Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem kevés ez szerintem mert 2 csőfélre vonatkozó az adat!
Ezzel a csővel lehet jó, de nem járatosak amatörberkekben. a 6080-at szokták kimenőtrafó nélküliben is használni a kis belső ellenállása miatt.
Egyes gyártóé gyönyörü szép cső
Az mi is ?
Ha a brumm, akkor valóban a 80Wattos kimenő teljesitmény miatt jobban gerjesztették a vasat, mint a 057 ben. Úgy emlékszem 240V-os a primer két vége . Kösd át a 220-ról. Talán megoldja a gondod. Elő kellenne ásni a mühelyrajzát, hogy melyik betü. Ohmérővel kimérheted Ha nem akkor belezd ki mert a kábelezése igen eszetlenül, szakszerütlenül van kitalálva
Úgy emlékszem, nincs a primernek szabadon maradt pontja, de ezt ma már nem akarom megnézni . A kábelezés, mint írtam, kompletten ki lett dobva belőle és csillagpontosra alakítva CAT5E-vel (a fűtés csak a csövekig-így némileg normálisabb a 230V-os hálózaton a csövek fűtése a 220-as trafóval-, a csövek vastagabbakkal vannak közösítve, ahogy a katódok hozzávezetése is), az AC korbács a fűtéssel együtt ahol lehet, elkülönítve a DC-től, a hangfrekis végfok-előfok és a végfok-trafó, valamint a VCS vezetékei pedig minden mástól messze haladnak. Vagy a fűtés szór rá valahol (én ezt tartom valószínűbbnek), vagy az előfeszítés, de holnap majd szkóp alatt megnézem, hogy honnan van jelen a maci.
Ja, egy nem is annyira apróság. A kapcsolás az anódfesz puffer testjének GND-re kötésével "kissé át van alakítva 057-essé." A két egyenirányítókör így megmaradt, a tápellátás így elkülönített. Nem tudom, hogy aki ezt végezte, az miért tette, egyébként miért lehet "szokás" ez az átalakítás? Jobbak a 057 paraméterei, vagy csak a 80W túlzó jellemző otthoni használatban? Úgy láttam, más alkatrészhez nem nyúlt, ellenben a 057 mutat némi eltérést a tápegységben az ellenállások frontján, részben érthető okokból, melyeknek a külön maradt tápellátásban nem lesz jelentősége, de az előfeszítés tápjában is eltérő ellenállások vannak-az meg pedig egyező.
Az EA080-as hangosításra készült pl. pályaudvarokon. Az EA057-es pedig egy akkori stúdióerősítő. Ebből szerintem kiderül hogy melyik jobb zenehallgatásra
Ezt a 080-057 átalakítást már énis megcsináltam.
A 080 tápfesze 900V a 057 kb 400V DC. A tk157 más illesztésű, mint a gyári kimenő, ezért kell a tápokat kettészedni. Ezáltal jobb minőség is elérhető a sima 057 nél, mert a kapott két tápból egyikkel az előfokot táplálod, másikkal csak a végfok részt. Az előfok panel is jobb, mert nincs benne a hangszín rész, és a bemeneti érzékenység se olyan magas mint a 057 nél. A hálótrafó átköthető 240V-ra, ha érdekel megnézem neked melyik kivezetések azok. Az előfesz részben egy darab ellenállást kell cserélni, ami a 2 kondi közt van. Ha jól emlékszem én 15K-t tettem oda.
A 080 is jó lenne zenehallgatásra, elvileg ugyanolyan felépítésű a kimenő mint a tk157, csak ugye a 100V os kimenet miatt problémás.
Szerintetek az általam áttervezett kapcsolás működőképes lehet? Elvi szinten kérdezem, az értékeket még nem számoltam ki.
Aha, köszönöm!
Rákötöttem most a Videoton Opál dobozomra, a brumm sajnos csendben jól hallható, a zene ellenben valami gyönyörű.. A triódák alatti fűtéshozzávezetésekkel mahináltam, eredménytelenül. Az 1k-s potit hiába tekerem, gyakorlatilag nincs ráhatása. Anódáramok most 25,7 és 26,6mA-en vannak, ezeket majd beállítom 30mA-re. A triódák fűtése viszonylag magas, 6,4-5V körül van. Az átkötést köszönöm, a trafón nem találok több kivezetést viszont.
Elvi szinten működik. Bár az EF80 G2-jét én inkább a GND-re hidegíteném, nem a katódra?
A fékezőrács és a segédrács kondija alatti pont kötést jelöl? Az miért kell oda?
Azt jelöli, kicsit furcsa vcs lenne, ha a g2-re csatolna vissza, ráadásul soros kondi-ellenállással. Azt írtam, hogy nem oda kéne hidegíteni a segédrácsot, hanem a GND-re. És lesz egy teljesen működőképes rajz. Bár én az előfoknak is adnék 300V-ot, és az RC tagon meg az EF anódellenállásán ejtenék 70V körüli feszt.
Helosztok.
PCL86 SE hez mekkora DC ellenállású kimenő kell? Van egy roncs Kékes sasszim, annak a kimenője megfelel?
Én nem értek nagyon hozzá, csak nem nagyon láttam még olyan rajzot, ahol ez így lett volna megoldva. A segédrácsot a legtöbb helyen teljesen külön kezelve láttam, a fékezőt meg rákötve az anódra/katódra.
Felmerült még egy probléma. Az egyik TK157 trafó zárlatos a primer középcsapolás-alsó csapolás ("B"-"A" pontok) és a GND-re kötött "O" pontja között kb félúton (30Ohm). Hova tudom elvinni javíttatni és milyen árfolyamra lehet készülni?
Valamint a munkaponti áramot végülis hova érdemes beállítani? A gyári 080-on 15mA szerepel, a 057-es átépításeknél 30-40mA-rel találkozok, nekem viszont 40mA felé az egyik cső munkaponti árama elég erős ingadozásba kezd.
Ha 800V az anódfeszültséged, akkor maradjon 15mA. Ha átalakítottad 400V-osra, akkor 25-30mA legyen.
Ok, én is így gondoltam logikusnak, köszönöm!
Uraim! Kérném nézze már meg a rajzomat egy csőtudor hogy jó-e így, tervezhetem-e hozzá a NYÁK-ot ez alapján? Mi a 6-os láb, ill. hogy, mit kössek rá, ?
Ez elég működőképesnek látszik. A hatos láb a középen levő fémlemez kivezetése, ami a két oldala közt van a csőnek. Én nem kötném sehova.
Ha tranyós erősítőhöz kell, én biztosan ezt építeném meg.
Köszi Márk!
A 7-es lábra az a 470 K ohm hogyan került ? Ebben a formában mire szeretnéd használni , a 110 k ohm -ok végett kérdezem mert így nem igazán van rendben a kapcsolásod .
Szia,
A 6-os láb úgynevezett deflector (eltérítő). 0 és +Ua között bárhova kötheted. Ha leteszed földre az érzékenysége a legalacsonyabb (-16V) lesz de szebben "rajzol". Ha viszont +Ua-ra teszed a duplája (-8V-os) érzékenysége lesz. Szerintem kézenfekvő hogy a katódon a helye. üdv, barna
Aki akarja megtekintheti ez is csöves [/OFF] de gitár .[OFF]
Szia!
A segédrácsra kötött elkó a katódra van kötve ,ha jól látom,miért gondoltad így? Nem fog ettől torzítása megnőni?( az EL84SE elkelt?szép munka volt)
Sok helyen így volt. Régi rádiótechnikákkban is. Ott 6F1P volt. EL84 SE már vagy 2 éve elkelt. Köszi.
Cuki darab
A potik kiállnak a sikból, igy nagyon sérülékenyek. Nem roadbarát
A Te EM80 rajzodon volt rajta.
A párhuzamosan kapcsolt két 220k 110k-t ad. A 8mA-es felvett anód árammal számolva, (250V Ua-27V Uz)/110000Ohm= 0,002A . Az ellenálláson 250V-27V=223V-nak kell esnie tehát 223X0,002=0,446W disszipál az ellenállat. Tartósan bírja azért tettem 2W-osat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |