Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
57 KHz-en és jól működik! A gép készen van eddig U57-es magokkal volt, de az nem tetszett más volt az ív stabilitása a hangja! Most jó!
Hali
Nincs is olyan messze az az üzlet!!!
Köszönöm !
Internetes, de közelebb van Oroszországhoz mint Kárpátaljához.
És elég jó árban vannak ahogy néztem!
Amit kértél megnéztem, hogy mi mennyibe kerül.
Szia! Köszönöm4 Pár héten belül lesz nekem is egy LC3-am aztán avval megmérem! De lehet hogy félreteszem az egészet, mert kilátásban van egy gyári 160A-es trafó Gondolom az jobb mint a saját...
na-na! Nem biztos!
A sajátodat te rakod össze, ismerve minden csinnyát binnyát! A gyári nehezebb feladat, ha nem ismered-kapcsirajz hiány, smd
Sziasztok!
Egy furcsa problémával szembesültem a napokban, egy MILLER GOLDSTAR 140 javítása során. A gépben a hibás alkatrészeket kicseréltem, a meghajtókört annak rendje-módja szerint leteszteltem, frekvenciát leellenőriztem, max.kitöltést beállítottam 42%-ra. A műterheléses próba rendben lement, következett a hegesztési próba. A próba 70-80A környékén rendben ment, de mikor a potit feltekertem 130A-ra az ívfogás pillanatában a gép dobott egy hátast. Alsó-felső ágban 1-1db IGBT zárlatos lett. Tanácstalanul állok a probléma előtt. Ilyennel még az elmúlt 15 évben nem találkoztam. A rossz IGBT-ket kiforrasztva a meghajtókör hibátlan jelalakot produkál, minden paraméter rendben. Valaki találkozott már ilyen esettel?
Vezérlőpanellal együtt jön majd De lehet hogy hiányos lesz.. Ha más nem jó lesz alkatrésznek!
Szia,
volt egy hasonló esetem egy gyári géppel -140A - amiben az IGBTk (öszessen 2 volt) leégtek, a tipusukat akkor nem sikerült kideríteni... Helyettük tettem két + két IRG4PC50W... Kevésnek bizonyult,utánna 3+3 darabot építettem be,alig tudtam elhelyezni,azóta még nem hozták vissza... Jellegzetes hogy a párhuzamos gyors teljesítménydiódák mindezt túlélték! Mi volt az "eredeti hiba"?
Az előzmény 150m 0,75mm2 tescos hosszabbító volt. Az eredmény 4 db IGBT , booster dióda és meghajtó kör alkatrészeinek cseréje. Az eredeti kitöltés 44% volt, ezt vettem vissza 42%-ra, arra gondolva,ha kevés lesz akkor még mindig van 2%-nyi tartalékom. Ez a gép 12 évig ment a legmostohább viszonyok közt. Már szinte minden csavarja meg volt lazulva, a burkolata agyon horpadozva, a csatlakozói kikopva. De működött. Egész addig,amíg a 150n-nyi tescos össze nem jött.
Jól körülnézni a teljesítmény trafó körül,nincsen megrepedve? A sznuberekkel nem volt gond? A visszafutó gyors diódákon nem illik spórolni,ha van kéznél 30Amperossat tennék...
Milyenek a hálózati elkók,ha kapacitásszegények ugyanúgy nyilvánul meg mint a rossz hosszabítókábel...
A visszafutó diódák hibátlanok maradtak, a snubber kör ellenállásait és kondenzátorait és az IGBT-ket is az eredetivel azonos típusra cseréltem. A puffer kondikat viszont nem vizsgáltam. Lehet hogy azok lennének a hibásak? :bummafejbe:
Nézd meg azt az 1 µF körüli kondit, ami közvetlenül a tápfeszt hidegíti az IGBT, diódák sarkain. Ha az rossz, akkor jó nagy túlfeszek lehetnek, ettől simán elszállnak a félvezetők. Ráadásul akkor, amikor kezd nagyobb áram folyni rajtuk.
Köszönöm az infót,az 1µF-os kondi hibája-mint hibalehetőség, bevallom meg sem fordult a fejemben. Emiatt aztán nem cseréltem. Megpróbálom, kicserélem azt is, és a puffer elkókat is.
Én találkoztam már ilyennel. Ugyanez volt a tünet. Már az ív hangján is hallottam némi rendellenességet. Kicsit zajos volt. Szkóppal néztem a jelalakot és az egyik négyszögjel teteje nem egyenes volt, hanem minimálisan hajlott. Alig lehetett észrevenni 5us/div-en. Az IGBT lábától visszafelé mérve a vezérlőjelúton arra jutottam, hogy a leválasztó trafó egyik oldalán menetzárlat van. Gondolom akkor kaphatott a trafó, amikor tönkremetek az IGBT először. Kicseréltem a kis trafót és azóta tökéletesen megy gép.
"Ez a gép 12 évig ment a legmostohább viszonyok közt."
Áram szabályzó poti nem szaggat? Az 12 éves? Macinál baj ha kihagy....
Szia!
Köszönöm a választ. A jelalakokat kétsugaras szkóppal néztem, teljesen egyforma volt mindkét meghajtó ágon. Kala felvetésére a válasz: a poti eredeti, nem kontakthibás, de minden inverternek simán kell bírni a poti hibát. Szerintem még a macinak is. Ha ez meghibásodást okoz az inverternél,akkor a csúszka és a test közé be kell tenni egy 220nF-470nF körüli MKT kondit.
Az lenne a kérdésem, hogy a HFA15TB60 helyett lehet e tenni HFA15PB60-ast.
Sziasztok,
Nagy nap ez a mai,végre elkészült a gép.Nagyon könnyű vele ívet fogni és az ívnek szép,halk hangja van.A gép alapja a "Maci"kapcsolás,de az IGBT-k helyett 8db IRFP22N50A fet van,a meghajtó fokozat pedig tranzisztoros(BD140).Van egy nem tetsző tulajdonsága a gépnek és egy kis segítséget szeretnék kérni.Minimum poti állásnál a főtrafó halkan sipol és ha feljebb tekerem kicsit a potit azonnal megszűnik a sipolás. Nem tudom,hogy mi okozhatja ezt a jelenséget. És a képek
Gratulálok nagyon szép munka!
csak így tovább!
Szép munka és jó is gratulálok.
A FETTEs oldalról is dobhattál volna képet-esetleg a FETTEk meghajtásáról egy skiccet
Szia.Gratula a géphez nagyon profi a trafó és a fojtó tekerése.A sipolás,oka hogy a kitöltés majdnem nulla közelében van,egy 100-200Ohmos ellen állás a poti minimum áram ágába forrasztással megszünik.
Terheletlen kimenetnél a kitöltési tényező a poti minden állásában a maximálisan megengedett értéken kell hogy legyen. A kitöltési tényező akkor kezd el változni,amikor áram folyik a mérőváltón.Az alapáram(üresjárási áram)nem lehet része a mérőjelnek,tehát a minimális állásnál a potinak akkora feszültséget kell adni a szabályzókör felé,hogy a kitöltési tényező terheletlen kimenetnél a poti minimális és a maximális állásában is változatlan kitöltési tényezőt eredményezzen. Erre a megoldás az,amit írtál,(100-200ohmos ellenállás alulra) tehát a minimális állás feszültségét kissé meg kell emelni.
Őszinte szívvel gratulálok! Képeket az "elkészült gépek" mappámba mentettem a neveddel.Használd egészséggel és örömmel,szép munka.Érdekes,talán egyszer sem kérdeztél vagy csak nem emlékszem.Egy észrevétel,a fojtó rögzítését alakítsd át mert most félig rövidre zárja az az átkötés,nem egészséges.Hasonlóan,mint a főtrafónál csináltad,egy bakelit lappal és 2 külön csavarral old meg.A varratok szépek,nincs is fröcskölődés.Csatlakoznék dara barátomhoz,növeld meg az ellenállás értékét a poti minimum áram ágában és nem fog sípolni,egyébként is felesleges annyira leszabályozni.Azért azt az áramváltót kívülről szigeteld le.
Szia Gábor barátom!
Megtennéd, hogy a maci rajzát felteszed ide, valahova eltűnt a gépemről többedmagával, még a keresés sem hoz eredményt. Bevallom, lusta vagyok a fórumon megkeresni. A többi elveszett anyagot honnan szedem össze,azt még nem tudom. U.i. A sönt és a CD a héten megy. |
Bejelentkezés
Hirdetés |