Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   904 / 1319
(#) The_Saint válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia! Köszi a gyors választ! 1 dolgot nem értek... miért kell bemenet legyen a láb? Én ott akarnék egy mérhető feszültséget, végső soron egy DAC kellene aminek a feszültsége a RA2-jelenik meg.... De akkor ez nem kimenet? Vagy ezért nem ment nekem eddig, mert eddig kimenetnek volt konfigolva. Na kipróbálom! Köszi még1x!
Üdv
(#) vilmosd válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Hali
Elvileg a RA2 labon a CVRCON.6 bit (CVROE) 1 allitassal meg kell jelennie a CVREF-nek. Persze a CVREN-t is be kell allitani es bemenetnek kell allitani a labat. Ja es a comparatort, es a AD-t is ennek megfeleloen kell beallitani. Nem lehet mas funkcio rajta.
(#) The_Saint válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszi, megjött a fesz! Kimenet volt az RA2..
(#) zenetom hozzászólása Feb 2, 2011 /

Hali!
Szükségem lenne egy 18F-es PIC-re, aminek sok I/O lába van (>20), és olcsó. Esetleg 1db ADC kell még, de nem muszály, 5V-ról menjen, és legalább 4MHz-et tudjon. A többi nem lényeges (nem kell UART, PWM, LCD, USB meg ilyenek..). Amiket én találtam nagyobb példányokat, azokba beleraknak minden nyalánkságot, ami végülis nem baj (pl. 18F4550), csak hát drága.
Egy pár típusnak örülnék, esetleg ha van valakinek, annak mégjobban örülnék.
Tisztában vagyok vele hogy még 86 millió tulajdonsága van a PIC-nek, de a lényeg, hogy sok I/O lába legyen.
szerk.: nézegettem a Microchip keresőjét, de tapasztalatoknak jobban örülnék.
Végülis nem kell annyira hűde sok, elég a 20-25 láb is, csak olcsó legyen.
(#) vilmosd válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Hali
18F2321 rendelkezik 25 ki-be labbal. A 18F24K20- 18F24K22 meg olcsobb. A 24K20 kisfeszultsegu tipus.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!
Az a gond, hogy minden A/D átalakítás indításnál kapsz egy figyelmeztetést, hogy nem vártad ki a beállási időt. A környezeted úgy van beállítva, hogy 200 figyelmeztetés után megállítja a programot.

Biztosítsd az AD beállási időt.
(#) Hp41C válasza The_Saint hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

Ha digitális kimenet, akkor az kis impedanciával a magas vagy alacsony szintet viszi a lábra...
(#) icserny válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Az a legolcsóbb, ha olyat használsz, amit már ismersz. Párszáz forintért ismeretlen típussal nyűglődni biztosan nem éri meg.
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nagyon sok tipust nem ismerek, sőt, csak ezeket: 12F675, 18F-1320-2550-4550. 18F1320-ról 18F2550-re szinte egy az egyben át lehetett másolni az ASM kódot, csak a konfigbiteket kellett beállítani, meg az A/D konvertert (mondjuk csak ezekre volt szükség).
Most szemezgetek egy 18F8720-al.
(#) lalca válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ha csak sok kimenet kell(led?),és fontos az ár esetleg shift-regiszterek.
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

18F4420 - 40 láb @ 780+Áfa, 18F4520 - 40 láb @ 900+Áfa, 18F6520 - 64 láb @ 1500+Áfa, 18F8720 - 80 láb @ 2500+Áfa...
(#) Attila86 válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

Nézd csak, csináltam neked egy listát a Chipcadben jelenleg raktáron lévő 18F-es PIC-ekből, ár szerint rendezve. (Tök jó hogy ilyet is tud az Excel. )
(#) zenetom válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ó, nem kellett volna, azért nem ennyire komoly az ügy, csak ha esetleg van valakinek tapasztalata ilyen PIC-kel akkor azt leírhatja, de hasznos "kis" lista, köszi szépen! (Nem tudtam hogy a ChipCAD-en a flegfrisebb "áruk" vannak..)
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

De szerintem jól van beállítva minden. Órajel 40MHz, Fosc/32, tehát így a Tad=0,8us. 2TAD-vel pedig a Tacq=1,6us. Így minden az Icserny által itt (Bővebben: Link) írt értékek közt van.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia!

Elhiszem, hogy erre terveztél, de a szimulátornak mindig igaza van... Valahol mégsem várod ki. Megszakítás lefutása, alapprogrammal való kereszthatás, esetleg más bitet (is) állítasz a ADCON regiszterek valamelyikében...
(#) watt válasza zenetom hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nekem egy 8720 van a házvezérlőm központjában. Pár dolgot már most tud a panel, pedig még a negyed részét sem használtam ki a memóriájának, annak ellenére, hogy C-ben programozom. Ezzel nagyon komoly feladatokat meg lehet oldani, szinte bármit, amit a sebessége és a perifáriái megengednek, nem véletlen, hogy a legdrágább PIC-ek egyike.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ui: Esetleg a Register Trace: egy listába teszi, mikor, mit írtál egy regiszterbe. Debugger / Stimulus /Register Trace...
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nálam a Debugger/Stimulus-on belül csak New Workbook, Open Workbook meg ilyenek vannak.

Viszont a View/Special Function Registers-nél megnéztem és az ADCON0, ADCON1 és ADCON2 regiszterekben az van amiket beleírtam.

A PIC-es panelmérőim programstuktúrája szinte teljesen ugyan ez és ott nem volt ilyen probléma. A megszakítás kiszolgálása pedig pont hogy lassítja a mintavételezést.
Nagyon durván így néz ki a programom:
mintavételezés->kiértékelés->kijelzés
Utána pedig a kijelzés-ről a mintavételezésre ugrik és kész a végtelen ciklus. Megszakítás bármikor történik, csupán beszúr pár ms-ot.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Össze-vissza állítgattam a Tad-t és a Tacq-t, de ugyan az a hibaüzenet.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Idézet:
„Nekem egy 8720 van a házvezérlőm központjában.”
Az ilyen soklábú, "nagytiszteletű professzorokkal" az a probléma, hogy elavulnak,mire az ember tisztességesen áttanulmányozza az adatlapjukat.
(#) Kisvé hozzászólása Feb 2, 2011 /

Helló!
Kérdeznék egyet.
Ugyebár a 18as PIC-ekben van árnyékregiszter (regiszterverem). Az egyértelmű ha egy megszakítás végén a retfie után az "s"-hez 1-et írok ,akkor visszatölti a regiszterek régi értékét, de arra nincs vmi utasítás, hogy a megszakításba lépéskor beletöltse?
Előre is kösz!
(#) kissi válasza Kisvé hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Megszakításba történő belépéskor mindig automatikusan elmenti --> kétszintű megszakítás használatakor ( ha használod is egyidejűleg mindkettőt ) csak a magasabbik szint mentésére és visszatöltésére használhatod, az alacsonyabb szint a "te dolgod+ ( Neked kell elmenteni és visszatölteni szoftverből! )!

Steve
(#) trudnai válasza Kisvé hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Az arnyek regiszter az kicsit mas, mint a veremtar. Az arnyek regiszter a LATx regiszterek, a PORTx regiszterek arnyekai.

Az a verem amit emlegetsz, az ugye a WREG es BSR-t tarolja el. De nem kotelezo hasznalni, csak meg van ra a lehetoseged. Pl. CALL-hoz megadhatod, hogy mentsen. RETURN es RETFIE-nel pedig megadhatod, hogy toltse vissza az elmentett ertekeket. Azonban mikor megszakitas generalodik akkor a mentes automatikusan megtortenik -- csakhogy nehany PIC-ben vannak ezzel is prblemak, es a problema elkerulesere CALL ..., FAST ... trukkot kell alkalmazni.

Gond ebbol akkor van, ha ket szintu megszakitasod van, vagy ha valami trukkos megszakithato megszakitas kezeloket alakitasz ki (nested interrupt service). Ilyenkor az ujabban beerkezo megszakitas felul irja az elozoleg elmentett ertekeket, tehat ilyenkor mas modszerekhez kell folyamodni.

Egyszoval nagy segitseg lehet ez az interrupt latency csokkentesere, de azert korultekintuen kell alkalmazni.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Én mindig azt mondom, hogy ha valami jó volt valamire, akkor az mindig is jó lesz arra, azaz olyan nincs, hogy elavult, legfeljebb túl drága lesz, mint pl. a 18F2320 vs. 18F2321. Az utóbbi fele annyi, és meg van "csiszolva".

Az adatlapról pedig annyit, hogy nem sokkal több dolog van benne, mint pl. egy 18F2550-ben, legfeljebb egy féle perifériából több. Semmi különös. De a poént értettem!
(#) Zsora válasza trudnai hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

"Az arnyek regiszter a LATx regiszterek, a PORTx regiszterek arnyekai."

Ez nem így van. Megszakítás bekövetkeztekor a munkaregiszter és az állapotregiszter autómatikusan eltárolódik az árnyéktárba (nem a verembe), ahonnan a RETFIE utasítás visszatölti őket.
Pl. a PIC24 is használ árnyéktárat, de ott ennek használata nem autómatikus, hanem a POP.S és PUSH.S utasítások szükségesek. Ez egyébként előny is, mivel az árnyékolást bármikor felhasználhatjuk, ha szükség van rá. (PIC24-nél az SR, W0, W1, W2, W3 regiszterek számára van árnyéktár.)
(#) Kisvé válasza Zsora hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Amennyire én tudom tényleg erről van szó, nem a LATx-s PORTx-es dologról. Viszont a BSR-nek is van árnyékregisztere, nem csak a WREG-nek és a STATUS-nak.

Szóval ezek szerint minden megszakításkor elmentőik.
Köszönöm a segítséget.
(#) Zsora válasza Kisvé hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Igen, a BSR is elmentődik.
Nézd meg még kissi hozzászólását! (#910849)
(#) Kisvé válasza Zsora hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Megnéztem.
Az alacsony-magas prioritású megszakítások miatt mondtad?
(#) MPi-c válasza Zsora hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Idézet:
„Megszakítás bekövetkeztekor a munkaregiszter és az állapotregiszter autómatikusan eltárolódik az árnyéktárba (nem a verembe), ahonnan a RETFIE utasítás visszatölti őket.”

Honnan jön ez az "árnyéktár" elnevezés? Az adatlapok egyértelműen "Fast Register Stack" "Fast Return Stack" megnevezést használnak.
Ha árnyék regiszter vagy tár kerül szóba, én sem gondolnék másra, mint trudnai, a LATx regiszterekre...
(#) trudnai válasza Zsora hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Idézet:
„Ez nem így van. Megszakítás bekövetkeztekor a munkaregiszter és az állapotregiszter autómatikusan eltárolódik az árnyéktárba (nem a verembe), ahonnan a RETFIE utasítás visszatölti őket.”

En ertem mit mondasz, csakhogy az megiscsak egy stack -- az adatlap is igy hivja! (ld. csatolt ollozas az adatlapbol) Meg akkor is stack, ha az csupan egyetlen elem melysegu! Es a masik, hogy a RETFIE (es RETURN is) csak akkor tolti onnan vissza az elmentett regisztereket ha a hasznalod a FAST modot, kulonben nem. Ez a mar korabbi hozzaszolasomban emlitett dolgok miatt lenyeges tervezesi szempont.
Következő: »»   904 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem