Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Lapozás: OK   21 / 33
(#) Abukodonozo hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Találatm megint valami érdekeset: Bővebben: Link. Ez mennyire jó megoldás; mármint egy tápról, egy szekunderről párhuzamosan kötve táplálni az erősítőket? :wow2:
(#) Mallar válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Hát én eddig amit csináltam asztalon sztereó erősítőt és asszimetrikus tápról ment, azt mind így kötöttem én is. Csináltam két mono erősítőt amiket párhuzamosan kötöttem a tápra. Azokba meg külön ment szépen a jobb meg bal jel. Középen az a led meg szerintem csak sima visszajelző fény hogy megy a kütyü.
Ma voltam a használt turkáló piacon, találtam egy 65VA-es meg egy 100VA-es 12 voltos váltóáramú trafót. Nemsokra megyek velük az erősítőmben. Mindezek ellenére szerintem egy számítógép táppal fogom hajtani. Végre tényleg megvan midnen alkatrész a klasszikus ZEN kapcsoláshoz, neki is látok. Majd írok a fejleményekkel.
(#) Mallar hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Srácok megoldódott minden problémám Megy nagyon szépen ahogy illik. Az volt a gond, hogy eddig nem irf540-es volt a lelke, hanem valami béna kibányászott fet. Nemis tudom miért nem cseréltem le az 540-esre. Most hibátlanul megy vele. Beletettem első körben egy 55 wattos 12 voltos izzót megküldtem a pc tápról... laza 2,8 amper nyugalmi. csutka hangerőn sem torzított, viszont most még csak pici hűtőbordán van(pc táp borda) 22 wattos izzóval már lemegy szépen a nyugalmi. Az is lehet, ha megtudnám oldani nagyon jól a hűtést, mondjuk ventillátorral meg a nagyobbik bordámmal, valami fém hűtőtestet csinálnék az izzónak, nehogy annak valami baja legyen, akkor 2,5 körül tartanám a nyugalmit. Majd még kigondolom hogy lesz a frankó.
(#) oibacsi válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Annyit nézz meg, hogy izzón mekkora fesz esik. Minek kéne neki hűtés? Pont ez benne a poén.
(#) lamalas válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Idézet:
„Valahogy muszáj beállítanom a nyugalmit, de ezt amúgysem én találtam ki. Másrészt akkor nem közvetlenül a gate-re kéne mennie ha az akarna lenni?”

A nyugalmi aram beallitasara OK, de ha az megvan utana a potit erdemes helyettesiteni 2 megfelelo erteku ellenallassal. Egyebkent visszacsatolas nem csak valtakozoaramulag, hanem egyenaramulag is letezik. Az adott kapcsolason egyenaramu vcs valosul meg.

Az 1k tul.kepp a FET munkapontfuggo bemeno kapacitasaval alkot egy alulatereszto szurot. A katalogusadatot nezve (adott munkapontban) a toresponti freki kb. 265kHz-re adodik (legalabb van egy pici "vedelem" a kulso nagyfrekis zavarok ellen a bemeneten). Vegulis elvan ott az az ellenallas, nem sok vizet zavar, 1 ellenallassal tobb v. kevesebb teljesen mindegy.

Idézet:
„Csak tudom, hogy mi tetszik nekem...”

Nem is kerdojelezte meg senki mi tetszik neked ...
(#) Abukodonozo válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Idézet:
„Hát én eddig amit csináltam asztalon sztereó erősítőt és asszimetrikus tápról ment, azt mind így kötöttem én is.”


Azért tűnt érdekesnek, mert sokszor, ha nem is szimmetrikus, de dupla tápot használnak két különálló végfoknál.

Idézet:
„Majd írok a fejleményekkel.”


Feltétlenül!
(#) koncsik03 hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Hali!
Szeretnék 1 olyan A osztályú erősítőt építeni amihez ne kéne vagy nagyon egyszerű trafó kell.

Előre is köszi
Ui:kezdő vagyok
(#) Abukodonozo válasza koncsik03 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Szia!

Az már eleve dícséretes dolog, hogy kezdőként ilyesmibe akarsz belefogni. Csak, hogy egyszerűbbek legyenek a dolgok, a munkapontbeállításról olvashatsz itt. Ez talán segít megérteni azt, hogy mitől is A osztályú egy A osztályú erősítő. Aztán persze itt van a lehető legegyszerűbb kapcsolás, ehhez speciel a trafós táplálást ajánlanám sok szűréssel; viszonylag kicsi nyugalmival (~0,3 A) is szépen szól. A hűtésről se feledkezz meg!
(#) Mallar hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
Srácok bedobozoltam és szépen működik. 2,7 amper nyugalmival. Elméletben sokallottam, de a bordák most kb 10 perc zene után mondhatóak csak "melegnek". Nem akarok ebből balhét, szóval fellökök majd rá két ventillátort is később. A táppal kissé bajlódtam indításkor. Valami csatlakozási hiba lehet a tápkábelnél. Majd megbütykölöm. Nem néz ki olyan jól mint terveztem, dehát na. Legalább kész van
(#) Mallar válasza koncsik03 hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Cimbi szerintem is csinálj egy ilyen tranyós erősítőt az elején. Sokat tanulsz vele. Aztán megpróbálkozhatsz pár TDA-val. Szerezz be egy régi de működő PC tápot, az alsóhangon 90 watt körül tud leadni 12 volton. Szóval meg is van a tápod. Viszont ezzel ugye csak 12 volt körüli erősítőket hajthatsz, amiknek asszimetrikus a tápjuk(nem kell + - feszültség csak + és föld) van néhány ilyen TDA ic amik minden kezdő vágyát kielégítik. Kezdetben összedobhatsz egy TDA7052 es ic erősítő. 1W de én pl azzal kezdtem Aztán meg kell majd ismerkedned a nyákmaratás fortélyaival és jöhet a TDA2030 azzal már kis ügyeskedéssel akár 30-40 wattokat is termelhetsz szintén 12 volttal. Az már megér bedobozolást. Sok sikert ígyis eleget offoltam ha kell segítség privátban írj rám.
(#) Abukodonozo válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Ügyes! Képet tudsz feltölteni?
(#) Mallar válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Nosza. Első bedobozolt erősítőm. (igazából második mert volt már egy AB osztályú de az tanulómunka volt és szétszedtem.) A felső takarót nagyon félrevágtam Dél óta melózok rajta a kinti műhelyben 2 fokban kapkodtam a vége fele. Belülről légszerelt és az 55 wattos égők a levegőben lógnak valami fém cuccal tartom őket, nehogy a fát kiégesse vagy mittom' én milyen meleg üzimi hőmérsékleten

sajatA.jpg
    
(#) Abukodonozo válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Elsőnek kitűnő kivitelezés, csak így tovább!
(#) Mallar válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Köszi szépen. Kimaradt a szobám felújításából egy csomó 8mm-es laminált parketta... abból frankón tudok dobozolni Csak tudnék egyenesen vágni Köv projektem egy kétszintes előerősítő, gitárhoz, mikrofonhoz, vagy akár csak sima mobiltelefonhoz. Választható bemenet érzékenységtől függően, meg lepke hangszínszabályozó, vagy valami hangszín ic. Szóval egy másik fórumban találkozhatunk. Köszi minden segítséget sokat segítettetek.
(#) oibacsi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Idéznék Nelson Passtól egy kicsit:
...Single-Ended Class A amplifiers cannot linearly deliver current beyond their bias point...

Mallar te mivel hűtöd?
(#) Mallar válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Ott van a képen a doboz tetején a hűtőborda. Eredetilegy egy TO-3 as tokozásra volt tervezve. (annak a két csavarjának menetére vannak rögzítve a fetek) Mindenki azzal jön, hogy a lényeg a felülete egy hűtőbordának. Nos az a borda amivel én hűtom nem valami nagy felületű, de van vagy fél centi vastag a tranyó alatt és a legvéknyabb "levelei" is vagy 3mm vastagok. Az egész borda nagyon masszív. Mikor pc táp hűtőbordán próbáltam(mind láttunk már olyat) akkor csak 1 fet volt rajta és mégis pár mp alatt felforrósodott. Ez a borda 10 perc után is csak "jó meleg"nek mondható. Sajna nincs nagyobb bordám, pedig azért elbírná: van itthon kis 3-4 centis ventim. abból teszek rá kettőt és úgy alakítom a bordát, hogy pont végigszívják a levegőt majd a szárnyai közt. Majd megoldom. Annyi valószínüleg elég lesz. De így még nem bírná azért a huzamosabb üzemet, de tiszteletre méltó szerintem a bordától ez is. végülis 12volt/2,7 amper megy 2db feten
(#) oibacsi válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Tudsz hőfokot mérni? Nagyon meglepő, hogy így bírja.
(#) Mallar válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
mittom' én saccra 50-60 fok körül lehet. 10 perc után. Egy 2,5 perces számot végighallgatok és még nem is érzem hogy langyosodna. Egyszer kinthagytam télen és mikor behoztam, ne adj' Isten hogy felmelegedjen. Nem nyaltam volna meg 5 perc után sem elhiheted
Ez egy olyan borda amivel, ha lenne még 3 másik tesója, simán beválalnék egy Death Of Zen konstrukciót (persze egy kis ventillátor rásegítéssel)
(#) petemazi válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 / 1
 
Doz ezzel a bordával
Láttad már Cirokl konstrukcióján a bordákat? Mert én élőben is! Megrázó élmény volt..
(#) Mallar válasza petemazi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
(off)
Hát egy 16 ohmos változatát megmernék próbálni, ha lenne rajta venti. Amugy láttam képeken ja.
Elég kemény lövésem sincs honnan szerzett olyan bordákat Én valszinüleg magamnak fogok valahogy bordát csinálni rá. Már körvonalazódik a képe.
(#) oibacsi válasza petemazi hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Várd ki a jövőhetet a dobozolással, csak az alja 2-as rozsdamentes acél, a hűtés is több kiló
(#) petemazi válasza Mallar hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Nála sok kisebb borda van egy vastag alulemezre sorakoztatva. Ez a titok.
(#) koboraram1221 hozzászólása Dec 28, 2010 /
 
üdvözletem mindenkinek, miután végigolvastam a témát és megépítettem a végfokot én is meglepődtem. Nos eléggé meg győzött annak ellenére hogy nagy a nyugalmi árama. megéri, amilyen szép hangja van nem hittem volna hogy szólni fog
(#) oibacsi válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Szia!
Pontosan melyik verziót és hogyan építetted meg?
(#) koboraram1221 válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
hello ezt
(#) koboraram1221 hozzászólása Dec 29, 2010 /
 
ja és még valami 20ohm os ellenállást tettem bele hajszárító fűtőszálából tekerve.
(#) Mayan válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Az jó, én is fűtőszálat használtam legutóbb ehhez, az egy hősugárzóból való volt. Könnyű és nem kell hűteni, tök praktikus.
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Mayan, Te miért hagytál fel ezzel a koncepcióval? Ahogy látom kevés munkával is számottevő eredményt hoz ez a kis kapcsolás sokunknak... Hát akkor?
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Nekem már nem tetszik a hangja mióta a mostani opa+buffer cuccot hallgatom. Illetve már a műveleti erősítős a-osztályú is szebben szólt. De ez csak az én véleményem...
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Dec 29, 2010 /
 
Értem... Most akarok egy keveset számolgatni; szeretnék egy olyan változatot építeni belőle, amivel a füleseimet hajtom majd. Persze ez mind nem probléma, de több mit valószínű hogy elemről táplálom majd és ezért sima ellenállás vagy a tranzisztor-ellenállás összeállítás lenne majd a munkaellenállás. Az izzó nagyon rontaná a hatásfokot...
Következő: »»   21 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem