Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék én is készíteni egy kis CNC Marót, rengeteg kész cnc vezérlőt találtam ebben a topicban de sajnos nem tudom hogy melyiket lenne érdemesebb megépíteni ami 100%-an működni fog. Találtam a Google-ben is egy jó pár kapcsolást és egyéb hasonló dolgokat de a topicban ezt a linket láttam a legtöbbet: Bővebben: Link Ha például ezt megépítem ill. elkészítem a nyákot és hozzá bekötök 3 db léptetőmotort + egy programot (pl: Mach3) akkor elvileg működni fog? Még az lenne a kérdésem hogy ehhez a vezérlőhöz kellene még valami? Válaszotokat előre is megköszönöm!
Szia
Az az érdekes hogy én megértettem mit akart irni vaszil29 (vagyis irt) hogy te ezt nem birod vagy nem akarod értelmezni nem érdekel de ha nem akarsz a cnc témához hozzászolni akkor miért néztél be ide?Talán kötözködni?Ez forum nem dühöngö. üdv
Szia
Ezt a kapcsolást megépitették már itt a foromon lévök és ha jol emlékszem mindig volt vele kis probléma nem a müködésével hanem a tudásával.Olvass vissza és megérted. üdv
Attól, hogy "megértetted" mit írt vaszil29, attól még teljesen igaza van D_Zsolt-nak.
Azért idézőjeles a "megértetted", mert legfeljebb kitaláltad. Egy kezdő, aki innen szeretne pontos információkat begyűjteni, teljesen tanácstalan lesz az ilyen hozzászólásoktól, mint amit vaszil29 írt. Emellett a felháborodásod sem helytálló, Zsolt normális hangnemben figyelmeztetett a hibákra. Ha végignézed a topikot, eddig én sem szóltam hozzá, pedig a nyitásától kezdve rendszeresen figyelem. Sajnos sokszor van tárgyi tévedés a hozzászólásokban. Nem kellene lehurrogni azt, aki ezeket javítani próbálja, nem Zsolt nézi "dühöngőnek" ezt a topikot.
Akkor elnézésed!
küldjél USB-n 0x337, vagy 0x278-at aztán kiderül. Ha esetleg félre írtam valamit kérnék egy modit, hogy törölje!, vagy javítsa! Nem tanítok, inkább segítek. Tanitásra itt vagy te! És a Nyomtató port kimeneten a cnc vezérlő program utasításai alapján a vezérlési jeleket 5v-ig mértem multival! Nem volt egyik lábon sem 12v! lehet, hogy elvileg 12v is jöhet belőle, de a softveres jelgenerálás folyamán csak és kizárólag 5v, és 0v-mértem minden vezérlő lábon, és ehez google sem kellett.
Egyébként meg mindegy.
Érdekes módon lui3 értette amit írok és tökéletesen megépítette a vezérlőt. Igazság szerint ez egy hobby oldal és nem a Kandó Kálmán chat fala. Szerintem ez a kis szösszenetet elviseli az oldal. De ha csípi a szemed javíts ki. Egyébként, meg hogy várod el, egy szakácstól, hogy tökéletesen eltudja magyarázni, mi is megy végbe a számítógép és a vezérlő közt, mikor éppen funkcionál. Próbálom köznyelven elmondani másoknak a tapasztalataimat. Ennyi. (Picit javítok az írásomon, mert aztán az is támadható lessz.) ui: Ja és az opto kapu ( BC817) 5v ról megy. :google: Na ennyit a tanárkodásról!
VEBO emitter-base voltage open collector - 5 V
IC collector current (DC) - 500 mA ICM peak collector current - 1 A IBM peak base current - 200 mA Legalábbis ezt találtam. Ha nem igaz törölje egy moderátor!
Nyugodjatok le kérlek titeket....
Amúgy érthető volt amit vaszil írt, olvastam már PIC adatlapot és abból kiderül hogy a kimenet5V-ot ad..ebből következik hogy 0 és 5 V között lesz a jelszint. Nem USB LPt átalakító ez, csak adatfeldolgozó.
Köszönöm a megerősítést!
Egyébként meg ebben a hozzászólásomban (#864036) mellékeltem egy Kapcsolást és egy garfikát is és a kapcsolásból jól kitűnik, hogy 5v szaladgál a vezérlő felé, ami jelen esetben a D-sub 25-ös csatlakozó lenne a kép szerint, és a kapcsolási ábra szerint, amihez majd a cnc vezérlőt kell csatlakoztatni. Egyébként meg ha jól tudom a Pic-ek 5v mennek és csak programozáskor kell a 12v, maximum egy külön álló tranzisztor tudna kapcsolni 12v-ot egy mellékágon amihez szükség lenne egy külső tápra. De itt nincs táp!, hanem csak jel átalakítás, amit a pic old meg. De mindegy. Azért köszönöm azoknak a hozzászólását akik picit is mellettem voltak. Idézet: „USB/D-sub25 átalakító. A nyomtató "usb" port kimenetét alakítja át. A Pic olyan formátumra generálja a jelet, hogy a kimenetei tudják vezérelni a cnc kártyát. Vagy is, olyan kimenő jeleket generál, mint ha nyomtató portról vezérelnéd a cnc-d. Teljesen azonos a soros port kimeneti jelszintjével. Még nem próbáltam, de majd összerakom és megírom milyen. Még egyenlőre azt sem tudom, hogy milyen progi lenne hozzá jó, de majd megfejtem” Szia! A fentit szöveget írtad! Elolvastam megint és látom, hogy nem tévedtem! Az alapokkal kell kezdeni! Az ezt megelőző hozzászólásra adtál választ és ebben volt kavar, illetve nem csak ebben az egy hozzászólásban, de ebben már teljes a káosz! Nem lehurrogni akarlak, hanem felhívni a figyelmed, hogy ezt az oldalt nagyon sokan csak olvassák és tanulnak belőle! A kérdeződ is! Ugyan Te nem említesz sehol sem 12V-ot, de lezseren oda írtad, ráadásul határozottan, külön sorban, ami arra enged következtetni, hogy meggyőződéssel tetted: Idézet: „Teljesen azonos a soros port kimeneti jelszintjével.” Márpedig a soros port az 12V, ráadásul plusz is meg minusz is! A DSUB25 pedig egy csatlakozó, attól függően, hogy soros portnak vagy párhuzamosnak használták a PC-kben, alkalmaztak dugót vagy aljzatot! Így az USB/DSUB25 átalakító, mint fogalom a Te nevedhez fűződik, mert ezeddig nem létezett! És ha már a wikipédiánál tartunk, sehol nem látom a wikipédiához csatolt képed a wikipédián. Idézet: „A nyomtató "usb" port kimenetét alakítja át.” Ezen egy darabig csavargattam a nyakam, mert vesszek meg ha értem. Azután a magyarázatodnak semmi köze a felvetett kérdéshez, mert észre sem veszed azt amit írok! Ez fórum, nem blog, tehát olvasd és értelmezd azt amit írtam, mielőtt támadva védekezel! Senki nem a kapcsolásod működését kritizálja, hanem a hozzá adott magyarázatod nem pontos, mitöbb félrevezető! Erre csak annyit tudnék válaszolni, hogy az én szakmám is vendéglátós, de csak akkor írok le valamit ha teljesen megbizonyosodtam a helyességéről. Ellenkező esetben kérdezek, sőt ha rám pirítanak elnézést kérek! Szóval itt és most kérlek, hogy a jövőbeni hozzászólásaid pontosságát azért ellenőrizd! Azok kedvéért tedd meg, akik leginkább csak olvasgatnak és tanulják a hobbijukat. Elég régóta olvasom én is ezt a topicot (is), de beleszólni pont ezért nem látom értelmét, mert az alap dolgokkal félre lehet vezetni az érdeklődők jelentős részét és itt leginkább érdeklődők vannak és nem profik! Ráadásul az elmúlt néhány oldalon nagyon félrevezető információk tömege jelent meg! Ezzel ezt a témát részemről le is zártam.
USB-s nyomtató kábel re gondoltam.
Bővebben: Erre gondoltam! Itt pedig egy Usb nyomtató kábel látszódik. De lehet, hogy spagetti .
Nem "spagetti", hanem egy olyan USB kábel, amelyik egyik oldalán "USB A" csatlakozó, a másik végén "USB B" csatlakozó van. (A két vég között valójában csak alaki külömbség van.)
Valóban az USB-s nyomtatók nagy része ilyennel csatlakoztatható, de nem csak azok. Ugyanilyen kábellel szkennert, külső háttértárolót, meg sok egyéb USB-s egységet csatlakoztathatsz. Ezen az alapon nevezhetnénk szkenner kábelnek is, vagy wincsezster kábelnek. A helyzet az, hogy a forgalmazója is helytelenül nevezte meg. Megsértődni egy helyreigazításon, még ha úgy érzed is, hogy alaptalan, nem szabad, ill. nem érdemes.
Itt éppen egy párhuzamos portról tettél fel képet, nem sorosról.
Itt a feszültségszintek valóban 5V-osak.
Ne OFF-oljuk már ezt a témát kérem és törekedjünk a normális hangvételre. Kulturált emberek volnánk ha minden igaz.
Na térjünk vissza a régi mederbe: Vaszil, az USB TTL átalakító honlapján a PC program linkjét megnyitva megtaláltad a progit??
Szia!
Nekem megvan a komplett kapcsolás, a Hex és szerintem Másik cnc vezérlő program kell hozzá, mert a mach3-ban nem találtam Usb kimeneti lehetőséget. Ami tutra támogatja az a usbcnc nevű program. De még Bővebben: EZ! is szóba jöhet. (Majd dlután jobban körbenézek, mert éppen dolgozom)
Ha jól tudom a mach3 nem is támogatja az USB-t.
A cikkben ajánl egy progit csak nem tudom letölteni. A linkelt vezérlő is jónak tűnik. Komolyan mondom a motorvezérlő rész könnyebb volt mint a géphez csatlakozás.
Igaz is hogy áll a mehanikád?Ha elkészült és még a motorjaidat mindig gyengének találod akkor az r24-r25 ellenállásokat csaréld ki 0.47r-re az 1 r helyett én most 0.47 ohm-mal 2.6-2.8 A birtam kivenni a vezérlöböl.De 5 wattosak legyenek az ellenállások.
üdv
Találtam valami progit, de csak tesztelésre jó.
Bővebben: ITT Azt írja a USB TTL átalakítós olodal, hogy jedicut kompatibilis , tehát alapjáraton valami habvágó progiról megy, de ha írsz neki levelet küld a Pic-hez másik frissítést, csak meg kell írnod neki mivel akarod összerakni és milyen szoftverel akarod használni.
Személyeskedő, acsarkodó hozzászólásokat eltávolítottam. Azt, aki folytatja, hidegre teszem.
Szia Lui!
Sikerült vennem két jó léptető motort, majd azokat próblgatom. Egyik egy VEXTA PK264-02A, másik Powermax P21SRXB-LSS-SN-02. Most éppen egy jó esztergályost keresek aki megcsinálja a csapágy házakat és utána keresek valahonnét trapéz menetes rudat. Picit kevés a masinára fordítandó időm, mert 2 melóhelyen dolgozom és ezért sajna lassan készül a masina. Szerváltam alu profilt, de még szereznem kell , mert szerintem kevés - (Kb 3m kaptam) Szépen lassan összeáll a dolog, csak a pénz szabja a határokat. Elég kevés pénzem van a mutatványra, ezért lassan is készűl. És nem tudom mikor tudok bejutni a haveromhoz ,akinek a műhelye alu megmunkálásra van felszerelve gépekkel.
Vaszil.
Trapéz menetes rudat esztergályossal hamarabb csináltatsz, mint találsz) Én MDF lapból fogom a vázat megcsinálni, olcsóbb mint az alu
Vagy ha mégis talál, akkor jóval drágábban, és a végcsapok, és csatlakozó elemek miatt úgyis forgácsoló kezébe kell kerülnie.
Igen!
Ezzel én is számolok, be is szereztem egy jó esztergályos számát. (állítólag nagyon jól dolgozik és mivel othon dolgozik fusiban, ezért tök olcsó. "de majd kiderül!")
Borsodi vagy? Mert nekem is kellene egy jó esztergályos.
Szia! Ha a motorhoz kell a trapéz menetes rúd akkor szerintem jobban járnál egy menetes szárral (különböző méretekben is van) persze ezt csak egy ötlet . Én pl mentes szárral fogom megoldani, rá egy hosszabb anya arra rápiritok valami kis laposvasat, a laposvasra meg a kis maró
Az apósom borsodi! Ill Borsodszentgyörgyi.
És az a lgszebb, esztergályos marós csak nincs melója és így nem tud semmit megcsinálni. Viszont kaptam tőle mindenféle hasznos cuccot (rengeteg maró fej, üregelő, vágó korong 0.5mm , cnc gyorsbefogó patront betétekkel, 120mm eszterga tokmány és még sorolhatnám. Alu profilt ingyen kaptam 50x50 mérete, de csak saccolom. Szerintetek jó lehet?! képet mellékelem.
menetes száraim vannak, csak azon gondolkodtam, hogy 1.25 menetemelkedéssel elég lassú lessz a kocsi, főleg ha 1m utat kell bejárnia. de erről luit kell megkérdeznem mert Ő már össze barkácsolt valamit othon, ami működik.
A sebesség cnc-nél relatív. Attól függ, hogy mire kell. 2-3000mm/perc elérhető menetesszárral is.
Szerintem, ha 1000mm lefutna 30mp alatt, de legyen 40, akkor fütyülne a motor a tengely meg forrósodna.
A danamid anya, meg leolvadna. Aztán nem biztos, csak én gondolom. Viszont lehet, hogy ekkora távon még nem jelntene gondot, de ha mondjuk 8 órában csinálná ezt folyamatosan azaz: 1p 20mp / 1 ciklus/ (oda-vissza) Akkor gondok lennének a nap végére. (lefutna vagy 1500 km ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |