Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   182 / 564
(#) joe1972 hozzászólása Feb 2, 2011 /

üdv mindenki!
a következő kérdést tenném fel a szakavatott fórumozókhoz:
van nekem egy inverteres 220V hegesztőm (WÜRTH) 140A és szeretném kicsit fejleszteni. lehetséges-e nagyfrekvenciás gyújtást bele tenni,illetve alumínium hegesztésre is alkalmassá tenni.mind ezt persze ész szerű anyagi keretek között tartva
előre is köszönöm a válaszokat.
(#) staci123 válasza szell69 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia,
az Általad feltett rajzon szerintem van hiba,mégpedig a Q1 bázisában levő dióda fordítva van berajzolva...
(#) kralikandras hozzászólása Feb 2, 2011 /

T erdgab,tubi,votokar,vagy aki nézi az adást - a mellékelt képen,ha 4 helyet 5 magot használok a 20/6-os menetszámot nemlehet csökkenteni ?/40KHz/
(#) Tubi56 válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Én személy szerint csökkentettem 16/4-re, de az én frekim 57KHz
Az nem számít, hogy hány magot használsz, az a kivehető teljesítményt befolyásolja!(telitődhet) Itt inkább a freki és a mag anyaga számít! :yes:
(#) mpisti válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Bocsi,hogy én válaszolok az említett Úrak helyett, de éppen benéztem ide és gondoltam megválaszolom a feltett kérdést. Átszámolod a vaskeresztmetszet /szükséges menetszám összefüggést az új vaskeresztmetszet ismeretében,és máris meglátod hogy az új vaskeresztmetszethez mekkora primer,illetve szekunder menetszám fog tartozni. Az egészen biztos,hogy ha az áttétel,a frekvencia és a gerjesztés értéke változatlan marad,akkor a szükséges menetszám csökken a megnövekedett vaskeresztmetszet arányában.
A menetszám csökkenés mindkét tekercsre igaz. De az valószínűsíthető,hogy a megnövekedett vastömeg miatt a lemágnesezésre is nagyobb energiát kell fordítani, De ebben a témában azt hiszem Katt fórumtársunk a kompetensebb.
(#) mpisti válasza joe1972 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ha Würth,akkor azt hiszem Fronius. Szerinted beleférne a dobozába?
(#) nyekk hozzászólása Feb 2, 2011 /

Üdv
A kérdésem nem igazán idevág,de mivel a ferrit magról van szó,hátha kapok segítséget .Épülőben van egy indukciós hevítő,na már most a fojtóval vagyok gondban .E 65-ös mag megfelelne,de sajnos nem tudom beszerezni.Ezt szeretném megoldani TV sorkimenő ferritjéből,lehetséges e szerintetek?Ha igen hány pár kéne,és milyen elrendezésben?A fojtó 20mH kéne, hogy legyen,és azt az információt kaptam ,hogy az üresjárati frekvencia 55 KHz , max 60A kb .Mekkora légrés kéne ha így megoldható,és milyen vastag huzal?
Előre is kösz!
(#) mex válasza mpisti hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Vétek lenne egy Froniusba kotorászni szerintem.
Ilyen minőségű inverterrel mint a Transpocket amit használunk még nem találkoztam.
(#) erdgab válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Csak ennyi lenne.
Két tranyós nyitó üzem.
N = 10000 * U * 0,5 / 2 * f * B * A
Ehhez nem tudok mást hozzátenni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Néhány hete leírtam, hogy hogyan lehetne gyakorlati úton meghatározni a minimális menetszámot. Keresd meg, szerintem érdemes.

Valószínű elmegy 17/5 menettel.
(#) erdgab válasza leslie000 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Jó lesz az mester úr! Festve meg még szebb.
(#) mpisti válasza mex hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Egyetértünk.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nyekk hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nem lehet, hogy az nem mH, hanem mikroH?
(#) szell69 válasza jimmi12 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Szia,

A trafó 4 pár U57 magból van.A szekunder tekercs és a folytó 28X0,5 mm réz lemezből készült.A szigetelés a lemezen ez a sárga színű szalag,hasonló mint a PC tápok trafóin.Nem nyúlik és jól bírja a hőt.Össze forrasztottam gázas pákával két lemezt amik már szigetelve voltak és a szalagnak semmi baja nem lett.
(#) mpisti válasza szell69 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

"ez a sárga színű szalag,hasonló mint a PC tápok trafóin.Nem nyúlik és jól bírja a hőt."
És hol szerezhető be,ha nem titok?
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Feb 2, 2011 / 1

www.elmatit.hu
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Köszönöm!
(#) szell69 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

A Zalaegerszegi bolhapiacon vettem.
(#) jimmi12 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Helo,

Megnéztem az említett weblapot, de sajnos konkrét típust nem találtam, túl sok fajta van . Esetleg tudsz valami pontos megnevezést ami alapján tudok rendelni?

Előre is köszi!
(#) jimmi12 válasza szell69 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Helo,

Köszi az ifnót, ezekszerint a 28x0.5-ös rézlemezből tekertél párhuzamosan 2db-ot, amik természetesen el vannak szigetelve egymástől?
Esetleg még elárulnád, hogy mi van a szigetelőre írva? A pontos típusa érdekelne.
(#) szell69 válasza jimmi12 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A szalag típusa,remélem ez az:3M ELECTRICAL TAPE 1350 F-1 0142 UL E17385 ez van ráírva. A lemezek nincsenek párhuzamosan tekerve,egy lemez a trafón van a másik a folytón.
(#) kralikandras válasza szell69 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Sziasztok. Oszd meg majd velünk ezt a szalag ügyet,hogy sikerült és milyen méretben és árban van-gondolom nemcsak engem érdekel.Üdv.
(#) osi válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Én 1 éve a Tali BT-től vettem.
Az ára kb 1000-4000 pénz között van a szélességétől függően (1cm - 5v6cm-ig) A hossza kb 20fm.
(nem tekertem le )
(#) szell69 válasza kralikandras hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Ez egy 25mm széles sárga színű szalag.

3M 1350.pdf

(#) (Felhasználó 46585) válasza jimmi12 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Amit én használok, arra ez van írva:

Intertape 51594 CIC9151202 ( sárga színű )

http://www.intertapepolymer.com/Products/Industrial/Type/Electronic...t.aspx

Én úgy tudom, hogy az Elmatitnál hosszú tekercsekből vágják le a kívánt szélességet. Sajnos, ez néha nem túl szerencsés, mert vagy a késük rossz, vagy valami mégsem jó, mert a szélén elég könnyen szakad. Ha jól emlékszem, akkor egy tekercsen 66 fm van. Az árát nem tudom, mert általában több dolgot veszünk egyszerre, mindíg átutalással fizetünk, aztán mire a számla megjön, már rég elfelejtettük, hogy mi volt az. De elég drága dolog. Csak a legvégső esetben használom, mert nehéz vele dolgozni, pl.: ha lemezből tekerek, akkor rá kell ragasztani a lemezre a megfelelő szélességet és nagyon könnyen gyűrődik ez az anyag. Önmagába visszahajlik és miután nagyon jó ragasztó van rajta, hát... megy a kínlódás. Ha csak egy trafó tekercsei közé, vagy sorszigetelésnek kell, akkor jó, az nem problémás, de arra meg drága. Inkább hostaphan fóliát ( mylar, DuPont ) szoktam használni, azzal sokkal könnyebb dolgozni, legalábbis nekem barátibb. Meg olcsóbb, kilója 3000,- Ft körül van, egy méter széles tekercsekben van, ebből is méretre vágnak. Ha meg nincs olyan méret, akkor ollóval... De, az nem ragasztós. Meg mostanában nehéz beszerezni, de mintha az is lenne az Elmatitnál. Meg azt hiszem a motortekercselők is használják. A transzformátortekercselők biztosan. Bár van egy olyan érzésem, hogy a celofán is jó lehet, használtam már azt is, néhány éve működik.
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 3, 2011 /

Sziasztok!
Fejlemény van az ebay-ről rendelt IGBT-vel kapcsolatban. Csak most jutottam el oda, hogy összerakjam a gépet. Első bekapcsolásra működött rendesen ezekkel is, semmi gond nem volt velük. Elsőre elhegesztettem 4-5 pálcát, utána kikapcs és megnéztem a hűtőbordát, ami jéghideg volt, tehát melegedéssel gond nincs. Jó félig volt feltekerve az áramszabályzó poti, mert feljebb nem tudtam(a 10A-es biztosíték határt szab), de 2,5-ös pálcával tökéletesen lehet így is hegeszteni. Hozzátenném, hogy nemigazán tudok még hegeszteni. Szóval szerintem ha már most nem pukkantak meg az igbt-k, akkor annyira rossz nem lehet az árához képest, ami kb 3500Ft volt a 4db.
(#) kralikandras hozzászólása Feb 3, 2011 /

Köszönjök a szalaginfót.
(#) mpisti hozzászólása Feb 3, 2011 /

Néhány nappal ezelőtt kerestem itt a fórumon AWELCO MICRO 164 doksit. Azóta semmi válasz. Senki nem rendelkezik ilyennel?
(#) nyekk válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Természetesen mikroH.Gondoltam rövidítve is érthető.
(#) Tubi56 válasza nyekk hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Rövidítve sem volt jó!

Nanohenry
1000000
Microhenry
1000
Millihenry
1
Henry
10-3
Kilohenry
10-6
Megahenry
10×10-10
Gigahenry
10×10-13
Abhenry
1000000

Bocsi!
Következő: »»   182 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem