Fórum témák
» Több friss téma |
na megneztem a knight fenyeket az egy jo otletnek tunik, igaz tavalyi szemafor is leddel volt megoldva, de nem baj. a programot atalakitjuk egy kicsit mert egy 15 eves gyerek szamara ez komplikalt. de tetszik
Egyszerű, de nagyszerű találmány a billentyűzet is. Van rajta SHIFT gomb, ékezetes karakterek... Ezek használata nem drágítja a fórumozást. Ugyan így a "hogy" kiírása sem. Kérjük a nagyobb odafigyelést. Köszönjük.
Hali!
Én 16 vagyok, most kezdtem PIC-elni, "sajnos" normál gimibe járok, nem elektronikai suliba. Szerintem egy sima futófényben nincs semmi komplikált (miután valaki elolvassa az alapokat.) Ráadásul sokféleképpen variálható. Második lépésnek jöhet egy led kijelző, vagy led-mátrix. A www.kapcsolasok.hu oldalon van pár PIC-es cikk, de ez az oldal is nagyon jó!
potyo, Hp41C!
Köszi az infókat! Kár hogy hestore-ban LF-eseket nem árulnak, nincs túl sok kedvem utánajárkálni A ChipCad csak webáruházban árul, vagy van üzletük is? Hol lehet még PIC-eket venni, XVI kerülethez közel? (Házhozszállításos nemkell, mert drága.)
Szia!
Most költöztek, a honlapjuk részletes útbaigazítást ad. Érdemes náluk beszerezni a Microchip (és más) termékeket.
Csak tudnám, milyen jogon vagy ilyen lusta, mint pcroland is szokott lenni...
Ha már ismered a céget, ahonnan vásárolni lehet, akkor vajon mi akadályoz meg abban, hogy felkeresd a honlapjukat? Már 2-3 HETE van csupán főhírként náluk, hogy átköltözik az irodájuk a Lurdy-házba, és szeretettel várják az ügyfeleiket. Sőt, mondok egy jobbat: van ám kb. 14 !! éve !! felhívható, vezetékes telefonszámuk, ahol érdeklődni lehet tőlük bármiről. Egy ilyen fiatal szervezetnél milyen jogon merül fel ez a mérhetetlen lustaság? Honlapokat nem ismer, nem mer megnézni vagy lusta; elmenni lusta (tegyük fel, suli miatt van bérlete), nehogy már ne legyen ingyen futárszolgálat a másik utcasarokról, 8 méterről... szerszámnagykereskedés nem kell a szomszédotokba, úgy, hogy ingyen áthozzák, ami kell, és leteszik az asztalodra, kézközelbe? Egy olyan embert még meg is értek, aki Nyíregyházán él, és a sűrű postaköltségeket is nehéz kibírnia, a Bp-re való utazásról nem is beszélve, időben és pénzben... Szerintem ez tragédia... részemről ez volt az utolsó hsz. ebben a témában, hihetetlen, hogy milyen könnyedén lehet mások "vérét" szívni.
Bocsi, régebben néztem a honlapjukat (tavaly nyáron), akkor nem találtam ilyen infókat.
De ez a része teljesen jogos, mert most is meg kellett volna néznem, mielőtt kérdezek. De szerintem nem kellene ekkora ügyet csinálni belőle, kapcsolódott a témához, hát megkérdeztem. Arra gondoltam hátha valaki ajánl egy olyan üzletet, amit én még nem ismerek. Ha úgy gondolod, hogy ez "vérszívás", legközelebb ne válaszolj... "Egy ilyen fiatal szervezetnél milyen jogon merül fel ez a mérhetetlen lustaság?" Nem azért írtam ki, hogy mindenki ezzel jöjjön.
Tényleg nem akarok beleszólni, de miért kell egyből elvenni egy kezdő kedvét ilyen "leoltással"? Ha ennyire zavar hogy ilyen triviális dolgot kérdez akkor maximum ne válaszolj rá, habár ahány sort leírtál annál jóval egyszerűbb lett volna egy cím és egy telefonszám. (bár Hp41C már válaszolt, szóval ez végkép felesleges volt részedről) Szúúszá
A mai fiatalok ilyenek. Szerintem igazad van. Ebből tanul, aki olvassa, nem abból, hogy ilyeneket lát!
Hellósztok!
Ha már nyítva van ez a téma,nem nyitok újat. Melyiket vegyem,és hol? pickit2/3? 16f-es sorozatot szeretnék,40 lábút tanulási céllal. néztem ezt: Bővebben: Link meg ezt: Bővebben: Link az első drágább,de ahhoz szerintem van valami panel. az nekem elég hogy belerakjak egy picet,és programozzam? vagy kell még valami hozzá? ez van hozzá a drággábikhoz: PIC18F45K20 nagyon nem értek hozzá,olvasgattam sok helyen,hogy a pickit3 újraprogramozza mindig a memóriát,ha kicseréled benne mástipusra,de nekem eygelőre elég 1 fajta,csak tanulni szeretnék rajta. Ez jó árban van? vagy valahol találok jobb ár/értékbe jobbat? Köszönöm (sose csináltam még ilyet,de elég sokat olvasgattam róla,de inkább a programozásról,minthogy az égetőkről,de ez original microchip,rossz nem lehet)
Szerintem csak programozóra lesz szükséged, az említett gyári panelbe ugyanis nem tudsz beletenni semmit, abba fixen bele van építve (felületszerelt kivitelben) a PIC18F45K20.
A PICdem 2 Plus panel lenne jó neked, de az iszonyatosan drága. A 40 lábú tokozás jó gondolat, azt könnyen tudod használni dugaszolós próbapanelben, raszteres próbanyákon vagy saját készítésű NYÁK-on (kész terveket találsz itt a fórumon is). Nem tudom, mik a terveid, és motivációid. Én vennék egy nagy levegőt és PIC18-cal kezdenék. PIC18F4520-hoz vagy PIC18F4550-hez a honlapomon is találsz tananyagot. Az utasításkészlete valamivel bonyolultabb (de nem kötelező kihasználni...), a nagyobb szószélesség miatt viszont egyszerűbb a címzés (kevesebb a bankváltás...).
Köszönöm
akkor az expresshez az a hozzátartozó IC mire való? Miben másabb a programozó,és az express változat? Csak tanulni szeretnék,mint mikroelektronikai processzorok. PIC16F877A-s icm van itthon a programozóhoz nem lehet készen venni egy ilyen 40dipes tokozatú foglalatú dolgot?
A PICkit3 Debug Express pont azzal a zöld panellel több, ami egy PIC18F45K20 mikrovezérlőt tartalmaz, azt programozhatod agyba-főbe.
Ha más mikrovezérlővel akarsz foglalkozni, akkor ennek (a "zöld kártyának") nem veszed hasznát.
Szia!
Az előre elkészített általános célú panelek hátránya, hogy pont a te feladatodhoz nem lesznek jók. Még egy kis lélegzet és az ICSP áttanulmányozása után készíts megadnak egy panelt az első porojecthez (Beardboard, csupa lyuk próbapanel, nyák stb). Az RB7, RB6, MCLR kivezetéseket hagyd meg a programozáshoz, a MCLR -t 10K -val húzd a Vdd-re és egy nyomógomb (1k ellenálláson keresztül a földre) a kézi resethez. A Vdd és GND kivezetések (mind a két-két kivezetést a lehető legrövidebben, vastag vezetékkel bekötni) közé 100nF kerámia kondenzátor. A pic MCLR, VDD, GND, RB7, RB6 kivezetéseit sorban egy 6 -os tüskesorra vezesd ki. A többi kivezetést saját igényeid szerint használhatod fel. Pl. CLKI, CLKO közé kvarc az oszcillátorhoz, stb.
Hali
Ha lehet a PK2 es a hozzatartozo 887-es panelt vedd meg. Igy van egy komplett fejleszto rendszered. Ezen komplett tudod probalni a programozast, es a debuggolast. Vannak hozza mintapeldak a csomagban, es eloben tudod debugolni. DV164121. Itt egy kis olvasnivalo. Csa Vili Ps. A masik threadban mar valaszoltam.
Sziasztok
Az milyen hibára utal, ha egy 12F675-öt pár nappal ezelőtt simán megírtam, ma meg csak olvasni tudom? Erase lefut ugyan, de csak rámondja, ugyanúgy ott a régi program. Ha új hex-et töltök be, akkor visszaolvasáskor hibaüzenet. Külső 5.0 Voltról is próbáltam, "use Vpp firts program entry" is próbáltam, de hiába. Van valakinek ötlete? Üdv szerk. 5.11 voltot használtam
Közbe kipróbáltam egy új 12F675-el, azzal tökéletesen működik, igaz igényli a "rábikázást" de ezt már megszoktam a 12F-ektől.
Esetleg azzal hibáztam, hogy mclr felfúzó ellenállás nélkül próbáltam 1x, de furamód maga a PIC működik, úgy értve, hogy az előzőleg beírt program funcionál.
A PIC nem megy tönkre, csak többé nem reagál az égető feszütlség megjelenésére. Hogy az ellenállás nélküli égetés tette volna tönkre, nem kizárt, de azért nem ennyire vészes a dolog(azért néhány feltételnek teljesülnie kell, pl. milyen égetővel is égetted?), de nem kizárt, szóval fene tudja...
[OFF] Akkor C-set csináltál belőle.Már csak a típusszámot kell átkaparni a tetején...
Köszönöm szépen a válaszod,és a többiekét is
Nemhittem volna,hogy mindenki ilyen segítőkész ezen az oldalon, új vagyok még itt. Megrendeltem az expresst,így akcióba meglehetett venni,és nem sokkal drágább,mint a sima. Nem akarnék egyelőre panelt csinálni így elsőre a sikerélmény miatt is. Így ezt jobbnak véltem, hátránya akkor nincsen,csak hogy picit drágább. 25.-én érkezik,addig van időm bőven olvasgatni utána. Legfőkébb egyetem miatt is kell a számítógépes archiektúrákhoz,meg érdekel milyen ilyen alaposan programozni,hogy mindent szépen a legalapabb logikával vezérelni, assemblybe(a c-s dolog annyira nem érdekel). Van egy tesztpanelom ahol oldalt van 8 led,nyomógép,meg a táphoz kapcsoló. Ami egy panelom van, szóval ahhoz is hozzátudnám építeni? Régebben rendeltem még talán az ebayről,de nembiztos. a PIC kezdőkbe(vagy a miértek,és hogyanok) láttam talán valaki linkelt be róla egy képet,linket Nagy nehézségek árán megtaláltam: Bővebben: Link akkor ehhez tudnám hozzátudnám építeni, az ellenállást,kondit stb? mert a programozón láttam,hogy az első lába a VDD,stb, és még elég sok hely van a panelon
Szia
PK2-vel égettem, az meg úgy tudom nem hagyja lebegni, az égetés utáni üzemre gondoltam, mert ott kifelejtettem először a 10k-s ellenállást. Az égető feszültségre csak reagál, mivel felismeri a PK2 és vissza tudja olvasni, csak törölni, meg újra írni nem tudja. Igazából nem nagy veszteség, de azért szeretném tudni, mi miért történik. BarnaPili Köszi a tippet, tulajdonképpen van egy 10ms-os villogtatóm, jó lesz még valamire
Hali
Ezt az ebay-rol megveheto panelt lehetoleg felejtsd el. Az elozo hozzaszolasomban van egy link, ahol talasz demo panel terveket is. Inkabb (ha Te nem tudsz panelt gyartani) keress meg valakit aki meg tudja csinalni neked ezeket. Biztos akad itt a forumon is aki ennyi penzert (24$+szallitas) megcsinalja az osszes probapanelt. Ugyanott talasz konyveket, mintaprogramokat, amiket erdemes tanulmanyozni.
Szerintem semmit sem kell építeni. A PIC16F877A mikrovezérlődet belerakod a kínai panel foglalatában (vagy már eleve ott is van?), a PICkit programozót rádugod az ICSP csatlakozóra, s már mehet is a programozás.
Programozás után tápfeszültséget adsz a tesztpanelnek (USB-ről vagy egy dugasztápról) s futatthatod a programodat. A PICkit mellé kapott kártya pedig egy ettől független tesztpanel. Azon is van mikrovezérlő, LED-ek, nyomógomb meg egy potméter is (analóg jelmérésnek kipróbálásához). Építeni majd akkor kell, ha ezeket a lehetőségeket már kimerítetted. Ja, a két mikrovezérlővel kommunikálhatsz is: UART, SPI vagy I2C soros portokon. A kínai panel kapcsolási rajza Melyik Debug Express-t rendelted meg: PICkit2 vagy PICkit3? Idézet: Nem megvehető. Már megvette! „Ezt az ebay-rol megveheto panelt lehetoleg felejtsd el.”
Bocs. De azert enny penzert egy kicsit deraga.
A pirosat,a pickit3ast
Akkor nem is kell kondenzátor,ellenállás,stb? Minden láb kivan vezetve oldalra tüskével Már a foglalatért megérte,meg a picért megvenni(egy ilyen foglalat 4 ezertől felfelé van ) van a pic elött a tüskesor a végére az ICSP van írva,akkor gondolom ez amit elöbb mondtál,ezen keresztül folyik majd a programozás. ezek vannak ráírva sorra a tüskékre: NC,RB6,RB7,GND,VCC,MCLR erre a panelre bevan kötve a reset gomb,és müködik is,van rajta alapból egy led futtató program,kiprobálni kitudtam a sorosport csati gondolom az UARThoz kell.(közbe megtalálta,oda van írva a csati mellé) Köszönöm szépen a kézségedet,hogy te nem dobod el ennek az ötletnek a ihletét
de egy texttool teszt foglalat ahogy én néztem egy 40pines nem annyira olcsó,meg ez a pic sem,vagy ennyire tévedek az árakkal kapcsolatba?
2000ért van ez a pic nettóba ha jól láttam,a textool foglalat meg nettó 5400 7400 + áfa + szállítás és ehhez van panel,usb kábel,2 csati,és eddig müködik is bár lehet nagyon tévedek,nem nagyon vagyok az árakkal tisztába ezért a kínai panelért meg 5 ezret fizettem szállítással Idézet: Fordítva nézd, mert az MCLR (programozáskor ide kerül a Vpp programozó feszültség) az 1. láb! Ide kerüljön majd a PICkit kis háromszöggel megjelölt lába. „ezek vannak ráírva sorra a tüskékre: NC,RB6,RB7,GND,VCC,MCLR” Idézet: Az biztos, de vedd figyelembe, hogy a PIC16F877A árában már biztosan benne van a luxusadó is. „De azert enny penzert egy kicsit deraga.” Ha már megvan, érdemes kihasználni. Rakható bele PIC18F is, sőt a kvarc cseréjével, néhány vezeték megy egy kondenzátor beforrasztásával akár PIC18F4550-höz is felhasználható (USB kommunkációhoz). |
Bejelentkezés
Hirdetés |