Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Lapozás: OK   60 / 196
(#) attrax válasza szamóca hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Hát igen úgy is működik de én nem akarok még egy tápot!
Én kis naiv azt hittem csak akkor hú a rele késlekedve ha megjön a jel az erőlködőből.Copy?
(#) szamóca válasza attrax hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

De minek még egy táp?
Valamit nem értek.

Nem akarok még egy tápegységet kapcsolgatni ki/be.Csak működjön és kész
(#) szamóca válasza attrax hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Leesett. A problémád a 6363 tápfesze, és a védelem 12 V-os tápfesz különbsége. Csak nem írtad. Vagy készítel egy tranyós zéneres soros áteresztő stabilizátort 12V-ra, vagy a 6363 előerősítő tápfeszét használod ami 15V és a 3V-nyi különbséget ejted vagy diódákkal vagy stabkockával, vagy valahogy.

ja oké csak nem akartam szétszedni azért az erősítőt.Jó lett volna ha a megjelenő jel késleltetve kapcsolja be a speakereket.Akkor nem baj ha van külön táp.
(#) Pókapó hozzászólása Dec 23, 2010 /

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék építeni egy védelmet hidalt erősítőhöz(szimetrikus táp), de nem találtam olyan kapcsolást amit hídhoz ajánlanak.Ha tudnátok ajánlani kapcsolási rajzot megköszönném, A mellékelt kapcsolás véd az erősítőttől jövő negatív dc feszűltség ellen?
Előre is köszönöm

védelem1.jpg

(#) agressiv válasza attrax hozzászólására (») Dec 23, 2010 /

Amire te gonolsz az inkább zajzárra hasonlít.
(#) proli007 válasza Pókapó hozzászólására (») Dec 23, 2010 / 1

Hello!
Véd a DC ellen. De a hidalt kimenetek esetén, jobban jársz, ha két külön áramkört építesz meg, mert ha ennek két bemenetére kötöd a hidalt erősítők kimenetét, akkor lehet nem fog a védelem működni. Mert ha mondjuk az egyik kimenet a plusztápra megy, akkor a híd másik fele a negatívra fog menni (kapcsolástól függően). Ekkor viszont a védelem bemenetén található egyszerű "két ellenállásos összegzés" miatt, pont nulla lesz az összegzett feszültség a C1-C2 kondiban. A védelem, meg azt hiszi, nincs hiba. (Remélem érthető, de ha nem tudtad, hogy DC-re véd-e a kapcsolás, nem biztos.)
Tehát a mostani felépítés mellett, csak akkor véd, ha a híd egyik fele (végfoka) hibásodik csak meg. A híd másik fele, meg ennek hatására, nem ugrik el a másik irányba.

Alapvetően célszerűbb lenne, ha a T2-T3, R2-R3, D2-D3, C1-C2, R1 alkatrészekből álló fokozatot építenéd meg négyszer. És ezeknek kimenetét ( T3 kollektor- T2 emitter) kötnéd rá mind a T4 bázisára. Így minden hídkimenetet külön érzékelő áramkör védené.
Vagy egy merőben más kapcsolást kell keresni..
üdv! proli007
(#) Pókapó válasza proli007 hozzászólására (») Dec 24, 2010 /

Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat.Bízok benne, hogy megbízhatóan fog működni.Ez a plusz áramkőr azért is tetszik,mert nem kell egy plusz relé.Ünnepek után ki fogom próbálni.
Kellemes ünnepeket
(#) sprofan hozzászólása Dec 26, 2010 /

Valaki elmondaná nekem hogy ICA illetve ICB-t hogyan kell bekötni? Mivel az egy 4011-es, ami ugye egy 2 bemenetes NAND kapu, így nem nagyon értem hogyan lehet bekötni a rajz szerint... Egyáltalán azt sem értem hogy 2 bemenettel és 1 kimenettel rendelkező kapu, ami ugye 3 láb, ebből hogy lesz mégis 4? Gondolok itt ICA esetében R9-re. Ha jobban megnézem, ha elvenném onnan R9-et, és R10-C7-re GND-t rakok, akkor rendben is lenne, de akkor miért van ott R9?

protector.JPG

(#) proli007 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 27, 2010 /

Hello!
Elég béna rajz. De kerestem neked egyet, és bejelöltem a lábakat. De ha a másik két kapu üresen marad, akkor érdemes az ábra szerint sorba kötni és ezzel hajtani a Led-et
üdv! proli007
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jan 16, 2011 /

Sziasztok Visszább találtam ezt a védelem rajzot. Kérdésem az lenne hogy ez így jó ahogy van ,bátran megépíthető -e 2*stk 4050 sztereo végfokhoz? Esetleg valakinek tapasztalata?

VÉDELEM.jpg

(#) rolitechno hozzászólása Jan 20, 2011 /

Fontos légyszives aki tud segítsen Ez jó lenne hangszóróvédelemhez ? És miért hívják fésűs relének ?Ha tud valaki ehhez megfelelő kapcsolást az sem lenne rossz.Kössz !Bővebben: Link
(#) dbase válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Nem drága ez egy kicsit?
Mikor 300ft egy sima relé?
(#) rolitechno válasza dbase hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Olcsónak én sem mondanám az igaz ,de biztos megvan az oka amiért 10x annyi...hogy mi lehet, arra még én is várom a választ Nemtudom mi az a "fésűs" relé és hogy miért ilyen drága. De viszont szép,nekem tetszik :yes:
(#) szamóca válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Ez egy sima, négy váltóérintkezős relé, Conrados megatálalásban. A fésűs megnevezés az érintkezők sűrű kialakítására utal. Egy finder össze sem mérhető ezzel, az ár töredékéért, talán ha az arany érintkezőbevonatost veszed belőle. Én is olyannal építkezek most.
(#) rolitechno válasza szamóca hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Tényleg jobban megéri! A 62.22-t néztem ki ,valami ezüst kadmium bevonatú.Az arany bevonatút nem találtam...Ez a 16A os szerintem már megteszi védelembe ,de azért az arany/osat megnézném...
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jan 23, 2011 /

Sziasztok! ...Hát a conrad az conrad ezek még egy sima 4mm es csavarhúzóért is ezreket kérnek. ...más

Az alább mellékelt védelemben megoldható -e hogy a relé működtető rész negatívja nem a közös testen lenne hanem egy földfüggetlen táp negatívján? Okozna ez valami galibát?
(#) szamóca válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Minek neked 16A? Ha az 55-ös sorozatból 4AgNi érintkezőset veszel és kettőt-kettőt párhuzamosítod, az is 14-14A-t tud. Attól minek több? Vegyél akkor ipari mágneskapcsolót, de értelme már nem lesz.
(#) pinyó39 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Siemens NYÁK-os aranyozott autós,30-40A-t bír, vagy az uj japó SMD-s,akkora mint a körmöm, és 20A-t kapcsol. Igaz, hogy stereoban kettő kell, de legalább függetlenek az oldalak egymástól.
(#) proli007 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hello!
Ha a két táp egymástól galvanikusan független, akkor honnan hova folyna az ára? (De amit odaírtál, -12V az sem lehet, mert akkor a TIP tranyó, mindig nyitva lenne)
Ha a relét egy galvanikusan elválasztott független tápról szeretnéd táplálni, akkor a kettő közt optocsatolót kell(lehet) alkalmazni.
üdv! proli007
(#) Nagy Tamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszi! Csak azért godoltam ilyesmire mert 4 végfok védelme lenne megoldva 2 ilyen védelemmel.és már azt sem tudom merre mi testel. Tehát a meglevő (2vég +védelem ) öszzeállításhoz ,a második védelem mehet ugyanarról a 12V ról?
(#) proli007 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hello!
Természetesem mehet, a kritérium mindössze annyi, hogy az erősítők GND pontja összekötött legyen. Ezt alapból könnyen ellenőrizheted, ha a védelem GND pontjához képest megméred az erősítők tápfeszültségét. Ha megvan, akkor össze van kötve.. (Ha ez az alap probléma)
üdv! proli007
(#) Nagy Tamás válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Oké!! És még egyszer köszönöm.
(#) rolitechno válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Hát ja Erre nem gondoltam de megfontolandó. Az AgNi is jól hangzik...ha már a kimenetről ezüsttel jön.
(#) Robi85 hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok.

Van egy gyári erősitőm, most szereztem nem rég. Olyan problémám van, hogy a hangszóró védőjével nem minden okés. 2db relé van benne amik vezérlés(kapcsoló) hatására nyitnak és zárnak. Na most az A relé az tökéletesen müködik, ha benyomom a gombot akkor meghúz, ha ki akkor elenged. De viszont a B relé az folyamatosan meghuzva van mikor bekapcsolom az erősitőt. Milehet a probléma szerintetek? Csatoltam a kapcsolási rajzát
(#) Erick hozzászólása Jan 25, 2011 /

Hellóztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy egy hangszóróvédő áramkörnek hány V-os egyenfeszültségtől kell bekapcsolnia? Tehát ahhoz hogy bekapcsoljon a védelmi rész, hány V-os egyenfeszültség kell? Mert nekem az itt a kapcsolások között megtalálható egyszerű védelem és koppanásgátló van megépítve, és az 3V-tól már bekapcsol! Ez így jó, vagy ez már túl sok? Esetleg van olyan kapcsolásotok ami tutira megbízható?
(#) Alkotó válasza Erick hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Nincs a feszültségre biztos válasz. Ha túl kicsi, akkor fenn áll a veszélye az "indokolatlan" kikapcsolásnak, ha meg túl magas, akkor nem véd hatékonyan, leég a hangszóró mire kikapcsolna.
De valójában azért nem kritikus a kérdés, mert az esetek túlnyomó részében akkor kerül egyenfeszültség a kimenetre, ha az erősítő végtranyói károsodnak. Ekkor viszont a teljes tápfesz kikerül, tehát atombiztosan old a relé.
Tehát a 3V az közel jó érték.
Én KD-mester védelmét szoktam használni, ami ha jól emlékszem +1,7V-nál és -1,3V-nál kapcsol le (vagy ettől előjelhelyesen nagyobb értéktől). Ezt már sok példányban, sokféle tápfeszültségről, sokféle erősítőbe beépítettem, és eddig nem volt sem téves riasztás sem leégett hangszóró egyetlen esetben sem.
(#) Erick válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Köszönöm szépen, akkor legalább azok jók, amiket eddig beépítettem. Amúgy szerintem azokat a típusú védelmeket fogom használni a továbbiakban, amiket Te terveztél rá a táppanelekre. Mert azok elég megbízhatónak néznek ki, és Te is annak mondod őket!
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Közben rátaláltam a hiba okára. A T706-os tranzisztor már majdnem átment vezetőbe. Kicseréltem és tökéletesen müködik.
Következő: »»   60 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem