Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   26 / 119
(#) kadarist válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Mert a két sorosan kötött kondi a két párhuzamos ellenállásával feszültségosztót képez és ezért fele feszültség jut egy kondira. Pillants a kapcsolási rajzra.
(#) nikolatesla válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2010 / 1

Ja tényleg csak már fáradt vagyok picit.
na én hagylak titeket oldjátok meg,de én még mindig zöld+szürke párti vagyok.
Jó éjszakát!
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Cserélj kis elektrolitkondenzátorokat. Piros pöttyöt tettem rájuk. Ilyesmiket keress.
(#) radocroli válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

a kondikon 200 V ot ir..tehát sztem is jó a 150 mivel 300 nem is lehet
(#) kadarist válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A szürke nem arra való, de biztosan működik úgy is.

vannak ilyenek de inkább csinálok majd 1 fényképet holnap reggel és felrakom..úgy talán neked is könyebb lessz.. de miért cseréljem az összeset? nem is tudjuk még a hibát...de kösz
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A szürke az PG és legfeljebb tönkremegy az IC!
Találtam egy 2003 mal szerelt rajzot.

-1.jpg

(#) belfi2 válasza radocroli hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

LOW ESR kondi kell, de először keress zárlatot a lila vezeték,.illetve a STBY trafóhoz kapcsolódó alkatrészek között.Jó lenne ha STBY tranzisztor környékén vagy bárhol a készenléti áramkörön mérnél feszültséget legyen az bármilyen kicsi.

Látszik, hogy nem vagy gyakorlott jóféle javító munkásember. Ezek filléres alkatrészek és a leggyakoribb hibaokozók. A kiskondik a készenléti tápegységhez és a vezérlő IC-hez tartoznak. Ha ezek kiszáradnak, bedöglenek, akkor nem fog indulni a táp.

nem vagyok az..most fejeztem a fosulit...de egy kisfaluban lakok ahol nem lehet ilyeneket kapni de megnezem máshol persze...tudom hogy nem drágák nem azért kérdeztem rád...
az a baj hogy lemaradtam 1 lépéssel, nem tudtam h már a stand by árömkörnél járunk..eze kszerint az az első lépés hogy azt tökéletesre hozzam? de mivan ha nem ott van a hiba? hanem jóval előbb a körben...nem akarok kötekedni de nem ott kéne keresni a hibát elöször is ahol én is említettem hogy hirtele nesik a feszültség 0 ra a 2 nagy kondenzátor után lévő kondenzátoron?
ha nem nyugodtan hordjatok le.....
(#) radocroli válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

ez rajz kis felbontású és szinte alig látni valamit de ha jól nezem ez lessz az kb....ez már nagyon is hasonlít a tápomra!...kösszz

Most ha az én rajzomon az 1µF 250v kondi utáni feszre gondolsz akkor nem.Feltételezzük hogy a hálózati pufferelés rendben van és a STBY kimaradását más hiba okozza.De ha majd lesz fotó róla akkor meg lehet állapítani hogy mit és honnan kell mérned illetve cserélned.
A rajzot mentsd el és utána ha megnyitod akkor jó lesz de küldök egy másikat de ahhoz Irfan View kell.
(#) radocroli hozzászólása Dec 17, 2010 /

waaaa..nem találom a fényképezőt..de nézegetem a rajzot, ez lesz az, az értékek is megfelelők, mondjuk ott van az a 250 V C3 as kondi, na az nálam mérés közbe 0 v ra leszalad...pár ms alatt...

vagyis ott lehet a hiba....ahogy az áromkört nézem...

A C3-as kondin nincs értelme feszültséget mérni. Az R3 és R5 mekkora értékű? Ezek a segédtáp indítóellenállásai, ha valamelyik megszakad, akkor szintén nem indul be a segédtápegység. Remélem a rajz itt is passzol.
(#) szilva válasza radocroli hozzászólására (») Dec 17, 2010 / 1

Amíg nem indul el a segédtáp, nincs meg az 5VSB, addig biztos, hogy semmit sem fog csinálni a főtáp, mivel az is arról kap tápfeszültséget. A korábbi rajzokon a segédtápok hasonló felépítésűek, de nem teljesen egyformák. Lehet, hogy egyik sem ugyanolyan, mint a Te tápegységed, de eléggé hasonlatosak szoktak lenni ezek a részek.

belfi2 előző rajzában R3 és R5 indítja a segédtápot, ezek a nagy értékű ellenállások szeretnek megnyúlni vagy megszakadni. Ha tranzisztor van a segédtápban, akkor is van egy (vagy két) párszáz k-s ellenállás hasonló pozícióban, csak a tranzisztor bázisát húzzák fel. Első körben ezeket mérném meg, valamint azt, hogy a kis trafó (rajzon T3) "felső" végén megvan-e a 300V körüli feszültség. Ha nincs, akkor keresni kell a nagy pufferektől ide vezető úton egy pár ohmos ellenállást, esetleg az szakadhatott meg.

A másik tipikus probléma a készenlétivel, hogy a C8 kiszárad, ezáltal megszalad a segédtáp. Ennek sokszor szokott Q3 áldozatul esni. Ha tranzisztor van a segédtápban, akkor is van hasonló helyen egy pártíz µF-os elkó. Sajnos ezek ránézésre sértetlenek szoktak lenni, még akkor is, ha teljesen rosszak. Érdemes cserélni mindneképpen újra, én 47µF/50V-osat szoktam betenni a helyére.

Javításkor érdemes lenne elválasztótrafót tenni a 230V-os oldal elé, valamint egy 230V-os izzót is sorbakötni a tápegységgel. Az izzó hiba esetén fellépő túl nagy áramfelvételkor világítani fog, és megkíméli a tápegységet a nagyobb pusztítástól.
(#) belfi2 válasza szilva hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Mindet elmondtál amit elkellet mondani.

Természetesen nem akarom elvenni a kedved az alkotás örömétől ,de ha valamilyen oknál fogva életre kel a táp akkor se rohanj kicserélni.Ez a táp nagyon hasonlít azon tápokra amiket nem tesznek PC-be.
(#) radocroli válasza belfi2 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

nem pc be akarom használni, egy autó erősítőnek kellene..annak jó nem? ma nincs időm de holnap neki állok addig is kösz mindenkinek !

Rövid leszek!
Nem jó.
Legalább is Én nem ajánlom!

ok én elhiszem de miért? akkor akkumulátor töltövel próbálkozzzak??

Hali!
Nézz be IDE itt vannak érvek-ellenérvek.
Hány Wattos az erősítő amit hajtani akarsz róla?
Az aksitőltő nem rossz gondolat de némi átalakítás kell hozzá és függ attól hogy hogyan van elkészítve a töltő.(Pl automata töltőről el sem indul)
(#) szilva válasza radocroli hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Azért nem olyan mérhetetlenül használhatatlanok az egyszerű tápok sem Nekem megy erősítőm átalakított, 2x19V körülre felhúzott PC-tápról, sőt, egy teljesen eredeti állapotúról meg megy már egy jó ideje egy fadobozba, kétszer két hangszóró mellé beépített autórádióm is.

Az egyszerű tápegységek ellen azt szokták felhozni, hogy baj esetén kinyírja a ráaggatott cuccokat (számítógépet). Ilyet persze drága tápegységek is csinálhatnak, és az olcsók sem feltétlenül teszik meg, a Te tápod, ha jól emlékszem, 2005-ös vezérlővel dolgozik, amiben elvileg mindenféle kimeneti feszültségfigyelés is benne van már (Bővebben: Link), tehát akár komolyan védett is lehet az ilyesmivel szemben.

A készenléti tápegység ha hajlamos a megszaladásra, az szintén gondot okozhat, nem tudom, a tiedben van-e ez ellen valami védelem, de egy autós cucc üzemeltetésekor a készenléti 5V úgysincs semmire sem használva.

További baj szokott lenni az olcsó tápokkal, hogy a túláramvédelmük nem megfelelő, illetve az egyenirányítók hamarabb tönkremennek, minthogy az áramvédelem bekapcsolna. Ez legtöbbször a jócskán alulméretezett egyenirányítóknak "köszönhető", normálisra cserélve a probléma eshetősége jelentősen csökken, vagy meg is szűnik. Autós cucc táplálásánál mindenképpen érdemes a +12V-os ágon lévő egyenirányítót tisztességes darabra cserélni, általában két szimpla dióda (jellemzően egyenként 3-5A-esek) van ott gyárilag.

A bemeneten lévő zavarszűrő tagokat mindenképpen be kellene építeni, ha esetleg ki lennének spórolva (sok olcsó tápnál ez "divat" volt egy időben). Valamint a kimeneti ágakon lévő LC tagok "L" része is szeret az "ócsítás" jegyében egy huzaldarabra kicserélődni a gyárban, ezt is érdemes pótolni.

A leírt pótlásokat én bontott PC-s tápokból szoktam megoldani, 1-2 éve sok hibásból a nagyon gagyin vagy nagyon rosszul kinézőket alkatrésznek szétbontottam, a többieket meg rendbe szedtem.
(#) kereketlen hozzászólása Dec 23, 2010 /

Sziasztok! Van egy HKC USP3430 as tápom ami valamilyen oknál fogva nem indul el! a készenléti fesz megvan a zöld vezetéken is van fesz meg a lilán is a többin semmi. Valami ötletek h mi szállhatott el benne? Mert nem látszik egyik alkatrészén se égésnyom. A segítséget előre is köszönöm
(#) belfi2 válasza kereketlen hozzászólására (») Dec 25, 2010 /

Szia!
A táp gépen kívül van vagy még a gépben.Ha a gépen belül van akkor szereld ki, és tegyél rá valamilyen mű terhelést(régi CD meghajtó vagy gk izzó).Zárd össze a zöld és valamelyik fekete vezetéket.Ha nem indul akkor nézz szét a kondik körül hátha valamelyik "zárlatban" van.A kimeneti egyen irányítókat szintén ellenőrizd.
(#) belfi2 hozzászólása Dec 25, 2010 /

Sajnos a Zalmannal nem jutottam előre A feszkók határon PowerGood jel nincs.A kondik cserélve lettek.Most kiszedem belőle a mi menthető a többi kuka.
(#) san398 hozzászólása Dec 30, 2010 /

Sziasztok!
Most én is küzdök egy Macron 400W-os táppal! Az összes púpos kondit kicseréltem, most már elindul terheletlenül. Amint megterhelem pár másodperc után leáll. Mi az amit meg kellene még néznem?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) belfi2 válasza san398 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Hali!
Terheletlenül ne nagyon járasd! Nem csak a púpos kondi lehet rossz! Nézd át vagy cseréld ki mindet.
(#) mugab válasza san398 hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Pl. a szekunder diódákat,valamint a hőforrás közelében levő kissebb elkokat is érdemes cserélni.
Ezen kívül érdemes lenne a kimeneteken feszültséget mérni, hátha az is árulkodik arról melyik ág bibis.
(#) san398 válasza mugab hozzászólására (») Jan 1, 2011 /

Egyedül a -12V helyett van -10,8V a többi stimmel
Következő: »»   26 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem