Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   323 / 843
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Én úgy oldanám meg, hogy kijelölnék egy bementetet, amin egy +5V-os jel lenne mindig, mikor be van kapcsolva a vezérlő modul. Úgy, hogy az 5V-os tápból egy diódán keresztül fel töltődne mondjuk egy 100nF-os kondi, amit lehúzna egy vele párhuzamosan kötött ellenállás a testre (hogy hi tudjon sülni). A pic ezen a bemenetén lefutó élet figyelne, ezért csak a kikapcsoláskor lenne hatása.
A többi elektronika is egy diódán keresztül kapna áramot, utánna következne a puffer, ami lehetne egy kicsit nagyobb. A diódák miatt nem tudná az egyik kondi fel töltődni a másikat.
Működése: Amint megkapja a tápot a rendszer, be indulna a cucc. A lefutó él figyelés miatt nem lenne gáz, hogy nem indulna be tőle semmi. Amint kikapcsolod a cuccot, a 100 nanós kondi hamar kisülne a vele párhuzamos ellenállástól, a nagy pufferben meg még egy ideig lenne energia. Ez a lefutó él elkezdené az adatok el mentését. A végén kisül, és kikapcsol.

Szerinted ez megoldható? Ettől nem kéne fölöslegesen mindig újra írnia a kontrollert.
(#) emmzolee válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Ez szerintem nem lenne olyan "intelligens" megoldás.
Az lenne az igazi, ha erre nem kéne külön figyelni.
(#) ekkold válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /
 
Nem kell gombelem, lehet kapni kis méretű 5,5V-os 1F-os kondit, direkt erre a célra való... (378Ft)

kondi.png
    
(#) andras1 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Lehet, hogy nagy hülyeség, de autórádiókban alkalmazzák azt a megoldást, hogy a menüben be lehet állítani a bekapcsoláskori hangerőt és a csatornát. Mindig ugyanazon a hangerőn, ugyanott kapcsolódik be. Ez itt nem lenne járható? Magyarul a menüben mentett értéken indulna mindig a táp. Így az eeprom csak akkor kerülne felülirásra, ha a felhasználó megváltoztatja. Én speciel nem biztos hogy szükségesnek látom, hogy ugyanúgy induljon ahogy ki lett kapcsolva, bár lehet pro és kontra is érveket felhozni....
(#) kadarist válasza andras1 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Szia! Csak ezeket a beállításokat akkucserekor elfelejti. Ezért jobb lenne valamiféle CMOS RAM egy kis elemmel ellátva, a memóriagondok orvoslására.
(#) andras1 válasza andras1 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Még esetleg egy olyan kieggel, hogy pl: értéket beállit ( itt lehetne tetszőlegeset megadni) vagy értéket átvesz - itt gombnyomásra átvenné az éppen aktuálisat és a következő inditásnál is ezzel indulna
(#) lesliewednesday válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Én ezt úgy csináltam, egyszer, hogy amikor az enkódert forgatom, az egy külön rutinban számlálódik, ennek a rutinnak a végén, amikor már nincs több tekergetés, és visszalépnék az előző programfolyamatba, mentem az aktuális értéket. Tehát csak akkor van mentés, amikor a tekerést befejeztem (mondjuk várok 1s-et, majd mentek). Így az adott érték mindig eltárolódik, ha állítasz, de egyébként nem nyúlsz az EEPROM tartalomhoz.
(#) andras1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Nem kár ezt ennyire szétszabdalni? Csak kérdezem..
(#) andras1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 4, 2011 /
 
Végül is maga a labortáp mindképp analóg, a vezérlésben, beállításban van különbség, de elfogadom..
(#) kistotti01 hozzászólása Feb 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Az Alkotó féle labortápegység anyagbeszerzésénél vagyok, de felmerült néhány kérdés. Az anyagokat a Hestorenál akarom megvenni. Előszöris: BC307-es tranzisztort az nincs mivel lehetne helyetesítteni, aminek ugynaz a lábkiosztása van, mert a Hestorenél sajnos nincs. A stab ick azok mennyire melegednek?? Kis pici TO220-as bordát tegyek rájuk?? Az R21-es ellenállás az, hogy legyen: 0,22 Ohm vagy 0,33 Ohm legyen?? A teljesítménye az 5W vagy 10W-os legyen??
Üdv.: Kistotti
(#) kadarist válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Szia!
Én csak annyit szeretnék mondani, hogy a BC307 helyett a BC212 jó lenne.
(#) kistotti01 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Igen énis nézegettem jópár tranzisztort, de a lábkiosztásuk nem egyezik. Mindegy ha más nem lesz majd beforrasztáskor fordíttok rajt egy kicsit, aztán jólesz.
(#) kadarist válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Egyezik az! Nem lesz gond a lábakkal sem. Keresztreferencia-kereső
(#) kistotti01 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2011 /
 
Igen egyezik. Bocs csak én néztem félre. Kössz szépen az infokat. A csatolt képen látható is.
(#) BarnaPili hozzászólása Feb 6, 2011 /
 
Sziasztok!
Attila86 féle labortápot építem.Az elsőt,amiben nincs előszabályzó.De lassan megborjadzok.A TL431 referencia feszültségnek mennyinek kell lennie?Ha kiszámolom az adatlap szerint,akkor 6,2V-t kapok.Vettem 4 db újat,ST gyártmány,azzal max 2,5V van rajta.Kiszedtem egy monotor roncsból egyet,azzal 5,7V.Járt már így más is?
István
(#) yello válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Hali!
Mi lenne ha a kimenetről kapna visszacsatolást, méghozzá az áram mérésről.
Tegyük fel, beállítasz x értéket, de az nem menti el amíg a kimeneten nem folyik minimális áram pl.:10mA, amit eléri a szintet elmenti a beállított értéket, és leállítja a mentést, ha újra állítsz rajta akkor engedélyezi a mentést, és amint aktív lesz a kimenet elmenti.
Üdv!
(#) Attila86 válasza yello hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Szia!
De ez miért jó? A cél az, hogy a beállított feszültség és áram-értékeket a vezérlőmodul megjegyezze és a kikapcsolás után ugyan arra az értékre álljon be.
(#) yello válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Hali!
Tegyük fel hogy beállítunk 5V 100mA, mint írtad korlátozott az eeprom írása, ezt az értéket nem menti el addig míg a kimenet nem aktív azaz a kimeneten nem tudsz minimális áramot mérni, egy átlag ember ha beállítja a tápot akkor nem kapcsolja ki hanem elkezd vele dolgozni, amint rákapcsolja a tápra a terhelést, elkezd folyni áram a kimeneten, ezt érzékelve a pic elmenti a beállított értéket, viszont addig nem vizsgálja a kimenetet, és nem ment újra míg nem veszel fel egy új értéket a beállítással.
Ezzel megvan oldva az hogy csak akkor mentsen ha ha újra állítod, és meg van oldva hogy keveset mentsen.
Üdv.
(#) Alkotó válasza kistotti01 hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
A BC307 egyáltalán nem érzékeny semmire. Tökéletes a BC212 is, meg még egy nagy csomó más típus is. Az MPSA sorozatnak valóban eltérő szokott lenni a lábkiosztása, illetve Pl. a BC639-640 párosnak is.
A R21 ellenállás a rajzon teljesen egyértelmű. Két darab 0,33R/5W van belőlük egymás fölé téve. Azért választottam ezt a megoldást, mert így volt a legegyszerűbb növelni a kimeneti áramot. De természetesen az R15 R16 párossal mindenképpen célszerű pontosan belőni a valóban beállítható áramhatár maximumát.
Ha változtatsz az értéken, akkor újra kell számolnia a műszerosztókat, és az áramhatár korlátját is.
A TO220-as stabilizátorok nem melegszenek, nem kell hűteni.
(#) kistotti01 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 6, 2011 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat!
(#) retoocs hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Lenne egy kérdésem szeretnék készíteni egy labortápegységet és lassan össze is szedtem a "hozzávalókat" csak egy olyan bajom akadt hogy a trafó tekerése közben elszámoltam valamit és a megközelítőleg 42 v helyett 51 v -ot sikerült tekernem az lenne a kérdésem hogy ismét szedjem szét a trafót vagy így is megfelel és ha igen ez hoz-e magával alkatrész változásokat?
(#) kadarist válasza retoocs hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia!
Melyik kapcsolást nézted ki magadnak? Ez a 42V AC is elég sok egy labortápnak, az 51 meg még inkább
(#) retoocs válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szép jó napot ! Én az alábbi kapcsolással próbálkoznék.
(#) kadarist válasza retoocs hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Hát, szerintem tekerj le a szekunderből pár menetet vagy adj a primerhez. Fő a békesség. Vagy esetleg adj a szekunderhez ellentétes menetiránnyal, így csökkenteni tudod a feszültséget.
(#) retoocs válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget akkor nekilátok
(#) Demson hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Hello.Sziasztok...Attila féle négydigites kapcsolóüzemü labortápegységről lenne a téma...van egy olyan problémám...hogy müködött hibátlanul éven át.és most hirtelen elkezdet hülyeséget mutatni.mondom valami egyszerübb hiba.aztán kezdtem mérni a kimeneti feszültséget és a maximumot adta függetlenül attól hogy állitom e vagy sem. és kesőbb pedig a TL074 es 10es lábán lévő 1K elenállás elkezdett szó szerint izzani.füstölni.cseréltem.semmi.ezzel nem oldottam meg semmit de próbálkoztam.az 5V1 zener diódák is forrósodtak.cseréltem a hiba ugyan ugy fenn áll.ha Bekapcsolom csak a segédtápot akkor a kijelző mutat egy fix értéket amit nem lehet leolvasni mert hiányoznak karakterek.ha kapcsolom fogyasztás mérésbe vagy volt mérésre akkor is világol a kijelző.ha rácsatlakoztatom a főtápot akkor pedig mutatja a max kimeneti Feszültséget ami kb 53V :S és füstöl az ellenállás. Valaki Valamienféle megoldást nyujtani segiteni? A TL074 cseréltem.555cseréltem.amit tudtam.de Semmiből semmi és ilyen fellép? Érdekes...

Előre is kösz...
(#) Attila86 válasza Demson hozzászólására (») Feb 7, 2011 / 1
 
Szia!

Szerintem az áteresztő FET megadta magát. Forraszd ki és mérd meg hogy rendben van-e, szerintem biztos hogy zárlatos lesz.
(#) zozz12 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék majd építeni (remélem összejön, ha nem is mostanában) egy jó labortápot. Csak hát annyi van belőlük, hogy én már nem tudok eligazodni köztük. Tehát valami olyasmit szeretnék, amit széles körben, pontosan tudok alkalmazni, de mégse túl bonyolult. Továbbá nem kell hozzá tekercseket készíteni. Melyik kapcsolást ajánlanátok?

Köszi
(#) miklosch válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Feltételezve, hogy a labortáp váltó feszről üzemel, egyenirányítod, majd puffereled. Ha a váltófesz oldalra tennél még egy egyenirányítót, simító kondenzátort puffer nélkül és egy feszültségosztót 5V-ra, akkor egy bemeneten tudod nézni, hogy mikor szűnik meg a váltófesz. Ezután még lenne annyi energia, hogy mentsd az értéket.
(#) Ghoost válasza zozz12 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Szia!

Ha esetleg nagy vonalakban leirnad, hogy mire is hasznalnad? Illetve kb mik az elvarasaid a labortappal kapcsolatban Feszultseg es aram vonatkozasaban, illetve a lelkenek szamito trafo adatait megadva konnyebben tudnank tanacsot adni mert, hogy
Idézet:
„Csak hát annyi van belőlük, hogy én már nem tudok eligazodni köztük.”


Idézet:
„Továbbá nem kell hozzá tekercseket készíteni.”
Egyikhez se kell tekercset csinalnod, hamar egyszer keszen van
Következő: »»   323 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem