Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1157 / 3979
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!
Az oldal keresője segít. Kiválasztod a te aszimmetrikus táplálásához való nyákrajzot és megépíted. De az IC adatlapján is találsz nyákrajzot. Bővebben: Link
(#) Baxi válasza morzsa15 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hi
Ajánlom a sprint-layout-ot, jó munkát

Ide süss: Bővebben: Link
(#) morzsa15 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Ebbe hova kell dugni az áramot ?
(#) Stakypot hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok

Miért lehet nagyobb frekvenciákon (30-100kHz és még e felett) kis transzformátor maggal átvinni nagy teljesítményt?
(#) kadarist válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!
Mert nagyobb frekvencián több erővonal fér bele egy adott keresztmetszetű vasmagba.

Mást kell dugni, nem az áramot... A pozitív pólust a +Vs-re kell kötni, a negatívat pedig a GND-re. Gondolom erről van szó.

Igen arról de akkor nem is kell neki semmi áram csak a hang?
(#) Stakypot hozzászólása Jan 27, 2011 /

Tegyük fel hogy van egy egy fázisú asszinkron villanymotor. Ezt én egy kis porvasmagos trafóra kötöm. Amit meghajok egy olyan áramkörrel, ami egy 30kHz es jelre rámodulál egy 50Hz es jelet. Így is érvényes az amit mondtál? Mert a motor csak 50Hz et "lát". De a teljesítményt a 30kHz es "csúcsokból" fogja venni?
Érted a kérdést?

A tápfeszültséget (áramot) kösd erre a két pontra, az erősítendő jelet a Vi és G2 (GND) közé, a hangszórót pedig az RL és GND-re kösd.
(#) kadarist válasza Stakypot hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Értem a kérdést, de minek használnál trafót?
(#) johny90 hozzászólása Jan 27, 2011 /

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 14 V-os, (max 50A-os) rendszerem.
És ebből kellene nekem 14 V-os, max 20 A-os rendszert csinálni.
Meglehet csinálni valahogy?
(#) vilmosd válasza johny90 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Egy 20 amperes biztositek segitsegevel.
(#) yohnsee hozzászólása Jan 27, 2011 /

Kérlek, erre adjatok választ nekem: megépítettem a toroid lágyindító kapcsolást az oldalról. Amíg a relé be nem húz, addig a 230V 4db 5W/10Ohm-os ellenálláson keresztül megy a trafóba. Ezek sorba vannak kötve. Most jön a hiba, mert én úgy számoltam, hogy az ellenállások wattszáma sorba kötésnél 5W marad, csak az ellenállásuk adódik össze, ha párhuzamosan kötném őket, akkor 1/R1+1/R2 stb képlet alapján jönne ki az eredő ellenállás, de ugye a wattszámokat meg összeadnám. Ez így nem helyes? Valahol azt olvastam, hogy sorbakötésnél adódnak össze a wattszámok.
Kérem, aki tudja, válaszolja nekem meg, elbizonytalanodtam.
(#) kadarist válasza johny90 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Mire szolgál ez a "rendszer"? A maximális áram a fogyasztók ellenállásától függ. Használj nagyobb ellenállású terhelést és akkor lecsökken az áramfelvételed.

Értem kösz
(#) kadarist válasza yohnsee hozzászólására (») Jan 27, 2011 / 1

Soros és párhuzamos kötésnél is összeadódnak a teljesítmények.
(#) yohnsee válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Köszönöm szépen! Azért vacilláltam, mert a 4db sorbakötött 5W-os 10ohm-os ellenállást cserélném 2db 10W-os 150-200ohm-osra, hogy a trafó után kötött kondibank lassan töltődjön fel.
Üdv
(#) lakatosturbo hozzászólása Jan 27, 2011 /

Emberek ennek a veztéknek mekkora az átmérője Link ?
(#) mrb válasza lakatosturbo hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

négyzetgyök (0,14 mm2 /pi) *2 = 0,42 mm
(#) Mybuster válasza blackdog hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

szia úgy gondoltam hogy akkor lesz 3 szín azaz KÉK & PIROS & ZÖLD ezek a színeket lehet majd kapcsolni a 3 állású kapcsolóval ! Már el ig kezdtem szerintem elég sokat haladtam azért nem raktam még ellenálást mert szerintem nem kell mert ha mgnézed a képet látod hogy a zöldböl és a piros ledből is több van így szerintem nem muszály ellenálás de ha szerinted kell akkor szivesen meghalgatom javaslatodat!
(#) neogeo2 válasza Mybuster hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Ledek mellé mindig tenni kell ellenállást, mert különben olyan lesz, mintha rövidre zárnád a tápodat.
(#) Axel hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok!

A latch meg a shiftregiszter közt mi a különbség? Azt olvastam valahol, hogy a latch "átlátszó". Mit értünk ez alatt?

Köszi!
(#) kadarist válasza Axel hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!
Itt magyarázatot kapsz az átlátszóság fogalmáról: Regiszterek
(#) djhua hozzászólása Jan 27, 2011 /

Udv ! Egy problemaval kuzkodom , megpedig egy nyakterverzessel . Nem nagyon jon ossze a nyakrajza ennek a kapcsolasi rajznak ( Fájlmellékletben ) . Esetleg ha valaki segitene , megkosszonem de nagyon . Holnapra elkene keszitenem , s meg csak a nyakrajzot bamulom es gondolkodom , rajzolgatok , de nem nagyon jon ossze . A diodak : 1N4148
(#) kadarist válasza djhua hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szia!
Egy kicsit rendezd át a rajzot, hogy a sok keresztezés megszűnjön. Ezek után sokkal átláthatóbb lesz a rajz.
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hello!
Estleg próbáld meg a diódákat az ábra szerint beletervezni. Így csak 5*8 pötty kell a panelen. (Ahol nem kell, ott kihagyod a diódát.)
üdv! proli007

SIL10.png

(#) djhua válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

De hogyan rendezem at ?
(#) westhorses hozzászólása Jan 27, 2011 /

Üdv mindenkinek! Tudna nekem valaki ebben segíteni?

Egy 0,03T indukciójú homogén mágneses mezőben az indukcióvonalakra merőlegesen 2000000m/s sebességgel belövünk egy protont.
a) ekkora sugarú körpályára tér a részecke?
b) iben különbözne az előbbi körtől az ugyanekkora sebességgel belőtt elektron körpályája?
( A szükséges adatokat keresük meg táblázatban!)
2. feladat
A hidrogén egy protont, a hidrogén izotópja, a deutérium egy protont és egy neutront tartalmaz az atommagjában. Az atommagokat 100 feszültséggel fegyorsítjuk, majd az induksióvonalakra merőlegesen 0.02T mágneses indukciójú homogén mágneses mezőbe vezetjük. ekkkora sugarú körpályán mozognak? ( A szükséges adatokat keressük meg táblázatban!)

Egyik ismerösöm tette elém de nekem hablagy az egész!
(#) kadarist válasza westhorses hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

A proton nagyon nehéz az elektronhoz képest, úgyhogy nagyobb erő kell az eltérítéséhez. Meg 100 mire gyorsítunk? Elektronvolt, vagy mi a mértékegység? De ezt a kérdést inkább egy fizikai fórumba kellene "belőnöd".
Következő: »»   1157 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem