Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1180 / 3999
(#) blackdog válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Kicsit fáradtan, de próbálok értelmes választ adni.
Ez egy dióda. Ahogyan a LED is az. Itt anód és katód van. A képen látható dióda akármilyen is lehet. A lényeg a szürke csíkos fele az anód (+) a másik a katód (-).

Szerk.:
És kadarist megelőzött. IGEN. A nyíl iránya katód(-) -> anód(+).
(#) wolverine14 hozzászólása Feb 7, 2011 /

Üdv erősítő IC-ken mit jelent a nem invertáló, és az invertáló bemenet, és mi a különbség?
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nagyon jó magyarázó oldal: Műveleti erősítők
(#) janikukac hozzászólása Feb 7, 2011 /

Gyerekek / felnőttek: Felmerült egy kérdésem: Az ellenállások miért színkóddal vannak ellátva, és miért nem írja rajta , hogy pl hány OHM-os. A távol-keleti munkatársak biztos ezt is megoldanák?!
(#) Dudus válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

- Nem kell a beültetési helyzetre figyelni, mindig leolvasható
- Nem kell kínai, ciril...stb karakterekkel ellátni a piactól függően
- Írástudatlan szuahéli cserediák is be tudja ültetni rajz alapján.

....hirtelen ennyi jut eszembe
(#) janikukac válasza Dudus hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

A harmadik ponton nagyot kacagtam . Hát de a számok mindenhol ugyanazok..
(#) fulee9999 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Akkor viszont nem értem. Összeraktam ezt és a diódák úgy vannak, hogy van a képen is egyetlen tranzisztor alul ami kilóg a sorból és a vele átellenes irányba van a szürke csík. Tehát a szürke csík a felül van a nyákon. Most méregetem épp multiméterrel a kapcsolást, hogy hol b.sztam el, de elvileg jó.

Valami ötlet, hogy hol kezdjem a hibakeresést?
(#) Sick-Bastard válasza blackdog hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Üdv!

Igen új tervezés az egész.

A min 2mm vezetősáv szélességet betartom. EAGLE-ben tervezgetek, és ott ahol lehet az 0,1 a 0,15 sőt a 0,254 colos méreteket használom. A gondom pl. a triacok lábinál van, ahol max 0,066" szélességet használhatok.

Nálam sem fog (várhatóan) 10A futni 230VAC mellett. Ez az érték csak amolyan lehető legesleg... rosszabb eset. Inkább túlbiztosítom, túlbiztosítanám magam.

A 15VDC 40A az egy 400W-os Peltier-elem lenne.
350Wosnak találtam meg az adatlapját, ami szerint Imax az 30,7A. 400asnek kb 32A lehet és 27A a folyamatos áram felvétele.
2db BT139-800-as triak elég lenne vagy inkább 3db-ot kéne alkalmazni? (én 3db-bal kezdtem el tervezni)

A hűtéssel kapcsolatban:
Egy SK68/100/SA bordára rátehetem a Peltierbe be- és a Peltierből kimenő triacokat, vagy csak azokat amik ugyanolyan töltéssel rendelkeznek?

SB
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

De mi a gond? Mi a nem jó?
(#) gg630504 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Nem láttál még orosz kondenzátort.
(#) fulee9999 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Kezdem feladni ezt a tranzisztor dolgot, inkább soha többet nem használok.

A gond az, hogy alapból megkapja a legfölső a második és a negyedik pin a megfelelő feszültséget. Felső kettő +5, alsó kettő meg -5. Utána az alsó pin kap +5 voltot. Ekkor bekapcsol a dolog, minden okés. AZTÁN. Elvileg a középső pin ha kap +5V-ot megfordul az áram. De nem. Ha nincs a középsőre áram adva akkor 3V-ot ad a motorra, ha van rákapcsolva áram, akkor 6V-ot ad a motorra mérés szerint. DE ugyanabban a kiosztásban, nem változik az áram iránya.

Valami ötlet?

( Ha másnem a francia kulccsal győzőm meg az áramkört... )

Csináld meg először így: Bővebben: Link. Inverter, meg főkapcsoló tranzisztor nélkül. Ezzel az egyszerű megoldással kezdd szerintem az építkezést.
(#) fulee9999 válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /

Érdekes. Hiába kap az inverter 1. lába +5V-ot a második lábán nem akkor sem ad +5V-ot. Lehet az inverter a beteg?

Az inverternek az a lényege, hogy invertál, tehát ha a bemenetén magas szint van, akkor a kimenetén alacsony.

És az is a normális működés része, hogy a második lábon mindig csak 0.5V van? Adtam az 1. lábra +5V-ot, a másodikon akkor is 0.5V van. Elvettem a feszültséget, akkor is...

Most akkor csak én vagyok hülye vagy...?

Tedd az 1-es lábat GND-re. Akkor mi történik?

Hát. Végülis eredménye az lett. Most leszedtem az 1. lábról mindent, és bekapcsolt. Így nem 3, meg 6voltot adott, hanem szépen 5V-ot stabilan. Aztán az 1. lábra rákötöttem a GND-t és akkor meg nem adott semmilyen áramot a motornak.

Ez most jó/rossz/nem tudom?
(#) kadarist válasza fulee9999 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

A H3 lábon legyen mindig feszültség. Az 1-es lábon, ha van feszültség, akkor az egyik irányba kell forognia, ha GND-n van az 1-es láb, akkor meg a másik irányba. Ennyire egyszerű. A H3 a főkapcsoló.
(#) fulee9999 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Na most valami lett. H3 lábról lehúztam a +5V-ot, de a h1,h2,h4,h5 lábakon fennhagytam mindent. Így egyik irányba forog a motor fél kakaón, ha pedig az inverter első lábára GND-t adok, akkor másik irányba. Végülis az irány most már jó, de csak fél kakaón üzemel a rendszer.. ( felteszem azért, mert mivel a H3 lábon nincs feszültség, ezért a jobb oldalon lévő tranzisztorok bázisa nem kap áramot, tehát nem kapcsolnak )

Vedd ki az invertert és úgy próbáld. A jobb oldal bázisait testeld le, a bal oldali bázisoknak meg adj pozitívat. Ekkor el kell indulnia a motornak valamelyik irányba. Fordítsd meg a vezérlő polaritást és akkor meg kell fordulnia a forgásiránynak is.

Nem volt egyszerű, de kipróbáltam. Így úgy működik ahogy leírtad, teljesen stabilan. Annyi a bibi, hogy kemény 1V-ot ad, 5 helyett. Akkor most... ???

De hol méred ezt az 1V-ot? Milyen két pont között?

A motor kivezetés résznél. Vagyis ahova a motor van csatolva. Csak most nem a motor fityeg ott, hanem a multiméterem.

Gondoltam... Motort köss oda, ne multimétert. A multiméter nagy belső ellenállása miatt nem adsz terhelést a tranzisztoroknak és így nem működnek rendesen. Legalább egy kis izzólámpát köss a motor helyett.

Akrobatikából kezdek jó lenni ahogy a 25 különböző vezetéken keresztül átdugdosva kötözgetek, viszont jelentem tisztelettel, a motor bizony meg se nyikkan.

Akkor valamelyik tranzisztort elkötötted vagy a PNP-NPN párosítás nem jó. Ennek atombiztosan pörgetnie kellene a motort. Ez a rajz honnan származik?

felül bd 136 pnp tranzisztorok emitterrel egymás felé, bázison 1kohm ellenállás, alul bd 139 tranzisztorok, emitterrel egymás felé fordítva, bázison szintén 1kohm ellenállás. A kollektorok meg a pnp-npn párosoknál összekötve ahogy a rajzon is. Akkor én hivatalosan is nem értem...

A rajz amúgy innen van, hobbielektronika -> egyszerű kapcsolások, h-hid.

Mekkora a tápfeszültséged?

5V 2A.

Most amúgy megnéztem, két különböző datasheet kétféleképp írja a bd 136 lábkiosztását. Utolsó próbából még megfordítom, ha így se, akkor kuka...
Következő: »»   1180 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem