Fórum témák
» Több friss téma |
A hangszóró nem gond, a tető alá el tudom helyezni. A mozgásérzekelő a probléma, mert annak a kerítés közelében kell lennie. Kerti törpét nem akarok. Sziklát vájni sem könnyű. De értem a példákat, valamilyen természetes tárgyba kell elrejteni. A madáretető tűnik eddig a legjobbnak, de még ez sem tökéletes, mert akkor a fára kell vinnem a vezetéket, míg a földi tárgyaknál csak főldben kell elvezetni.
És ha mondjuk lenne 4 fajta kutya a b c d. a beindul viszont kap egy újabb jelet amire már b beindulna és nem sokkal később 1-2 másodperc múlva megint szólna de most a és b együtt és így lehetne variálni. így úgy lehetne hallani mintha az egyik kutya hangosabb lenne. Esetlegesen 2db mp3 al is kiküszöbölhető úgy hogy arra nem mozgásérzékelőt hanem mikrofont raksz így mikor beindul a mozgásérzékelős beindulna a mikrofonos és x idő múlva leállna. Viszont a kettőt összekésne kapcsolni hogy a mikrofonos akkor kapcsoljon be amikor a mozgásérzékelős mert ha állandóan be van kapcsolva akkor dudára, hangosabb utcai beszédre stb is aktiválódna.
Szikla?? Frankó műsziklát lehet csinálni dirib darab hungarocellből /házszigetelésnél hulladékból oda adják/l meg kültéri fagyásálló ragasztóval meg azzal is bevonod de már színezve.Egy két próba után nem mondják meg hogy mű.
Ez a mozgó sztereó kutya már nagyon kifinomult megoldás, de egyelőre még jó minőségű mono felvételem sincs, nem hogy mozgó sztereó. A tető alatt a padláson elfér két hangszóró is, az nem jelentene gondot, csak hogy honnan vegyek ilyen hangmintát. Palatetőnk van, de az illesztéseknél rések vannak, szerintem azon jól átmegy a hang, ez csak erősítő teljesítmény kérdése.
Esetleg kutyás ismerőst megkérni vegye fel vagy fel teszel egy hirdetés ide hogy felvett kutyaugatást keresek.
Bővebben: Link Bővebben: Link Nem hallgattam meg egyik sem mert szülők alszanak!
Ha egyszerű műsziklát készíteni, akkor az jobb megoldás.
Mi a medencéhez vízesésnek csináltunk fém vázra nagy hungarocell darabokkal 130 cm maga 40-50 cm széles műsziklát 1 hét alatt. Szét kell nézni akvarista honlapokon mert akváriumban, terráriumban is használnak ilyet. Házszigetelésnél meg simán odaadják a hulladékot. Fagyálló kültéri ragasztó kell aztán kész meg színező amivel a betont meg ilyeneket színezik!
De egy kérdés a földön mennyire van jó helyen télen mínuszokban a mozgásérzékelő? Nem befolyásolja a hideg?
A műkő sem tűnik egyszerű esetnek, mert egyrészt színben harmonizálnia kell a mozgásérzékelőnek a kilátszódó részével. És ahogy írod, nem árt védeni az időjárástól.
Másik probléma, hogy a mozgásérzékelő 230V-ját sem szeretném odavezetni érintésvédelmi okoknál fogva. De ez utóbbira van megoldásom: egy mozgásérzékelőt már szétszedtem, és egy trafó nélküli 24V-os tápegység van benne. Tehát ezt kiiktatva 24V-osra átalakítható. Ezt már egyszer kipróbáltam, és működik. A 24V-ot pedig különösebb szigetelés nélkül a földbe ásva oda tudom vezetni. Tehát inkább a rejtésre lenne jó egy kis munkával megvalósítható, de mégis jó álcázott megoldás. Lehet, hogy a földnél még jobb lenne a kerítésre tenni. Ott még jobban érzékelne. Ott kéne álcázni valamivel.
A 8bit az biztosan kevés, arról egyértelműen hallani, hogy nem igazi.
Nálam a minimum a 16bit, 44kHz, és MP3 esetén a 128-as (mono 64) sűrítési ráta. Szerintem erről talán már nem lehetne felismerni, hogy nem eredeti. De ha van ennél jobb minőségű hangminta az sem baj, mert pár percnyi tárolt hangminta elégnek tűnik, az meg szinte bárhol, bármilyen formátumban elfér.
Az indulási gombsorozatot azért nehezebb megoldani, mert nem tudni, hogy már beállt-e a készenléti állapot. Ezért eddig az MP3 lejátszó ébrentartása tűnik a legjobb megoldásnak.
Az alábbi linken meghallgattam az első 100-at, de a legtöbb vagy zajos, vagy háttér zajok (madarak) vannak, vagy rövidek, vagy csak kiskutya, vagy visszhangos, vagy szobai felvétel, és ez hallatszik, vagy torz. De a dog 1 és dog 2 az elég jó. Majd még a többit is hallgatom.
http://www.freesound.org/tagsViewSingle.php?id=7
Esetleg egy menhelyre ellátogatva lehetne felvenni különböző kutyahangokat jó fajta diktafonnal vagy esetleg az mp3 ha van ilyen funkciója.
Üdv!
Lehet hogy bonyolítom a helyzetet de mi lenne ha valamiféle napelem+akksi biztosítania az mp3 folyamatos tápellátását így az mindig be lenne kapcsolva. Utána már csak a lejátszás gombot kéne elindítani, mondjuk lenne egy kis rúd /pár deka, nem akarjuk a lejátszót összezúzni/ lejátszás gomb felett amit egy behúzótekercs tartana és a mozgásérzékelő által kiadott impulzusra oldana ki. Esetleg a gombot kiszedni és közvetlenül az ott található zárófelületre adni az impulzust a mozgásérzékelőből. Egy lehetséges napelemes töltő. Illetve még egy.
Az MP3 lejátszó elhelyezhető az erősítő mellett is, az pedig rendelkezik tápellátással. Ezért ezt nem érzem problémának. De a megoldásod alkalmas lehet arra, hogy az erősítőt is kültérre helyezzük. Így nem kell megoldani azt a problémát, hogy hogyan vezessük be a kábelt a házba. Kezdetben biztos, hogy az olcsóbb megoldást fogom elkészíteni. Ha a hangzás élethű lesz, akkor lehetséges napelem akkuval tovább fejleszteni.
Nos átnéztem a hangmintákra adott linkeket. Ezekből kimazsoláztam a legjobb hangmintákat. Kinek mi a véleménye, melyiket lenne érdemes választani? Indoklást is adjatok, mert a további minták keresésében segítene.
Az élethű hangzáshoz lenne hozzáfűzni valóm. Ismerősöm borjú méretű kutyája tekintélyes mennyiségű mélyhangot is produkál ugatás közben. Átlagos ugatás hangja van, de méternél közelebbről még a gerincem is rezonál a hangerőtől.
Ezt a mély tartományt valami komolyabb hangsugárzóval azért célszerű lenne átvinni az élethűség kedvéért. A hangerő pedig akkor megfelelő, ha fél kilométerre elhallatszik éjjel.
Ezeket a hangokat össze kéne keverni úgy értve mindegyik egyszerre szóljon és mindegyik hallható legyen ezáltal lene gy falkád! Amúgy mindegyik nagyon élethű.
A dog 6. elég ijesztő, de hangfalon és fejhallgatón is hallani, hogy grízes a hang a tömörítéstől.
Nekem a bullmastiff inkább a meggyőzőbb. Ugyanis azt is számításba kell venni, hogy milyen a távolságérzet. Ne az orrunk előtt ugató kutya hangját halljuk, hanem a megfelelő távolságból hallható hangot.
Na én is erre a mélyhang problémára céloztam a téma indításakor a 3.pontban. A félelmet keltő kutyák nagyméretűek. Például a dog. Csak annyit vakkant, hogy „Buhhh”, és beleremeg az ember.
Azok öblös ugatás tele van a mély összetevőkkel. A mellékelt mintákat fejhallgatón hallgattam, és már azon is zavart, hogy mindegyik minta mélyhang hiányos. De hol található olyan hangminta, amiből nincs kiszűrve a mély. Lehet, hogy ezekből azért szűrik ki a mélyeket, mert a mélyhangnak nagy az amplitúdója, és hogy ne vezérelődjön túl a felvétel, ezért vissza kellett venni a jelszintet. Igen, de ez a jel-zaj viszony romlásához vezetne, ezért egyszerűbb volt levágni a mélyhangokat. Régen a bakelit lemezek esetén is ezért vágták a mélyeket, és talán ezért használtak RIAA korrektort is. Korábbról van egy 80l-es 250w-os mélynyomó ládám. Úgysem használom semmire, csak porosodik. Házi készítésű, ezért eladni úgysem tudnám. Viszont úgy nyomja a mélyeket, hogy a fal is beleremeg, főleg 40Hz körül nagyon erős. Ha van értelme, és lenne hozzá megfelelő hangminta, akkor szívesen felhasználnám erre célra. Csak le ne szedje a cserepeket. Persze most erősítőm nincs hozzá, de arra van sok megoldási lehetőség. Szóval szerintetek elég egy kisebb hangfal is (5-10 literes), vagy érdemes mélyebb hangú mintát keresni, és a mélynyomómat is bevetni?
Köszönöm a dog 6-hoz észrevételt, ez a grízes hangzás fejhallgatómon annyira nem jött át, de elhiszem. Lehet, hogy kénytelen leszek saját magam mintát venni? A környékünkön csak Németjuhász méretűek vannak, vagy kisebbek, még azt sem tudom, hogy hol kezdjek hozzá. Lehet, hogy mobil, vagy felvevős MP3 lejátszóm mikrofonja nem lesz jó erre a célra, egy rendesebb mikrofont is kell akkor szereznem.
Köszönöm a véleményt. Falka is jó ötlet, de mivel ez a rendszer akkor is meg fog szólalni, ha szomszédunk el megy a házunk előtt, ezért túlzásba nem akarom vinni. Erről jut eszembe, hogy valahogy jó lenne csökkenteni az ugatások számát azzal, hogy valahogy kiszűrné a családtagokat. Pl. ha kulccsal kinyitottuk a kaput, akkor abbahagyná, vagy ilyesmi.
A hangszórót a padlásra raknám, ami eleve kb. 10m a kerítéstől. Tehát ha felvételen nem is hallatszik távolról, de lejátszva igen. Fogalmam sincs, hogy távolról hallgatva egy távoli, vagy egy közeli felvétel élethűbb. Lehet, hogy ha kész a rendszer, akkor már több hangminta cserélgetésével lehet majd kikísérletezni.
A youtube-on is van 1-2 jó hang...
Bővebben: Link
Az én hangom nem eléggé félelmetes, de esetleg megkérhetnék erre a célra egy 2 mázsás biztonsági őrt. De inkább maradnék a kutyánál.
Megnéztem, és nagyon szórakoztató volt. De ezek a felvételek eleve kamerákkal készülnek, ezért a a mélyek ezekből is hiányoznak. Nem a Youtube szűri ki.
Ha már saját magad készítesz hangmintát, akkor a felvételt próbáld sztereo mikrofonnal elkészíteni...
A minap kutakodtam a HE-k között valamiért és ráakadtam erre a rajzra. Gondoltam érdekességképpen felteszem ide ha már ugyis aktív ez a topik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |