Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Legyen a 2 alapú logaritmus jele az ld:
ld(x) = log(x) / log (2) = ln(x) / ln(2) n= ln(y) * 34 / ln(1024) = ld(y) / ld(2) * 34 / (ln(1024) /ln(2)) = ld(y) * 34 /10 = ld(y)*3.4 Az ld(y) előállítható így ... ((A ld(y) egész része meghatározható abból is, hogy hány számjeggyel lehet az adott számot kettes számrendszerben felírni.... ))
Nem sikerül kódba ágyazni ezt a tartomány-átalakítást.
Tudnátok segíteni benne? assemblybe 10 bites A/D átalakítás x= 0--1023 2db 8bites változóba y=(x*25) y=(x*16+x*8+x) A felső 8 biten az eredmény 0--99.
Szia!
De ha ezek szerint jó a beégetendő program akkor miért nem égeti be? Az elektronikus dobókockánál is ezt csinálta és amikor kivettem az ellenőrzést,hogy ne ellenőrizze a végén akkor beégette,de nem csinált semmit,ez mitől lehet?
Szia!
Maradjunk a szorzásnál:
Szia!
- Csak arra kérdésre tudok válaszolni, hogy miért nem tudja ellenőrizni, kiolvasni, törölni a már beprogramozott kódot, ha sikerül neki egyáltalán. Ezt már le is írtam... - Az egy másik kérdés, hogy sikerül-e egyáltalán valamilyen kódot beprogramoznia... Kellene egy olyan program, amiben a MCLR nincs letiltva, a PGD és a PGC lábak bemenetek, nincs benne kódvédelem. A maradék lábakon villogtathat led(ek)et. Ezt kellene beprogramozni, ellenőrizni, kiolvasni, törölni. Ha mindez hibátlanul megy, akkor lehet továbblépni. - A > Win95 a párhuzamos portokon megpróbál nyomtatót keresni, ami megzavarhatja a programozók működését. Már többször feltöltöttem a registry módosítást, sajnos nincs most kéznél...
Köszi a válaszokat!
Bemásoltam, de a fordító nem fogadja így el. Mi lehet a gond?[code=c] #include
__CONFIG _CONFIG1, _LVP_OFF & _FCMEN_OFF & _IESO_OFF & _BOR_OFF & _CPD_OFF & _CP_OFF & _MCLRE_ON & _PWRTE_ON & _WDT_OFF & _INTRC_OSC_NOCLKOUT __CONFIG _CONFIG2, _WRT_OFF & _BOR21V ;VÁLTOZÓK TIMER1 EQU 0x20 TIMER2 EQU 0x21 BERTEK EQU 0x40 PRODLO EQU 0x50 PRODHI EQU 0x60 ;-------------[ PROGRAM KEZDETE ]----------------------------- ORG 0X000 BANKSEL TRISD ;BANK1 CLRF TRISD ;PORTD MIND KIMENET BANKSEL PORTD ;BANK0 bsf STATUS,RP0 ; select Register Bank 1 movlw 0xFF movwf TRISA ; Make PortA all input movlw 0x00 ; Left Justified, Vdd-Vss referenced movwf ADCON1 bsf STATUS,RP1 ; select Register Bank 3 movlw 0xFF ; we want all Port A pins Analog movwf ANSEL bcf STATUS,RP0 ; back to Register Bank 0 bcf STATUS,RP1 CLRF PORTD movlw 0x41 movwf ADCON0 ; configure A2D for Fosc/8, Channel 0 (RA0), and turn on the A2D module bsf PORTD,0 ADC nop ; wait 5uS for A2D amp to settle and capacitor to charge. nop ; wait 1uS nop ; wait 1uS nop ; wait 1uS nop ; wait 1uS bsf ADCON0,GO_DONE ; start conversion btfss ADCON0,GO_DONE ; this bit will change to zero when the conversion is complete goto $-1 ; ha a konverzio nincs kész visszalép movf ADRESH,W ; Copy the display to the LEDs MOVWF BERTEK ;ÁTALAKÍTANDÓ BINÁRIS ÉRTÉK BERTEK-BE MOVLW .100 MOVWF PRODLO MOVF BERTEK,W ;ÁTALAKÍTANDÓ ÉRTÉK A W-BE CALL MPY8X8 ;SZUBRUTIN HÍVÁS MOVF PRODHI,W ;Y ÉRTÉKE W-BE movwf PORTD goto ADC MPY8X8 CLRF PRODHI CLRF COUNT BSF COUNT,3 RRF PRODLO,F LOOP SKPNC ADDWF PRODHI,F RRF PRODHI,F RRF PRODLO,F DECFSZ COUNT GOTO LOOP RETURN END
Mondjatok már valami normális magyar megnevezést az input capture és output compare helyett, lehetőleg olyat, ami az "enable input capture interrupt" vagy "configuring the output compare modul" szövegösszefüggésben sem félreérthető!
A bemenet(i) rögzítés (vagy adatfelvétel) egy kicsit nyögvenyelős. A kimenet(i) összehasonlítás meg egyenesen félrevezető.
En nem tudom van-e hivatalos Magyar neve, de pl 'input capture' lehetne 'jelrogzito'. A Comparator ha jol sejtem Magyrul 'kivono aramkor', marmint a wikipedia-t nezve nekem ugy tunik. De akar lehet 'magyaritani' komparatornak is?
A kivitelt összehasonlító modul konfigurálása?
Bemeneti-jelfogásos megszakítás engedélyezése?
A komparátor inkább összehasonlító, de szerintem is a komparátor már elég elterjedt a magyar nyelvben, simán megtartható, főleg hogy mégiscsak az angol az elektronika nyelve.
Kónya féle könyvekben nincs valami kifejezés ezekre?
Nincs hivatalos magyar elnevezésük. A "jelrögzítő" jó ötlet, köszönöm!
A komparátor nem kivonót jelent, hanem összehasonlítót (gondolom a comparare latin, ill. compare angol szóból képezve). Az "output compare" megnevezés stimmel is: a CCP egység ténylegesen digitális összehasonlítást végez, s az egyezéskor lép akcióba. Idézet: „szerintem is a komparátor már elég elterjedt a magyar nyelvben, simán megtartható” Ez igaz, csak oltári nagy keveredés lehet belőle az analóg komparátorok miatt. Idézet: Úgy emlékszem, hogy nincs. Ahol magyarul van, ott talán "beolvasás" lett az input capture, máshol nemes egyszerűséggel angolul van írva... „Kónya féle könyvekben nincs valami kifejezés ezekre?”
Oda kell írni, hogy digitális komparátor
Ja, en azt hittem op-amp-os fesz osszehasonlitasrol van szo, nem digitalisrol -- en csak a kepletet neztem a wikipedian... Na mindegy, erdekes dolog ez a magyaritas
Hi Mesterek.
Próbálgatom a bitforgatást de evvel a hibával megáll: Illegal opcode (PORTB) A prgram: BANKSEL PORTB MOVLW 10000001B MOVWF PORTB FORGAT: RLF PORTB,F CALL KESL GOTO FORGAT Elvileg példa prg mennie kellene, de nem megy. Valaki tudna segíteni hogy mit néztem be. Köszönöm a segítséget.
Beállítható élre érzékeny timer érték mintavevő.
Megtaláltam a hibát.
Működik. Nagyon köszönöm Hp41C segítségét.
Jó estét!
Köszönöm a nagyfokú támogatást. Igazából onnan jött ez a tanuljam meg a pic-et dolog, hogy már ic hegyek kellettek néhány ötletemhez. (logikai ic nyilván) Ismerős adta az ötletet. A panelt gyakorlásra vettem, csak ugye egy működő dolog sokat dobna az olvasási kedven. De szumma köszönöm, főleg icserny nevű felhasználónak!!! Ui: Ha valaki összedobna egy beégetendő .hex-et, azt megköszönném.
Tudna valaki nekem arra válaszolni, hogy hogyan lehet c# ban picet programozni? Az interneten már mindenhol néztem de sehol sem találtam semmit
Lehet, hogy azért nem találtál, mert nem lehet?
Mikrokontrollerre C-nél nagyjából be is fejeződik a programozás. Vannak próbálkozások C++-al, de igazából még nem hallottam senkitől, hogy használná.
melyik nyelvet ajánlanád nekem, ha c# ban tudok programozni?
A C-t. Hi-Tech 16F-hez, C18 18F-hez illetve a többi PIC-hez(16bit, 32bit) gyári C fordítók.
Egyértelműen C. Viszont a kontroller programozása nem abból áll, hogy másik fordítóval fordítom a kódot és megy, meg kell ismerni a hardvert, a kontroller működését, stb., ezeket pedig asm-ben lehet, C-ben nem. Tehát kezdeni mindenképpen asm-ben ajánlott.
Használd a Válasz linket, amikor valakinek válaszolsz. Idézet: „A C-t” Kimaradt a B -- bocsi, nem birtam kihagyni
az asm-t honnan tudom megtanulni
Adatlapból!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |