Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   2 / 13
(#) Action2K válasza poros hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Szia!
Ijesmin én is gondolkodom, hogy a mozgásérzékelők figyeljenek jelenlétet, de én egyenlőre az éjszakai irányfények kapcsolgatására akarom használni.
A készülékek ki és bekapcsolgatására máson gondolkodom.
(#) poros válasza Action2K hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia. Nem irtam a hozzászolásomba de az éjszakai irány fény is erröl a panelről megy sötétben azt is kapcsolja. Igy gyakorlatilag a mozgás érzékelő 3 funkciót lát el.
1- riaszt miután élesitve van
2 -ki kapcsolja időzitve a fogyasztókat
3 -sötétben ledes irányfényt kapcsol
Úgy gondoltam dolgozzon meg az áráért a mozgás érzékelő ha már ugy is ott van.
(#) Action2K válasza poros hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Idézet:
„dolgozzon meg az áráért a mozgás érzékelő ha már ugy is ott van”

No, nekem is épp ez a véleményem.
A riasztó központod gyári, vagy Te építetted hozzá?

Nekem még semmi ilyen nincs kiépítve, ezért bármilyen megoldáson gondolkodhatom. Igazándiból olyant szeretnék ami kicsit "inteligens".
Azaz, adottak a helységek világítása, ottani fogyasztók. Ezekhez bekerülnének a kiegészítő irányfények, helységenkénti vezérlőpanelek (fali dobozban), mozgásérzékelő, fényérzékelő (az ablakba, a bejövő fényhez) és valamilyen helyi kapcsolótábla (terminál).
Minden ilyen blokk egy központi egységre csatlakozna.
Innen már csak szoftver kérdése a vezérlési logika.

Átolvasgattam jó néhány PIC-es leírást, cikket. Be is szereztem az égetőhöz való alkatrészeket, PIC-eket. A karácsonyi leállás alatt nekilátok a gyakorlati részének. Égető megépítése, pic tanulgatása: ledek villogtatása, A/D kiolvasás, PWM vezérlés, ja és nemutolsó sorban a köztük lévő kommunikáció összehozása. Tudom, ez nem fér bele a másfél hétbe, de a legjobb alkalom, hogy rászánja magát az ember és nekilásson.
(#) Skori hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
kendre256: érdekelne , hogy milyen mérési módszerrel jött ki az a több mint 100W! Említetted pl. a számítógép hangszórót amiben a trafó áram alatt marad: pl. ha itt méred az áramfelvételt annak a nagyobb része nem valós fogyasztás, mert induktív meddő áram folyik (ami nem jelent egyúttal energiafogyasztást is). A korrekt mérés pl. az lenne ha a villanyórát olvasnád le, meghatározott (standby) időtartam után - ez egyúttal a valós költségekre is irányadó....

Vanak olyan kjészülékek amiket nem érdemes lekapcsolni standby állapotban, ennek két oka lehet:
- rövidül az élettartama
-annyira kicsi a fogyasztása standby-ban, hogy nem érdemes foglalkozni vele (pl. 0,1....1W vagy alatta)
Némelyik fogyasztónak viszont kimondottan hosszabb lesz az élettartama ha teljesen lekacsoljuk amikor nincs használatban. (Tipikus példa erre a PC-táp.)
A CRT TV-k a hálózat rákapcsolásakor demagnetizálnak, ha a standby-t gyakran kapcsolgatjuk akkor a demagnetizálás is gyakoribb lesz ami +fogyasztáast jelent. Ki kellene számolni melyik is a több (képcső demagnetizáláskor 100W nagyságrendű a foghyasztás rövid ideig).

Egyébként a normális megoldás eleve az lenne ha a készülékek standby fogyasztását mérsékelnék a gyártók - pl ha keményen betartatott előírás lenne, hogy max 1W lehet a fogyasztás standby-ban.

Némelyik fogyasztó (pl. TV) viszonylag sok órát üzemel (hála pl. az agysorvasztó népbutító sorozatoknak, és felbukkanó aktuális "sztároknak") Ezeknek az üzemi fogyasztása sokkal lényegesebb elem a villanyszámlában, tehát ezeknek inkább az üzem közbeni fogyasztását kellene mérsékelni, mert azzal többet lehetne spórolni.





(#) Action2K válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!

Írtad, hogy nem mindegy hogyan mérjük a fogyasztást.
Szerinted ezzel: Link korrektül mérhető? Eszem ágában sincs ennyiért megvenni, csak kérdem.
(#) Skori válasza Action2K hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Hogy őszinte legyek fogalmam sincs. Talán tényleg a valós energia fogyasztást méri, de azért nem mernék rá nagy téttel fogadni... A szövegban Wattos fogyasztás kijelzést emlegetnek, ha tényleg azt is méri, meddőtől és hullámformától függetlenül (kapcstápok miatt fontos) akkor nem olyan drága ennyiért. Ha viszont egy "makrancosabb" fogyasztó becsapja akkor nem éri meg az árát.
(#) Action2K válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Idézet:
„Talán tényleg a valós energia fogyasztást méri”

Ügy érted, hogy nemcsak az áramot méri és megszorozza 230-al, hanem a tényleges feszültséget is méri s a kettő szorzatát hozza ki véglegesnek? Mert ez tényleg nem mindegy!
Idézet:
„meddőtől és hullámformától független”
Hát... 25 éve tanulhattam ilyesmit, szégyen, de elfelejtettem, hogy is van ez? Annyi rémlik, hogy az induktív fogyasztók elrontják a "fázist" Fi érték. Jól kapisgálom?
(#) KTobi válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szerintem kicsit sok az ára. Nem tudom most megmondani a reális árát, nem kínainak néz ki. Ma már egy kínai fogyasztásmérő is tud mérni hatásos és meddő teljesítményt is, valamint összteljesítményt, kVA, a valós befolyó áram, feszültség szorzata, amit neked megtermel az erőmű, kielégítő pontossággal. A 18Wos fogyasztása vagy hiba, vagy rengeteg.
(#) Action2K válasza KTobi hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
A 18W-os fogyasztását én is soknak tartom! max 3-4W szerintem, ami reális lene.
(#) Ferkógyerek válasza Action2K hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!
Igen Skori így értette. Mert valós wattos teljesítmény és így fogyasztás is csak akkor van jelen a váltakozó feszültségű áramkörben ha a feszültség és az áram fázishelyzete megegyezik. A képlet úgy néz ki hogy Pwattos=U*I*cosFI
Látható hogy a wattos teljesítmény csak akkor egyenlő az áram és feszültség szorzatával ha a cosFI értéke 1, vagyis a feszültség és az áram fázisa azonos.
Tisztán induktív vagy kapacitív terhelés esetén is folyik áram de a feszültséghez képest induktívnál 90°-ot késik, kapacitívnál pedig 90°-ot siet, tehát valós wattos teljesítmény nem képződik mert a cosFi értéke 0.
Normál fogyasztóknál (mint amilyen egy háztartás is) a villanyóra csak ezt a wattos fogyasztást méri (még szerencsére) így a cosFI értékével nem kell törődni.
De ha ez a kis kütyü ezt nem veszi figyelembe akkor van gáz (bár én ezt kétlem).
Ám ezt egyszerűen ki lehet próbálni, rá kell akasztani egy kondenzátort fogyasztónak és ha nem mér semilyen fogyasztást akkor mér jól.
(#) poros válasza Action2K hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
A riasztó központot én terveztem és épitettem van hozzá szünetmentes táp is.Látom TE is újra kezdö vagy mint én. Az elött épitettem ezeket mielött rá találtam volna a HE re. Innen sok ötletet tudsz meritteni.Ma már én is piccel oldanám meg sok korábban elkészült kapcsolásomat.
(#) Action2K válasza poros hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Én párat át akarok építeni, szétbontom, újratervezem és a bontott fő alkatrészeket felhasználva újra építem. Mindezekről akarok egy weblapot csinálni, amolyan "ilyen volt - ilyen lett" stílusban. Persze ide a "Ki, mit épített"-be is berakni, mind az új, mind a régi áramköröket.
(#) MATT2 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Én is értelmetlennek tartom ezt a készüléket. Már csak azért is, mert a stand-by mód nem fogyaszt 1 watt-nál többet általában. Ha lekapcsolja ez a készülék a nagyfogyasztót, akkor ez a lekapcsolófogysztó is fogyaszt valamennyit. Akkor ennek is kéne egy lekapcsoló, hogy a lekapcsolót kikapcsolja? És akkor a többinek is? Kapcsoljuk sorba őket, hogy láncolatba lekapcsolják egymást. A végeredmény majdnem ugyanaz 1Watt.
Szerintem annyit nem spórolunk meg vele, amennyiért megvesszük. Tisztelem a GreenPeace-t és azokat, akik arra tanítanak bennünket, hogy fogyasszunk kevesebbet, én is ezt az elvet vallom, de azért ne essünk át a ló túloldalára!
(#) asi válasza Action2K hozzászólására (») Dec 9, 2008 /
 
Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, az említett készülék nem sokat ér, és a leírása baromira félrevezető (ez már szerintem fogyasztó megtévesztése, de mindegy).

Nekem az jutott eszembe, hogy mi lenne ha a készülékben lenne egy akku, amit pl. napelemről (vagy egyéb "alternatív" energiaforrásból) töltheténk napközben, és stand-by üzemben erről táplálná a készülékeket?

A fantázis tényleg határtalan, a PIC es verziót akár kombinálni is lehetne vele.

A linkelt elektronikus fogyasztásmérőről tényleg csak méréssel illetve próbával lehetne meggyőződni (a legegyszerűbben)
(#) mgy válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Visszatérve a régebbi hozzászólásokhoz.

Hogy van ez pontosan !
Van egy 250 VA-es 230/230 trafóm.
Rákötöm a hálózatra és a szekunder oldalára rákötök 2 db 100 W-os izzót.( Párhuzamosan)

Az izzók teljesítményfelvétele 200 W.
A hálózaton egy induktív terhelés (trafó) van.
Ezek szerint a cosfi 0, tehát a villanyóra nem mér hatásos teljesítményt.
Sejtem, hogy a cosfi nem 0, mert a trafónak van ohmos terhelése is.( RL kör)
Hogy számoljuk ezt ki ?
(#) Skori válasza mgy hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ugyan nem tőlem kérdezted, de azért válaszolok. A trafó akkor számít induktív fogyasztónak ha üresjárásban megy. Ha ohmos jellegű fogyasztóval (izzólámpával) terheled, akkor a primer oldali áramfelvétel is közel ohmos jellegű lesz. Azért nem teljesen ohmos, mert az induktív meddő fogyasztás is megmarad (de azt nem méri a fogyasztásmérő), továbbá a trafónak van egy minimális szórási induktivitása is. Ezen felül a trafó hatásfoka 100% alatti, tehát a mért fogyasztás kicsivel 200W felett lesz, a cos(fi) picivel 1 alatt, tehát a látszólagos fogyasztás (U*I) több lesz mint a tényleges.
(#) mgy válasza Skori hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Kösz !

Csak valahol olvastam, hogy hegesztő trafó esetén, ívtartáskor a lakatfogó 16 Ampert mutatot ( a priméren), a fogyasztásmérő meg 300 W-nek megfelelően pörgött.
Ezek szerint ez így nem igaz.

Mégegyszer kösz.
(#) Atis57 válasza mgy hozzászólására (») Jún 14, 2009 /
 
Szia4
ezt az értéket kötve --HISZEm! a3000 Va -t azt igen...
hiába van a hegesztő trf-nek 0,3 körüli cos Fi je..de ezen is lehet segiteni 80-100µF -s körüli motorindotó kondival , s akkor még a 10A kisautomatáról is lehet hegesztgetni.
(#) zolee72 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Mit csinálhatnak ezek a alkatrészek.Én nem látom értelmét.Ez egy power saver kapcsolási rjaza,lenne ha minden igaz.Köszi e segítséget
(#) Gafly válasza zolee72 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Ahogy nézem nagyjából világít
(#) Action2K válasza Gafly hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Meg egy kis mértékben javítja a fázist, illetve hőt termel.
(#) dara válasza szabi7037 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /
 
Szia.Ez talán egy kondenzátor ami a cos fit javítja.Ha javítod otthon a cos fit,az az áramszolgáltatónak jó lesz,de te akkor is annyi villanyszámlát fogsz fizetni mint előtte.Ez már megint egy ügyes húzás attól aki ezt kitalálta(áramfogyasztás csökkentő)?Ha egy hűtőgép teljesítménye 130W a hálózatból,akkor azt semmivel nem tudod csökkenteni az akkor is annyi lesz.
A működési leírás meg egy hatalmas nagy Blab-Bla.Aki nem ért az elektromossághoz az beveszi,és jó pénzért megveszi a kütyüt.
(#) ötfelezős válasza dara hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Bocsánat, nektek nincs igazatok. A készülék induktív árama ohmosnak tekintett vezeték esetén hatásos energiafogyasztást is okoz.
Ilyen értelemben a készülék nem egy netes átverés.
Olyan értelemben viszont netes átverés, hogy a vezetéken párolgó veszteséget manipulálni nem okozhat lényegi változást, csak pár (de nem 8, hanem inkább kettő) százalékot.
(#) abcdabcd válasza dara hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Esetleg olyan helyen "spórol" ahol kVAh alapján fizetnek nem kWh alapján, talán a németeknél így van... ott a pfc-s tápok is emiatt pénzt spórolnak azt hallottam...
(#) ötfelezős válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Tehát, mint feljebb, a készülék induktív árama wattos fogyasztást is okoz a vezetéken, azaz egyszerű wattos mérőnél is, ha kondenzátor csökkenti az induktív áramot, akkor kevesebb lesz a fogyasztás.
Valamivel, mert a vezetékre eső fogyasztás eleve nem sok.
(#) vilmosd válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 21, 2011 /
 
Hali
A mellekelt abra a kapcsolasi rajza. A lenyege egy 6.2 µF kondenzator, amit parhozamosan kapcsol a fogyasztokkal. A fenycsoarmaturakban ilyen kondit alkalmaznak a zavarszures es a fazisjavitas celjara. Mint elottem mar tobben leirtak, ez egy nagy atveres. A nem elektromos emberek tudatlansagara alapoznak. Sokan megveszik a hasbaakaszto marketing szoveg miatt. Mivel a haztartasi fogyasztoknal nem merik a meddo aramot, semmi jelentosege. Ahol merik, azok az uzemek pedig draga automata fazisjavitokat alkalmaznak a cos fi szinten tartasara, terhelestol fuggoen. De probald ki! vegyel egy fenycso fazisjavito kondit, es kosd be a halozatodba! Megtakaritast nem fogsz vele elerni.
(#) moele válasza vilmosd hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia !
Teljesen igazad van 'vilmosd' sőt aki megveszi és nem vigyáz azt még áramütés is érheti. Ha kihúzzuk a konnektorból és előtte nem kapcsoljuk ki a F1-et és hozzáérünk a két dugójához! A kondiban levő energiát a 330K nem tudja kisütni olyan gyorsan. :felkialtas:
Üdv.: moele
(#) ötfelezős válasza moele hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Bocsánat, nincs igaza.
Leírom negyedszerre.
Amennyiben a vezetéket ohmosnak tekintjük (ezt együttvezetett fázis és nulla esetén megtehetjük), akkor a mérőnél a feszültség és az áram közötti szöget a készülék meddő árama is változtatja. Mégpedig úgy, hogy ha van meddő, akkor kisebbíti. Kisebb szög, nagyobb koszinusz. Tehát, ha van meddő áram, akkor a wattos mérő többet mér.
Tehát, ha a szokásosan induktív meddő áramot kondival csökkentjük, akkor a wattos mérő kevesebbet mér.
(#) moele válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szia !
Én nem vitatkozni akarok bocsánat.
Szerintem csak ott érvényesülhet ahol nagyon sok az induktív fogyasztó és külön van induktív mérés. A kondenzátorok jelenléte javítja a cos fi. értékét, de ez csak az áramszolgáltatónak jó. Esetleg ahol van cos fi. mérés is automatikával ott igyekeznek beállítani minél közelebb az-1-értékhez. Túlkompenzálás esetén is baj van. Tehát nálunk W-os mérés van ami még a hálózati veszteséget is beleméri (hiszterézis-fékmágnes - ohmos veszteségek, trafó áttételi veszteségek és még sorolhatnám). És az ohm-os fogyasztással akkor mi van ezek szerint ?

Itt pedig a készülékről egy pár adat:
Feszültség: 110-250 VAC, 50Hz / 60Hz
Üzemi hőmérséklet: -15°C és 60°C
Egyfázisú modell Eszköz használata:
Stabilan csatlakoztassa valamelyik falon lévő konnektor aljzatba , amikor a 2db zöld led felgyullad a készülék aktív .
10-35%-kal csökken a fogyasztás !

Üdv.: moele :no:
(#) vilmosd válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 22, 2011 / 1
 
Hali
En is leirom megegyszer. A haztartasi fogyasztasmerok nem mernek meddo teljesitmenyt, tehat nem fogsz kulonbseget talani a fogyasztasodban, akar hasznalod a kondit akar nem. Amellett a haztartasi fogyasztas jellemzoen nem indutiv fogyasztas. egy pelda: A powersaver megjelenesekor megkeresett egy ember, hogy o szerzodest kotott egy forgalmazoval, aki adott neki egy meresi osszeallitast, ami tartalmazott egy 15 W-os neon armaturat, egy E27-es foglalatot egy 11 W energiatakarekos egovel, egy ampermerot, es egy dugaljat. Bekapcsolta a keszuleket, mutatott egy aramot, majd bedugta a varazsdobozt, es a fogyasztas kevesebb lett. Na mondok akkor jatsszunk egyet. Kicsereltem az energiatakarekos lampet egy sima 25 W izzolampara, es lass csodat : A doboz nelkul kisebb lett az aramfelvetel, a dobozzal megnott. A kovetkeztetest probald meg levonni. Amikor a haztartasban sok az ellenallasos fogyaszto (izzolampa, vasalo, hotarolos kalyha, vizmelegito) akkor ez a csodadoboz annyit er mint halottnak a zwikipuszi. Sot meg egy kicsit novel a fogyasztason, mivel allandoan folyik rajta aram (kb 500 mA).
Következő: »»   2 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem