a védelem csak a tápfeszültségre érvényes de a Cboot kondira nincs ilyen védelem. Amikor lemerül a Cboot akkor 3,5V-3V körül jut csak a felső oldali fet Gate-Source közzé ami nagyon veszélyes mert egyből forrósodik. A 12V-ból a többi feszültség a (BLDC)motoron esik.

Van ez a 2 ledes (astabil) villogó kapcsolás 2db tranzisztorral, nah ezeket kicserélem pl bd243-ra és egy kis fénycsőelőtét vagy pctáp gyűrű vasmagját fogom használni a Cboot kondi folyamatos töltéséhez, 3 szekunderrel és a kimenetén 3x12V zener-el.
(#) djusee hozzászólása Dec 3, 2010 /
 
Hello.
MOSFET ekkel még nemigen volt dolgom és most kellene megoldanom egy olyan problémát hogy adott 3 müszer,1 lcd kijelzö és egy 3 állásu kapcsoló. Meg kellene oldani hogy a kapcsoloval válasszam ki hogy épp melyik müszer legyen bekapcsolva(1M,2M,3M a moricka rajzon ) Megoldható, vagy gond lessz hogy pl az LCD n közös a föld? Vagy inkább 3 MOSFET el kellene kapcsolgatni? Tud valaki valimi jobbat? Köszönöm

untitled.JPG
    
(#) Suncorgo válasza djusee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Írd le konkrétan hogy mire kell ez neked (pontosan mihez vagy mire akarod ezt használni, miért kell a 3 műszer? Mit akarsz vele mérni? Milyen Műszerek? Az LCDre mit akarsz kiírni? stb) mert nem tudom más hogy van vele de ez nekem eléggé homályos....
(#) djusee válasza Suncorgo hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Hello. Pontosan az LCM3 müszer, frekimérö és a tranzisztot tester lenne. Az lcd re mindegyik müszer a saját adatait irná ki, persze nem egy idöben.Másik topicban olvastam hogy az LCM3 at és a tranzisztor tesztert más házasitották össze, ugye mindegyik adat portra egy diodát+lehuzo ellenállást kötöttek, igy e. Csak kapcsolgatnom kellene ilyen 3 állásu kapcsoloval de sajnos középállásban nem vezet (rajzon probáltam lerajzolni csak lehet nem a legszebb). És ezért gondoltam hogy megoldani MOSFET(ek) el.Egyébként irtam a másik topikba hogy lehet hogy gond lessz hogy a frekimérö 8 biten kezeli az lcd t és valoszinü olvas is ki belöle adatokat mivel az RW lába nem a földre hanem a PIC egyik portjára van kötve, hogy ez baj e? Remélem érthetö voltam ja a rajzon a NOR az pl egy CD4001 es lenne
(#) magitor hozzászólása Dec 16, 2010 /
 
Üdv készítettem egy kapcsolót az alábbi kapcsolás szerint, a kérdésem az lenne, hogy a 100 ohmos előtét ellenállást ha elhagyom, csak akkor hajlandó működni. Az áramforrása egy 9.6voltos 3800mAh akksi.

abfet.jpg
    
(#) staci123 válasza magitor hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia,
A leírtakból kérdéses hogy a 100 Ohmos ellenálás valóban akkora?Mérd le mőszerrel! :yes: Működés szempontjából csak akkor lenne szerepe ha a Q1 source-gate átmenete átütne zárlatba...
(#) staci123 válasza djusee hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia,
Az LCD kapcsolgatás se rossz ötlet,de mi a véleményed,nagyobb képességű mikrovezérlővel egyből meg lehet oldani mind a három feladatot,nem volna egyszerűbb És mellesleg olcsóbb...
(#) magitor válasza staci123 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
102 ohm Annyi és jó azért érdekes mer 3x építettem meg ezt a kapcsolást fél év alatt és mindig ezt a problémát okozta.
(#) djusee válasza staci123 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Az sem lenne rossz ötlet, de nekem egyszerübb megépiteni a 3 készüléket mint a 3 programot megirni.
(#) staci123 válasza magitor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A leírtakból arra a következtetésre jutok hogy az R2 t is jó volna lemérni...
(#) staci123 válasza djusee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Csak egy rövid progi kell... ami reszet után lehetőséget ad kiválasztani valamelyiket a három kész program közül...
(#) magitor válasza staci123 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hali, az r2 IS határértéken belű van , 30215 ohm.
(#) staci123 válasza magitor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A kapcsolás akkor működne a leírt módon ha R1 HELYÉRE került volna 30215Ohm,R2 Helyére pedig a 102Ohm,kérlek nézd meg... Ha nem az a baj,kérek fotót a nyákról és az alkatrész oldalról...
(#) magitor válasza staci123 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Úgy sem jó, most dugaszpanelon van, de jól van bekötve, mert ha elhagyom az r1 et akkor nyit.
(#) staci123 válasza magitor hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A "kapcsoló" helyett miliampermérőt köss,hány mA folyik R1 nélkül és mennyi vele?
(#) djusee válasza staci123 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Sajna nekem ez nagyfalat
(#) staci123 válasza djusee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Akkor a legegyszerűbb volna olcsó CMOS kapcsolókat alkalmaznod,CD4016 vagy CD4066 ot,egy tokban 4 darab van,ahogy írod egyik műszer 8 bitten kapcsolódik az LCDre + reset + enable az 10 kapcsoló...
a második műszer 4 bit + reset + enable az 6 kapcsoló...
a harmadik műszer + 6 kapcsoló...
Ez öszesen 6 darab IC,az adatlapját megtalálod a netten...
(#) pistikeee86 hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Üdv. Szétnéztem már nagyon sok helyen és már karikásra olvastam a szemem, de nem találok megoldást!
A következő a helyzet. 555ös ic szolgál jelgenerátorként, aminek egy fetet kellene meghajtania, de nem akar menni a fet kapcsolgatása.
Az alap kapcsolás jó, ha egy ledet teszek az 555ös végére, akkor villog, ahogy kell neki, de a fet valamiért átenged feszültséget és világít a led alapból. Nem full fényerővel, de világít elég rendesen.
A fet gate és surce lába közé tettem 50ohmos ellenállíst, 1k, 10k, 100k mindent, de semmi. A led pedig a táp és a drain közé van téve. Ha meghajtom a fetet, akkor villogtatja ugyan a ledet, de mikor teljesen ki kellene aludjon, akkor is megvan az alap világítás, izzónál szintén.
12V-ot kap a fet meghajtó jelnek a gate-re.
Tud valaki erre megoldást?
Néztem már több fettel és mindegyikkel ezt csinálja, ha nincs ellenállás a gate és a source közt akkor is, ha csak simán a 12 voltot akarom kapcsolni kézzel, akkor is átenged feszt!
Következő: »»   3 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem