Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   165 / 1152
(#) Tomi20 válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia

Megpróbálhatod, de nem kell túl sok jóra számítani, nekem a 3GHz-es P4 HyperThreading-es, 1Giga RAM, 128MB VGA-val bűn lassú volt. Azt mondják többen is, hogy 2 giga RAM kell neki, hogy elfogadhatóan menjen. Két napig volt fent, és visszaraktam az XP-t. A lassulás nálam annyira durva volt, hogy például a dokumentumok mappát 10-15mp-ig nyitotta meg...
(#) sardi_hunor hozzászólása Jan 24, 2011 /

Valaki tudna egy ijen cd-rol futo windows torrentet kuldeni?

Es azzal lehet ugye hdd-t formazni?
(#) abcdabcd válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

De fentebb már válaszoltunk páran, hogy lehetséges ez. Hányan erősítsenek még meg? :yes:
(#) eSDi válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ez nagyon is igaz!

Nekem is van egy ilyen konfigom. Ezen a 64bites változat van fent, és hát nem az igazi. A 64bit-esnek minimum 2GB RAM kell, hogy igazán jól működjön. 1GB-vel is elmegy, de szinte lefoglalja az egészet. a 32bit-esnek viszont elég az 1GB. Ez mellet még a videokártya teljesítménye is sokat számít. Az én gépemben egy ATI X700 Pro van.
Szüleimnek viszont egy Intel Atom procis gépet raktam össze. DualCore + HT 1.6GHz, nem is lenne rossz, csak az integrált videokártya miatt az Aero felületet el kell felejteni. Úgyhogy sardi_hunor gépén szerintem még ennél siralmasabban fog csak menni. :no:

Viszont újabb gépekre csak is kizárólag a W7-et rakom. Sajnos az XP nem tudja kihasználni az új technológiákban rejlő erőket. Ezt tapasztaltam a laptopomnál.
(#) sardi_hunor hozzászólása Jan 24, 2011 /

Pedig a youtubon lattam hogy meg p3-as gepeken is megy es az aero is jol megy.

Akkor hogy megy p4-es gepeken lassan, vagy miert?

Amugy kell formazni a hdd-t az install kozben mint az xp-nel?
vagy mehet ra ugy ahogy van o formaz vagy torol magatol?
(#) eSDi válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Megnéztem pár ilyen videót... Ez egyik az egy P3-as 933MHz-es gép volt 512MB RAM-al. Aero-t mondjuk én alapba nem láttam egyiknél sem, valószínű a telepítés végén az optimalizációnál kapásból ki is kapcsolja. Valami német őrült próbálkozott ezzel, a megjegyzésekben azt írta, hogy a telepítés olyan 3 órát vett igénybe. A monitor felbontását sem lehetett valószínű 800x600 fölé vinni a videót elnézve.

Én azt mondom, ha van egy felesleges HDD-od, akkor kösd ki a gépedből a többit ezt azt kösd a helyére.
Erre telepítsd fel a W7-et és majd meglátod, hogy mit muzsikál. Ha ok akkor mehet a régi rendszer helyére a W7, ha nem, akkor megúsztál egy XP telepítést.

Ja igen... ugyan úgy van mint az XP-nél, ha akarod formázol, ha akarod nem...
(#) coyote55 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Régebbi alaplapoknál előfordulhat, hogy nincsen W7 driver a csipszethez, ezt ne felejtse el senki, aki a telepítésen gondolkodik!
A régebbi konfigom: Abit NF7 v2.0 alaplap, AMD Athlon XP 3200+ 1 GB DDR RAM, Gigabyte GF7600 GS 256 MB 128 bit videókártya.
Mindaddig szépen futott, amíg a netre nem akartam menni, ugyanis nem volt driver az alaplapi Ethernet vezérlőhöz.
Kedvesen közölte velem, hogy mivel nincs net, menjek fel a gyártó honlapjára megfelelő driver letöltése ügyében
Mindezt csak azért írtam, hogy még egy - viszonylag - friss hardver is okozhat meglepetéseket egy új op.rendszer telepítésekor.
(#) ptesza válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Kár vergődni ezen. Ha nem most akkor 1-2 éven belül mindenki ezt fogja használni, mert jóval többet tud ,mint egy xp. Meg ez a fejlődés rendje. Annak idején sok win98 megszállott ugyanezt játszotta az xp -vel. Szerintem ők már kipróbálták beta állapotban a W7-et. Szóval 64 bites W7 , 2 giga ram ,egy jó HDD . Ha nagyon odavagy az aero-ért amit nem igazán hiszek , akkor kell egy jó videókártya is. Prociból sem kell 4 magos. 3500+ AMD procin már szépen megy. De ha játék akkor kösd fel a bugyit,azaz nyisd ki a a buxád.
(#) ptesza válasza coyote55 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Végső esetben dobsz bele egy lan kártyát.
(#) 7805 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Szia nekem a win7 32 bit ment 1.7 ghz es celeron procin 1 gb rammal és fx5600-al kiváncsi voltam hogy megy -e és sikerült! (igaz amikor a képeket lökdösöd a monitoron az akadozott
(#) coyote55 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ez csak "próbaüzem" volt, a szabadon letölthető bétával, nem akartam beruházni (nem volt a fiókban elfekvő LAN kártya), csak kíváncsi voltam az alaposan "elszabott" Vista utódjára...
Mindenesetre programozói balfogásnak tartom az üzenetet, miszerint ha nincs net, menjek driverért a gyártó honlapjára.
(#) dawe hozzászólása Jan 25, 2011 /

Sziasztok!
Mostanában nagyon érdekes hibákat produkál a gépem. Az a helyzet, hogy néha "félig" lefagy, úgy hogy az egérmutató mozog de mást nem csinál. Aztán pár perc múlva meg működik tovább. Ilyenkor folyamatosan világít a vinyó LED, ezért itt kezdtem először hibát keresni. Raktam a gépbe másik vinyót, aztán nem is volt benne vinyó és mindig ugyanezt csinálja. Aztán gondoltam arra hogy esetleg túlmelegszik a proci, ezért elkezdtem órajelent állítgatni. Arra jutottam hogy az eredetinék NAGYOBB(!!) órajelen viszonylag stabilan működik, egyébként pedig halál. Volt már más oprendszer, más ramok, másik videokártya de nem változott. Van esetleg valakinek ötlete erre?

Köszi:
Dávid
(#) abcdabcd válasza dawe hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Azt hogy csináltad, hogy nem volt benne vinyó és egér volt ami tudott mozogni? Vagy Linuxlive-cdről indítottad és ott is csinálta?

Írd le, hogy milyen a géped konfigurációja, alaplap pontos tipusa, chipset(bár ez a lapból kideríthető), processzor, memória mennyisége, tápegység kora és tipusa...
-meg amit esetleg még fontosnak gondolsz...

Illetve, hogy mióta csinálja ezt... meg mióta használod ezt a gépet...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Ja meg még hogy milyen operációs rendszer ez...
(#) dawe válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Hú hát a gépet megközelítőleg ezer éve használom. Az adatai:

- ASUS P4P800-X alaplap, Intel 865PE chipset
- P4 3GHz HT proci
- 2x 1GB + 2x 256MB DDR RAM
- a táp pedig valami olcsó cucc, de elvileg 450W-ot tud

Ezt a hibát 1-2 hónapja csinálja, előtte hibátlanul működött a cucc. A vinyó nélküli egérmozgás pedig úgy volt, hogy Win7 install DVD-ről indítottam a gépet hogy a másik vinyót megformatáljam és esetleg telepítsek rá valamit, de odáig nem jutottam el.

Más cucc nincs a gépben, nem tudom mitől lehet ez az instabilitás probléma...
(#) dawe válasza dawe hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Win7 Prof, 32 bites

Most 3,3GHz-en használom. Ilyenkor csak mondjuk óránként egyszer jön elő ez a hiba. De az eredeti 3GHz-en pedig a Windows se nagyon tud bebootolni.

Hát nekem van pár ötletem, ha már ugye telepítőlemeznél is csinálja, talán a vírust kizárhatjuk, hacsak nem valami ami direkt erre utazik...

Amire gondolok, az alaplap kora alapján, hogy esetleg púpos kondi van rajta és az okozza ezt, illetve a táp hogy egy "olcsó darab" nem az ára hanem az ára+ a kora alapján szintén púpos kondi gyanús lehet, szintén az alaplap kora miatt megérdemel egy alaplapi elemcserét (nemrég hallottam hogy ilyen miatt nem bootolt mindig a gép csak néha, ott az elemet az illető csak "megpucolta" és jó lett, de hát egy ilyen 6 évest közelítő alaplapnál egyszerűen ha kicseréli az ember kb 300Ft ért akkor megint annyi ideig nincs gondja vele, ez tárolja az összes bios beállítást ami között van ram időzítés fsb érték satöbbi, ha ezek esetleg meghülyülnek az alaplap furcsa dolgokat csinálhat...)

Az alaplapi púpos kondit egy nagy kiporolás (porszívó +ecset) után szabadszemmel elemlámpával nézd végig az alaplapot nem látsz-e olyat hogy vagy a teteje púpos vagy nem látható púp de valami barnás trutyi van a kondi tetején kifolyva, vagy esetleg szintén trutyi de alatta, vagy láthatóan ferdén áll, mert lehet, hogy az alja van kipúposodva...
A tápot azt inkább ne szedd szét, ha van multimétered akkor elmondom, hogy hogy mérd meg a feszültségeket (5V, 12v), és abból már lehet következtetni a táp állapotára, de ha van lehetőséged egy lehetőleg új legalább 350Wos táppal próbáld ki, hogy ugyanezt csinálja -e...

Lehet még ez valami memóriahiba is, nekem is volt egy modulom ami kb 6-7 év használat után egyszer csak kész elromlott, ezt is le lehet tesztelni, de előbb a fentieket nézd meg...
(#) coyote55 válasza dawe hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Az FSB-t, vagy a szorzót változtatod?
(#) dawe válasza coyote55 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Épp szétszedtem már a gépet, hogy kiporoljam és nem látok púpos kondit. A tápot is szét szoktam szedni, amikor kitakarítom a gépet, mindjárt megnézem ott is a kondikat. Memória hiba nem lehet, mert több progival is végigteszteltem már. A táp feszültségei jók szerintem, egyedül a 3,3V alacsony egy kicsit, olyan 3 körül szokott lenni. De ez világ életében ilyen volt és soha nem volt gond vele. Ja és a tápot meg kb 2 éve vettem, szóval az egész új darab.

Mitől lehet, hogy magasabb órajelen jól működik? (Csak az FSB-t tudom állítani BIOS-ból)

Kiporolom a cuccokat és kipróbálom az elemcserét is, aztán beszámolok a fejleményekről.

Még valami: Szétszedés előtt írt már olyat is hogy "Unknown BIOS error" és volt olyan, hogy nem lépett be a bios setupba sem.

Szerintem ez elem...

Most látom nem nekem válaszoltál de a válasz nekem szól szóval a feszültséget, a leírásodból azt veszem ki, hogy a bios által jelzett értékekre hagyatkozva mondod, ha nem akkor szólj... Mert a bios által kiírt értékek néha köszönőviszonyban sincsenek a valósakkal... példa: az én gépem (chieftec 400W-os táppal) 5V-ra 5,25-öt ír ki, ami épp a felső határa a megfelelő értéknek azaz +5% eltérés, ezzel szemben multiméterrel mérve 5,01V a feszültség... a műszerrel mért értéket szabad elhinni, sőt azt is csak azzal a korlátozással, hogy nem mér elég gyorsan ahhoz, például, hogy a terhelés megugrásakor a csökkenést elég jól megmutassa, pl lehet látod hogy 5V ot mutat egyszer utána egy pillanat 4,94 aztán vissza 5 de közben lehet hogy nem 4,94-ig ment le hanem 4,24-ig, ehhez oszcilloszkóp kéne, hogy láthasd...

A memóriát milyen programmal nézted? az ajánlottak: memtest86+; memtest86; WindowsMemoryDiagnostic(DOS) utóbbi egy régebbi darab lehet az M$ honlapján mostanában már nem is elérhető de talán a win7 telepítő lemezén úgy hallottam van hasonló rajta... de inkább az első kettő valamelyikét használd... ha nem ezzel nézted esetleg pont...

szerk: ja még valami, nekem egy alig 1 éves tápom volt egyszer tele púpos kondival... szóval az se feltétlenül jelent valamit, de talán nem az a gond...

még szerk: elemcsere után egy bios reset-et adj neki, alaplapi jumper szokott lenni sokszor erre a célra... vagy csak a helye és azt kell csipesszel összeérinteni... az alaplap könyvében benne szokott lenni...
(#) dawe válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Oké akkor lemérem multiméterrel is a feszültségeket. A tápban sem púposak a kondik és melegedésnek sincs nyoma. Az alaplapi elem feszültsége meg 3,15V multiméter szerint.
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 25, 2011 /

Üdv Mindenkinek !

Rejtélyes kékhalálokkal küzdök ( W7), egyenlőre a melegedésre, elégtelen hűtésre gyanakszom.( egy "fagyás" után lekaptam a doboz oldalát, volt vagy 50 fok bent )

Hogy is van az alaplap által fordulatszám-vezérelt ventilátorokkal ? Az stimmt, hogy van egy jel amivel a venti fordulatszámát méri a deszka... Mi alapján dönti el, hogy mennyire kell forgatni az adott ventilátort ?
Konkrétan van 3 ilyen csatlakozóm, egy a procié-OK
A másik kettő ?
A tápegységben levő ventit mi vezérli ?

Kicsit sok kérdést borítottam ide, de nagyon nem tetszik a dobozban lévő magas hőmérséklet ( én kérdeztem régebben a táp "kipufogó" hőfokát is ).
A régi ( ez előtt használt) gépemben nem voltak ilyen fordulat szabályzott ventilátorok ( csak a procin), ott megfelelően elhelyezett levegő-terelő elemekkel sikerült megoldanom, hogy minden alkatrész jól érezze magát ...
Segítsetek megvilágosodni !!
(#) eSDi válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Üdv!

Szerintem most is csak a processzoron van fordulatszám szabályzott ventilátor a gépedben (4 vezetékes). A többinek csak a fordulatszámát tudja mérni az alaplap. A tápban lévő ventit a tápban lévő érzékelő szabályozza, ha van benne. A processzorét az alaplap, természetesen a processzor hőmérsékletének függvényében. A többi az max-on forog, illetve szoftveresen lehet állítani a fordulatszámukat. Már ha a SpeedFan nevű program ismeri az alaplapodat.
Amúgy milyen gépről van szó? Az az 50°C bent a házban nagyon sok. A proci ettől a hőmérséklettől 20°C-al biztosan melegebb, de szerintem keveset is mondtam. A többi alkatrészről nem is beszélve.
Valószínű megreked a meleg, mert nincs légáramlás. Ez lehet ventilátor gond, de az is lehet, hogy a ház rosszul van kialakítva.
(#) Macsek71 válasza eSDi hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Valahol méri az alaplap a hőmérsékletet, mert bekapcsoláskor felpörget(maxra), majd leállnak a ventilátorok. ( mind a 3, proci,táp,és a ház oldalában levő is). Kb. mire a win beindul, elkezdenek lassan forogni .... Volt rá példa egy-egy jó játék után, hogy pár percig maxon forogtak, majd elcsendesedtek...

egy ASUS alaplap, valami német csúcsirodai házban (snassz fehér doboz, de van benne hely bőven, és igen csendes...)

Na lemértem a feszültségeket és azok pontosak. Most fut a memóriateszt (memtest86+). Szerintem valami bios probléma lehet, mert az előbb volt olyan hogy bekapcsolás után kiakadt az egész és csak pár reset után indult el rendesen. Nem tud működés közben megsérülni a bios? Vagy esetleg az IC kilötyögni a helyéről?

A multiméterrel, ha esetleg nem tudnád, egy winchester-táp csatlakozóban tudod ezeket a fesz-eket a legkönnyebben megmérni negatívot az egyik feketébe és a másikat meg 5v-hoz a pirosba, 12Vhoz a sárgába rakd...
Az elem nem tűnik rossznak, viszont ez a bios dolog pedig gyanús, hogy mégis az esetleg próbáld valami késsel kicsit "megpucolni" az elemet, lehet oxidos és nem érintkezik jól, vagy cseréld ki egy újra, mert gondolom nem járok messze az igazságtól a gép korát illetően az 5-6 évvel, annyi időnként egy csere szokott kelleni ezeknek, és utána megint jó...

Feszültség ha így "üresjárásban" jó, akkor majd még terhelés alatt kell megnérni, a memtest86+ az jó lenne ha nem csak egyszer futna le, hanem mondjuk egy egész éjszaka menne...

A terheléses-feszültségméréshez a terhelés menetét nemrégen leírtam itt valakinek,oda leírtam mindent ami kell hozzá, mindjárt linkelem a hozzászólást:

szóval ez az: Bővebben: Link

-itt az illetőnek a processzorhőfok volt az érdekes, de ugyanúgy kell leterhelni a gépet, és közben mérni a feszültséget egy körben az egyiket másik körben a másikat, hogy nem e ugrik le a névleges 5%os tűrés alá... vagy netán nem e megy feljebb...
Következő: »»   165 / 1152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem