Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Szia!
Én ezt gyakorlatból mondom, hogy gyakran kapcsol, amikor sok a vízkő. Ha szétszedsz egy boylert, látható, hogy a sok vízkő a fűtőszál és a hőfok szabályzó csövére rakódik le, tehát közvetlen nem a víz hőfoka fogja kapcsolgatni. A hőszigetelési veszteség, pedig a boyler külső szigetelése, ami nem tökéletes.
A hőmérő szonda jóval feljebb van, legalábbis a mi 120literes Hajdu bojlerünkben.
Nyilván van hőszigetelési veszteség, de az vízköves és tiszta bojlernél is ugyanaz, tehát nem magyarázat önmagában az állítólag jelentősen megnövekedett fogyasztásra.
Azt én nem állítottam, hogy jelentősebben nő az energia fogyasztás.
A vízkő miatti nagyobb hőmérsékletű fűtőszál miatt elképzelhető, hogy a felvett teljesítmény 2 kW-ról akár 1 "káwéra" csökken.
A vízkő nagyobb fahője miatt a lecsökkent teljesítmény az akár 3 vödör vízkő 40-60 fokra történő melegítésére fordítódik. ( Ezt a hőmennyiséget kikapcsolt állapotban visszakapjuk) A 120 literből csak 90 liter 60 fokos vizünk lesz ( a többi a vízkő), és 8 óra folyamatos fűtést tapasztalunk. ( feltételezzük a 8 óra éjszakai áramot) Az energia felvételünk nem nőhet. A hőveszteségünk sem nőhet. A helyiség hőmérséklete 20 fok, a víz+vízkő csak a 60 fok, hőfokhíd 40 fok. Adott szigetelésnél a hőfokhíd arányában van a hőveszteség, tehát csak csökkenhet. Nem azt mondom, hogy "tiszta haszon a vízkő", mert - a fűtőszál magasabb hőmérsékleten tönkremegy - nem állítunk elő elegendő melegvizet Azt állítom, hogy energia felvétel szempontjából nem lehet nagy veszteségünk.
Sziasztok!
Mai napon felraktam egy 120L hajdu bojlert, de csak simán konektorosra csináltam viszont mikor bedugom levágja a fi relét!! nem tudom sajna miért kérlek segítsetek!! hogy mit csináljak!
Hát akkor száritsd ki az alatta lévő elektromos dolgokat hátha csak vizes.
De az is lehet hogy testzárlatos a fűtőszál. huzd le a fűtőszálról a 2 vezetéket és próbáld úgy ki ha nem vágja le akkor a fűtőszál a hibás. Hány miliamperes a fi reléd?
szia! kiszáradt az éjszaka most müködik rendesen!
30 miliamperes a fi! csak tartok egy kicsit töle nehogy rázzon a víz ![]() ![]() ![]()
Ha le volt szerelve a bojler, úgy lett volna illő ha kicseréled a fűtőbetétet (kb1200Ft) és evvel együtt az alaplapi és fűtőbetét tömítéseket (kb300Ft). Kitakarítva még pár évet elduruzsolt volna.
Arra viszont készülj fel hogy a villanyszámlád jelentősen meg fog ugrani! A 120l -t hányan használjátok? Ugye nem egyedül mert az nagy luxus... ![]() Ha rendesen össze vannak a bojler aljában az ÉV vezeték és a pontok kötve nem fog rázni. Hiba esetén leveri az ÉV relét mint vak a poharat...
köszi igazad van! meg kell majd csinálnom! csak sürgős volt! 4 használjuk a kábeleket mindent kicseréltem csak a fűtőszálat nem sajna
![]() sajna csak ezt a megoldást találtam hogy melegvíz legyen mert a Tigáz nem engedi hogy betegyem a vízáteresztőst 12 légköbméter alatt! köszönöm a válaszod.
Elsőre BÚÉK mindenkinek!
Kérdésem az lenne : a bojler meleg víz kivezető csöve nekem félbe tört, van egy olyan méretű réz csövem azt berakhatom a helyére?Köszi a választ.
Üdv. Mindenkinek! Ma beraktam a bojler elé a fogyasztásmérőt. Februárban lesz esedékes az éves vízkőmentesítés. Meglátjuk mit mutat a valóság... :yes:
9 év után ,2009 novemberben vízkőtelenítettem először a 120l-es hajdu bojleremet az éves óraleolvasáskor,mert már nem bírtuk hallgatni a sípolását fűtés közben.Nem romlott el semmi,de egy fél napig tisztogattam a fűtőszálat,anódot,az érzékelő csövét stb,a tartályból meg egy lavórnyi vízkő jött ki.Meg van az előző három év számlája,amihez képest 250-300 kWh-val megnőtt a fogyasztásunk,pedig a fogyasztói szokásaink és a bojler beállítása nem változott,ezek szerint a sok vízkőtől nem hogy emelkedik hanem inkább csökken az áramfogyasztás!
Köszi az infót!
Ezek szerint már három, egymásnak teljesen ellentmondó vélemény van a vízköves bojler fogyasztásáról.(Több, közel ugyanannyi,és kevesebb) ![]() Kezd érdekesé válni a dolog.
Ha a hőfokot csökkentetted volna, nem nőtt volna a fogyasztás, és nehezebben vízkövesedne.
75 fokra van állítva,ez egyébként újkora óta a max beállítási lehetőség,ennél lejjebb nem jó mert használat közben az utánafolyó hideg víz elhűti a a maradék meleget,ilyenkor 5 fok körüli víz jön a hálózatról.
Szerintem a napközbeni rövid ráfűtések alatt tud a fűtőszál több vizet melegíteni,emiatt mintha tényleg melegebb lenne a víz azonos beállítás mellett,mégis mikor levettem 60 fokra,másnap este langyos vízben zuhanyoztam.
Érdeklődnék, hogy régi típusú Hajdú villanybojlerbe hőkorlátozó olvadó betétet nem- e tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni még? köszönöm
![]()
Sziasztok !
Nem rég vásároltam egy ZEK 120 l Hajdú bojlert és a ti segítségetekkel bekötöttem. De sajnos valamit elrontottam. A hőfokszabályzóm nem kapcsol ki és ezért forralja a vizet. Gondoltam hibás a hőfokszabályzóm és tegnap vettem egy újat ,de hiába ez sem kapcsol ki. Ha esetleg valakinek lenne egy okos ötlete ,hogy mitől lehet ez, azt megköszönném , mert egyszerűen nem jövök rá. ![]()
Szia! A hőfokszabályzót letekerve kikapcsol (hallani mikor kattan)?? Ha igen akkor jól van bekötve ha nem akkor nem jól van bekötve.. Viszont ha kikapcsol és a helyén is van megfelelően és a vizet forralja akkor rossz a szabályzó.. Egyszerűen más akkor nem lehet rossz!
Sziasztok.
az lenne a problémám ,hogy kilyukadt az alaplemez a 120l-es hajdú bojleremben(jó régi). Kicseréltem a fűtőszállal együtt,összeraktam és mégsem megy.! Az lenne a kérdés ,hogy a termosztátok valamelyikét tönkretehette-e a lyukon kifolyó víz és ha igen akkor hogyan tudnék rájönni ,hogy melyik termosztát nem jó? Előre is köszönöm!
Szia!
Van próbalámpád vagy multimétered?
csak egy gagyi multiméterem van de a próbalámpa is megoldható.
A korlátozón van 2 kis fekete pöcök. Azt nyomd be, és ha kattan közbe akkor az volt a gond, hogy az is leoldott!
Sajna most nincs vezérelt áram
![]()
Köthetsz rá áramot egy kábe és dugvilla segítségével is, persze csak a próba idejére.
Na, ismét itt vagyok! Tegnapig 300kWh áramot evett a HAJDU 120L-es 2kW-os bojlerünk ami pont 1 éve volt karbantartva. Pár nap múlva ismét lesz tisztítás stb. aztán ismét megmérem a fogyasztását. Kissé durvának tartom ezt a fogyasztást legalábbis forintálisan
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |