Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   537 / 1385
(#) BarnaPili válasza blackdog hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Én még forrasztás előtt le szoktam lakkozni,utána csak lemosom a NYÁKot denszesszel,fogkefével.Kivéve ha SMD-s mert akkor először beforrasztom,aztán lakkozok.Így könnyebb a kis cuccokat forrasztani.
István
(#) jdani hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Szevasztok. Mi okozza fúráskor nyák réz felszakadását? Hogyan fúrjam úgy, hogy a végeredmény ilyen legyen?
(#) brato válasza jdani hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Üdv!

Okozhatja a kelleténél kisebb fordulat vagy túl nagy kezdeti előtolás is.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Életlen a fúró . Keményfém fúróval nincs ilyen.
(#) blackdog válasza jdani hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Ha üt a fúrószár akkor is ez a végeredmény.
(#) BarnaPili válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
De bizony van.Én vettem használt fúrókat,és összehasonlítva az újjal ég és föld.A kiérkezési oldalon a használt fúró érezhető sorját hagyott hátra,az új pedig semmit.De belenyugodtam mivel nagyon jó áron vettem.Alapvetően elégedett vagyok vele.
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Ezek szerint az én fúróim vajból vannak. Tiszta újonta szépen kifúrja. 3-4 lyuk után, már alig fúr
(#) BarnaPili válasza jdani hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Sima fúrók,vagy keményfém,vastagított szárral?Ha az előbbi,akkor ne csodálkozz.Az üvegszál laminált nagyon eszi a sima fúrót.
(#) jdani hozzászólása Jan 10, 2011 /
 
Szükségem lenne egy lakkra, amit a nyák elkészítése után, (kimaratás, letisztítás) lefújhatnák lakkal. Viszont a lakk megszáradása után lehet forrasztani a nyákot, a lakk nem gátolja meg. Ez a lakk olyan?
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Ez pontosan így van. Nekem is ez a tapasztalat. Én már csak és kizárólag egy keményfém fúrókat használok NYÁK-okhoz. (0,8mm) Sok ezer furatot kibír és nagyon tartós, ha előírás szerint használja az ember. 1000-1200Ft/darabáron lehet kapni. Ez nem a vastagított szár, hanem az egész fúró 0,8mm és anyagában keményfém.
(#) gulasoft válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Nem mintha a vastagított nem ugyan ilyen lenne, csak sokkal könnyebb befogni és akármilyen fúróba be lehet fogni a 3-ast.
Még egy dolgot tehetsz, összefogod egy nem használt nyákkal, és akkor annak a kimenő része lesz sorjás, de ehhez erősen össze kell fogni.
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Nem a kimenő résszel van a gond, hanem mikor kezd életlen lenni a fúró, akkor a réz felőli oldalon, vagyis a bemeneti oldalon húzza fel kicsit a rezet, sorját hagy. De hát kifúrtam már vele több ezer furatot, most kezd életlenné válni. A fekete gagyi 80Ft-os fúró kb 10db furat után már teljesen életlen.
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
A gagyi fúróval meg akkor lehet sok lukat ki fúrni, ha nem forgatod nagy fordulaton a fúrót. Nekem tördeli a gépem a kemény fúrót, pedig állványos. Ezért maradtam meg a HSS fúróknál. 300 lukat szépen tud egy olyan fúró is. 35Ft-ért nem rossz.
(#) Zoli_bácsi válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Ha töri, akkor valami nem központos, vagy ferde, vagy oldalra tolja valami. Oldalsó erőhatás is keletkezik, ami miatt törik a fúró. A 300 furat/35Ft az egész jó arány.
(#) emmzolee válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Szerintem a gépem csapágas már egy kicsit. Az állvány se beton stabil. Már 22 éves szegényke. Még a 89'-es Osztrák kizarándoklás során vettem, Bécsben. 4-500 Schillingért.
(#) DanyyX válasza jdani hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Látom, az én nyákommal demonstrálod, hogy nem kell fúrni

Eleinte egy kis kézi cuccal dolgoztam, állvány nélkül egyszerű nem vastagított szárú fúrókkal. Hogy most HSS vagy nem HSS (mindenre ráírják hogy hss) nem sokat számít, akármilyen színű a fúrószár meg akármilyen anyagból van, ezek a 'kommersz' fúrók olyanok mint a vaj. 10...50 lyukat kifúrsz vele normálisan, aztán már csak lyukaszt és nem fúr.

Nálam azóta volt egy technológiai váltás fúró ügyben (képeken), és ez a sorja probléma elmúlt. Ha jól tudom, ezek wolfram-karbid fúrók, pár ezer lyukat kifúrsz velük, mielőtt elkopnak...
(#) frecsko válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia.
A pár ezer lyuk az inkább fémre, fára, műanyagra, alura vonatkozik. De a panelek bakelit vagy üvegszálas változatban vannak ( bár pár hete volt a Discoveryn , hogy már kísérleteznek bio panelll is, tyúktolból csináltak működő panelt ) és ez a két anyag eszi szépen a fúrószárak élét. Én is vettem mindenfélét, egy piaci 0.8-as gagyival is átfúrtam egy 1 mm-es vasat (oszlopos fúró és egy tolpihényi előtolás) és még utána is jó volt az éle...ugyan azzal a fúrószártípussal 25 panelba fúrt lyuk után kuka lett a szár. Nekem a legjobban a Würth-ben kapható fúrók jöttek be a legjobban ( igaz a 0.8-as 500 Ft-ba került a 80 Ft helyett, de megérte mert nem tört még el, több száz lyukon túl van és éles, nem sorjás.
A minőségnek ára van, de megéri!!!

Ui.: HSS nem HSS , koppintott kínai zsákszámra van mindenhol és ráfogják, hogy eredeti.
(#) gulasoft válasza frecsko hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
A nyákhoz külön van fúró. Teljesen más a kialakítása mint a vas vagy fémfúróknak. Nagyon más, a kettőt nem lehet összehasonlítani.
(#) gulasoft válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Ilyenről adtam múltkos ebay-es linket. Bár ha jobban megnézem nem biztos, az enyémek mintha jobbak lennének, bár spec ennyire vastag nincs benne, a legvastagabb 2-es.
(#) frecsko válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Igazad van.
(#) albinolynx hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
http://cgi.ebay.com/10-whole-solide-carbide-micro-drill-bits-1-8-0-...be7cf8

Ilyet, vagy ehhez hasonlókat kell venni. Ezek valók nyákhoz. Tiszta fúrás, sokáig bírják - cserébe viszont könnyen elpattannak ha figyelmetlenül van fúrva velük. Kézből fúrni ezekkel szerintem nem lehet. Olcsóbban is ki lehet fogni, nekem licitálva sikerült.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Ilyen az enyém is csak nekem kasa dobozban van.
(#) ECL82 hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni nyákkészítés ügyben. Rengeteget olvastam a vasalásos technikáról, sok mindent tudok már. Ami miatt mégis hozzátok fordulok, az az hogy Romániában élek, s itt nem forgalmaznak műnyomó papírt, legalább is ezen a néven. Így hát nem tudom mit kérjek a boltban, elmagyarázná valaki hogy hogyan is néz ki ez a papír? Milyen felhasználási területei vannak? Valószínűleg itt is kapható, csak tudnom kell, hogy mi is az pontosan. Válaszotokat előre is köszönöm, esetleg írjatok választ privátban, hogy ne offoljuk szét a fórumot megzavarva mások szakmai társalgását!
(#) Zoli_bácsi válasza ECL82 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szia!

Esetleg megpróbálhatnád az öntapadó papír, vagy fólia hátoldalát is, azt a szilikonos bevonatú hordozót. Ha egy szer sikerül szerezni laminálót valahonnan... akkor én azzal fogom kipróbálni. A környezetedben, vagy baráti körödben biztosan van reklámgrafikai cégnél ismerős. Na ők dolgoznak nagyobb tételben ilyen öntapadó fóliákkal. A hordozót, amit úgy is kidobnak, szívest-örömest neked adják. Én most kaptam 2nm-t.
(#) mazso1988 hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok.
Érdeklődnék hogy aki megépítette Attila86 fórumtársunk által közölt lamináló projektet.

Mennyire reszeltétek ki a vájatot amibe a henger el emelkedik egymástól?
Esetleg 1 képet tudnátok mutatni róla hogy is néz ki valójában?

előre is köszönöm.
(#) mex válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
A szilikonos bevonatú papírt már próbáltam. Igaz ez nem öntapadós fólia hátoldala volt, hanem speckó hőálló papír, gumiheveder vulkanizálásakor használják, a sütőlap és a heveder közé teszik. Röviden: túl jó, ezért nem használható. A nyomtatóból már úgy jön ki, hogy a nyomat leválik róla. Egész érdekes látvány, hogy a rajzolat egybefüggően elválik a hordozótól.
(#) mex válasza mazso1988 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Ennek a reszelésnek azért van hátulütője is. A hajtó, és a meghajtott fogaskerekek közti kapcsolat akár meg is szűnhet, ha túl sokat "sikerül" kireszelni.
(#) jdani válasza DanyyX hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Szeva.

Te képeidet találam először, mivel még friss Nekem csak a kisebb fúrók kellenének vastagított szárral, viszont nem tudom hol szerezhetnék be ilyet.
(#) mazso1988 válasza mex hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Igen gondolom.
Pont emiatt kérdeztem mert én sem szeretném emiatt használhatatlanná tenni a laminálót!
(#) dbase hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Az elöbb olvadt el rendesen a komolyabbik lamináló 2 oldalán lévő müanyag lapok ami összetartja az egészet.
Megszaladt a hőmérséklet, mert a kis diódát ami figyeli a hőt próba panelre építettem, és az meg a gyári 2 rugos csavarhoz lett felfogatva ahol a gyári is van. A panel nem bírta a hőt, és meghajult, és így megszaladt a fütés is. Figyeltem én, hogy egyre jobban mozog minden, de fonts volt még egy nyák. Holnap lehet szétszedek valami komolyabb fénymásoló fixálot a cégnél.
Elnézve a képeket nektek meg sem olvad a müanyag? Nekem az eleje óta barnulgatott 170 fokon járt a két gumihenger közt a hőmérséklet, gondolom a két alu fürés még melegebb volt.
Következő: »»   537 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem