Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   176 / 564
(#) Tubi56 válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Valóban vannak itt 200A-250A es gép kapcsi rajzok is sőt meg is épült egy-kettő!
Ha viszont rendesen el olvastad volna a fórumot, akkor az is oda van írva sok-sok helyen, szinte minden gép kitárgyalásánál, hogy 130A-140A-es gépnél nem érdemes otthonra nagyobb építeni, mert általában csak 16A hálózati áram áll rendelkezésre! akinek van több az építhet nagyobbat is!
Bocs, hogy egy kicsit bele szóltam!
Idézet:
„határához ér..., de vannak- voltak itt bemutatott 200-250A-s gépek is- ami frankó- csak nem tették hozzá, hogy kevés barkácsoló fogja tudni használni otthon- és nem a gép rossz megépítése miatt!”
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

"...a háztartások max 16A-s teljesítmény..."

Hm... már itt is le lett írva néhányszor, hogy állampolgári jogon jár a 32 A, ha a bevezetőkábelek kibírják, ha nem akkor 25. Mindössze meg kell igényelni a vevőszolgálaton és csak a kiszállási díjat és a kismegszakító árát kell kifizetni, tehát hálózatbővítést nem. Tehát nincs akadálya nagyobb áramú gépek használatának. Más kérdés, hogy szükség van e rá.

( Egyébként a 16 A nem teljesítmény, hanem áram... )
(#) JZoli válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Bocsi, hogy beleszólok, de például nálunk arra hivatkoznak, hogy ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha szabványosíttatjuk az egész villanyórát! Az meg elég drága dolog lenne.
(#) Temela válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Igen! nem teljesítvény, de valahogy hatással van rá
És! alapból a pénzedért 16A-t kapsz, sajnos venni kell!2-3000/A
no csak, azért,mert 8-9 éve át estem ilyen beruházáson, s azóta sem hallottam, hogy csak hozzádvágják az ampert! fizetni kell itt mindenért kemény valutában!...
(#) (Felhasználó 46585) válasza JZoli hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Ez nagyon furcsa. És akkor nem szabványos a villanyórátok? Ez hogyan lehetséges? Józan ész szerint, a villanyórától a tied a hálózat, addig viszont a szolgáltatóé és ha valami gond van vele, akkor az ő kötelessége azt szabványosítani.
Én tíz évvel ezelőtt csináltattam ezt meg, semmi probléma nem volt és még néhány régi házról tudok, ahol ugyanígy problémamentesen megcsinálták. Sőt, a szüleimnél Zuglóban is, pedig az egy 22 lakásos társasház, ami kb 50 éves.
Szerintem ne hagyd annyiban a dolgot, keresd meg azt a fórumot, ahol megkérdezheted, hogy ilyenkor mi a teendő. ( esetleg magát a törvényt ) Szerintem csak lusták megcsinálni, pedig semmiből nem áll. Próbáld meg írásban megrendelni ezt a bővítést, aztán írják le, hogy miért nem akarják megcsinálni. Azzal a papírral már lehet mit kezdeni...

"...sajnos venni kell!2-3000/A..."

Ha erre gondolsz, akkor ennyi áramért már nagyon sokat kell fizetni...

jó-jó én 1x16-ról léptem 3x20-ra igy már érted..., kábel csere, munkadíj, bizti, óra(?)na mindegy... nagy teljesítményű gép nagy áram igény! - hálozat kiépítés vezetékek terhelhetősége - és egyébként is a mai háztartások fogyasztása igen magas, mikro, mosogép, mosogatógép, tv, szgép, porszívó stb. - erre is figyelemmel kell lenni- szerintem...

Hát, ha nincs hova bekötnie az Elműnek a drótot, vagy az eddigi egyfázis helyett 3 fázist akarsz, akkor azt a dobozt, csatlakozási helyet neked kell kiépíttetned, mégpedig egy, az Elművel szerződött villanyszerelővel, különben nem fogadják el az Elműnél. Én arra akartam igazából rávilágítani, ha neked van otthon 1 x 16 A-ed, akkor azt simán felbővítik neked 25, vagy ha az oszlopról ( utca végi trafóról ) bejövő drót keresztmetszete megengedi, akkor 32 A-re. Ha te 3f-t is akarsz, ahhoz a mérőhelyet ki kell építeni, de azt nem az Elműnek fizeted, hanem egy villanyszerelőnek, aki neked ezt megcsinálja. Ennek kell szabványosan megvalósulnia. A 32 A alanyi jogon jár, és ez lehet 1 x 32 A, vagy akár 3 f-ban összesen 32 A.
(#) Temela válasza fezsolt73 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Köszi!
ehhez nem értek 3x230V
Ha valaki elmagyarázná, hogy működik: 3-230V
(#) Temela válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 16, 2011 1 /

Bocs...
a fórum beleszólós, én ilyenre mozdulok(lelki nyugalmam nem inog)- nekem beszélgetős, de tleg kimaradt az általad említett momentum

Ja-ja!, akkoriban nekem 140e-be fájt!
Ez vidék! NEM ELMŰ!
(#) Tubi56 válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Kis áram erősségen is levágja az automatát vagy már bekapcsoláskor is?
Nagyon elkalandoztak már a problémától! Talán ezzel kéne foglalkozni, főleg, hogy korábban működött az említett feltételekkel is!
(#) Temela válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Hegesztés közben, néha- no problem,
szerintem, maxigáz és a biztosíték szórás együtthatója, ezen nem is problémáztam sosem, 180A -az 180A (egyébként STARMIG 180), csak meg említettem... ( azt sem vizsgáltam, hogy azon a fázison még milyen fogyasztó dolgozik olyankor, egy időben gondolkodtam - egy pillanatig- a biztosíték újabbra való cseréjében, de ez sem történt még meg. Általában úgy vagyok a dolgokkal, hogy azt kell javítani ami rossz, mást meg amit kell azt karbantartani ( itt megjegyezném pl. inverterek időnkénti kiporolása! az általam feltett TECH-UP gép képei is ez alkalommal készültek ), nem mondok nagy szakmai bölcseletet, hogy az invertereket ellepett por milyen káros hatással van az alkatrészekre, hiszen általában elég határértéken vannak azok hajtva. Így tojnak be számítógépek jelentős hányada is - másik topic ESR mérő kapcsán említve is van-,mert pl. a por elég jó hőszigetelő- és ez a műhelyekben van bőven, hegesztéskor is keletkezik meg az elektrosztatika segít neki a helyére kerülni- na ennyi bölcsességewt egyszerre
"elkalandoztak"- általános filozófia: minden összefügg mindennel... jó olvasgatni a fórumot, mert sok minden elhangzik

A 3x230V-ra érdeklődéssel figyelek

Ja... fezsolt73-ra gondoltál? , persze: zárlat vagy működési problem...
(#) Temela válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Megnéztem a linkelt adattáblát, az én véleményem: elírás a 3x230-400V adat - tévedek...?
(#) fezsolt73 válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Szerintem nem elírás.
Olyanról biztos hallottál hogy egy 3fázisú villanymotor 230/400 voltos.

igen, a motorok alapvetően 3 fázisúak, a 230V -os nak segédfázis tekercse van, s kondi végzi a fázistolást- ennyit tudok róla - valaki még emlékszik 220V-ra az most 230-240V, 3x380V pedig 3x400V nemde?
az a motor úgy van tekercselve, és a teljesítménye is fele akkor (kb.)
(#) sanya26 hozzászólása Jan 16, 2011 /

Sziasztok!
A topicot még nem sikerült végig olvasni, mert hatalmas.
Itthon szoktunk hegeszteni, egy trafós gépünk van. Ennek megfelelően a súlya sem 2-3 kg, mint az invertereseké. Szívesen megépítek magam mindent, amit tudok.
DE abban szeretnék segítséget, véleményt kérni, hogy egy ilyen készülék házilagos megépítése milyen szaktudást, tapasztalatot igényel (elektronikát tanultam). Milyen műszerek, alkatrészek kellenek a megépítéshez. Ha megvalósítható, akkor tud-e valaki segíteni rajzokkal, meg tanácsokkal, vagy kezdjek spórolni
Privátban minden nemű segítséget és véleményt várok.

Sanya
(#) Temela válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Ha végig olvasod, ha az itt tárgyalt MACI-t, "erdgab"tervet, s leírás szerint valósítod meg, tanultál is elektronikát - szerintem siker élményed lesz, de a bolti sima inverter sem túl drága márkásabb sem, már... kinek a papné.......
A fórumon sok szép épített gépeket mutattak be - étvágyhozó...
(#) Temela válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

trafósgép nem annyira érzékeny a feszingadozásra- talán ez elmondható, tapasztaltam- főleg hosszabbításkor(ha muszáj)
Az inverteressel meg sokkal szebben és jobban lehet hegeszteni, vékonyabb lemezeket is - ezt teszi a szabályozottság - na ezért sem mindegy az olcó kinai valamilyen kisgép, meg a bekapcsolási üzemidő!
(#) erbe válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Mondja ezeket az, aki még soha nem szerelt hajón, nem látott még 3x220/127V-os hálózatot...
Attól, hogy még soha nem láttam valamit, attól még az létezhet.
(#) Temela válasza erbe hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Ebben igazad van! De említetted:"3x220/127V-os hálózatot... " itt a földön, európa közepén az élet más...
- ugye a hajónak saját generátora van...
a 110V-os hálózat is létezik egy távoli szabadnak mondott országban, a készülékek hátulján lévő "átkapcsolók" 120/240 sem véletlen. - nem vitatkozom-

Végül is, ha van saját áram forrás, az lehet bármilyen feszültségű, s ahhoz építik az eszközöket- ebből a megközelítésből valóban lehet az nem "elírás" - mea culpa
(#) (Felhasználó 46585) válasza erbe hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Inkább csak kérdezném: ha a 3 x 230/400 azt jelenti, hogy a fázisfeszültség 230 V és a vonali feszültség 400V, akkor nem lehet, hogy az előbbit rosszul írtad? Mert ha nem, akkor ilyen tényleg nincs...

vagy azt jelenti: 230V vagy 3x400V, mint említettem a teljesítmény arányosan?(mint a kis rádiókon: 200W?...)

Leveri a biztit: átkötéskor adthattak rossz helyre nullát! (0+ 1 fázis-230V, fázis-fázis- 400V), mert trafónál a tekercsek elrendezése miatt azért mókés lehet...
lehet,ha látnánk a bekötés fotóját sok mindent eldöntene!
(#) fezsolt73 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Fordítva írta a vonalit és a fázis feszültséget, de lényegen nem változtat.
(#) fezsolt73 válasza Temela hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

A 3x230/3x400 v-os 3kW motor mindkettő feszültségen azonos teljesítményű csak a kapocstáblán kötjük át deltába v. csillagba

vita nélkül- azért a drót vastagság befolyásolná..., meg nálunk a hálózat akárki mást is mondana az 230V vagy 3x400V, vagy a fázisból kettő az 1x400V

- villamos szaki sem vagyok..., de mintha a csillag/delta kapcsolás az indítás miatt volna szükséges a fellépő áram igény miatt- lehervadna a vezeték...
(#) (Felhasználó 46585) válasza fezsolt73 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Ezt én is tudom, erbe-nek volt egy vicces válasz, ha fordítva írja le, akkor függetlenül attól, hogy valaki látott e ilyet, vagy nem, az nem létező dolog.

érdekes az eszme csere... talán tisztázandó is

gépépítés: áram igény/ feszültség- mert, hogy a fórumon hivakozásként többször megjelent amerikai gépek 127/110V-os feszültségüek- ez meg zavarhatta a gondolat világot?
meg nem mindegy mekkora amperrel kíván hegeszteni, ahhoz 1 fázisú vagy 3 fázisú áram forrás kell- ennek megfelelően a gép is ilyen...szerintem

visszatérve a MIG gép problémájához: a 3 fázisú trafó meg kicsit másként is néz ki mint az 1 fázisú társa
(#) Temela válasza sanya26 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

az itt tárgyalt gépek nem is költségesek, csak az IGBT mondható húzósnak, a legfőbb költség.
(#) Temela hozzászólása Jan 16, 2011 /

ez is egy adatlap
Következő: »»   176 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem