Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es stroboszkóp

Témaindító: zozo506, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 21
(#) Tomi44 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

sima multimérterrel mértem és átlagba max fesz 0,7V volt. tudom hogy nem így kéne mérni, de kb ugyanúgy világít mind 1led 1V on.
Pc táppal próbálta mert nekem 5V ot ad ki max 19A.
A panelt még régen csináltam párhuzamosan van bekötve 100db víztiszta erősfényű dip led (3V-5V)
(#) zimpee válasza Tomi44 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

hi,
számold ki, mennyi áram kell a ledeknek, ha bírja a táp, akkor szerintem nem kell cserélned semmit.
Más kérdés szerintem, hogy egy ilyen panelt én || és soros kötések kombinációjával oldok meg, hogy nagyobb feszültségről is hatékonyan üzemelhessen.
Kérdés: az 555 kimenete nem túl telített Neked? Megvan az igazi stroboszkóphatás? Nem világít túl sokat egy villanás alatt?
Én most építek strobit, Luxeon k2 powerledekből, 3 led van sorban, és 3 ilyen sor párhuzamosan kötve, 5A-s táp hajtja, a kimenetet pedig egy 555 generálja (rövid (állítható) impulzusokat ad monostabil módban), az 555 triggerén pedig egy nyomógomb, egy astabil 555 van jelenleg (és lesz még egy aluláteresztő szűrő egy miksin, és így basszusra is villog).

zimpee
(#) proli007 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 24, 2011 / 1

Hello!
Rosszul látjátok a kérdést. Ez a kapcsolás nem teljesen korrekt. Mert a Led-eken folyó áram nincs ellenállással korlátozva. Alapvetően a kollektorban folyó áramot a T2 áramerősítési tényezője, és az R4 által szolgáltatott bázisáram fogja meghatározni. Tehát erősen eszközfüggő a dolog. A 8,2kohm bázisellenállást figyelembe véve, a bázisáram, kb. (5V-0,65V)/8,2k=0,53mA. Az adatlap szerint 100mA és 3A közötti áramerősítési tényező, 100..200 között van. Ha átlagos 150-el számolunk, akkor a kollektoráram 150*0,53mA=80mA értékű lehet. Ezt 10 Led-re elosztva (ha egyenletesen oszlik meg) 8mA. Ha 100db-ra, akkor már csak 0,8mA lesz a Led-áram.
Egyébiránt sem illedelmes dolog sok Led-et párhuzamosan kapcsolni.

(0,7V-ra nem világíthatnának a Led-ek, így valószínűsíthető, hogy mérési hiba van. Pontosabban vélhetően nem a Led feszültséget, hanem annak integrált átlagértékét méri a kolléga.)
üdv! proli007
(#) Directors hozzászólása Jan 25, 2011 /

Üdv!

Én is megépített ezt a kapcsolástBővebben: Link.
Eddig nekem úgy van,hogy minden led előtt van ellenállás és úgy megy a kapcsolásra.Most ez mellé szeretném beüzemelni a két power Ledemet is.Ha csak a power ledek vannak rajta akkor tökéletesen villog de ha rákötöm a már meglévő 20 sima ledet is akkor a power led elalszik és csak a sima ledek villognak. Ez miért van?
A kapcsolás áramforrása megfelelő és a tranyó is az.
(#) mex válasza Directors hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Biztosan ki van vezérelve a tranyó rendesen?
(#) Directors válasza mex hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Azt elfelejtettem mondani,hogy nekem a tranyó előtt van egy ellenállás. Azt kellene kisebbre cserélnem azt mondod?
Vagy mit kellene variálnom?

Valószínűleg az ellenállást kell kisebb értékűre cserélned. Most milyen értékű?

2,7K ellenállás van.Illetve ha csak a sima ledek vannak rákötve akkor ha a potit teljesen lecsavarom vagy fel most nem tudom akkor csak világítanak a ledek de ettől eltekintve ugyan úgy tudom lassúra és gyorsra is állítani.

Tegyél 1k fix értéket, és még ezzel sorba 1k potit, és így próbáld. Azért a powerledek elé is kellene legalább 10 ohm. Ha még így sem megy, akkor tovább kell a fix ellenállás értékét csökkentened. Milyen a tranyó típusa?

A power ledeknek áramgenerátor van.(vazérlő aztán generátor majd power ledek)

Rajz?

A 3. rajz.
Bővebben: Link

A skori-féle áramgenerátort a powerledekkel együtt párhuzamosan kell kötni a többi leddel. Az áramgenerátor pozitiv kivezetése a táp + ra a negatívot pedig a tranyó kollektorára kell kötni. Ha így van, akkor ahogy korábban írtam, a bázisellenállást kell megfelelő értékre hozni. Elég nehéz lesz összehozni a dolgot, mert a power résznek kell a teljes tápfesz, viszont akkor a sima ledeknek az előtétellenállását kell megnövelni, különben több áram fog folyni, és elhaláloznak.

Az akkor durva lesz.
Szórakozhatok akkor.
Egyébként nem tudom,hogy az hogy nézne ki egy buliba,hogy két stroboszkóp van és máshogy villognak.
Szerinted?

Még egy kérdés,hogy azt hogyan tudom kiküszöbölni,hogy világítani ne világítson hanem csak villogjon?Mert ugye most is az van,hogy tudom szabályozni a villogást de azt is betudom állítani,hogy csak világítsanak de én ezt nem szeretném.
(#) mex válasza Directors hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az eredeti rajz nem teljesen korrekt. Az 5-ös lábat egy 22-100nF közti értékű kerámiakondival le kell kötni testre, a 4-es lábat pedig kösd rá a pozitív tápfeszre, és így próbáld.
(#) Directors válasza mex hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Rendben,köszi.De ha beállítom majd akkor nem lesz baj ha vagy csak a sima ledek,vagy csak a power ledek lesznek rajta ? A ledeknél az ellenállás megváltoztatom.Illetve így honnan fogom tudni,hogy mekkora előtét ellenállások kellenek?A kimeneti feszültséget mérem majd és ahhoz viszonyítva?(A tranyó kollektorán és a + tápon mérve.)
(#) proli007 válasza Directors hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Hello!
Két végfokozatot, soha nem kell alkalmazni.
Ha a Skori féle áramgenerátor van a Led-ekhez, akkor nem érdemes ezt még túlvariálni. Mindig elfelejtitek, hogy az nem csak egy áramgenerátor, hanem "kapcsolható áramgenerátor" is egyben. Csak a R4 ellenállásnak azt a felét, ami a tápra megy át kell kötni az 555 kimenetére, és már kész is vagy, Ha az 555 kimenete magas szintű, bekapcsolja az áramgenerátorokat. A tranyó meg maradhat a 10db. sima Led számára. (Kicsit korrektebb megoldás..)
üdv! proli007
(#) zimpee válasza Directors hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Az nagyon látványos, elsőkézből mondhatom

Lenny Kravitz technikusai mellett elég sokan alkalmazzák a több helyről villanásszerűen megvilágítás technikáját. Persze ott irányított robotlámpákról van szó, de a hatás nem marad el derítés esetén sem.
(#) Directors válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Köszi proli és neked is zimpee.
Ezen a két strobin lehet elgondolkozok és akkor más más villogás lesz. Érdekes lenne szerintem is.
(#) laszlokunstar válasza Directors hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Érdekes lenne mondjuk az egyiket színes, mondjuk kék szinű leddel villogtatni.
Ez eléggé brutális lehet 60w kék led
(#) Gyozo92 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

Én gondolkoztam hasonlón, de az ára miatt inkább hagytam a fenébe. Én úgy akartam, hogy teszek bele RGB power ledeket, és hang vezérelten keverné a színeket, és villogna. Sajnos 3 ilyen led elég sokba kerül
(#) laszlokunstar válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /

3+ cca 1200 Ft/db RGB 5W

Igen, de ha ilyet teszek bele, akkor abból vagy 10-10-10 minimum kell bele. Igaz, én 20 wattosakat néztem, az 4e körül meglett volna darabja.

Hol találtad?

Kb fél éve volt porondon az építése, de villanócsövesek lettek aztán. Akkor a Vaterán néztem, és annyiért voltak. Illetve színenként kis eltéréssel, de elég jó hatásfokúak voltak.

Ha nem zavar a led csík, az is jó lehet.
Amíg volt kék vettem belőle, 5 méter 2.500 Ft volt.
Most még van piros, s zöld ennyiért.
5m zöld led 2.500 Ft

Jó lehet, de hogy szerelem be a strobi házába? Én party house-ba gondoltam zöld led csíkot hangulat világításnak, + kis vezérlő áramkör jól mutatott volna, csak nem lett állandóra beáldozható ház
De nézd meg ezt, elég komoly fényerőt ír rá, bár szerintem nem lesz az csak 1300-1400lm igaz ki kéne próbálni.
EZT
És nem is drága, ha tényleg ilyen hatásfokú.
(#) zimpee hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok,
gondoltam megmutatom félkész stroboszkópomat 9db Power Leddel. Alkalomadtán valamicske cikk is lehet belőle!

Félkész strobi

A hangvezérlés még nincs kész, a zene csak a hangulata miatt van
(#) Gyozo92 válasza zimpee hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Szép munka! Milyen kapcsolást használtál?
Következő: »»   8 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem