Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   40 / 115
(#) Action2K válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jan 17, 2011 /

Nem 8, hanem 12 kimenet van. Így lehet direktbe vezérelni három motort. Nem beszélve a DL32-es modulról, amivel 8 darab motor vezérelhető direktbe. De kár ezeket fokozni, ha nem saját magad írod meg a szoftvert hozzá.
(#) papirmase hozzászólása Jan 18, 2011 /

Ezt ismeri valaki? klikk
Mennyire lehet műlödőképes?
(#) Antauri válasza papirmase hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Szerintem működőképes, már amennyire egy forgó motor már működőnek számít. Ez nagyon puritán megoldás, talán a legnagyobb hiányossága hogy nincs áramszabályozás. Enélkül nagyon hamar melegszik a motor, nem emelheted a feszültséget, emiatt csak nagyon alacsony fordulatszámon lesz nyomaték. Találsz ettől sokkal jobbat is.
(#) SALáta válasza papirmase hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Ennél már jobb az L297-298 páros is. Piccel orosz oldalakon vannak jó tervek, vannak teljesen cél vezérlőic-k fetek meghajtására. Széles a paletta.
(#) guliver83 válasza SALáta hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Hali
Tudnál küldeni egy pár oldalt?
Köszi
(#) papirmase válasza Antauri hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

Hova kellene beiktatnom a feszültségszabályozást?
Közben megszereztem az egész leírását a kártyának.
Mellékelek egy egymotoros kapcsolási rajzot.
De érdekelne bármilyen más egyszerűbb olcsó megoldás is (bármi ami házilag megolható). Ha linkelnétek megköszönném...
Nagyon amatőr vagyok elektronikából, engem igazából a mechanikai rész érdekelne. De addig nem akarok belevágni, amíg nincs kész a vezérlésem.
Az még a másik problémám, hogy van két 5 voltos, és két 24 voltos motorom. Mennyire lehet variálni a tápfeszültséggekkel?
Plussz még van egy motorom a következő csatolási pontokkal:
- Vcc
- FG
- /DEC
- /ACC
- GND
A három középső az mit jelent? Ez most egy komplett vezérlés rajta?
(#) Sir-Nyeteg válasza papirmase hozzászólására (») Jan 20, 2011 /

A léptetőmotor lényege, hogy áramgenerátorosan kell hajtani. Ezt a célIC-k képesek ellátni.
A képen a motor nem léptető motor.
(#) Moderátor hozzászólása papirmase hozzászólására (») Jan 20, 2011

Lassíts egy kicsit a tempóból. Sorozatosan szeged meg a szabályzatot:
MSN szlengek, felesleges kiemelés (színezés, amit már eltávolítottam), "Megépítené ezt nekem valaki?".
Kezdő vagy az elektronikában, de a fórumon is. Mindkettőben ajánlatos az odafigyelés, olvasás, türelem és a szabályok betartása.
(#) Antauri válasza papirmase hozzászólására (») Jan 21, 2011 /

Nem a feszültséget kell szabályoznod hanem a takercseken átfolyó áramot. Egy magasabb szint kell a léptetéshez és egy alacsonyabb a pozícióban tartáshoz. Ezeket a motorokat nem ismerem, de gyenge angol tudásommal azt gyanítom hogy az acc/dec (acceleration/deceleration) gyorsítás/lassítás lehet. A harmadikat nem tudom. Lehet hogy komplett vezérlés, de inkább keress step/dir bemenetű vezérlőt, ahhoz könnyű vezérlőszoftvert találni. Keress rá a Google-val Saláta által is említett L297-L298 párosra vagy a TB6560-ra, sokat meg lehet tudni a rajzokból.
(#) dkarcsi73 hozzászólása Jan 27, 2011 /

Sziasztok !
A NEMA23 as léptetőmotoroknál mit jelent az SH.sorozat jelölés? Azt látom , hogy olcsóbb de mit takar ez technikailag a valóságban?
(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

A NEMA ( 8, 11, 14, 23, 34) egy szabvány méretet jelöl, milyen márkájú motor az aminek az SH sorozata érdekel?
(#) dkarcsi73 válasza Antauri hozzászólására (») Jan 27, 2011 /

Én igazából azt szertném tudni hogy mi az az "SH". Mire utal ez a jelőlés. A Nema katalógusba külön van 5 vagy 6 féle motor ami SH jelölésű.
(#) dkarcsi73 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok !
A kérdésem egyszerübben :
A Hobby-CNC oldalon találtam egy léptetőmotor katalógust amiből kinéztem egy léptetőmotor tipust, melynek adatai : NEMA23: 1,7Nm, 80mm átmérőjű, 1,4A, 2,3ohm tekercsellenállás, 3,2V, 4,5mH, 8 kivezetéses és ez kerül 14.260,- forintba. De van SH sorozatú ami 12.630,- forint és erősebb paraméterekkel rendelkezik: NEMA23: 1,9Nm, 76mm, 4A, 0,5ohm, 2V, 1,6mH szintén 8 kivezetéses. Mi a lényegi különbség, miért olcsóbb az erősebb ?
(#) Sir-Nyeteg válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Jan 28, 2011 /

Valószínüleg a nagyobb áram miatt. Nem minden vezérlő képes 4A-re.
(#) robing16 hozzászólása Jan 29, 2011 /

Sziasztok!
Tudom, hogy ez a hozzászólás nem teljesen a CNC géphez kapcsolódik, de mind a két helyen jelen van a léptetés...

Nemrég szervizeltem egy Robotlámpát, aminek van vagy 6 léptetőmotorja... Ezen vezérlő elektronika ha jól sejtem, maximális árammal tartotta pozícióban a lámpa fejét. A lámpafej olyan szinten volt kiegyensúlyozva, hogy áramtalanításkor is ugyanabban a pozícióban maradt.

Persze, a léptetőmotor oly annyira felmelegszik, hogy megfogni nem lehet... Egy CNC gépnél gondolom nincs szükség arra, hogy a motorban nagy legyen a fékező hatás. Vagyis itt az áramerősséget, és nem a feszültséget állítjuk?
(#) Sir-Nyeteg válasza robing16 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

A motortuning előnyét kihasználva léptetőmotorokat áramgenerátoros üzemmódban hajtjuk. Ezáltal nagy fordulaton is biztosított a megfelelő nyomaték.
Egy motor nem szereti az 50-60 foknál nagyobb hőmérsékletet, nem tesz jót a mágnesének, elveszti az erejét.
(#) Antauri válasza robing16 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Jól látod, nem szükséges a teljes fékezés, ún. pozícióban tartás van, ennek az árama általában töredéke a mozgatáskor használtnak. Felesleges és csak melegíti a motort.
(#) herzsolt hozzászólása Jan 30, 2011 /

Itt egy kis cnc, és hozzá az elektronika, hátha valaki hasznát veszi.Bővebben: Link
(#) guliver83 válasza herzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia Köszi
(#) robing16 válasza herzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Szia!

Köszi, át fogom nézni, mert mindenféle megoldás jó ötletet adhat
(#) dkarcsi73 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Sziasztok!
Megépitettem a mellékletben szereplő motorvezérlő kártyát. Közvetlenül PIC-el és két optóval vezérlem. Nema23-as 2Nm-es, 200 lépéses unipoláris motort kötöttem rá. Az természetes jelenség hogy full lépésben 400 impulzust kell kiadnom egy kör megtételéhez, levett jumperral meg 800-at? Az impulzusokat PIC-el generálom úgy, hogy kiadok egy 25us-os jelet aztán 10ms szünet, ezt ismétlem 400xszor. A szünetidő csökkentésével növelem a fordulatot. Sajnos 2ms alá nem tudok menni mert teljesen erőtlen lesz a motor de viszont itt a fordulat még csak kb 100 ford/ perc. Miért nem tudok nagyobb fordulatot kihozni a motorból? 12V -os akkuról táplálom de 24V-ról sem jobb a helyzet.

cnc kari.jpg

(#) Antauri válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Nem ismerem ezt a vezérlőt, de egy 200 lépéses motornak 200 impulzusra kellene egy kört fordulnia egész lépéses üzemben. Szerintem Te 1/2 és 1/4 lépés között tudsz választani.
(#) Sir-Nyeteg válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Számomra is kérdéses a vezérlő, bár a design ismerős, talán ha írnál róla, vagy linkelnéd...
Biztosan jól küldöd az impulzusokat? Próbáld simán nyomógombbal is.
Milyen áram van beállítva? Az lehet a gond, ha lassú. De az is lehet, hogy a motor ilyen. Arról sem írtál semmit.
2Nm nagyon nagy. Lehet hogy cserébe lassú.
(#) dkarcsi73 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia!
Bővebben: Link
Erről az oldalról töltöttem.
A léptetőmotor pedig a hobbycnc oldalról rendeltem. Ott azt irták, hogy 1000 ford /perc -el is lehet forgatni.

Bővebben: Link

motor.jpg

Tudtam én, hogy valahonnan ismerős
A motor fordulatszáma nagyon függ a vezérlőtől. És a tápfeszültségtől is.
Sajnos a linkelésed nem sikerült, új ablakban kell megnyitni a linket, hogy lásd a címét.
Motor adatlapból kiderülhet pár dolog, és lehet hogy csak pl 90V-tal sikerülne elérned a 1000fordulatot. Rengeteg dolgon múlik! Az is dicséretes, hogy elindult
Mekkora árammal hajtható a motor, és mekkorával hajtod?
(#) lui3 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Szia én ugyanezt az elektronikát használom nekem is volt kezdetben (erö) hiánya a fetjeid irlz44?az r24 r25 tel lehet a motor erön még tuningolni ha jol emlékszem fejböl 1 ohm a kapcsirajz szerinti érték én 0,47ohm 5W ellenállásokkal hajtom de probáltam 0,33ohm-mal és ugy a motorjaim lefohhatatlanok voltak.Persze léptetö motornál minél nagyobb a fordulat annál erötlenebb a motor.Probáld ki más áttételezéssel! minél lassabban forog a motorod annál erösebb.
üdv
a motorrol tudnál infot adni?adatlapot.
(#) dkarcsi73 válasza lui3 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Nekem nem kell csak kb.200-as fordulat.
IRLZ44-est használom, R24-25 1 ohm.
A motor 2.1V-os 3A/fázis van ráirva. Én 12V-ról 1.6A ről hajtom. Amikor nem érkezik step jel akkor nem kellene lekorlátoznia az elektronikának a fázisáramot? Mikor áram alá helyezem a panelt akkor még nulla amper van aztán elinditom, forog egy picit leállitom a step jelet akkor nem esik vissza az áramerősség.
A yuotub-on néztem videókat a NEMA23-as motorokról ugy forgatják oda-vissza hatalmas sebességkülönbségekkel, hogy csuda. Valami nem klappol még itt, agyalni kell, hogy mi lehet a baj.

Hajtsd meg 3A-ral, úgy ahogy kéri. Egy léptetőmotort árammal tudsz erőre bírni, és feszültséggel tudsz sebességre bírni
(#) Stewe válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

...azért ez a két érték elég konkrétan együtt mozog.... )
(#) dkarcsi73 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

És az miért lehet, hogy 400 lépés kell egy fordulathoz?
Következő: »»   40 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem