Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Melyik rajzon ?
Az anód áramot jól kiszámoltad de van más egyéb vesztesség is a zeneren ezért sok lesz a 110 k ohm a 250 Volt- ra 80 k ohm
Köszi Barna!
Így akkor helyes?
Ezen igen , de kérdeztem már milyen csőről beszélünk most, ha jól értelmeztem EM83 és ahhoz ez az ellenállás nem kell .
Az EM83 az nem azonos a 80 -al Az utóbbi rajzzal kapcsolatban , AC 190 legyen inkább a 180 is kevés lesz.
Ezt kérdeztem már régebben hogy a meghajtása a két csőnek ugyanaz-é? De nem volt ellenvélemény, én meg úgy gondoltam akkor kompatibilis ez a meghajtás.
Igen a meghajtás az ugyan az de ez az ellenállás nem a meghajtás része .
230 Voltod lesz , talán még elég a fényerő ? majd meglátod !
Egyenlőre ECC83 SRPP-t hegyeztem ki 345V ról 3k3 akkal és az alsó tagot átblokkolva egy ezüsttantállal hallgatható, legeggyszerűbb épp elég meghajtást kaptam.
Jó az ECC83 SRPP ben is csak nem 1k és 2k2 vel, hanem nagyobbal 3k3-10k ig 350V ról teljesen jó. 1k val már nem működik a dolog. Viszont 3k3 akkal is többet erősít mint amit 350V os tápról az ECC83 220k munkaellenállással 1k5 el katódban tudna, azaz az SRPP nek itt jött egy kis haszna, és egy kicsi abban mutatkozik meg, hogy azért csökkent a kimenő imp. (nem egy 6n6 és nem is egy e88cc de legalább erősít hatalmasat) Nem volt kedvem bonyolult tápot csinálni dc csatolt katódkövetős e88cc miatt, de nem is kell, hiszen elbánik vele így is. Egy szabályt kellett még felrúgni, a 6sz19p rácslevezető 150k helyett 470k-t tettem be, evvel még nagyobb lett a végeredmény (Végig egy teljes erősítő kimenetén mérhető sin1kHz et nézegettem azonos meghajtással.) Most egy cd kiemenőjele minden cd-n túl képes hajtani dinamika csúcsokban, halk részeken nem, de nem is úgy hallgatok zenét. Kicsit furcsa a hangerőpoti állása, éjjel félig nappal 3/4 és 3/3 közt, de maxra nem kell tekerni mert akkor már tozít. a rendesen max kimenő teljesítményre lenne 1-3k val illesztve tuti nem lenne elég ez a meghajtás, de nekem 5k ra dolgozik, és így csak 2,6 W ot tud de azt hihetetlen jó hangal. A végeredményről pár kép. ...Igen a ...54 es kép direkt ilyen!
Szép lett, nekem tetszik!
Nem kevés az a 2,6W jó hangszórókkal. Éjjel félig tekered? Nem sok az egy kicsit?
Szép tetszik.
Pentodával nemprobáltad hajtani ? 200-as erősitést is el lehet érni egy csövel. Pl 6zs 9-el
Köszi, de marad egyenlőre hallgatom.
Az ECC83 SRPP képes torzításba hajtani evvel az 5k Ra illesztéssel, mert pont akkor fogy el az SRPP (felül lapul a sin) amikor a túl nagy anódimpedancia miatt beveri alul a fejét. Normális 2k5 illesztéssel nem tudná kihajtani, illetve pont eddig. De a pentóda sokkal szimpatikusabb, mint az egyszerű csöves sima RCRC táplécsős ellátás átalakítása sokféle feszültséget tudó megoldásra a dc csatolt katódkövető miatt. Ráadásul, ha ugyanezt a trafót használnám hálózatinak, akkor a két adnódtekercs két Si graetz el lenne megáldva, ez pedig inkább lesz csöves tápos EL84SE, 6P14PSE 6P1PSE, mint egy Si tápos triódás. Ezért a pentódás meghajtás még szóba jöhet. EF86 van itthon bontott 3db , avval érdemes? Nem ismerem saját tapasztalat 0.
Az inkább nagy impedenciás.
Végcső elé nagyobb áramú a kivánatos
Szép! Egyszer én is szeretnék ilyen "fakeretes" kialakítást.
Sziasztok!
Van értelme hálózati zavarszűrős 230-as tápcsatit tenni a tápba, hogyha van a szekunder oldalon benne folytó meg RC tag is? Vagy elég a sima?
Szia! Audiofil erősítőkben elkerülhetetlen. Én nem szoktam, itthon nincs semmi olyan fogyasztó, ami nagyon zavarná. Ezt Neked kell eldönteni. Ha felkapcsolod a lámpát és nem csattog bele, stb, akkor nem kell. De ha igen, és az szerintem Neked is zavaró, akkor tegyél.
Köszi, szerintem akkor zavarszűrőset használok, csak sajnos kicsit több helyet foglal.
Még egy kérdésem lenne, azokhoz akik a táp részt nyákra szokták tervezni. Brumm szempontjából melyik a jobb a gyakorlatban, ha a táp nyákja földdel van kitöltve, és a különböző tápfeszültségek földpontjai így vannak közösítve, vagy ha minden feszültség (fűtés, anód stb) külön saját földet kap, és azok vannak egy pontba vezetékkel közösítve?
Az a jobb, ha egy pontba vannak összekötve. Tervezhetsz olyan panelt, aminek az üres helyei földdel vannak kitöltve, de felesleges. Ha mindenképp ki akarod tölteni, akkor én nem kötném földre.
A csillagpont föld a legkorrektebb megoldás, amit kialakithatsz a táppanelen is.
Magán a panelen felesleges földszigeteket kialakitani. A mellékelt fotó a GU-50SE erősitőm tápja. Minden föld itt van közösitve, teljesen brumm mentes az erősitő. A hálózati csatlakozó földvezetéke is ide van forrasztva,és a sasszi is ide van földelve. (jobb oldalt a 4db egymás alatti aranyozott forrhüvely a diódák mellett)
Szóval az ef86 előfoknak jó de kell utánna egy e88cc félcső?
Akkor ugyanott vagyok.
Sziasztok . Boldog karácsonyt mindenkinek .Es ez úton szeretnék nektek kőszőnetet mondani a sok segitségért. őtletért
Nem ezt javalottam, hanem egy pentoda annyival nagyobbat erősit, hoy elegendő lessz az érzékenysége. Lehet, hogy a kövérebb hangja még jobban is tetszik. Az EF86-nak kicsi a meredeksége, Vu=Sx Ra. Emiat nagy munkaellenálás kell, az meg nem szerencsés végcső elöt.
Tekertem egy SE kimenőt P/ECL86-hoz képkimenő méretű vasra. Középen ketté osztott primer, közte a szekunder. 1khz-en 3,6W kijött. Anódfesz 285V volt. A párját megcsinálom és készülhet a Piccolo 2.
Jól néz ki. A pufferkondit nem úgy kell helyesen bekötni, hogy jön a graetz-ről a vezeték és utána a kondiról megyünk tovább?
Ez a kisebb pakettvastagságú (25mm-es) vas, nem? 50Hz-en nem nézted, hány W jön ki?
A Graetz a panelen van a stabilizátorral együtt.
(Áteresztő tranzisztor) A kondik oda vannak bekötve a teflonhuzallal. Ez egy komplett tápmodul. Azt hittem egyértelműen látni a felépitést Nem az a lényeg hogy jól nézzen ki, hanem hogy jól működjön.
De néztem, ott 1,4W.
Köszönjük. Neked is és mindenkinek Boldog Karácsonyt!
Wow! Egy kicsit leesett a teljesítmény. Talán a nagyobb fajta képkimenővel kéne próbálkozni? Vagy SM74 3 primer közé 2 szekunder?
Igen leesett de ezt tudtam is. Zenével hallgatva nem tűnik ennyire rossznak a helyzet. A gyári hangkimenő jóval ezalatt teljesít. Nekem ez elegendő. Egyszer majd az EL84 SE be lesz SM65 3 primer 2 szekunder.
SM65 is jó, de nem tudtam szerezni normális áron szépet, amit ki is rakhatok. A VAC vasakról meg semmit nem tudok, néhányan veszik, de hogy honnan, mennyiért, van-e honlapjuk.. Gugli nem segít. Pedig az még jó lenne, mert aki vesz, az dicséri. De még ha nem is szép, olcsón sem találok. Meg lehet azt rendesen csinálni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |