Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: Nem kell. „én is a PWM-emre gondoltam,de kondi nem kell hozzá?”
Szerintem nem kell azonnal küldened az SMS-t. Az SMS ott csücsül a SIM-en, csak azt kell kiderítened, hogy hanyadik(azonosító). Telefonszám detektálás után eldöntöd, hogy elküldöd, vagy nem. Nem úgy kell elküldeni, mint egy sima SMS-t, biztosan van rá mód, hogy egy meglévő SMS-t elküldj. Ekkor csak parancsokat kell küldjél, szöveget nem, csak az SMS azonosítóját. Legalább is szerintem ez kivitelezhető. Ha tévedek, akkor elnézést, de én úgy gondolom, hogy ezt meg kéne tudja oldani egy modem.
Hát ezt én nem igazán értem...mitől van "minden rendben" és mitől van "hiba"....? Ha az említett kontroller egyébként semmi mást nem csinál mint hogy egy ledet hajt meg, illetve ez esetben kettőt. Mitől fog állapotot váltani a két láb, minek a függvényében? Pl ha egy komparátor átbillen és ezt jelzed vissza a ledekkel akkor az állapot váltást tudja indikálni a két színnel...stb. De főleg minek ehhez egy 100 pin es TQFP tokos mikrovezérlő... Egy 8 lábú DIP tokos 12F508 al ezt ugyanúgy meg lehet oldani, ha csak egy szimpla próbáról / ismerkedésről van szó.... De én inkább nem kotyogok bele a nagyok dolgába...
Na ha már így belejöttem a kérdezősködésbe, akkor folytatom is. (Egyre több mindenre vagyok kíváncsi, úgyhogy most egy ideig zargatni foglak benneteket.) :eplus2: Na szóval HD44780-as vezérlővel ellátott 2*16 ill. 2*20 karakteres LCD-ről van szó. 4 bites üzemmódban, a 2*16 karakteres szépen teszi a dolgát. De ugyanazzal a szoftverrel és bekötéssel a 2*20 karakteres azt csinálja, hogy az 1 sor első 8 karakterét mutatja, majd 8 karakter üres azután az 1 és 2 sor utolsó négy karaktere fekete. Majd eltelik egy kis idő és elkezdi a második sort, amiben az első 8 karakter látszik a 2. nyolc nem. És ismét az első és 2. sor utolsó 4-4 karakterét frissíti. (teli fekete) majd ismét szünet és kezd mindent elölről. (A szoftvert úgy írtam meg, hogy mindig kezdje újból hogy tudjam hogy mit is csinál, és be is van elég rendesen lassítva, hogy szemmel követhető legyen. (Csatoltam egy videót és a forráskódot.) Gondolom hogy az inicializálás a rossz, és abban kérnék segítséget. Elég primitíven van megírva a kód, de így számomra könnyen átlátható.
Háát, át kell nyálaznom az adatlapját...de lehet hogy igazad van. Akkor addig hagyom is a kódot most legalább működik. ha belepiszkálok tuti nem fog...aztán keresgélhetem megint miért nem megy....
Az sms mindíg az első, mivel minden sms érkezése és feldolgozása után törlődnek az sms ek. Tehát minden sms "1" sorszámú sms. Holnapra megálmodom hogyan lenne ez a legjobb, eddig is köszi az ötleteket.
Ahogy mar masok irtak: Ez gyakorlatilag ket parhuzamosan kotott LED, polaritas hatarozza meg melyik LED vilagit... Ha a PIC ket labat aktiv outputnak kapcsolod, akkor a kovetkezo esetek lephetnek fel:
Ket labat most A es B -vel jeloljuk, L alacsony szint, H magas 1. A:L B:L = nem vilagit egyik sem 2. A:L B:H = Piros 3. A:H B:L = Zold 4. A:H B:H = nem vilagit egyik sem 5. A es B nagyobb frekvencian HL - LH kozott valtoztatja a polaritasat = NARANCS
Ellenutemu PWM piros->zold ->piros atmenetek.
Lehet, hogy néhányunknak újdonság ( én is ma leltem rá ). USB-s PIC programozó ( szabad, nyitott forrású - szoftver, hardver ):
UsbPICprog Az oldalon a teljes dokumentáció megtalálható. Figyelemre méltó a programozófeszültség előállításának módja. Furatszerelt és smd panelterv egyaránt van hozzá.
Érdekes és figyelemreméltó alkotás, viszont a PICkit2 hasonló hardverrel több mikrovezérlő típust kezel, ezen kívül hardveres nyomkövetésre, logikai analizátorként és soros terminálként is használható.
Szia!
Megint a lényegi rész hiányzik róla: a Vdd állítása. Nem fogunk tudni egy smd tokozású kontrollert, ami nem 5V -ról üzemel, beprogramozni, ha az áramköre nem viseli el az 5V-ot. Továbbá a fet -eknél ebben a kapcsolásban is hiányolon a GS lezáró ellenállásokat. Ennyi alkatrészből kijönne Szilva klónja, segítségével menne a hw nyomkövetés és a többi funkció - ugyanezzel a hátránnyal. Az újabb 16LF kontrollerek is már csak 3.3V -tal működtethetők. pl. 16LF1902, 16LF1903
Sajnos az sms továbbküldésére a modul berkein belül nincs lehetőség, mint ahogy
itt is írják páran..így marad a további töprengés mi legyen. De ki fogom szenvedni...azért is..!
Ez kár. Pedig egy telefonnal is lehet ilyet csinálni, ha jól emlékszem!
Akkor most jön az a rész, amit a többiek mondtak, és én is az elején, hogy egy olyan PIC kell, amiben nem gond a 160 karakter eltárolása! Illetve azoknak a példáknak a megértése, ahol a bankokat kezelik összefüggően. Ilyen az élet!
Hát nem tudom, a video alapján bennem még az is felmerült, hogy esetleg az a modul hibás. Azt meg tudod nézni, milyen vezérlők vannak a modulon?
Hát azért én még szenvedek kicsit ezzel a 648 assal mielőtt nekiállok egy teljesen új panelnek meg kódnak...Ezt már így oldom meg ahogy van. Remélem nem lesz nagyobb PIC meg új panel meg mit tudom én még mi a csoda..nem azért mert én lusta vagyok meg sóher, hanem mert tuti nem vállalják be a + költségeket. Már ami az új panel gyártását illeti, mert hát új PIC, új panel (új kód.. )
Eddig is a bankváltásos módszert próbálgattam csak nem ment...De majd megnézegetem szilva kódját hogyan csinálják ezt a nagyok.... Tutira meg lehet ezt oldani, csak molyolni kell vele.
Nem biztos, hogy új panel kell! nézd meg a 18F1320-at!
Sajnos nem lábkompatibilis. Az I/O kal még nem volna baj mert úgyis új kód kell és azokat átírkálom de pl az RX/TX lábak is máshol vannak, azok meg a modulhoz vannak direktben drótozva...nagyon gány lenne fóliaátvágásokkal meg átkötésekkel megoldani....
HD44780A00 ez a fő vezérlő. És a meghajtók: 2db HD44100H (Ugyanaz, mint a 2*16-oson, csak ezen 2 meghajtó van a több pixel miatt.) De van 2 ilyen kijelzőm, a másikat már egyszer beüzemeltem. Akkor majd megpróbálom azt. Csak azon most nincs rajta minden kábel, de majd este megoldom. És írok a fejleményekről. (Most megyek suliba.)
De nem fogom ezt túl bonyolítani....egyelőre megírom úgy a kódot hogy amennyi szöveg belefér a RAM ba azt átküldi (az eddig is ment, próbáltam..) Aztán jön a "...stb" a szöveg végére ha már nem férek el... Úgyis a szöveg eleje tartalmazza a "lényeget", a többi már csak a repi sallang a szolgáltató részéről..Egyelőre jó lesz így amíg kitalálom a tutit. Ha máshogyan nem hát új panel ...stb. De addig is működnie kell valahogy mert ezt a modult használnák, és csak hétvégére szedtem ki a panelt az átprogramozáshoz. Ez a PIC18F1320 viszont egy igen ígéretes jószág.....csak ezzel is össze kell előbb haverkodnom...
Sziasztok!
Nekem olyan problémám lenne, hogy az mplab C18 3.37-es verziója a régi projektjeimet nem fordítja le. A bootloader miatt hozzá van adva projekthez egy linkerállomány. Ha ezt a hozzáadott linkerállományt eltávolítom a projektemből, akkor lefordul ugyan, de így a program a 0-ás címről indul, ami a bootloader miatt nem megfelelő. A linkerállomány ugyanaz, amit régebben is használtam. Azt írja ki, hogy az eszköz nem meghatározott és használjam a /p opciót. Találkozott már valaki ezzel a problémával az új verziónál? Újratelepítettem a gépemet és a Microchip honlapjáról ezt tudtam letölteni, de lehet megpróbálok majd keresni egy régebbi verziót. Köszönöm. Üdv! Idézet: Csatold be a C18 3.37-es verzióból a mikrovezérlődhöz tartozó gyári linker állományt, és a régi projektedből a bootloaderhez való állományt és a kettőből biztosan tudunk szabni egy olyat, ami mindenkinek megelégedésére szolgál! „mplab C18 3.37-es verziója a régi projektjeimet nem fordítja le.”
Az én linkerállományomban lenne a probléma?
De a régi az a 3.36-os verzióval még ment rendesen. Kipróbáltam már azt is, hogy az lkr könyvtárból kitöröltem a pic-emhez tartozó gyári allományokat és beraktam oda az enyémet, de így is a 0-ás címről kezdi a programot. De akkor honnan veszi? Csatoltam a sajátom és a gyárit.
Ja és a 3.10-es full verziót frissítettem a v3.37 upgrade-del.
Ha netán új panelt gyártanál, akkor inkább a 18F2321-et ajánlanám. Van benne tartalék is...
Idézet: Arra gondoltam eredetileg, hogy valamit megváltoztattak a linker állományban. De az összehasonlításban nem látok semmi eltérést.„Az én linkerállományomban lenne a probléma?” Azt, hogy a linker állományt honnan vegye a C18, a projekt opciói között is be lehet állítani (projektenként egyedileg), és a Project menü Set Language Tool Locations pontjában (ez lesz az alapértelmezett). Ha nincs megadva más, akkor az utóbbi helyen keresi a mikrovezérlő típusszámának, a DBUG/RELEASE és/vagy at Extended/Traditional módnak megfelelő állományt.
Ráadásul azzal a lábkiosztással nagyobb tudású 18F PIC-ek is betehetők később a panelba. Sőt, akár 16F-ek is, ha olyan helyre kell, ahol "minden fillér számít".
Jó lenne a pontos hibaüzenetet látni, pl. hogy melyik állományra írja. Az MPLAB projektben a PIC típusa jól be van állítva?
Ezt írja, ha hozzáadom a projekthez a linker állományt:
MPLINK 4.38, Linker Copyright (c) 1998-2010 Microchip Technology Inc. Error - Device not specified. Use /p option to specify a device. Errors : 1 |
Bejelentkezés
Hirdetés |