Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Hát igen úgy is működik de én nem akarok még egy tápot!
Én kis naiv azt hittem csak akkor hú a rele késlekedve ha megjön a jel az erőlködőből.Copy?
De minek még egy táp?
Valamit nem értek.
Nem akarok még egy tápegységet kapcsolgatni ki/be.Csak működjön és kész
Leesett. A problémád a 6363 tápfesze, és a védelem 12 V-os tápfesz különbsége. Csak nem írtad. Vagy készítel egy tranyós zéneres soros áteresztő stabilizátort 12V-ra, vagy a 6363 előerősítő tápfeszét használod ami 15V és a 3V-nyi különbséget ejted vagy diódákkal vagy stabkockával, vagy valahogy.
ja oké csak nem akartam szétszedni azért az erősítőt.Jó lett volna ha a megjelenő jel késleltetve kapcsolja be a speakereket.Akkor nem baj ha van külön táp.
Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék építeni egy védelmet hidalt erősítőhöz(szimetrikus táp), de nem találtam olyan kapcsolást amit hídhoz ajánlanak.Ha tudnátok ajánlani kapcsolási rajzot megköszönném, A mellékelt kapcsolás véd az erősítőttől jövő negatív dc feszűltség ellen? Előre is köszönöm
Amire te gonolsz az inkább zajzárra hasonlít.
Hello!
Véd a DC ellen. De a hidalt kimenetek esetén, jobban jársz, ha két külön áramkört építesz meg, mert ha ennek két bemenetére kötöd a hidalt erősítők kimenetét, akkor lehet nem fog a védelem működni. Mert ha mondjuk az egyik kimenet a plusztápra megy, akkor a híd másik fele a negatívra fog menni (kapcsolástól függően). Ekkor viszont a védelem bemenetén található egyszerű "két ellenállásos összegzés" miatt, pont nulla lesz az összegzett feszültség a C1-C2 kondiban. A védelem, meg azt hiszi, nincs hiba. (Remélem érthető, de ha nem tudtad, hogy DC-re véd-e a kapcsolás, nem biztos.) Tehát a mostani felépítés mellett, csak akkor véd, ha a híd egyik fele (végfoka) hibásodik csak meg. A híd másik fele, meg ennek hatására, nem ugrik el a másik irányba. Alapvetően célszerűbb lenne, ha a T2-T3, R2-R3, D2-D3, C1-C2, R1 alkatrészekből álló fokozatot építenéd meg négyszer. És ezeknek kimenetét ( T3 kollektor- T2 emitter) kötnéd rá mind a T4 bázisára. Így minden hídkimenetet külön érzékelő áramkör védené. Vagy egy merőben más kapcsolást kell keresni.. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat.Bízok benne, hogy megbízhatóan fog működni.Ez a plusz áramkőr azért is tetszik,mert nem kell egy plusz relé.Ünnepek után ki fogom próbálni. Kellemes ünnepeket
Valaki elmondaná nekem hogy ICA illetve ICB-t hogyan kell bekötni? Mivel az egy 4011-es, ami ugye egy 2 bemenetes NAND kapu, így nem nagyon értem hogyan lehet bekötni a rajz szerint... Egyáltalán azt sem értem hogy 2 bemenettel és 1 kimenettel rendelkező kapu, ami ugye 3 láb, ebből hogy lesz mégis 4? Gondolok itt ICA esetében R9-re. Ha jobban megnézem, ha elvenném onnan R9-et, és R10-C7-re GND-t rakok, akkor rendben is lenne, de akkor miért van ott R9?
Hello!
Elég béna rajz. De kerestem neked egyet, és bejelöltem a lábakat. De ha a másik két kapu üresen marad, akkor érdemes az ábra szerint sorba kötni és ezzel hajtani a Led-et üdv! proli007
Sziasztok Visszább találtam ezt a védelem rajzot. Kérdésem az lenne hogy ez így jó ahogy van ,bátran megépíthető -e 2*stk 4050 sztereo végfokhoz? Esetleg valakinek tapasztalata?
Fontos légyszives aki tud segítsen Ez jó lenne hangszóróvédelemhez ? És miért hívják fésűs relének ?Ha tud valaki ehhez megfelelő kapcsolást az sem lenne rossz.Kössz !Bővebben: Link
Nem drága ez egy kicsit?
Mikor 300ft egy sima relé?
Olcsónak én sem mondanám az igaz ,de biztos megvan az oka amiért 10x annyi...hogy mi lehet, arra még én is várom a választ Nemtudom mi az a "fésűs" relé és hogy miért ilyen drága. De viszont szép,nekem tetszik :yes:
Ez egy sima, négy váltóérintkezős relé, Conrados megatálalásban. A fésűs megnevezés az érintkezők sűrű kialakítására utal. Egy finder össze sem mérhető ezzel, az ár töredékéért, talán ha az arany érintkezőbevonatost veszed belőle. Én is olyannal építkezek most.
Tényleg jobban megéri! A 62.22-t néztem ki ,valami ezüst kadmium bevonatú.Az arany bevonatút nem találtam...Ez a 16A os szerintem már megteszi védelembe ,de azért az arany/osat megnézném...
Sziasztok! ...Hát a conrad az conrad ezek még egy sima 4mm es csavarhúzóért is ezreket kérnek. ...más
Az alább mellékelt védelemben megoldható -e hogy a relé működtető rész negatívja nem a közös testen lenne hanem egy földfüggetlen táp negatívján? Okozna ez valami galibát?
Minek neked 16A? Ha az 55-ös sorozatból 4AgNi érintkezőset veszel és kettőt-kettőt párhuzamosítod, az is 14-14A-t tud. Attól minek több? Vegyél akkor ipari mágneskapcsolót, de értelme már nem lesz.
Siemens NYÁK-os aranyozott autós,30-40A-t bír, vagy az uj japó SMD-s,akkora mint a körmöm, és 20A-t kapcsol. Igaz, hogy stereoban kettő kell, de legalább függetlenek az oldalak egymástól.
Hello!
Ha a két táp egymástól galvanikusan független, akkor honnan hova folyna az ára? (De amit odaírtál, -12V az sem lehet, mert akkor a TIP tranyó, mindig nyitva lenne) Ha a relét egy galvanikusan elválasztott független tápról szeretnéd táplálni, akkor a kettő közt optocsatolót kell(lehet) alkalmazni. üdv! proli007
Köszi! Csak azért godoltam ilyesmire mert 4 végfok védelme lenne megoldva 2 ilyen védelemmel.és már azt sem tudom merre mi testel. Tehát a meglevő (2vég +védelem ) öszzeállításhoz ,a második védelem mehet ugyanarról a 12V ról?
Hello!
Természetesem mehet, a kritérium mindössze annyi, hogy az erősítők GND pontja összekötött legyen. Ezt alapból könnyen ellenőrizheted, ha a védelem GND pontjához képest megméred az erősítők tápfeszültségét. Ha megvan, akkor össze van kötve.. (Ha ez az alap probléma) üdv! proli007
Oké!! És még egyszer köszönöm.
Hát ja Erre nem gondoltam de megfontolandó. Az AgNi is jól hangzik...ha már a kimenetről ezüsttel jön.
Sziasztok.
Van egy gyári erősitőm, most szereztem nem rég. Olyan problémám van, hogy a hangszóró védőjével nem minden okés. 2db relé van benne amik vezérlés(kapcsoló) hatására nyitnak és zárnak. Na most az A relé az tökéletesen müködik, ha benyomom a gombot akkor meghúz, ha ki akkor elenged. De viszont a B relé az folyamatosan meghuzva van mikor bekapcsolom az erősitőt. Milehet a probléma szerintetek? Csatoltam a kapcsolási rajzát
Hellóztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy hangszóróvédő áramkörnek hány V-os egyenfeszültségtől kell bekapcsolnia? Tehát ahhoz hogy bekapcsoljon a védelmi rész, hány V-os egyenfeszültség kell? Mert nekem az itt a kapcsolások között megtalálható egyszerű védelem és koppanásgátló van megépítve, és az 3V-tól már bekapcsol! Ez így jó, vagy ez már túl sok? Esetleg van olyan kapcsolásotok ami tutira megbízható?
Nincs a feszültségre biztos válasz. Ha túl kicsi, akkor fenn áll a veszélye az "indokolatlan" kikapcsolásnak, ha meg túl magas, akkor nem véd hatékonyan, leég a hangszóró mire kikapcsolna.
De valójában azért nem kritikus a kérdés, mert az esetek túlnyomó részében akkor kerül egyenfeszültség a kimenetre, ha az erősítő végtranyói károsodnak. Ekkor viszont a teljes tápfesz kikerül, tehát atombiztosan old a relé. Tehát a 3V az közel jó érték. Én KD-mester védelmét szoktam használni, ami ha jól emlékszem +1,7V-nál és -1,3V-nál kapcsol le (vagy ettől előjelhelyesen nagyobb értéktől). Ezt már sok példányban, sokféle tápfeszültségről, sokféle erősítőbe beépítettem, és eddig nem volt sem téves riasztás sem leégett hangszóró egyetlen esetben sem.
Köszönöm szépen, akkor legalább azok jók, amiket eddig beépítettem. Amúgy szerintem azokat a típusú védelmeket fogom használni a továbbiakban, amiket Te terveztél rá a táppanelekre. Mert azok elég megbízhatónak néznek ki, és Te is annak mondod őket!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |