Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   180 / 564
(#) Tubi56 válasza kralikandras hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

57 KHz-en és jól működik! A gép készen van eddig U57-es magokkal volt, de az nem tetszett más volt az ív stabilitása a hangja! Most jó!
(#) guliver83 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Én mindenhol ott vagyok!
(#) guliver83 válasza jati hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Hali
Nincs is olyan messze az az üzlet!!!
(#) kralikandras válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Köszönöm !
(#) jati válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Internetes, de közelebb van Oroszországhoz mint Kárpátaljához.
(#) guliver83 válasza jati hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

És elég jó árban vannak ahogy néztem!
Amit kértél megnéztem, hogy mi mennyibe kerül.
(#) zoly15 válasza kala1982a hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Köszönöm4 Én is összejelöltem őket!
(#) zoly15 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Szia! Köszönöm4 Pár héten belül lesz nekem is egy LC3-am aztán avval megmérem! De lehet hogy félreteszem az egészet, mert kilátásban van egy gyári 160A-es trafó Gondolom az jobb mint a saját...
(#) Tubi56 válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

na-na! Nem biztos!
A sajátodat te rakod össze, ismerve minden csinnyát binnyát! A gyári nehezebb feladat, ha nem ismered-kapcsirajz hiány, smd
(#) mpisti hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok!
Egy furcsa problémával szembesültem a napokban, egy MILLER GOLDSTAR 140 javítása során. A gépben a hibás alkatrészeket kicseréltem, a meghajtókört annak rendje-módja szerint leteszteltem, frekvenciát leellenőriztem, max.kitöltést beállítottam 42%-ra. A műterheléses próba rendben lement, következett a hegesztési próba. A próba 70-80A környékén rendben ment, de mikor a potit feltekertem 130A-ra az ívfogás pillanatában a gép dobott egy hátast. Alsó-felső ágban 1-1db IGBT zárlatos lett. Tanácstalanul állok a probléma előtt. Ilyennel még az elmúlt 15 évben nem találkoztam.
A rossz IGBT-ket kiforrasztva a meghajtókör hibátlan jelalakot produkál, minden paraméter rendben.
Valaki találkozott már ilyen esettel?
(#) zoly15 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Vezérlőpanellal együtt jön majd De lehet hogy hiányos lesz.. Ha más nem jó lesz alkatrésznek!
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia,
volt egy hasonló esetem egy gyári géppel -140A - amiben az IGBTk (öszessen 2 volt) leégtek, a tipusukat akkor nem sikerült kideríteni... Helyettük tettem két + két IRG4PC50W... Kevésnek bizonyult,utánna 3+3 darabot építettem be,alig tudtam elhelyezni,azóta még nem hozták vissza...
Jellegzetes hogy a párhuzamos gyors teljesítménydiódák mindezt túlélték! Mi volt az "eredeti hiba"?
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Az előzmény 150m 0,75mm2 tescos hosszabbító volt. Az eredmény 4 db IGBT , booster dióda és meghajtó kör alkatrészeinek cseréje. Az eredeti kitöltés 44% volt, ezt vettem vissza 42%-ra, arra gondolva,ha kevés lesz akkor még mindig van 2%-nyi tartalékom. Ez a gép 12 évig ment a legmostohább viszonyok közt. Már szinte minden csavarja meg volt lazulva, a burkolata agyon horpadozva, a csatlakozói kikopva. De működött. Egész addig,amíg a 150n-nyi tescos össze nem jött.
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Jól körülnézni a teljesítmény trafó körül,nincsen megrepedve? A sznuberekkel nem volt gond? A visszafutó gyors diódákon nem illik spórolni,ha van kéznél 30Amperossat tennék...
Milyenek a hálózati elkók,ha kapacitásszegények ugyanúgy nyilvánul meg mint a rossz hosszabítókábel...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

A visszafutó diódák hibátlanok maradtak, a snubber kör ellenállásait és kondenzátorait és az IGBT-ket is az eredetivel azonos típusra cseréltem. A puffer kondikat viszont nem vizsgáltam. Lehet hogy azok lennének a hibásak? :bummafejbe:
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Nézd meg azt az 1 µF körüli kondit, ami közvetlenül a tápfeszt hidegíti az IGBT, diódák sarkain. Ha az rossz, akkor jó nagy túlfeszek lehetnek, ettől simán elszállnak a félvezetők. Ráadásul akkor, amikor kezd nagyobb áram folyni rajtuk.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Köszönöm az infót,az 1µF-os kondi hibája-mint hibalehetőség, bevallom meg sem fordult a fejemben. Emiatt aztán nem cseréltem. Megpróbálom, kicserélem azt is, és a puffer elkókat is.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Én találkoztam már ilyennel. Ugyanez volt a tünet. Már az ív hangján is hallottam némi rendellenességet. Kicsit zajos volt. Szkóppal néztem a jelalakot és az egyik négyszögjel teteje nem egyenes volt, hanem minimálisan hajlott. Alig lehetett észrevenni 5us/div-en. Az IGBT lábától visszafelé mérve a vezérlőjelúton arra jutottam, hogy a leválasztó trafó egyik oldalán menetzárlat van. Gondolom akkor kaphatott a trafó, amikor tönkremetek az IGBT először. Kicseréltem a kis trafót és azóta tökéletesen megy gép.
(#) kala1982a válasza mpisti hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

"Ez a gép 12 évig ment a legmostohább viszonyok közt."

Áram szabályzó poti nem szaggat? Az 12 éves?
Macinál baj ha kihagy....
(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Szia!
Köszönöm a választ. A jelalakokat kétsugaras szkóppal néztem, teljesen egyforma volt mindkét meghajtó ágon.
Kala felvetésére a válasz: a poti eredeti, nem kontakthibás, de minden inverternek simán kell bírni a poti hibát. Szerintem még a macinak is. Ha ez meghibásodást okoz az inverternél,akkor a csúszka és a test közé be kell tenni egy 220nF-470nF körüli MKT kondit.
(#) jati hozzászólása Jan 30, 2011 /

Az lenne a kérdésem, hogy a HFA15TB60 helyett lehet e tenni HFA15PB60-ast.
(#) (Felhasználó 46585) válasza jati hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Kiváló lesz.
(#) szell69 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Sziasztok,

Nagy nap ez a mai,végre elkészült a gép.Nagyon könnyű vele ívet fogni és az ívnek szép,halk hangja van.A gép alapja a "Maci"kapcsolás,de az IGBT-k helyett 8db IRFP22N50A fet van,a meghajtó fokozat pedig tranzisztoros(BD140).Van egy nem tetsző tulajdonsága a gépnek és egy kis segítséget szeretnék kérni.Minimum poti állásnál a főtrafó halkan sipol és ha feljebb tekerem kicsit a potit azonnal megszűnik a sipolás. Nem tudom,hogy mi okozhatja ezt a jelenséget.

És a képek
(#) szell69 hozzászólása Jan 30, 2011 /

És a többi
(#) guliver83 válasza szell69 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Gratulálok nagyon szép munka!
csak így tovább!
(#) kralikandras válasza szell69 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szép munka és jó is gratulálok.
A FETTEs oldalról is dobhattál volna képet-esetleg a FETTEk meghajtásáról egy skiccet
(#) dara válasza szell69 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia.Gratula a géphez nagyon profi a trafó és a fojtó tekerése.A sipolás,oka hogy a kitöltés majdnem nulla közelében van,egy 100-200Ohmos ellen állás a poti minimum áram ágába forrasztással megszünik.
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Terheletlen kimenetnél a kitöltési tényező a poti minden állásában a maximálisan megengedett értéken kell hogy legyen. A kitöltési tényező akkor kezd el változni,amikor áram folyik a mérőváltón.Az alapáram(üresjárási áram)nem lehet része a mérőjelnek,tehát a minimális állásnál a potinak akkora feszültséget kell adni a szabályzókör felé,hogy a kitöltési tényező terheletlen kimenetnél a poti minimális és a maximális állásában is változatlan kitöltési tényezőt eredményezzen. Erre a megoldás az,amit írtál,(100-200ohmos ellenállás alulra) tehát a minimális állás feszültségét kissé meg kell emelni.
(#) erdgab válasza szell69 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Őszinte szívvel gratulálok! Képeket az "elkészült gépek" mappámba mentettem a neveddel.Használd egészséggel és örömmel,szép munka.Érdekes,talán egyszer sem kérdeztél vagy csak nem emlékszem.Egy észrevétel,a fojtó rögzítését alakítsd át mert most félig rövidre zárja az az átkötés,nem egészséges.Hasonlóan,mint a főtrafónál csináltad,egy bakelit lappal és 2 külön csavarral old meg.A varratok szépek,nincs is fröcskölődés.Csatlakoznék dara barátomhoz,növeld meg az ellenállás értékét a poti minimum áram ágában és nem fog sípolni,egyébként is felesleges annyira leszabályozni.Azért azt az áramváltót kívülről szigeteld le.
(#) mpisti válasza erdgab hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia Gábor barátom!
Megtennéd, hogy a maci rajzát felteszed ide, valahova eltűnt a gépemről többedmagával, még a keresés sem hoz eredményt. Bevallom, lusta vagyok a fórumon megkeresni. A többi elveszett anyagot honnan szedem össze,azt még nem tudom.
U.i. A sönt és a CD a héten megy.
Következő: »»   180 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem