Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1504 / 3610
(#) DuMatyi válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szerintem igen, trombitával, és koccintottak újévkor. Beelőztek...
(#) Rober_4 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Úgy tudom, hogy a kűrt illetve a trombita a posta jelképe. Nehezen hiszem el, hogy nem hallotta, hogy ott trombitál a futár az ajtó előtt éjfélkor, csak ki kellett volna nyitni az ajtót...
(#) nagy hoho válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Én ettem 50 fillérért is valamikor gyerekkoromban.
(#) nagy hoho válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Akkor Te sem egy ma született bárány vagy.
(#) zenetom hozzászólása Jan 5, 2011 /

Hali!
Hol tudom megnézni, hogy az ország egyes területein melyik rádió milyen frekvencián sugároz? Illetve, melyik frekvencia melyik rádióhoz tartozik...
Konkrétan most arra lennék kíváncsi, hogy Békés megyében (Gyomaendrődön) a 103.5MHz melyik rádió sávja. :yes:
(#) szabi83 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

itt nézd meg
(#) zenetom válasza szabi83 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Köszi, bár elég minden fönt van, csak az nincs amit keresek.
(#) vicsys válasza Rober_4 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Lehet, hogy a sok petárdától nem hallottam?
(#) klemo86 hozzászólása Jan 5, 2011 /

Ó, te jó ég! Egy számítástechnikai üzletbe6szervízbe benyit egy csávó, hogy mennyibe kerül az a "Gúbsz" játék, ami a kirakatban van? Mire rájött a haverom, hogy erről van szó: (kép)
Nem semmi, de legalább érdeklődik

goobs.jpg

(#) DuMatyi válasza klemo86 hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

"Szőkében is van férfi " a video neve. CD-tálca kávéspohár tartó gyanánt, de megrendezett. Viszont lehet valóságmagja.
(#) klemo86 válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 5, 2011 /

Szörnyű
(#) bankimajki hozzászólása Jan 6, 2011 /

Lenne egy komoly kérdésem. (Bár ez politikai dolgokat vonhat maga után.) De én nem a politikai eszmecserére vagyok kíváncsi, hanem az érvekre. Nos a kérdésem a magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos. Én most kasszatag vagyok. És ha nem teszek nyilatkozatot, akkor áttesznek az állambácsihoz. De én elég bizonytalannak látom az állami viselkedést. És nem tudom eldönteni, hogy melyik a kisebbik rossz. (Ahogy olvastam eddig elég kevesen nyilatkoztak a maradásukról.) Nos ha magánnyugdíjpénztárnál maradok, annak milyen hátulütői lehetnek vajon?
(#) klemo86 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szerintem hagyd a francba Én se tudok jobbat… Aztán áttesznek az államiba, azt csókolom. Év végéig úgyis lesz valamiféle forradalom, azt visszacsinálják az egész mindent… Tényleg nem kellett volna megkérdezni, de szerintem mindenki tanácstalan, nem is tudom miért
(#) kobold válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Amíg nincs politika a dologban, vagyis megpróbáljuk tisztán "szakmai" szemmel nézni, addig ilyenekről is lehet beszélni.

Én is töröm már a fejem ezen egy ideje, de még mindig nem tudtam dűlőre jutni. A száraz tények, illetve tényként kezelt elméletek:
a) A jelenlegi tendenciák szerint a dolgozók és eltartottak aránya valószínűleg romlik a jövőben (jövő címén nem egy-két évet kell érteni, hanem legalább egy-két évtizedet), kitolódik a várható élettartam, mérsékelt gyerekvállalási kedv mellett a karrierépítésen, szakmai előrehaladáson lesz inkább a hangsúly, így egyre jobban öregszik a társadalom, és még akkor is nagyobb lesz a nyugdíjasok aránya, ha újabb pár évvel megemelik a korhatárt. Ugyanolyan szintű állami nyugellátás biztosításához emiatt vagy hatékony államra, és stabil, erős gazdaságra lesz szükség, vagy pedig fokozódó, az akkori aktív réteget sújtó elvonásokra; harmadik lehetőségként szóba jöhet egyes, ma még állami feladatok (pl. közösségi közlekedés) magánkézbe adásával bizonyos pénzösszegek felszabadítása és újraelosztása, de ez már veszélyes terület az állam, mint közösségért felelős szervezet létjogosultságának megkérdőjelezése miatt, meg sem lehet jósolni, lesz-e ilyesmihez társadalmi elfogadottság, döntéshozói bátorság, meg egyáltalán lehetőség. Ez a demográfiai probléma nem kis hazánk sajátossága, minden fejlett társadalom ugyanebben a cipőben jár, csak a kezelés lehetőségei térnek el. A legtöbb szakember úgy véli, lesz állami nyugdíj, de annak reálértéke (vagyis amennyit ténylegesen érni fog) csökkenni fog, és az értékvesztés jelenleg nem igazán becsülhető meg.
b) Mivel tömeges maradásokra nem lehet számítani, a nyugdíjpénztárak egy része előreláthatóan meg fog szűnni, vagy beolvad a megmaradókba. Ezek tagságáról tulajdonképpen nem rendelkezik semmiféle jogszabály, egyes elemzők szerint még az is előfordulhat, hogy egy, a magánnyugdíj-rendszerben maradó egyén végül mégiscsak visszakerül az állami rendszerbe, mert a veszteséges, vagy ellehetetlenített működést fel nem vállaló pénztár mögül kilép a (többnyire külföldi) tulajdonos, így jobb híján bekebelezi az állam. A legutóbbi válság ráadásul jól rávilágított arra, hogy a bankszektor pillanatok alatt hatalmasat tud bukni, komoly szereplőként nyilvántartott pénzintézetek inogtak meg egyik napról a másikra; néhányan már a válság sokkal súlyosabb kiújulásáról cikkeznek, vagyis arra is legfeljebb tippelni lehet, hogy a most túlélő pénztárak meddig bírják majd. Mindezt tetézi a mögöttük álló garancia-alap teljes felszámolása, ami azt jelenti, hogy az állam semmiféle biztosítékot nem ad arra az esetre, ha egy pénztár váratlanul bedől, és elúszik a tagok befizetése.
c) Semmi sem örök, a törvények sem. Jöhet új kormány, hatályon kívül helyezheti a teljes szabályozást, kompenzálhat, átalakíthat egész ellátórendszereket. A távoli jövővel kapcsolatban az a biztos, hogy semmi sem biztos, ugyanakkor egyes dolgokat nagyon nehéz, vagy egyenesen lehetetlen lesz évekre visszamenően - csúnya szóval élve - visszacsinálni. Jól menő gazdasági háttérrel egyéni számlás, ráadásul örökölhető lehetne akár az állami befizetés is, rosszul befektető pénztárakat (de akár az összeset is) egy tollvonással megszűnésre lehet kötelezni. A szükség nagy úr, mindig az erősebb kutya alapít családot, na meg persze nem eszik olyan forrón azt a kását, ésatöbbi okosság.

Fentiek alapján:
- ami miatt nyilatkozni, és maradni kell: a)
- ami miatt vissza kell lépni: b)
- ami miatt a fene se tudja: a), b), de főleg a c)

Mindez kizárólag a saját véleményem, mindenkinek azt kell tennie, amit jónak lát, helyesnek vagy elfogadható(bb)nak érez. A legbiztosabbnak tűnő megoldás a tartalékképzés, öngondoskodásra való felkészülés volna, sajnos ezt sokan nem engedhetik meg maguknak, és szintén sajnálatos, hogy sokan nem is értik, mennyire fontossá válhat ez a jövőben. A magam részéről (13 év normálisan bejelentett munkaviszonnyal, egyidejűleg magán- és önkéntes pénztártagként, és cca. 30 évre a korhatártól) talán maradok (még van három hetem, hogy eldöntsem), elkezdtem az eddig átugrott gazdasági híreket olvasgatni (hátha el tudok csípni egy-két jó lehetőséget), megpróbálok majd többféleképp félretenni (ha mind bebukik, már úgyis mindegy), illetve - erősen antiszolidáris viselkedést tanúsítva - újra külföldi álláshirdetéseket böngészgetek. Aztán majd lesz valahogy...
(#) DuMatyi válasza kobold hozzászólására (») Jan 6, 2011 / 1

A mindenkori állami nyugdíjrendszert az aktív dolgozók tartják fent, ahogy Te is írtad, de a mostani nyugdíjasok (apám, anyám, nagyanyám) is voltak valamikor befizetők, ezért méltatlannak érzem az eltartott kifejezést. Egyes blogokon "nyugger" élősködő, stb szavakkal illetik a mai nyugdíjasokat. Szemem láttára és fülem hallatára mondta egy beszívott vagy egyszerűen csak agynéllküli kedves fiatal egy idős néninek, aki a busz elején le szeretett volna ülni az ő helyére (drága fiam miért nem adod át a helyet nekem), hogy dögölnél már meg akkor nem kéne.
A nyugdíjasoknak joguk van a nyugdíjhoz. Ez vitathatatlan. Én hozzá teszem: a méltóságteljes nyugdíjhoz, mert 3-ból majdnem 1,8 nyugdíjas létminimum alatt él.

A magánnyugdíj-pénztár az öngondoskodás jegyében jött létre, hogy ne lehessen ilyen helyzet. Csak hát állami garanciával.
A probléma: A haszon privatizálása és a károk társadalmasítása.
Azaz: A tőke hazárdírozik, meggondolatlan, a pillanatnyi haszon érdekli (lsd világválság kiváltó oka, hogy Amerikában az ingatlanok 110%-ára adtak hitelt, prognosztizálva az értéknövekedést, úyis beozza alapon. A lufi kipukkadt, kisemberek ezrei-százezrei lettek nincstelenek. És! a válságból a bankok jöttek ki anyagilag pozitív szaldóval.)
A tőke hazárdírozását majd az állam (azaz mi, adófizető állampolgárok) kompenzálja, ha a nyugdíjpénztár csődbe megy. A haszon meg el lett zsebelve vagy tüntetve offshore, osztalékkifizetés, meg egyéb műveletek kapcsán.

Valós példa: Anyu a megtakarításai egy részét magánnyugdíjpénztárban tartotta. Összesen 6 váltás volt, abból 2 azért, mert beolvadt, csődbe ment.
A versenyszféra bankszektor pénzvilág, mindegy, hogy hívjuk, egyben érdekelt, hogy a saját pecsenyéjét sütögesse. Kecskére káposztát nem bízok. HA választanom kellene, akkor állami nyugdíjrendszer, mellette a fizetésem egy részét megtakarítom, és jobb híján nem a dunyhában tartom, hanem forgatom. De elosztva, nem hazárdírozva, mert aki nagy kamatot ígér, az általában kockázatos befektetés, és "furcsa" feltételekhez van kötve.

A probléma továbbá az, hogy vannak olyan periódusok, hogy az inflációt sem kapom meg kamatként, azaz a törzstőke sem marad meg, csökken reálértékben.
Mind e közben épülnek a több emeletes márvány bankszékházak.

Ezeken érdemes elgondolkodni.
(#) SALáta válasza kobold hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Azaz ha a mindenkori állam (politikamentesen) jól működik, illetve támogatja a gyerekvállalást a dolgozó rétegnél akkor lesz nyugdíjunk. Sajnos a hasznot hozó vállalatokat (csak mert tény) elprivatizálták, mit lehet ekkor csinálni? (innentől fikció) Vissza kell államosítani a cégeket, ezzel egy időben piacokat kell szerezni. Minden nemzet érdeke hogy a gazdasága jól működjön. Volt nekünk mezőgazdasági gép gyártásunk is, mai nap az új John Deer (nem mondom milyen nemzet csinálja) traktort az ezeréves magyar erőgép húzza ki a slamasztikából.
Ott van a Berva esete is, csak azért ment tönkre mert későn álltak át a modernebb gyártmányra. -(és mert valakinek kellett a piac) De a cementgyártásunk, és minden más is így járt. Amikor bárki kínai terméket vesz azért gondoljon rá hogy ha csak kicsiben is de egy napi kenyere árát a kínaiaknak adta... Ha meg szétnézek a boltban... Van nem hazai paradicsom (nulla ízzel), paprika, uborka, stb. És nem megy ki senki az utcára hogy azt mondja elég ebből! Mer olcsó oszt kész. A termelőinkre (már aki maradt) meg rárohad az alma, ráadásul ha pálinkát akar belőle főzetni az illegális. Nézzük a rendszert: termelő termel almát 6 forintért-kap hozzá 10 forint állami támogatást 16 forint bevétele, önköltsége 12 forint, , megveszi a multi 6 forintért-de majd csak később fizet- 120 ért eladja nekünk. Azaz 6 forintba került az alma, az állam adott 10 forintot 120 forintot elkért a 12 forintos almáért a bolt. Azaz a boltnak adtunk 114 forintot, amiből 10 forint állami támogatás. Na ez így nem fog menni!
Amíg nem látják át sokan mi folyik-és nem cselekednek- addig nem lesz itt semmi jó.
Pártpolitika mentes, de az új hatalmi rendszertől fertőzött hozzászólás.-Multik. És nem vagyok bölcs.
(#) Rober_4 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Én a kínai kaját nagyon szeretem! Kifejezetten szeretek kínai étterembe járni...
Ezen kívül szerintem sok minden megoldódna, ha az emberek elmormolnák magukban a kínai, "annaknéző de nem az" tárgyakra, hogy ez nekem nem olcsóbb, habár olyan, de két hét múlva vehetek másikat! Ráadásul használhatatlan is! És javíthatatlan. És emiatt minden magyar embernek egy kicsit rosszabb lesz! Erős vagyok, Nem veszem meg!
(#) belganarancs hozzászólása Jan 6, 2011 /

Egy kis csemege,feszültség oldásként.

Bővebben: Link

"Március 18-án a MESSENGER, számos hintamanőver után, végre pályára áll a Merkúr körül. Ezzel már csak az Uránusz-Neptunusz páros marad a nagybolygók közül, ami körül nem kering(ett) űrszondánk."

A linken a Messenger hivatalos oldala.

További kellemes napot!
(#) kobold válasza DuMatyi hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Lehet játszadozni a szavakkal, én az eltartottat nem negatív értelemben szoktam használni. Ide tartoznak a nyugdíjasok, cselekvésképtelenek, gyerekek, gyes-en lévő anyák, munkanélküliek, és így tovább. Őket - akár szép a szó, akár nem - az állam tartja el, jellemzően a mindenkori aktív befizetők elvonásaiból. Pont az általad említett méltányos juttatások kerülhetnek veszélybe az öregedő társadalom miatt: ha egyre jobban fogy az aktív réteg, egyre kevesebb lesz a szétosztható összeg is, függetlenül attól, hogy egykor ki mennyit fizetett be a közösbe.
Az a lényeg, amit a végén írtál: bízzunk benne, hogy lesz normális állami nyugdíj, de ne számítsunk rá túlzottan, próbáljunk megtakarítani, amit lehet. Mert a pénz mindig oda megy, ahol eleve sok van belőle (ezért is épülhetnek azok a bankszékházak).
(#) mamutkan hozzászólása Jan 6, 2011 /

itt 1 jóféle zene idegeseknek.
Bővebben: Link
(#) Action2K válasza mamutkan hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Én ezt "szedem" nyugtatónak. Bővebben: Link :smoke:
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

No és ez?Bővebben: Link
Esetleg ez?Bővebben: Link
(#) kobold válasza SALáta hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

A gyerekvállalási kedvet a támogatással összekötni szerintem hibás elgondolás. Pont a tehetősebbeknél jellemző, hogy egy gyerekkel úgymond letudták a kötelezőt (immár tényleg családnak lehet őket nevezni), és mehet tovább a carpe diem. Minden tiszteletem azoknak a jómódúaknak, akiknek két gyerek után még hiányérzetük van.
Nem mondom, hogy minimális ráhatása nincs az egyes kedvezményeknek, támogatásoknak, de egyértelmű arányosságot nem mernék feltételezni. Olvasnivaló.
Kedvenc hajdani cementgyárunkkal kapcsolatban teljesen igazad van, de a Berva kicsit más történet, ott a dolgozói felelősségtudat, lojalitás jobban hiányzott, mint a gyártmánykövetés. De már mindegy.
(#) kobold válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Végre egy jó hír, tudományt szerettyük ám
Csak ezt ne írták volna:
Idézet:
„[...] végre pályára áll a Merkúr körül. Ezzel már csak az Uránusz-Neptunusz páros marad a nagybolygók közül [...]”

Mert ebben az olvasatban a Merkúr is nagybolygó, pedig az erős túlzás még ilyen messziről is.
(#) zolika60 válasza kobold hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Egy kis hiba van az érvelésben ugyanis a gyerek 9 hónapos fáziskéséssel születik. Ehhez még hozzáadódik a szülők késlekedése is.
(#) MaTe193 hozzászólása Jan 6, 2011 /

Szép estét!
Gondoltam beírok.
Egy 'élmény':Ma megrázott ca. 150KV.Csak fénycsövön keresztül,de kellemetlen volt.Szerencsére úgy 2,5KHz-es volt...
(#) zoly15 hozzászólása Jan 6, 2011 /

Ezennel megvan a 6000. Hsz-em
(#) MaTe193 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Szép kerek szám.
(#) zoly15 válasza MaTe193 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Igen, úgy néz ki írtam már egy pár hozzászólást
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

Nem, nem. Nincs meg, mert már túlhaladtál rajta.
Következő: »»   1504 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem