Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7375 quad

Témaindító: Kovidivi, idő: Márc 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 15
(#) Dempsey válasza Tron13 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Szia!

A MUTE bemenetet felhúztad egy 10K-s ellenállással a pozitív tápfeszre?
(#) Aklankrisz hozzászólása Szept 12, 2010 /

Eddig két ismerősömnek készítettem TDA7375 IC-vel erősítőt, az egyik 4 évig működött, majd egy leesés utáni rövidrezáródott lábakkal indítás után meghalt az egyik csatornája. Lecseréltem neki TDA7375A-ra a meghalt IC-t minden rendben és nagyon jól szólt. Emlékeim szerint az eredeti IC nem szólt ilyen jól. ( 8300µF Siemens Sikorel kondi, Schottky diódák, E-I magos 50VA-es trafó) Visszadtam és vettem magamnak is egy TDA7375A IC-t a HQ-Video-ban. Új NYÁK-ot terveztem, átnéztem, elvileg nincs hiba benne. Viszont a 6-os lábat a 47µF-es kondi pozitív lábához elfelejtettem átdrótozni, és úgy bekapcsoltam. Ez szerintetek tönkretehette az IC-t ? Nem szól semmi, az elején csak az egyik hangszóróból jön egy pattanás, aztán semmi. Még annyi, hogy a 47µF helyett (6-os S.V.R láb) 150µF-et tettem bele. A 7-es láb már NYÁK szinten pozitívra van húzva azt nem felejtettem el. Szóval szerintetek elszállhatott az IC amiatt, hogy a 6-os láb nem volt kondival földre az első néhány bekapcsolás során ? Kontakthiba, zárlat nincsen, minden kisípoltatva, elkók kapacitásértéke jó, fóliakondik is ellenőrizve, a jel eljut a bementi REMIX kondikra, kimeneten nincs zárlat. Én csak arra tudok gondolni, hogy elromlott az IC, vagy eleve hibásat kaptam. Az eddigi 3 darabbal minden rendben volt, igaz azok sose mentek 47µF kondi nélkül...
(#) Kpety11 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Hello mindenkinek!
Én is megépítettem egy ilyet csak én a sima stereót!
Lenne egy fontos kérdésem, a bal oldal abszolút nem szólal meg semmi pattogó hang semmi. A jobb oldal ahol van ugye a kimenetnél a + - és van még egy a D amire semmit nem kell elvileg kötni. Az IC nem melegszik. Biztos hogy nem érintkezési hibás, nem tudjátok melyik alkatrésznek van ehhez köze? Köszi előre is!
(#) Kovidivi válasza Kpety11 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ebben alig van a alkatrész... Ha nem szól, akkor valami elkötés van. Próbáld meg a jelet levenni a működő oldal bemenetértől, és úgy add a néma oldal bemenetének, hátha!
(#) Kpety11 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sajnos ezt próbáltam, de semmi ugyanaz próbáltam azt is hogy a két bemenetnek a testét egybe kötöttem de így se lehet, hogy az IC halt meg?
(#) Kpety11 hozzászólása Nov 27, 2010 /

Sikerült, az IC-vel volt a gond kicseréltem és működik, nem tudjátok hány wattos hangszórót lehet maximum rákötni? 150W-os MNC-t, ha rákötöm azt elbírja? Az IC-nek mennyire szabad melegnek lennie? Köszönöm előre is!
(#) DRoland válasza Kpety11 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hello!

A maximumot nem nagyon szoktunk meghatározni, Inkább csak a minimumot (ehhez szerintem 50 W körüli), azt az MNC-t nyugodtan rákötheted, viszont hány ohmos? A 8-asat is rákötheted, csak akkor nem érheted el a maximális teljesítményt.
Mivel ez autórádió IC nagyon magas hőmérsékletet kibír, ha jól emlékszem 150 foknál kapcsolja le a hővédelem. De azért minél jobb a hűtés, annál jobb az IC-nek
(#) Kpety11 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Hello!
Köszi tettem rá egy nagyob hűttést, én csak a sima stereo részét csináltam meg nem a 4-est. Igen 8Ohmos a hangfal
(#) banyaiakos válasza Kpety11 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Én is kötöttem már rá "150"Wattos MNC mélyre és az eredmény egy nagy semmi lett...
(#) Kpety11 hozzászólása Nov 28, 2010 /

Miért mi lett tönkre ment valami?:O
(#) banyaiakos válasza Kpety11 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Hangerő nem volt Nem lesz semmi baja semminek. Az IC-nek nagyon jó védelme van. Letiltja a kimenetet ha valami nem oké neki.
(#) Matatka hozzászólása Dec 7, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem a hidalt változatot, de nyákban az IC nem kapcsolt be. (nem melegedett borda nélkül sem és nem adott hangot)
Az IC-t kiforrasztva és a lábaira vezetékkel rákötve a dolgokat egyből elindult, pedig nem kötöttem bele semmit szinte, csak a 47mikrós kondit a 6-os lábra meg a 10K ellenállást a StandBy lábra és a tápra. Kihagytam a táp ágból a kondikat, meg a kicsatoló 2200mikrós kondit is a kimeneten és kihagytam a 470nanós kondit is a bemenetről. Így egyből elindult és egy asztali CD lejátszó fülhallgató kimenetéről hajtottam, amit félig sem lehetett tekerni, már nagyon hangos volt és egy Reflex R-150 es hangfalat kötöttem az erősítőre. (R-150 150 wattos középmagas 30-as méllyel, műszer szerint 6ohm) Így egy kicsit torz volt a hangja, de jellemzi az erősítőt, hogy mit tud: ebben a bekötésben (ja akksiról kapta a tápot) 12volt táppal és 6 ohm terheléssel biztosan 7watt alatt kell lennie a kimenő teljesítménynek. Mégis úgy szólt a 150-es hangfal, hogy a folyosóról bejöttek, pedig csukva volt az ajtó.
Csütörtökön belerakom a kicsatoló 2200-as kondikat, de a bemenetre nem tudom miért kell a 470nanofarad... Ezt valaki elmondhatná nekem, meg azt hogy ez nem vágja le a bemenetről a mély hangokat?
Az észrevételem még az hogy az aksi rákötésnél azért nagyot szikrázik kondi nélkül is és pukkan a hangfal pedig elvileg koppanás gátló van az IC-ben. Ja és borda nélkül rögtön iszonyat meleg lesz de kb. 1 perc zenélés alatt még nem kapcsolt le a hővédelem. Bemenő jel nélkül kicsit recseg, de szerintem az a légkábelek miatt van. A zárlat nélküli forrasztás viszont nehezebb, mint egy szívműtét
Na most ennyi, csütörtökön folytatom a tapasztalatokkal.
Karesz
(#) Matatka válasza Matatka hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Sziasztok!

Kicsit halott a fórum, de azért leírom az újabb tapasztalatokat. A bemeneten a kondi vágja kicsit a mélyet és nélküle hangosabb a cucc. Hídba kötve szinte semmi hangerőnövekedést nem tapasztaltam csak jobban recseg-ropog az erősítő. A táp ágba bekötöttem a 4700mikros kondit, de nem vettem észre változást. Akksitöltőről hajtva néha kevésnek érzem a tápot, bár 7,5A biztosíték van benne és még egyszer sem szállt el. Szóval bőven van még mit csiszolni rajta. (csak nem tudom hogyan)
Töltőről amúgy egész jól szól, bár bemenő jel nélkül puffog, csattog a hangfal. Bemenő jellel szól, de néha mintha elfogyna a táp, elhalkul, torzul, majd megint jó.
A hangerővel még meg is lennék elégedve, de a hangja az nem túl szép. Na röviden ennyi.
Ja és a bemenetre egy jack dugót tettem, de arra nagyon érzékeny, gyűjti a zajt.
(#) Kovidivi válasza Matatka hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Nem halott a fórum, szerintem sokan olvassák, csak olyanokat írsz, amihez nincs hozzáfűzni valója. Mint pl: hidalva nincs nagyobb kimenő teljesítmény, a bemeneti kondi vágja a mélyet, kicsatoló kondit kihagytad, bár nem tudom, hogy melyik felállásban... Ha 4 csatornásként használtad, akkor kell a kondi (féltápfeszültség van a kimeneten, ha jól emlékszem), ha hidalva, akkor nem...Szikrázik az IC kondi nélkül is , és pukkan a hangfal, pedig van benne koppanásgátlás. Igen, van benne, de azt neked kellene néhány ellenállással és kondival megoldani, adatlapi ajánlás szerint. Borda nélkül hajtani sem ajánlatos szegény IC-t... Aksitöltőről pedig nem ajánlatos hajtani erősítőt... Pufferkondi nem változtat a hangképen. Ha akksiról hajtod, akkor nem sok változás lesz, ha töltőről, akkor hallanod kellett volna valami kis változást...
(#) Matatka válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszönöm a válaszod, szerintem az írásaim biztos hasznosak lehetnek kezdők számára, mint amilyen én is vagyok. Közben rájöttem, hogy a kicsatoló kondi az kell, mert leválasztja a kimenetről az egyenáramú komponenst. (már ha van) Ezt például jó tudni, hogy féltápfesz van a kimeneten.
Arra meg igazán kíváncsi lennék, hogy hidalva miért nem veszem észre a nagyobb teljesítményt? Ha Te tudod, akkor igazán leírhatnád. Az olyan dolgokkal pedig nem tudok mit kezdeni, hogy "nem ajánlatos".... írd le hogy miért és abból lehet tanulni. Köszönöm
(#) titi válasza Matatka hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Hali!
Idézet:
„Közben rájöttem, hogy a kicsatoló kondi az kell, mert leválasztja a kimenetről az egyenáramú komponenst. (már ha van)”

Ha nem hidalva használod, akkor igen van! Ez nem kérdés.
Idézet:
„Arra meg igazán kíváncsi lennék, hogy hidalva miért nem veszem észre a nagyobb teljesítményt?”

Ezt neked kellene tudni, te látod (esetleg mutass róla képet), hallod, de talán az is beleszólhat, hogy jócskán nagyobb hangfalat kötöttél rá, mint az erősítő teljesítménye, és így nem érződik annyira ki a különbség.
Elvileg lehet aksitöltőröl hajtani erősítőt, bizonyos szempontok betartásával. Anno én is használtam töltőt, bár az lazán leadott 10A-t.
Szóval kell jó adag pufferkondi rá (különben brummos lesz), valamint meg kell győződni róla, hogy az így előállt fesz. nem haladja meg az IC-re adható max. üzemi feszt.
Nem szabad feltételezni, hogy kerek 12V-ot ad ki a töltő! Mert ugye ez nem így van.
Kovidivi-hez hasonlóan és is azt mondom, nem halott a fórum, csak épp nem volt mit írni, nem tettél fel kérdést.
(#) Matatka válasza titi hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Köszönöm neked is az észrevételeket. A különböző pattogások és recsegések megszűntek, mert raktam a táp ágba még egy 47mikro 25volt-os kondit. (szerintem a 4700-as rossz lehet csak nem volt kapacitásmérőm) a töltő viszont tényleg "bevitt" zajt az erősítőbe, de akksiról már szinte tökéletes.
Hidalva viszont az volt a baj, hogy valószinüleg halott az IC két kimenete, így nem tudott hídban dolgozni. Műszerrel mértem az IC lábait és a "hideg" ponthoz képest a 11-es és az 5-ős lábon is kb. 6volt feszültséget lehet mérni, amik elvileg bemenetek. A lényeg, hogy a másik két oldal működik rendesen. Majd veszek egy másik IC-t és csinálok mégegy erősítőt. Ez most gyönyörűen szól a két 150-es fallal.
Köszönöm a segítséget!
(#) Matatka válasza Matatka hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Sziasztok!

Kezdeném azzal, hogy sokat tanultam itt a fórumon és végre hibamentesen működik az erősítőm. Egy kérdésem viszont lenne. Hány voltos bemenő jellel lehet teljesen kihajtani ezt az erősítőt?

Én eddig próbáltam számítógép hangkártyával, jó volt a gépen le is kellett venni a hangerőt, de nem volt az a nagyon hangos. Próbáltam kocsiban JVC fejegységről, ami a dokumentáció szerint 2,5volt-ot ad ki a kimenetén. Ez sem volt nagyon hangos. És most jön a nagyon hangos és meglepődtem kategória: kipróbáltam az erősítőt egy asztali CD-lejátszó fejhallgató kimenetéről és óriásit szólt a cucc. Ez egy Technics SLP-G490-es CD lejátszó és BA4560N ic van a fejhallagató erősítőjében, ami az adatlapja szerint max. 13voltot képes kiadni.

Szóval még egyszer a kérdés: mekkora bemenő jel kell ahhoz, hogy a lehető legjobban kihajtsam az erősítőt?

Köszönöm.
(#) Matatka válasza Aklankrisz hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Szia!

Ha a képen a beültetési oldal látszik akkor jó, leszámítva, hogy tényleg lehagytad a 6-os láb bekötését. Azt mindenképpen pótold, mert a némításhoz van köze és jótékony hatása van a be/ki kapcsolásnál a hangszóró pattanására. (tranziens)
De ettől nem hinném, hogy tönkre ment az IC. Rakd be a kondit és mérj feszültség és áram értékeket a kimeneten.

Az ST-BY (7-es láb) mindenkinek ajánlom a 10µF kondi használatát, mert így az RC tag állítja be a bekapcsolás késleltetés idejét. Így tuti nem fog koppanni. Ha lehagyjátok a C-t akkor nem lesz meg az időbeállítás.
(#) banyaiakos válasza Matatka hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Ez csak attól függ, hogy mekkora ellenállások vannak a bemenet körül. Melyik kapcsolást építetted meg? Az adatlap szerint 1V elég hozzá. Amúgy egyszerű rájönni: amikor villog a clip LED akkor már sok neki...
(#) Matatka válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 11, 2011 /

Az adatlap szerinti sztereó változatot építettem meg. A bemeneten konkrétan nincs ellenállás, ott csak az a 470nF kondi van. A LED nekem is eszembe jutott, de azt nem raktam rá sajnos most meg kicsit macerás lenne ráforrasztani. Próbanyákon van légkábelezéssel az egész, már kétszer összenyomorgattam szegény IC-t, de még működik
(#) Matatka válasza Matatka hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Meg van a megoldás! Az erősítőt tényleg 1volttal ki lehet hajtani. Az autórádióm nem ad ki elég feszültséget, a számítógép meg csak le volt halkítva és ami a lényeg: az itthoni hangfalam csak 88dB érzékenységű, viszont a Reflex R-150 98dB-es. Azt gondolom sok az a 10dB különbség a hangfalak között.
(#) banyaiakos válasza Matatka hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Nagyon sok
(#) Matatka válasza banyaiakos hozzászólására (») Jan 14, 2011 /

Most kereshetek 95dB-es hangszórót
Valaki használ ilyen erősítővel Somogyi hangszórót? Tapasztalatok kellenének...
(#) Matatka hozzászólása Ápr 29, 2011 /

Sziasztok!

Látom elég rég nem írt senki. Én sokat olvasgattam TDA-s erősítőkről de valahogy a bevált 7375 tetszik legjobban. Tényleg egyszerűen építhető, sokféle elrendezésben megvalósítható és számomra hihetetlen hangerőt és tisztaságot eredményez.
A lényeg, hogy szeretnék is építeni még egyet lm1036n fesz. szabályozott hangszínnel (mert az is megy 12voltról) de szeretném mindezt már normális nyákra készíteni. Azt viszont még soha nem csináltam és olcsóbb lenne rendelni egyet de akkor meg plusz egy ezres a posta. Nincs valakinek itt Fehérváron kész panelje 7375-höz ami már nem kell neki vagy esetleg valaki vállalkozó kedvű nem csinálna nekem egyet??
Köszi
(#) banyaiakos válasza Matatka hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Én potik nélkül tudok adni egy panelt Fehérváron. Beültetve, ingyen. Élesztve még nem volt.
(#) Matatka válasza banyaiakos hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Az nagyon jó lenne, megköszönném. Fizetés után akár meg egy sör is beleférhet
Ma estefelé vagy holnap délután tudunk valahol találkozni?
(#) Matatka válasza banyaiakos hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

[OFF]Köszi Ákos az lm1036n-ot, működni működik, de a loudness-t átkötöttem, mert a magas és a mély nem szabályozott semmit. Már jó, csak valami panel gond lehet (szerintem a tápnál) mert bemenő jel nélkül is recseg véletlenszerűen. Nekem is így kezdte a TDA7375 és csak huzalozással tudtam megoldani. Szerintem ezzel is így fogok tenni.
Részletek majd este.
(#) Spiky89 hozzászólása Júl 4, 2011 /

Helló, sziasztok!

Volna egy pár kérdésem ezzel az ic-vel kapcsolatban. Megépítettem én is egy kapcsolás szerint, csatoltam a kapcsolást. A kérdésem az lenne hogy a vezérléshez mennyi feszkót kell adni, és ha azt csak úgy üresen hagyom akkor is mennie kellene?

tda7375.jpg

(#) Aklankrisz válasza Spiky89 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

A képet megnézve már értem a kérdésed. Egyszerűen kösd a "Vezérlés"-t a 12 Voltos tápfeszre - ahogy a korábbi hozzászólásomban is látható csatolt NYÁK-on van - és szólnia kell. Egyébként az akkori IC-m vagy hibás volt vagy elromlott. Egy másik ugyanonnan (HQ Videó) vásárolt IC ugyanazzal a NYÁK-al tökéletesen szól azóta is.
Következő: »»   9 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem