Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   8 / 20
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Félreértesz, a DCF szinkronnal már nincs problémám (nappal ugyan nem, de éjjel mindenképp szinkronozál) - ami nekem a gondom az a fényerő levételénél jelentkező csúszás/sietés (A #861569 sz. hozzászólásomhoz mellékeltem az avi-t) - de remélem, hogy holnap az általad írt programmódosítással, ill. kondicserével az is megoldódik majd! DCF problémája mazso1988 társunknak van.
(#) nurseboy válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem már müködik az óra.
A tapasztalatom:

Keress olyan helyet a lakásban, ahol pontosan nyugatra ki lehet látni. Akkor is jó ha nem arra néz az ablak de van olyan hely ahol kilátsz nyugatra. Falon keresztül nem lesz vétel. Led nem is szükséges hozzá, mert az utolsó pont vilologásából meg tudod nézni jó-e a vétel. Körülbelül másodpercenként kell villannia egyet, hol rövidet, hol hosszabbat. Ekkor jó!

Ha gyorsan pislog többször egymás után akkor nem lesz szinkronizáció!

A lényeg az antennát árnyékolt vezetékkel kösd az órához!
(#) mazso1988 válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Néha fel-fel villan 1Hz-el de hosszab ideig még soha.
(#) nurseboy válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
Az nem jó legalább 1-2 perc folyamatos vétel kell!
(#) mazso1988 válasza nurseboy hozzászólására (») Dec 12, 2010 /
 
És akkor ha esetleg lesz hosszabb ideig stabil 1Hz-es villogás akkor ezek szerint jó lesz majd?
(#) whalaky válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Még akkor sem biztos, de jobb esélyed van rá. Attól hogy szemmel láthatóan 1Hz-en villog a bitek szélessége lehet hibás, amitől a vétel CRC hibás lesz és akkor sem áll be.
Fogd a vevőt, akassz rá egy led-et ahogy írtam egy tranzisztorral, adj neki 5 voltot (esetleg egy 9V-os elemről egy 7805-ön keresztül és indulj vele útnak! Valahol csak lesz vétel.
Én anno bejártam vele a várost, mindenhol jól ment, de a lakásban nem, csak az egyik ablakban néha... végül is oda telepítettem a vevő modult, azóta megy. Igaz hogy csak naponta egy vagy két alkalommal tud szinkronizálni, de van hogy lehúzom róla a DCF vevőt (egy 5p mini csatlakozóval van az órához kötve hosszú dróton) akkor is pontos (heti 1-2 mp eltérést produkál).
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Valóban félreértettelek, bocs! Valahogy az jött le hogy az 1 Hz nem 1Hz, hanem mászkál, azt pedig timer állítja be, és ha az nem jó akkor hw hiba. A videót kodek hiányában nem tudtam megnézni, ebből lett a félreértés.
Érdekes jelenség, olyan mintha a timer idétlenkedne.
Próbáld meg ideiglenesen kivenni a hőmérő funkciókat, ha attól megszűnik akkor ott a bibi.
(#) mazso1988 válasza whalaky hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Vétel már van mert ahova most letelepítettem ott naponta többször is látom hogy elkezd a led villogni, valamikor pedig csak folyamatosan világít.
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Én még összeszerelés előtt szkóppal rámértem a DCF kimenetére - állandó stabil 1Hz-es tüsik voltak rajta, a szinkron viszont ennek ellenére csak éjjel működik, úgyhogy az 1Hz-es stabil villogás sem jelent (sajnos) még üzembiztos vételt!
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Köszönöm, megpróbálom a hőmérést kiremelni! (Amúgy se nagyon van rá szükség) Sajnos a mai napom (is) bolondokháza remélem azért a héten valamelyik nap csak lesz időm foglalkozni vele! :peace:
(#) Stefy hozzászólása Dec 13, 2010 /
 
Sziasztok!
Tetszik ez az óra és szeretném megépíteni !Ha valaki egy db nyákkal és a felprogramozott Pic-l kisegítene hálás lennék

Üdv Stefy
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
Nos, kivettem a hőmérő funkciót - az eredmény igencsak konvergál a nullához!

Ez volt a rossz hír. A jó hírek:

- Az általad közölt (dátumos) módosítás tökéletesen működik! Köszönöm!!
- A hőmérsékletet nem csak 1 perc elteltével, hanem az első leszámolt 5 mp után kiírja.
- Vettem egy mezei mozgásérzékelőt és azt fogom bekötni a kijelzőkhöz. Mivel az érzékelő kb. 2 sec -os jelet ad ki, így kell majd egy (újraindítható) monostab, hogy ne kelljen 2mp-enként táncolni a szobában!
- Vettem gyönyörű mélybarna átlátszó plexit - már "csak" a dobozt kellene összeütni és bepácolni mahagónira

- Egy dolgot nem értek csak (és kérlek, ne vedd kötözködésnek!) - az általad módosított progi 2,5 fokkal kevesebbet mutat, mint az eredeti. Van valami ötleted erre? (3 db higanyos hőmérővel ellenőrizve az eredeti prg. által mutatott érték a jó...)
(#) solti_imre válasza Stefy hozzászólására (») Dec 14, 2010 /
 
A PIC felprogramozását szívesen vállalom!
(#) whalaky válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
Van. Mint írtam is, ugyan a dobozon kívűl van a hőmérő, de így is 2,5 fokkal többet mér (zárt fém doboz, 5mm-es üveg előlappal, a kijelzők és a táp felfűti), így a programban van korrigálva. ha azt kiveszed belőle már jó is lesz
Mindamellett az hogy a timer ilyen mértékben elmászkál az nagyon nem normális dolog, csak meg kéne keresni az okát.
(#) solti_imre válasza whalaky hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
Én marha! Kiszedtem (pontosabban 1-re állítottam) - egyből jó lett! Tanulság: Nemcsak olvasni, értelmezni! Köszi!

A PWM nem érdekel - sokkal jobb, ha mozgásra kapcsol!
(#) hokusz22 hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Sziasztok.

A külső hőmérsékletett szeretném mérni, és ehez nekem kell vagy 3m kábel, de ez hosszúnak bizonyult, mert ha rövid vezetéken van az IC akkor jól mé,ha r 3m-en meg semmit sem mér.
Szerintetek, fel lehet valahogy erősíteni a jelet, hogy 3m-es kábellel is mérjen?
(#) whalaky válasza hokusz22 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
Nem. Az I2C nem arra van kitalálva.
A külső hőmérőnek használhatsz pl. DS18x20-ast, azt már vittem el 30m-es kábelen is és hibátlanul működik, vagy elegánsabb, de drágább egy rádiós adatátvitel.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Érdeklődnék, hogyan lehet megállapítani hogy egy adott DCF vevő esetleg tönkrement-e? Ilyenkor a kimenetein folyamatosan mindig 1 jel van?
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 16, 2010 /
 
Nekem már több mind 2 napja a nem- invertáló kimeneten a led folyamatosan világít.
(#) janocsi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia!
Adj a DCF modulnak tápfeszt, (ha lehetséges 4.5-5V-os telepről). A nem invertáló kimenetet 10K-n a + tápra kötöd. A kimentet 1µF-on és egy soros 2.2K-n egy kisebb erősítő bemenetére kötöd árnyékolt vezetéken. Nem kell 100W! (Természetesen a GND az árnyékolás.) Ezután bekapcsolod az eszközöket, és nem teljes hangerőnél meghallgatod a DCF77 ”hangját”. Nagyjából egyenletes ütemben ritmikus jelek hallhatók, ha a modul tökéletes és a ferritantenna merőleges lesz az adóra. Ezután nézd nem az invertáló kimenetét is ugyanezzel a bekötéssel, de ott a 10K most a GND-re legyen kötve a kimenetéről. (Kb. ilyen a hangja a modulnak, csak nincs benne ez az "echo".)
(#) mazso1988 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Rendben köszi kipróbálom
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Hát megpróbáltam kísérlet képpen összeraktam itt az oldalon közölt DCF-es órát, de hiába villog a led a kimeneten. Magát az időt nem áílitja be az óra!
(#) janocsi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Valószínű, valamilyen ”zavar” is jelen van a DCF vételénél, vagy gyenge a jelszint az adott helyen. Sokféle probléma okozhatja, de a legfontosabb hogy jól szűrt stabil tápot kapjon a modul, és a hozzávezetések sem lehet túl hosszúak. 1.5m, esetleg 2m, kéteres árnyékolt kábel, vagy (nálam) UTP kábel, ahol a szabad vezetékpárok mind a GND-re vannak kötve. Az overkill konverter tápját célszerű jól leárnyékolni, mert ennek hiányában már gondok lehetnek a szinkronizációs folyamatban. Valahogy így néz ki egy ablakba ”akasztott” modul üzem közben.
(#) mazso1988 válasza janocsi hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Igazából azt vettem észre hogy mikor jön a DCF vevőröl a jel, akkor valamiért nálam mindig resetelget a PIC.
És ezt nem tudom miért lehet.
(#) janocsi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Szia!
Már sokan leírták, én is csak ismételni tudom. A PIC 5.-14. lábára egy kerámia 100nF (alul is jó a nyák felőli oldalon), aztán szintén kerámia 100nF a DCF tápcsatlakozó megfelelő lábaira. Ha így sem menne, tovább a modul felé (a csatlakozó kábel végén a modulnál), az 5V-os táppal egy 100 Ohm sorba, majd arra a pontra is egy kerámia 100nF és egy 100µF is a GND pontra kötve, és erre kerülhet a modul táp bekötve. Ha ezekkel a ”szűrésekkel” is resetel a PIC, akkor annak az 5V-os tápjára is tegyél egy 100µF-os elkót, azzal is kipróbálva. (Még mindig lehetséges a konverter szórásának magasabb szintje, ami okozhat további zavarokat is a vételben.)
(#) janocsi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Szia!
Itt konverter az nincs, azt ”elírtam”, a tápegységen viszont javítanék, a puffert is nagyobb kapacitással megerősíteném. A modulnál még arra érdemes figyelni, hogy minden más zavarforrástól (számítógép, monitor, TV, kapcsolóüzemű tápok, stb.) legalább 1.5m-re kerüljön elhelyezésre.
(#) solti_imre válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A nap mely szakában és kb. mennyi ideig járattad folyamatosan? (Nálam bedobozolás és az ablaktól való eltávolítás után már csak kb. 19 és 22 óra között hajlandó szinkronizálni, akkor is van, hogy 10-15 percébe is beletelik. De nem zavar, napi 1x-i szinkron bőven elég! ) Ja és ugye a javított programot égetted be??
(#) mazso1988 válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Szia
Egyenlőre nem építettem meg az órát hanem itt az oldalon talált DCF ÓRÁT csináltam meg hogy leteszteljem magát a DCF vevőt!

Ezt építettem meg!Bővebben: Link
(#) solti_imre válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
A DCF vétel szempontjából mindegy... Próbáld meg most este 7-10 között! (Nekem akkor hajlandó szinkronizálni)
(#) mazso1988 válasza solti_imre hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Folyamatosan működik maga a vevő de mikor jön szinkronjel akkor elkezd resetelni a PIC.
Következő: »»   8 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem