Fórum témák
» Több friss téma |
No jó kijavítom,hogy pontos legyen.A piros a kívánt áram, a barna ami már nem is annyira szimpatikus.
Te azt szeretnéd hogy az 1 motor forogjon.Az A pontra kötsz 5V a B re meg 0V .Az áram egy része átfolyik az 1 motoron (piros útvonal) a többi része meg a 3,4,2 motoron át.(barna útvonal).ami már nem biztos hogy kívánatos.
A fiam nagyon penge programozásban, rá alapozom az egészet. Az nem baj, ha végig kell pörgetni, ha ez az ára az alacsony alkatrészköltségnek.
Ennek ellenére nagyon megköszönném, ha irnál konkrét demultiplexer tipusokat, mert hosszutávon ez lesz szerintem a megoldás.
Kezdem kapisgálni, hogy miről van szó.
Na nemsokára lerajzolom, én mit hiszek, aztán kiváncsi vagyok mi lesz a véleményetek.
Amíg itt fogalmazgatok, egy kis off.
Nem tudjátok a wincseszter fejmozgató mechanikáját hogyan lehet vezérelni? Több kábel megy hozzá, s lehetséges hogy lehetne motorként használni? Két mágnes közt megy töredék fordulatokat, de úgy tudom nagyon pontosan. Ha ez igaz, robotkarnak ideális.
Esetleg Ezek közül is különösen a 4/16 (4 bemenet 16 kimenet) számot viselők
Azt hiszem végre már én is értem.
Védődióda nélkül a nem vezérelt motorok sorbakapcsolva vannak, s ebben az állapotban úgymond "rövidrezárják" a vezérelt motorokat. Ami persze nem jó megfogalmazás mert nagyobb az ellenállásuk mint a vezérelt motornak. De ez fura helyzetet teremt. A kérdésem a következő: Ez olyan mintha egy motorra rátennék egy nagyobb ellenállást. Párhuzamba vannak kapcsolva. Na ez a jó megfogalmazás. Párhuzamba kapcsolok egy motorral hármat, kilencet, stb... Egyre növekvő ellenállás. De ha igazam van, akkor ez olyasmi mint a shönt. Ettől még forogni fog a motor, nem is gyengül csak az egész rendszer kb dupla annyi áramot vesz fel, mint védődiódákkal. Ergó próbának jó. Igazam van?
Attól eltekintve hogy a többi meg vagy előre ,vagy vissza ,szintén forog....
Ez viszont már baj...
Egy izgő mozgó robot lenne belőle. Hiperaktiv.
A legelső hozzászólásomban levő két kép a mérvadó.
Abban a matrixban erősitő tranyók vannak. Korábban el lett vetve, de a nem vezérelt tranyó ha alacsony feszültséget kap, nem veszi át a védődióda szerepét?
Cmos demuxok:
4514;4515 (adatlap) Retben találtam: RET.HU 270FT TTL-ek: 74LS154 (adatlap) /de ez aranyárban van :~1800Ft/ Ezeket a Hobbielektronika oldalán lévő gyűjteményben találtam. Én személy szerint jobban szeretem a cmos ICket, mert sokkal rugalmasabbak tápfesz terén (TTL: 5V+-0,5V ; Cmos: 3~15V), és az áramfelvételük is sokkalta kisebb.
Változatlanul hiányolok egy rajzot az ic kimenettől a motorokig (legalább 2*2 esetre.)
Köszi
Nem tüntem el, csak ügyes bajos dolgaim voltak. Próbakép megépitettem az első nyákot, de ez még Csak simán vezérli a motorokat a portról, matrix nincs. Kész a kért rajz is, rövidesen feltöltöm. Egy kérdést még nem értek: Oké, a parallel portra kiküldök egy bájtot. Meddig marad kint a jel? A következő bájt küldéséig? Vagy ujra és ujra küldeni kell? Vagy ép hogy ujra kell küldeni nullázva a kérdése bitet ha egy motort le akarok állitani? Köszi
Míg a LED-mátrixnál a LED eleve egy diódaként viselkedik addig a " motormátrix " minden elemével ( motorjával ) sorba kell kötni egy egy diódát. Így ki lehet választani egy motort a mátrixból. Természetesen az ellenkapcsolt védődiódákra minden motornál szükség lesz. Lásd mellék.
Ime a rajz, de már csak böcsületből.
Jani ugyani skifejtette, hogy ez az elképzelés önmagában hibás. Köszönöm. Azt a részt nem értem, hogy jani a rajz tetején a tápot adta mindegyik motorra, miközben azt hinnám azok is egy egy tranzisztorrla erősitett IC lábról jönnek, hogy 4017 vagy valamelyik multiplexer, esetleg parallel port az egy ujabb döntés lesz.
A negyedik nagyitott rajz lemaradt.
Az elvi kapcsolásom a LED-mátrix alapján készül, illetve lett átdolgozva. Egy egyik tranzisztor sor ( PL a GND felőli ) a mátrix sorát míg a másik ( PL a + tápfeszültség felől ) az oszlopokat vezérli. Így a mátrixból egy elem vagy egy sor motor könnyen kiválasztható. Hátránya a mátrix elrendezésnek, hogy a motorok időosztásos vezérléssel lesznek vezérelve ha minden motort működtetni kellene egyszerre. Vagyis csökken a fordulatszám és a nyomaték.
De más megközelítéssel, mint PL: a DISCÓ LIEZ32-nél, tárolókba ( latches ) van elmentve a kimeneti adat. A D-LITEZ-nél MAX 32 kimenet lehet. Megfelelő dekóderrel ez a szám megnövelhető. ( 74154 + 74374 = 16 * 8 = 128 kimenet. ) ( A logikai része még nincs átgondolva. Valamint a nyomtatóport vezérlő kimeneteit is ennek megfelelően kell kezelni. )
Lehet hogy nem értem, de olyasmiről van szó, hogy a motornak megüzeni hogy meddig forogjon majd a következőnek és így tovább?
És így egyszerre tudnak forogni? Elsőre a terv az volt hogy egyszerre csak egyetlen egy motor menne, de hosszutávon nagyon jól jönne ha mind egyszerre menne. De ha jól értem akkor itt nem arról van szó, hogy minden motornak vagy egy fogadó áramköre, hanem a vezérlő ICbe van mindez beleintegrálva?
Be kell valljam csak átfutottam a témát.
A mátrix elrendezésnek is megvan előnye és hátránya. Előnye a nagyszámú motor vezérlése viszonylag kedvező alkarészmenyiséggel. Hátránya a mátrix elrendezésből adódó vezérlés miatt van. De ha csak egy motor kiválasztása a cél akkor mindenképp megfontolandó az alkalmazása. S meg is valósítható. A kiküldött adatok tárolását a mátrix elvnél is célszerű megvalósítani. ( Így ha a portot a Windows visszafoglalja, a kiküldött adat nem vész el. )
Erre nem is gondoltam, hogy ilyen huncut a W indows. :wilting:
Igazából kezdetben 386-osal kisérleteznék C-ben, még optocsatolón keresztül se tennék rá barkács áramkört a nagygépemre. Elösször legalábbis biztos nem. De ha beválik felmerült mikrokontroller vagy mobiltelefon is. De a mobiltelefon kivezetéseivel vezérelni valamit azt hiszem egy egész más téma... Viszon még a mikrokontrollernél is olcsóbb s inteligensebb. Van benne belső óra, talán még a saját koordinátáit is tudja, stb... Idézet: „Hi! Többször írtad a 4017-eshez kapcsolva, hogy 8x8-as (64-es) mátrixot hajtasz meg vele. Ebben csak azt nem értem, hogy legrosszabb esetben is, ha pl a 0. kimenetet meghagyod 'off'-nak, akkor is 9x9 (81-es) rendszered lenne. Sőt, mivel elég csak a sort vagy az oszlopot kikapcsolni, így 10x9 motorod lehetne. Vagy tévedek? ” Szia! Sziasztok! Közben megy tovább a fejtegetés. Ha jól értem, a parallelport kontrollbitjei ugyanúgy használhatók mint az adatbitek? De úgy látom több kontrollbit is van. Szóval hány jelet küldhetek max. a parallel portról? S a controllbiteket milyen címről hogyan vezérelhetem? Jelenleg a készülékeket tesztelném matrixban, ehhez kéne 1 parallelportról minimatrix, de jó lenne a 4*4-es matrix fölé menni, itt meg azt olvasom lehet 9*9, de azt a tizedik bitet is használva jól jönne a 10*10 jel. Köszi
Igazából nem tudom, hogy konkrétan mire fogod használni ezt a motor-mátrixot, de ez az "1 a rengetegből" és azt is csak soros eléréssel... hááát, nem hiszem hogy olyan jó megoldás lenne. Főleg, hogy mintha azt olvastam volna valahol, hogy az még jobb is lenne neked, ha több motor egyszerre is tudna működni.
Szerintem, jobb lenne ha a címezhető multiplexerek felé lépnél, igaz, ott sincs megoldva még a több motor működtetése, de legalább azt az egységet címezheted meg direktbe, amelyikre szükséged van, nem kellene végigpörgetni a köztes kimeneteket. Másrészt, az jutott eszembe, hogy a LED mátrixos kijelzőkben is egyszerre csak 1db (vagy egy sorban/oszlopban néhány) LED világít, mégis a szemünk tehetetlensége miatt, ugye teljes karaktert látunk. Ugyan ez az elv nem működne a motoroknál is? Időarányos vezérléssel (PWM vagy mi) és megfelelően magas működési frekvenciával még az egyes motorok fordulatszámát is be lehetne állítani. De csak elmélkedem, valaki okosabb majd mond rá valamit
Ha az ic-k kimenete az itt jelölt helyzetben vannak ,akkor az A,B tranzisztorok CB irányban fordított feszültséget kapnak ami valószínű nem üzemszerű működést okoz.
Az 1. ic harmadik kimenetén lévő magas szint az A,B,C jelű tranzisztorok BE diódáján keresztül indítja az utolsó 3 motort.Lehet nagyon pontosan méretezett alkatrészekkel ez a probléma orvosolható ,de nem hiszek benne. A lenti tranzisztorok bázisáramát a 2. ic kimenetének kellene biztosítani,ami egy nagyobb fogyasztás esetén szintén egészségtelen. Szerintem ha nem optocsatolózól le minden motort ,a mátrixot felejtsd el. Esetleg ha ragaszkodsz a mátrixhoz akkor az ic kimenetekre kötött jelfogók érintőit kösd mátrixba. (a diódák ekkor is kellenek ,tehát nem tudsz egyszerűen forgásirányt váltani.)
Sziasztok!
Az LPT port kontrollbuszát valóban meg lehet címezni, (sőt aszt hiszem a címe épp a data busz címe +1 v esetleg +2, nem tudom). Viszont ezt már tényleg elképzelhető h a windows is használja alkalmanként (pl. autómata nyomtatókeresésre). Még annyit h ezt a mátrixot én sem eröltrtném, egyszerűbbnek tartom néhány 74hc595 -ös shift register használatát. Ezekből gyakorlatilag akármennyit egymásután fűzhetsz, és így akárhány * 8 bitet birsz vezérelni. Pont úgy, mint itt. (A felső 3 IC a lényeg.) A programozása: * A sor első IC data in (14-es) lábára kiadod az első bitet. * az ICk shift clock (11-es) lábára adsz egy órajelet * ezt sokszor (8 * ahány ICd van) * az ICk latch clock (12-es) lábára adsz órajelet Ekkor a data out lábakon megjelenik az adat. Következő kiíráshoz ugyanez. És Így ugye csak 3 vezetéket használsz az LPT portból. mayjak
És olcsóbb mint a 4017.
Ez tünik eddig a legjobb megoldásnak. Ez is köthető matrixba?
sztem _JANI_ kapcsolása elégíti ki a legegyszerűbben a problémád. A tiéd egy kicsit el van bonyolítva. _JANI_ rajza csak egy diódával van kiegészítve, a tiében +1 tranyi minden motorhoz. Huzalozni egy sorors diódát sokkal egyszerűbb mint +1 tranyit.
Forgásirányt nem tudsz változtatni egyik esetben sem, még akkor sem ha polaritást váltasz:ebben az esetben az NPN tranyid fordított polaritást kap, vagyis ki sem nyit ( akkor ahhoz már PNP kell) Szintén mindkét esteben csak 1 motort tudsz egyszerre vezérelni. Ha mátrixban vannak a motorok akkor Latchel sem, mert ha pl. 2 motort akarsz bekapcsolni, akkor 2 sort és 2 oszlopt kell nyitva tartanod, vagyis nem 2 hanem 4 motor kapcsolódik be (kivéve ha sor vagy oszlop azonos) A motorral párhuzamosan mindenképp kell egy dióda, mert az önindukció tönkre vághatja a tranyit. (mint a reléknél)
Őőőő... persze, de minek?
Akarom mondani szubjektív véleményem, h a mátrix az tulbonyolítás, és téll korlátlan egymástól független bitet kapsz a shift registerekkel. (Az egyetlen hátrány csak az, h minden változtatáshoz az összes regisztert fel kell tölteni) mayjak
Szerintem felejtsd el a mátrixot. (nem azért mert túl bonyolult ,hanem mert ésszerűen nem megoldható)
Ha a költségeket nézzük a táras meg a shift regiszteres variációban is 4 motor 16 tranzisztor egy ic a legegyszerűbb legolcsóbb forgásirányváltós megoldás. Ha elkezdesz a mátrixxal szenvedni akkor kapsz egy nem működő kapcsolást meg egy egyszerre a 255 ból max 16 csupán egy irányba forgó, cserébe lassú és gyenge motort. Egyébként meg nem tudok olyan eszközt elképzelni amihez 25-30 motornál több kell.Ennek pedig szerintem nem olyan horribilis az alkatrész igénye.Ha a shift regiszter mellett döntesz ,még az az előnyöd is meg lesz ,hogy 5/6 szál vezetékes buszra fel tudod fűzni az egészet,(az egy irányba menő 4 motornak egy kis panelt letéve) egy UTP esetleg 5 eres telefonkábellel (ha kis motorokat használsz) be tudod huzalozni ,nem kell a mindenféle mátrixpontokkal kínlódni.
Jól látom hogy száz megaherces?
Gyorsabbat nem tudsz?
sajnos én eltudok képzelni.
25-30 motorral semmire se megyek, olyan mintha nem is lenne... |
Bejelentkezés
Hirdetés |