Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   677 / 2499
(#) sved002 válasza banyaiakos hozzászólására (») Dec 26, 2010 /
 
nem a subwooferen van súgás! A másik erősítőből jön!

Talán azért mert ttranzisztoros?
(#) mugab válasza sved002 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ha leválasztod a laptopot és akkor nem "súg", akkor próbáld ki úgy hogy csak akkuról megy a laptop. Ha így sem súg akkor vagy leválasztó a laptop kimenetre, vagy leszigeteled a laptop táp védőföldjét.
(#) didyman válasza sved002 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
A tranzisztoros mivoltának mi köze a "súgáshoz"? a végfokból kikerülő zajt hallani kéne, abból lehet az okára következtetni, de mindenesetre nem tudunk az erősítőről semmit, hangerőszabályzó van rajta, vagy a laptopon állítod például? A végfokok földelt dugóval csatlakoznak a 230-hoz?
(#) Mayan válasza szabónagymester hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Az nem munkaellenállás, hanem kimeneti áramkorlátozás, amire gondolsz, hőmegfutás-védelem. Általában 0,22-0,47 ohm. Használhatod ha akarod, rosszabb nem lesz semmi, de olyan kis teljesítményeken ahol én mozgok pl., nincs értelme. Ha a szimmetrikus táppal jó az offseted, mondjuk kevesebb mint 100mV, akkor nem kell kimenőkondi. De dupla táppal más a hang, nyíltabb és részletezőbb, de kevésbé természetes, akkor már nem ugyanaz. Én nem szerettem a dupla tápos hangját. És persze kihat a határfrekikre a be és kicsatoló, de kb. 47µF becsatoló és 4700µF kicsatoló felett már nem fogod észrevenni a különbséget.
(#) Tomi20 hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Sziasztok

Egy TDA7294-es végfokra kellene nekem egy clip jelző áramkör. A gépemen nézelődve találtam ezt a kapcsolást (valamikor valamelyik topicból menthettem). Az lenne a kérdésem, hogy azzal a potival pontosan beállítható a led villanásának küszöbértéke? Szkóppal nézném a kimenetet, amikor túl lenne vezérelve a kimenet, akkor kapcsolna be a led. BC182 jó lenne tranzisztornak?

clip led.jpg
    
(#) djgombi válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ez az áramkör csak tájékoztatásra jó! Nem pontos.
A tranyó jó bele.
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszi

Akkor tudnál olyan kapcsolást mutatni, ami megbízhatóan jelezne egy bizonyos feszültségszint elérésekor? Az erősítő egy nagyobb rendszer része, így nem biztos hogy meghallani, ha torzít, ezért kellene jeleznem valahogy.
(#) djgombi válasza Tomi20 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
(#) sved002 hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Sziasztok! A súgást megoldottam rájöttem hogy ,,házi aux,, kábellel csatlakoztam az erősítőhöz és árnyékolt kábellel nem súg!

Deh lenne még egy kérdésem!

Szerintetek mejiket rakjam a bementre?
(#) loldma hozzászólása Dec 27, 2010 /
 
Üdvözlet!

Sokat vaciláltam, hogy most ide, vagy egy autórádiós topicba írjak, de végül arra jutottam hogy ide írok. Szóval a problémám a következő:
Vettem most egy régi audit, és volt benne egy kazettás autórádió. Van nekem fm transmitterem, de az annyira tompa és halk hangot csinál, hogy inkább fogtam és az egészet felhoztam. Szétszedtem a rádiót, kiszedtem belőle a magnó modult, végigbogarásztam melyik lábakhoz milyen kapcsoló/mi tartozik, kibogarásztam, rövidrezártam, megszakítottam, és volt három láb a szignálnak. Namármost ide forrasztottam egy 3,5ös jack kábelt, de így a bemeneti jel túl nagy, sorbakötve egy 90kohmos ellenállással még mindig (szinte semmit nem csökkent). A kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne illeszteni az mp3lejátszómat a magnó bemeneti jeléhez?
(#) szamóca válasza sved002 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Mindössze egy egyenáramú leválasztást végző kondenzátorban tér el a két variáns. Ha van már ilyen a jel útjában, elhagyható.
A sustorgást pedig zaj néven hívatott említeni szakberkekben.
(#) petemazi válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Feszültségosztó? Mondjuk két soros trimmer poti.
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszi, meg is rendeltem az alkatrészeket hozzá.
(#) szabónagymester válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszi a választ!
Az a helyzet, hogy szeretnék ebből a kapcsolásból kicsikarni kb 30-50W-ot. Bár meghajtás nélkül így nem produkál annyit, max, ha nagy jelű- kis teljesítményű hangszóró kimenetről- hajtom meg, ami tud produkálni pár voltos jelszintet.
Gondoltam arra, hogy megtámogatom egy kisebb BD-s -139/140- esz meghajtással, csak az eleje műveleti erősítős lenne.
Nem tudom mennyire lenne szentség törés egy QUAD mintára megtartani a Canopus végét, és műveleti erősítős előfokolt használni.
Először szimpla táppal próbáltam, de zúgott mint egy méhkaptár, kinyírta alaptopom fejhallgató kimenetét, és a dvd lejátszó fél oldalát, ja és az előtét áramkorlátnak használt izzó némileg pilácsolt. Szóval biztos közel 1a körüli áram felvétele lehetett, mert fűtött mint egy kazán. Majd kicsit böngészve a topikban, felvetésre került, hogy ajob erősítők szimmetrikus tápot használnak, és hát a Canopus is szimmetrikus megtáplálású. Tehát fogtam magam, és "ketté osztottam" a tápellátást. Lás csodát, a nyugalmi áram drámaian lecsökkent, és a méhek zöme is tova repült.
Ezt a 47u-4700u viszonylatát nem igazán értem, hogy mihez képest kell értelmezni a különbséget? A határfrekikre értetted?
Kicsit átnéztem a topik képállományát, tanulmányozva, és okulni próbálni a tranyós kapcsolásokból.
Ezt a kacsolást láttam úgy is, hogy egymással szembe fordított bemenő kondikkal volt rajzolva, és olyan megoldás is volt, ahol sorosan voltak a bázis között.
Miben meghatározó ez, és miben lehet meghatározó, ha dc-ben közösítem a bázisokat, és egy becsatoló kondit használok?
És végül ha jól értelmezem, elhagyhatom nyugodtan a kicsatoló kondit.
(#) loldma válasza petemazi hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Márminthogymi? Mekkora potira gondoltál?
(#) szabónagymester válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Miért nem a végfok bemenetelére tetted? Az simán el viselné túl vezérlés nélkül. Max ha kicsit torzít, akkor halkabbra veszed az mp3 lejátszót.
A magnóknak elég kis jelszintű kimenetük van.
Megnézed milyen végfok ic-t használ, gugliban rá keresel, az adatlapjából kibogarászod, hogy melyik láb a bemenet, és egy előtét kondival rákötheted a jack aljzatot. Szóval még a magnó is megmaradhatott volna....
(#) petemazi válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hát megpróbálnám egy 10k-val első menetben.
(#) Mayan hozzászólása Dec 27, 2010 / 1
 
Ha valamit nem értesz vagy nem vagy biztos a dolgodban, ne próbáld ki élesben ! Mert akkor könnyen az lesz amit leírtál...

Kis teljesítményű végfokról meghajtva pontosan akkora teljesítmény fog kijönni mint ami bemegy, mert feszültségerősítése nincs, azt hiszem ez sem világos még neked. A kimenő teljesítmény a terhelő ellenállás és a kimenő feszültség függvénye. Kis teljesítményű, pl. 1-2W-os erősítők kimenő feszültsége sokkal kisebb, mint amit egy +-17V-ról járó műveleti erősítő le tud adni! Csak pár volt. A buffernek pedig csaknem akkora bemenő jel kell, mint a tápfeszültsége. 30-50W-nál ez akár 40-60V is lehet. (mármint ha a maximumot ki akarod venni belőle)

Továbbá a 47µF-t a bemenő kondira értem, a 4700µF-ot pedig a kimenőre, hogy használhatsz ezeknél nagyobbat, de nem lesz már hallható javulás.

Sok problémát jelent kezdőknél az is hogy nem értik mi az a dupla táp, és miért ég és föld a különbség a szimpla táphoz képest: Az erősítők kimenete mindíg a tápfesz felén áll dc-re. Ez azt jelenti hogy szimpla tápnál (+táp és gnd) ott a tápfesz fele mérhető, ezért kimenő kondi mindenképp kell. Dupla tápnál (+táp, gnd és -táp) a teljes tápfesz fele, vagyis a + és - táp közti feszültség fele, ami nulla, ezért általában nem kell kimenő kondi.

Namost bonyolultabb kicsit a helyzet a bemenő kondikat nézve. Ezért itt csak a bufferem esetét írom le: a szimpla táposnál mindkét bázisra menő kondi + lába megy a tranyókra, mert a földhöz képest mindkettőn pozitív feszültség van. A dupla táposnál viszont a diódák közt gyakorlatilag nulla volt van, ezért akár el is hagyhatóak a kondik, de csak pici teljesítményen, mert a diódákon nem tud átfolyni a teljes vezérlőáram. Ezért azokat át kell hidalni egy-egy elkóval, így már sokkal nagyobb hangfrekis áram el tud jutni a végtranyók bázisára. De meg lehet csinálni úgy is mint a szimpla táposnál, viszont most a két bázison a földhöz képes ellentétes jelű feszültség van, ezért annak megfelelően kell bekötni őket.... remélem segítettem valamit megérteni a dolgokat.
(#) loldma válasza szabónagymester hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Igen, ez is egy megoldás. Akkor viszont ugyan ott tartok, mert akkor maxra erősítí az ic, akkor is le kell halkítani, és akkor is ugyan ott vagyok, hogy gyakorlatilag egy halk jel jön az mp3ból nagy sistergéssel (szerintem mindenki találkozott azza, hogy az mp3/mobil/akármin leghalkabban játszotta le, az erősítőt meg maxra tekerte, és akkor ilyen háttérsistergés van). Valamint az EQ-t se tudom használni, és nem tudok váltani mp3 és a rádió közt. Magnót én soha az életbe nem fogom használni lévén nincs kazettám, így a problémám még mindig fennáll (lehet veszek két bivaly ellenállást meg valami kondit, valaki megerősítené ennek életképességét?)
(#) Mayan válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Én is így csináltam meg, egy blaupunkt autórádióval, tda2005 van benne, a jack madzagot a hangerőpotira kötöttem, mármint a kimenetére, avagy közvetlenül az ic bemenetére. És teljesen jó. Az mp3 lejátszó hangerejével lehet szabályozni, és működik a rádió és a magnó is ha az kell.
(#) szabónagymester válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Köszönöm szépen, ezzel most sokat segítettél valóban! Ez a kimenő, bemenő teljesítmény valóban nem volt világos előttem....

Tudom én mi a különbség a szimpla és dupla táp között, és hogy szimpla táp esetén egyenáramú leválasztást is végez a kicsatoló kondi.
Van elektronikai végzettségem, mi több, műszerész bizonyítványom. De ettől még nem vagyok igazi műszerész. Egy tanfolyam keretében végeztem, kb. 10 évvel ezelőtt, én sem álltam túl nagy odaadással hozzá, és az oktatás minősége sem volt valami fényes. Ebből fakadóan jócskán hiányos az ismereteim, és ehhez jön még, hogy nem is ebben a szakmában tevékenykedek, és jócskán rá jön még az idővel járó kopás. Azonban most fejest ugrottam bele, és valóban úgy látom, be sme mozsdottam, és gyakorta elkap az "izom görcs" Szóval azért sok itt lévő lelkes amatőrhöz képes azért jóval nagyobb alap ismeretem van, de olyan is akad, e végzettség nélkül bír nagyobb ismerettel. Szóval ha elő olvasatra is kissé kínai, de többször átfutva megértem.

Ez a kis BD-s, műv erősítős megoldás mennyire blőm, vagy mennyire elegendő csak egy szimpla, a kimenetről visszacsatolt műv erősítős meghajtás?
(#) loldma válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nos igen, de a tda2005 az 2x10W, míg az enyémben lévő valami 7es szériás 4x30W bridges. Ezért mondom, hogy ez olyan szinten felerősítené, hogy minimálisra kéne állítani, és ott már jelentkezik a sistergés. Tapasztaltam, mert építettem itthonra egy hasonló icből erősítőt.
(#) Mayan válasza szabónagymester hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
10-15W-ig teljesen elég egy NE5532-vel működő meghajtó fokozat. Nekem AD712 van, az is jó. Olyan műveleti erősítő kell ami viszonylag nagyobb áramot tud leadni, ezért pl. a tl072, 082 nem olyan jók. Vagy meg lehet csinálni a véget darlingtonokkal, és akkor nem kettő hanem 4 dióda kell sorbakötve.
(#) agressiv válasza zotya94 hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ha megfelelő teljesítményű a trafó akkor persze, ha valami pár wattos trafóról van szó akkor nyilván nem lessz jó.
(#) Mayan válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Hát akkor csak pl. egy 2*10k log. poti kéne elé.
(#) szabónagymester válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nos mint hogy nagy BD-kkel építettem meg. és csak TL071-eim vannak, valamint 2db RC4558-am. Erre a megoldásra kellene valami ötlet, hogy ki tudjam használnia a nagy BD-k teljesítményét, kb. olyan 30W-ig.
(#) Mayan válasza szabónagymester hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Kiegészítheted azt is darlingtonná...
(#) loldma válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
mindkét csatorna elé raktam 90k ellenállást. Alig javult. De akkor lehet hogy elgurulok elektro boltba ma, és veszek valami bivaj ellenállást, hátha
(#) Mayan válasza loldma hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Nem ellenállás kell! Potmétert vegyél. Az ellenállás persze hogy nem jó. A bemenő feszültséget le kell osztani.
(#) loldma válasza Mayan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /
 
Ááá, ellenállás középső lába az egyik csatorna, egyik lába a bemeneti jel, a másik lába meg a föld? És ez osztja a bemeneti jelet? Áááááá, ma is tanultam valamit Ezer hála
Következő: »»   677 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem